Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio Selena B215

Aurelian6n2

Postări Recomandate

Buna ziua, am acest radio si as vrea sa-l modific din banda est in banda vest.As vrea sa stiu in ce mod se realizeaza aceasta operatie(modificari bobine,etc) avand in vedere ca este o ciudatenie ruseasca. Astept indicatii din partea dvs, multumesc.

Link spre comentariu

Eu am modificat prin anii 93,94,95 multe aparate din astea .Si din bobine si din conzi.Se pierde din calitate si se cam ingusteaza banda de receptie dar daca nu-i critic va merge.

Link spre comentariu

Mai stiti care bobine si ce condensatori ati modificat ? Precizez ca nu detin schema acestui aparat.

Sunt peste 15 ani de atunci si nici eu nu aveam schema.Poate daca as vedea o poza cu tunerul de FM mi-as aduce aminte dar nu sunt sigur.Atunci am facut o multime si de atunci nici nu am mai vazut asemenea aparate.
Link spre comentariu

Functie de banda UUS receptionata au fost modelele 215, 216, 217. Valorile corespunzatare modelului sunt tabelate pe schema. Din pacate nu stiu care dintre modele este pentru 88-108MHz. S-ar putea sa gasesti cautand pe gogu.

Link spre comentariu

Aparatul a fost produs in mai multe fabrici cu denumirea de Selena, Vega sau Okean. In atasament este schema de la "Okean 214", imaginea reprezentind acelasi model. Blocul UUS este comun mai multor tipuri de aparate si cred ca este acelasi cu cel montat in "Selena 215".

Link spre comentariu

Buna ziua, am acest radio si as vrea sa-l modific din banda est in banda vest.As vrea sa stiu in ce mod se realizeaza aceasta operatie(modificari bobine,etc) avand in vedere ca este o ciudatenie ruseasca. Astept indicatii din partea dvs, multumesc.

Nu cred ca merita , nici ca timp , nici calitativ . Am facut si eu cu multi ani in urma asa ceva si nu am fost multumit de rezultat . Se gasesc aparate de UUS foarte mici . Il bagi inauntru , il alimentezi corect pe pozitia de FM a comutatorului / conectezi esirea de casti la audio si ai pui un Push buton pentru search .
Link spre comentariu

Pai atunci care mai este placerea mesterului ? Deci : 1. La L3 se scot 3 spire si se pune miez de ferita nu de alama. 2. C6(82pF) se strapeaza.3. La L4 se scot 3 spire, cele ramase se distanteaza intre ele si se pune miez de ferita. 4. C18 se strapeaza si C19 se elimina de tot. Acordul final se incepe cu o antena pusa pe capatul cald al lui L3 si se continua cu Antena pe L2 si in final cu antena aparatului. La nevoie se scot max 3 spire si din L2. Asigurati-va ca din punct de vedere mecanic, tandemul variabil AM variabil FM mergebine. De regula cel de FM se cam paradeste.

Link spre comentariu

Am mai mesterit un pic la acest radio (printre picaturi ca stau cam prost cu timpul), iar el se afla in stadiul urmator: am inlocuit toate condensatoarele dupa cele din tabelul schemei data de dl. Nelu F., varianta E2 pt Selena B217.Am ales aceasta varianta deoarece din cate am vazut pe Gogu doar B217 are banda CCIR 88-108Mhz.Partea proasta e ca nu s-a intamplat absolut nimic, nu receptionez nici un post FM deocamdata, cu toata antena desfasurata la maximum. La bobine nu am umblat.D-le Stefan35 dvs ati incercat aceasta varianta cu succes pe aparatul acesta ? Tin sa va precizez ca toate bobinele din modulul de FM sunt din Cu-Ag bobinate pe miez de ferita reglabil si cu pas de 1 mm, prevazute cu prize mediene sau la 1-2 spire.Cand spuneti sa elimin 3 spire dintr-o astfel de bobina, cum trebuiesc luate in calcul aceste spire, cu tot cu spira(spirele) de dupa priza, fara sau se elimina priza ? Mai am cateva nelamuriri in legatura cu strapatul lui C18(68Pf) - se scurtcircuiteaza L5 ceea ce nu cred ca e benefic pt ceea ce urmaresc eu.

Link spre comentariu

Fara sa mai modificati nimic in acel tuner ...ati putea incerca sa schimbati cele doua condensatoare (asa cum este in atas)...daca posturile se prind slab atunci trebuie sa umblat putin si prin bobinele cu miezuri reglabile in special in bobinele de intrare semnal si iesire...

Link spre comentariu

Daca thunerul dvs este deja cu acele bobine cu spire putine dar cu miezuri de ferita, nu aveti decat sa puneti miezuri de alama sau cupru; cert e ca osc trebuie sa aiba 3,5 spir si intrarea (L3) 4 spire. C-ul de 82pF era in serie cu variabilul oscilatorului(padding) avand ca rol micsorarea factorului de acoperire(75 - 83 Mhz norma est; 98 - 118 Mhz norma west. Astea sunt frecventele oscilatorului nu ale benzii receptate ! ! La circuitul de iesire sa nu umblati ca el e deja acordat pe 10,7 Mhz. Si, Da, am facut f multe Selena in acest fel ! Si scoateti totusi C-urile de care v-am zis !

Link spre comentariu

Se pare ca acest radio se incapataneaza sa nu functioneze in modul FM. Am incercat atat varianta data de dl. Nelu F cat si de dl. Stefan 35, si bineinteles si diverse combinatii intre acestea.Poate sa-mi spuna cineva semnificatia pinilor 3,4,5 si 6 ? Ma gandesc sa construiesc un alt etaj FM folosind un TDA 7000 sau LA 1800.

Link spre comentariu

Se pare ca acest radio se incapataneaza sa nu functioneze in modul FM. Am incercat atat varianta data de dl. Nelu F cat si de dl. Stefan 35, si bineinteles si diverse combinatii intre acestea.

:sparge:

Varianta propusa de mine ati incercat-o?

Poate sa-mi spuna cineva semnificatia pinilor 3,4,5 si 6 ? Ma gandesc sa construiesc un alt etaj FM folosind un TDA 7000 sau LA 1800.

e mai dificil de facut un tuner separat (dar nu imposibil)...mai bine folositi unul gata facut din comert asa cum va sugerat un coleg mai sus...
Link spre comentariu

Multumesc de raspuns.Bineinteles ca am incercat si varianta propusa de dvs, tot fara nici un rezultat. Din ce am rasfoit pe forum si pe Gogu am vazut ca sunt multe scheme destul de simple de tuner FM, acum ramane sa ma hotarasc la ce montaj ma voi opri. Exclus cel cu tda 7088 care scaneaza automat frecvantele, deoarece vreau sa ramana cu vechile comenzi manuale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări