Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio Selena B215

Aurelian6n2

Postări Recomandate

Nu e rea ideea de a construi un thuner. Inainte insa asigurati-va ca lantul de medie frecventa pt MF e bun ! Pentru asta extrageti semnal de 10,7 Mhz dintr-un aparat functional si injectati-l in aparatul dvs. La Selena mai fac figuri si bobinele de medie frecv. Puteti astfel verifica etaj cu etaj. Asta e deja rutina ! Nu-mi explic totusi de ce nu a mers nimic pana acum !

Link spre comentariu

...extrageti semnal de 10,7 Mhz dintr-un aparat functional si injectati-l in aparatul dvs. La Selena mai fac figuri si bobinele de medie frecv. Asta e deja rutina !

Nu si pt. mine. V-as fi recunoscator daca mi-ati explica cum trebuie sa fac aceasta operatie.Multumesc.
Link spre comentariu

In lipsa unui generator modulat in FM, semnal de 10,7 Mhz se ia astfel :1. daca aparatul generator este cu integrate, de la iesirea filtrului de 10,7Mhz(caz in care semnalul este f. slab) si se injecteaza obligatoriu in primul tranzistor de medie frecv al Selenei sau chiar in baza lui VT3. 2. Daca aparatul generator e tranzistorizat, se ia semnal din colectorul utimului tranzistor de medie frecv.(semnal f. puternic) si se poate injecta pe rand in toate etajele de medie frecv. ale Selenei. ATENTIE ! Cuplajul se face obligatoriu printr-un C de 10- max 22 pF iar prima masura e ca acel aparat generator sa fie fixat pe un post sigur si puternic. Inclin sa cred ca nu ati obtinut niciun rezultat cu thunerul Selenai pt ca lantul de medie frecv. este bolnav pe undeva. Pentru cineva cu experienta in constructii( cam asa au inceput cei din generatia mea ), nu e o problema sa faca un thuner, dar pt dvs ar fi mai bine sa procurat un thuner de Gloria sau alt aparat romanesc conceput cu 88-108Mhz, verificat in prealabil. Scuzati limbarita ! Ca sa nu mai plictisim lumea pe strada asta si sa umplem inutil forumul, va rog sa-mi adresati intrebari pe MP si voi raspunde la fel !

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ok, mi-am facut un pic de timp si m-am ocupat si de batranul Selena.Am abordat o metoda destul de simpla si anume construirea unui modul FM sigur si fiabil folosind CI-ul CXA 1019S produs de Sony :da .Schema si cablajul le-am luat de aici :http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/cxa1019-fm-radio-circuit-diagram/Am fost placut surprins de stabilitatea pe post si sunetul placut al acestui montaj inca din primele clipe de functionare, singurul dezavantaj (daca putem sa-i spunem asa) fiind cel legat de modul de functionare al led-ului indicator de tuning, in sensul ca sta mai tot timpul aprins, probabil din cauza sensibilitatii crescute a montajului.Cateva fotografii din timpul realizarii montajului, in timpul functionarii si a diferentelor de dimensiuni dintre el si cel original.Bobinele L3 si L4 care se vad pe vechiul modul nu sunt cele originale ci niste ramasite din razboiul de 100 de ani de experimente si tot felul de probe.Avand in vedere ca noul modul FM functioneaza ok dar dimensiunile sunt un pic mai mari pt acest aparat, va rog sa-mi dati o idee de cum sa-l adaptez in asa fel incat sa fie respectata partea mecanica de acord pe post (rolele de ghidare si sensul de rotatie al acestora sa nu-si schimbe functionarea originala), precum si modalitatea de conectare a montajului la acel "Tuning Indicator" de pe panoul frontal.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Ca sa nu mai deschid alt topic despre acest produs,am decis sa postez aici.

Sa incep..cu inceputul: am primit un SELENA B-215. Cu greu am reusit sa-i curat contactele (le avea negre,nu se ducea nici cu spray de contacte,nici cu spirt.doar cu smirghel fin granulatie 800 a mers sa le pot curata;interesant,la alte aparate cand dadeam cu spray de contacte se duce mizeria usor),dar problema cea mare e..ca nu ii dau de capat cu schema.Pe net zice pe radiomuseum.org ca SELENA B215 si B217 sunt pe FM VEST 88-108,iar B216 e pe FM EST 65-73.Interesant e ca,totusi mai vad pe unele siteuri gen okazii,dar si pe aparatul meu ca scrie B215 si la FM 66-73.De ce?E acelasi model doar..Nu imi pot explica.De altfel vad si diferente la scheme.Am gasit aici schemele,cu urmatoarele precizari la B216 daca o sa vedeti ca da si varianta cu modificarile pt B215 si B217 (care ar fi trebuit sa prinda banda vest).

http://www.sendspace.com/file/5pbdr8

http://www.sendspace.com/file/bnhasp

http://www.sendspace.com/file/9iyi6x

http://www.sendspace.com/file/p1628b

Dupa mine,modificarile..ar trebui sa fie intre versiuni 215-216-217 si NU la acelasi tip de aparat B216 de ex.Adica o sa vedeti bloc FM cu toti tranzistorii NPN in fisiere,sau bloc FM cu doi tranzistori pnp si unul npn..ceea ce nu mai pot intelege. Si e tot schema de SELENA B216 aia. De altfel difera valorile blocului prezentat,dar si cele pentru 215,217. In tabel se ragasesc doua coloane YKB E1 si E2..ce inseamna fiecare?Pe care varianta de schema sa merg ca sa il trag in banda?Mentionez faptul ca schema mea nu are zenner la sursa de alimentare cum e afisat in schema,ci are in loc de zenner un tranzistor tip BC546..apoi..alta diferenta..unul dintre semireglabili (R25) nu se leaga la bobina (L12.2) care duce la VT10 ci in alta parte..alta diferenta,iar toti tranzistorii sunt "cenzurati"cu cate un punct colorat,fie el verde,fie el albastru,in partea frontala..sau alta culoare sus,deci scrisul nu il pot vedea ca sa stiu daca sunt pnp sau npn.Ce am remarcat e ca are masa la "-",spre deosebire de SELENA B211 care o are la "+".Dar aparatul poate avea masa la "-" si cu tranzistori pnp,daca se aduna toate iesirile din bobine din colectori.

Sa inteleg ca au fost aceleasi variante de aparat B215 dar cu domenii diferite pentru tarile in care urmau sa fie exportate?Vad ca mai e si VEGA, OKEAN care is cam la fel..tot cam aceiasi natie.

Inca ceva,am reglat acul,ca era fugit rau de tot la capat si merge.Merge f bine pe medii si lungi chiar,dar vad ca pe FM,cand am pus un generator de 10,7MHz la intrare si am reglat miezurile ca abia se auzea,acul nu se duce mai mult de jumate de gradatie..de ce ?Sunetul se aude,e relativ puternic.Am pus firele de la bloc inapoi la aparat si am pus de proba un convertor,si la fel face..la posturile puternice prinse,nu merge mai mult de o gradatie..sau jumate de gradatie acul,ori pe lungi si medii merge cat trebuie..vreo idee ceva?Sa fie pe "parcurs"pierderi in lantul FI?Sa fie nivelul generatorului scazut?Sa fie prost reglata sau dezacordata bobina de iesire de 10,7 din blocul FM?Acum si convertoru asta..e cam ametit el..nu stiu cat de bine mai merge.

PS:Vad ca schema mea se aseamana oarecum cu OKEAN 214 http://www.sendspace.com/file/kkxmfx .. Acuma na.. ce sa zic..am si eu acasa niste fise de SELENA B210-212 si una e 210-211 si modelul "tratat" e 211 si arata niste diferente intre blocurile FM pt 210 si 212,un tabel cu valorile care difera (ca 210 si 212 prind banda vest,iar 211 prinde banda est),si apoi niste diferente la placile de baza intre aparate,dar totusi e si o diferenta "comuna"la aceeasi versiune 211: amplificatorul audio..am intalnit aparat cu amplif pe Ge si doar un tranzistor cu Si,dar al meu e varianta care are mai multi tranzistori pe Si si cativa pe Ge in amplif audio.

Link spre comentariu

Eu mi-am pierdut destul de repede rabdarea si nu m-am chinuit sa reglez si parareglez etajul original de FM ci am construit unul nou mult mai performant, am reusit sa-l adaptez la mecanica de cautare a posturilor, conectat la acel indicator analogic de tuning + led si "works like a charm". Am inghesuit montajul in locasul de baterii, iar legatura intre el si CV-ul aparatului am efectuat-o cu cablu ecranat. Are o sensibilitate destul de mare, stabilitate pe posturi si un sunet deosebit.

Link spre comentariu

Eu unu nu-mi prea pierd asa repede rabdarea de obicei.Chestia cu ce zici tu..imi ocupa locul de baterii. Nu stiu daca il voi pune sau nu la baterii insa vreau ca fiecare modul, sa isi faca treaba. Cat despre firele de la cv cum ai facut tu..daca is prea lungi firele,sau daca nu sunt rigide(ca niste sarme,drepte,sa nu le deformezi)gen cum a fost in Mamaia,e nasol pt FM ca la o atingere sau altceva,cam fug posturile..Am sa mai sap pana gasesc o schema buna si clara si sa ma dumiresc. Apoi am sa vad: fie il modific,fie fac un convertor.de care o fi el (fie care transleaza banda,fie el chiar "adaptor"din care reglez eu posturile).

Link spre comentariu

Eu am folosit cabluri ecranate de la un microfon, lungi de aprox. 10 cm, indoite prin aparat ca se le pot poza mai ok si crede-ma ca nu se influienteaza cu nimic buna functionare a etajului FM, absolut nici o distorsiune, astfel ramanand sistemul original de cautare a posturilor cu CV-ul si mecanica din dotare.Am fost dispus sa renunt la compartimentul de baterii intrucat nu as vedea pe nimeni sa mearga cu lada aia de lemn la picnic sau in alta parte. :rade:

Link spre comentariu

eu zic ca E2 ar fi valorile cele mai indicate ...dar e posibil sa trebuiasca sa reglati si bobinele...schimbati c-urile si pe urma vedeti cam in ce frecventa merge...

Link spre comentariu

Aici e dubiu meu: poa sa fie cu valorile de la E-2,dar la fel de bine poa sa fie cu valorile de la E-1. Dupa cate vad,valorile in mare sunt injumatatite,atat E-1 cat si E-2..deci ar insemna ca dupa cele prezentate sa fie valorile pt banda vest. Acuma ramane de vazut,probabil difera acei paderi in functie de nr de spire,cel mai probabil,parerea mea. Uite la B211 am marit valoarea paderului din circuitul de intrare ca sa se obtina extensia de banda si s-a redus multisor valoarea C-rilor din paralel cu circuitele variabile CI si OL..Momentan,cum vad ca acul e bleg pe FM,si abia face o jumate de gradatie (cum e la rigla 0,5cm si nu 1cm)adica nu o dunga mai lunga,iar pe medii,lungi,scurte merge tun acul si prinde si bine pot spune,ma gandeam sa fac poate un convertor..mi-i ca daca e cum e facut aparatul asta sa nu-l dau peste cap mai rau.B211 a fost facut cu mult mai mult simt de raspundere..aici in B215 ai niste bobine..de zici ca e sarma chioara,nu CuEm si nici macar CuAg,asa arata,iar altele au o sarma urata subtire de CuEm si nu sarma imbracata in bumbac sau ce era materialul ala cum era la B211,Gloria,Mamaia,Neptun etc..daca ma intelegi.Intai am sa testez cu un convertor,poate mai trebuie reglat ceva,ca daca il modific din prima si evident,putin oscilatorul sigur va mai trebui reglat ca sa incadrez banda,iar bobina de cuplaj cu antena obligat trebuie reglat,ca se modifica parametrii,iar daca nu fac aceste modificari pe un aparat "bun"nu voi sti niciodata ce are,ce sa ii mai fac.O schemuta cu vreun convertor,ceva?Eu am gasit undeva in iasi,dar is cam pacatoase..Mai demult am gasit in alta parte unul si era bun,nu facea belele,dar na..a trecut mult de-atunci si nu mai are tipul ala..Ori un integrat,ori ceva pe tranzistori va rog.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut! Pana la urma n-am mai folosit niciun tabel. Am facut un convertor cu LA1185 pe o placuta cu cose si am cam terminat balciu. Are si sunet bun. Prind de la 85,5....94,3 (ca aparatu prindea 65,5...74,3)MHz. Nu mi-a picat fisa de la bun inceput sa ii fac si un comutator ca sa comut quartzurile intre ele sa prind toata banda. Quartzul folosit de mine e de 20MHz..daca puneam unul mai mare prindeam si posturile de mai de sus..Prind 87,8 PROFM, 88,4 Impact FM, 91,1Magic FM, 91,9 KISS FM, 92,7trinitas si o armonica de 94,3...94,4MHz de la radio HIT care e pe 94,9 dar pt ca e f puternic in zona are vreo doua armonici una pe la 94,4 si una pe la 95,2 parca si cand apas CAF o prinde ceva mai bine..probabil la CAF are 300KHz si ar ajunge 94,4 + 0,3 94,7 si de aia se aude mai bine. Seara intre 18 si 21.30 prinde la moldoveni radio europa libera pe 69,55MHz..e singuru post in banda est care se prinde si dupa care ma pot"ghida"daca aparatu in banda est mai merge ori ba..Am optat pt metoda asta cu convertoru pt ca aparatu era cam ametit,iar pe ultrascurte nivelul semnalului era cam mic ..cel indicat de ac, in comparatie cu cel de pe medii si lungi sau chiar in comparatie cu cel de la B211 si am zis ca nu vreau sa-l dau peste cap de tot... Poate daca mi-o mai pica un B215 de-a cuiva in banda est(pt ca modelul initial era pt vest dar se pare ca s-au facut si niste modele cu banda est) sau 216 am sa "experimentez"pe el :da Atentie mare insa,convertoru transleaza sau transpune o banda in domeniul alteia FIF - UIF sau CCIR - OIRT samd. Ce ati gasit unii dintre voi la conex in bucuresti sau pe internet acel montaj care prinde toata banda si zice sa fixati postul pe 68MHz si din modul sa prindeti posturile din toata banda 88-108 e practic un montaj adaptor, asemenea celor care se puneau la receptoare pt a prinde undele scurte si radioul se fixa pe 1600KHz,iar din montajul anex se prindea banda de 49...sau 41 m de exemplu.

Link spre comentariu

am un Selena B216eu am mai tras in banda vef 216, dupa modelul si tabelul din vef 221... Acolo este foarte clar ce condensatori trebuie schimbati si vreau sa-ti spun k mergea super bine, mai bine decat un vef 221 cu ccirt original, fara alte reglaje decat schimbarea mentionata.ar trebui si aici sa mearga fara probleme, insa trebuie stiut cum se face....cu siguranta trebuie sa mearga...aku am desfacut blocul ykw si il studiez pana ma hotarasc ce metoda sa aplic !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări