Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

unde ati vazut tuburi cu ghid de unda ?

yo9hnf

Postări Recomandate

Unde ati vazut tuburi cu ghiduri de unda si tuburi cu unde progresive?PS : In afara de cuptorul cu microunde, unde se mai folosesc actualmente tuburile electronice (nu ma refer la domeniul audio)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gcom61

3

• yo9hnf

2

• E_manuel

2

• gica70

1

Top autori în acest subiect

Am fost operator (cl. 2 parca) la una din statiile de radiolocatie amintite mai sus. Ce mai tin minte (mamaaa, sunt vre-o 30 de ani si ceva de-atunci) e ca acea statie lucra pe cca 900 Mhz, avea acel tub cu unda progresiva si tubul (ghidul de unda) avea cca 1 tol in diametru si era argintat pe interior. Statia (RL15 parca) batea vre-o 250 Km si avea un sistem destul de ingenios de a sti care dintre tinte este amic sau inamic. Se primea ordinul de a introduce un cod (erau mai multe tuburi metalice de forma unei lampi) si atunci cand aparea un semn mai mic (pe display!) langa tinta insemna ca aveai de-a face cu amic. Avionul primea acel cod odata cu semnalul radarului, cod care declansa automat un emitator de pe avion facand sa apara acel semn in plus pe locator. Eu acopeream un perimetru cu o raza de cca 250 Km iar pt. elevatie aveam un comutator (cu 2 pozitii) care acoperea aproape 90 grade. Cum prindeam un inamic alertam imediat SRT (statie radiolocatie tunuri) care aveau o bataie mult mai mica (eu eram SRC - statie radiolocatie cercetare) si erau cuplate direct cu tunurile AA (parca 57 mm). Dupa ce intrau in raza SRT tunurile urmareau automat (era un bloc de calcul cu tuburi) si trageau o salva de 6 cu proiectile (reglate anterior pe diferite inaltimi)- asta e o baterie- si nu era nevoie ca fizic sa loveasca tinta; important era ca acele obuze sa explodeze cat mai aproape de tinta si suflul puternic dobora avionul. (nu-mi vine a crede cum imi amintesc acum cand scriu si parca traiesc unele din acele momente).Cred ca v-am facut capul "calindar' ; asa ii trebuie celui care a vrut amanunte.. :nebunrau:Da, am fost si la Capul Midia..nu stiu ce slipuri a vazut colegu..cred ca a colegilor soldati.. :ras:

Link spre comentariu

(nu-mi vine a crede cum imi amintesc acum cand scriu si parca traiesc unele din acele momente).

Se vede ca ai fost instruit bine :)Cam toata tehnica militara folosea/foloseste tuburi speciale.- tuburile cu unda progresiva (TUP) se foloseau in lantul de receptie;- tuburi cu ghid de unda sunt magnetroanele(emitatoare de putere in impulsuri) si clistroanele (oscilatoare de microunde). Le consider pe acestea ca fiind cu ghid de unda deoarece constructia le permitea conectarea directa la un ghid de unda sau la o cavitate rezonanta.O.T. - mai existau niste tuburi speciale in sistemele de selectie a tintelor mobile care se comportau ca niste memorii .... dar nu-mi amintesc acum cum se chemau (n-am fost la fel de bine instruit :P )...
Link spre comentariu

Imi aduc aminte ca steateam in complex cu ventilator, imi adusesem si casete de acasa cu melodiile preferate, mai trageam cu ochii pe camera ( alb-negru ) si priveam colegii pe caldura aia la tunuri la doi pasi de CRT aveau camasile de in pline de transpiratie, unii dobitoci de sergenti de la aviatia militara din Craiova te tineau in soare ca la umbra.Ma dispera grupula electrogen de-mi sareau timpanele, la cata galagie facea al naibii daca puteam sa dorm :rade:Care a avut pile pe la armata a stiut sa profite la casare, strangeam o punga de lambi rare daca aveam ocazia sa demontez un CRT acum, cine stie cate au ajuns direct la furnal !

Link spre comentariu

Si cand te gandesti ca am avut ZIP-ul pe mana cu toate piesele de rezerva,iar de la [Asuruk] am adus inca un complex demontat,adunat de la fratii rusi carora le vindeam ceai cu alcool tehnic contra soldei lor.Numa' ca au trecut cum spunea si colegu'vreo 30 ani.Eu am fost pe SRC18 si ID(indicare dirijare),iar grupurile electrogene(4buc) erau amplasate cam la 100m asa ca nu ne deranjau de fel.Am facut armata in padure (cu exceptia deplasarilor la Midia si Asuruk) si nu prea am stiut cei ala soare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări