rasputin Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 Colegu TESSLA, cum decurge ecloziunea ? Azi e ultima zi, a XXI-a, nu ? Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 Buna seara! Cum sa mearga domle....prost! Inchipuiti-va ce ghinion am putut sa am. Toata perioada de incubatie am avut tensiune non stop si in parametri. Deja vreo trei puisori eclozasera . Dar azi noapte...a inceput sa bata vantul foarte tare...sa si ploua un pic.....si cred ca a cazut o faza de la alimentare de 20 KV a trafului coborator...sau cam asa ceva.....si la priza mea mai ajungeau numai 160 -170 de volti. Si din cauza asta nu mai era comandat triacul ca lumea si nu se mai aprindeau becurile. Am pus un bec de far de masina inauntrul incubatorului si l-am alimentat pe un redresor. Si cu chiu cu vai am reusit sa mentin un 36 de grade la nivelul oualelor. Si astazi pe la ora 11 au remediat defectiunea cei de la Renel. In fine...pana acuma am vreo 12 puisori din care vreo 10 mai vioi. In incubator mai sant ciocnite inca doua...din vreo 20. Acuma na...inca mai astept sa vad daca mai apar gaini miniaturale. Link spre comentariu
bac Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 vreau sa fac si eu o mega-clocitoare dintr-un frigider defect, modulul o sa-l cumpar - cum este in primul post, ajunge un motoras de pikap sau trebuie mai multe ventilatoare pentru a circula aerul cald cum trebuie (nu afecteaza functionarea modulului folosirea mai multor motorase?) , as vrea daca aveti timp sa faceti o schema unde sa pun becurile si ventilatorul (ele) in interiorul frigiderului. Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 intrucat am facut candva unui coleg de serviciu un termostat pentru un incubator din comert ce avea placa defecta, il pun la dispozitie celor ce au prea mult timp liber .Este facut cu ATtiny2313, optocuplor, triac, senzor ds18b20 si un lcd 2x16. Rezolutia de afisare si setare este de 0,1, softul este facut in BascomAVR si pun si sursa pentru cine vrea modificari. Montajul l-am facut anul trecut, colegul a scos cu succes serii de oua cu acest montaj. Pe lcd se afiseaza permanent temperatura curenta din incubator si cea setata ca temperatura dorita. Din cate am inteles conteaza enorm pozitia senzorului in incubator.La cat mai multe gaini miniaturale cum haios zicea un coleg mai sus Link spre comentariu
rasputin Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 Regret situaţia, colegu TESSLA, păcat că aţi avut parte de asta la prima serie incubată.Acum, nu că ar conta prea mult, dar cunosc şi situaţia şi, mai ales, sentimentul pe care ţi-l lasă. La bloc, în astfel de situaţii mă alimentam de pe una din fazele "sănătoase". La sat, într-un caz similar, am avut parte de înţelegerea şi ajutorul unui vecin, practic m-am alimentat de la el.Pentru căderi de tensiune de ordinul orelor, foloseam un acumulator auto şi un invertor 12/220 V. De alimentat alimentam doar ventilatoarele, încălzirea o suplineam cu cărămizi încinse pe aragaz, ştiu că nu este o soluţie HI-TECH, dar pentru mine a fost singura accesibilă şi sa dovedit a fi viabilă. Nu am pierdut nici o serie de incubaţie. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 Eu am avut mai demult probleme cu tensiunea ( era foarte "slaba" de ex in noaptea de Revelion) chiar daca fizic eram foarte aproape de traf dar "electric" eram la capatul "buclei". Asa ca acum cativa ani am fost nevoit sa platesc pe astia de la Renel si m-au bransat foarte aproape de iesirea trafului coborator...deci...vecinii mei cred ca stateau mai rau la capitolul tensiune la priza. Au iesit si cei doi pui din ultimele doua oua ciocnite...dar au probleme si nu cred ca o sa supravietuiasca. Multe din ouale neciocnite au fost "limpezi" dar au fost si cateva care au avut pui dar nu au putu sa ciocneasca. In fine...cu vreo 10-11 puisori tot m-am ales....asa ca sant oarecum multumit ca nu a fost chiar un fiasco total. Probabil ca nici incubatorul nu a fost proiectat asa cum trebui...am mai avut si pana de curent....dar asta e....invatam din experienta si mergem mai departe....oricum vreau sa optimizez incubatorul...si la anul sa speram ca voi avea si mai multe "miniaturi" in incubator . Link spre comentariu
Vizitator loosh Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Montajul prezentat in deschiderea thread-ului este f. fiabil. Eu il am de 4 ani si am un procent de viabilitate de 80 % , ceea ce pe mine ma multumeste. Clocitoarea am facuto dintr-o etuva de laborator uzata, dar cu izolatia perfecte (fibra de sticla). Ca ventilator am folost unul de calculator vechi (merge la 220 V, 3000 rot/min., cca 2,5 m/s viteza curentului de aer, ca putere nu cred ca are mai mult de 20 w) amplasat deasupra oualor. In interior am 3 rafturi confectionate din sarma de 4 mm, ca vas de apa am un castron din inox,plasat sus, langa bec (l-am avut jos, dar cadeau puii in el) iar ca rezistenta de incalzire un bec de 40 W, (am avut si de 60, 75 si a mers). Capacitatea maxima la care l-am incarcat a fost de 60 oua.Maxim am avut 52 pui viabili, care nu au avut probleme de sanatate timp de 2 luna, cat i-am urmarit eu.Intr-o saptamana scot si eu primul lot pe anul asta.Folosesc numai oua de tara, urmarind sa fie minim 1 cocos la 10 gaini (unii recomanda la 6).Pana acum nu m-am gandit la intoarcere automata. Cele industriale rotesc 45 stanga, 45 dreapta, fata de orizontala , ciclul repetandu-se la 3 ore.Ma bucur ca pot schimba impresii pe aceasta tema. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Exact asta e motivul pt care si "scula"care am facut-o acum cativa ani a fost catalogata drept necorespunzatoare...cred ca cel mai bine e de lucrat cu tensiune de 12 V si acumulator tampon,auto sau chiar mai mare,altfel e pacat de toata truda pe tot parcursul unei etape de clocit oua,doar ca soacra-mea dupa ce a "rebutat"o sarja de oua de gasca nici nu a mai vrut sa auda de clocitoare,desi a scos cateva serii si s-a convins ca e viabila solutia Cred ca 2 sau 3 becuri de far (60-90W/bc)si cateva coolere de PC ar suplini destul de bine becurile de 220V si ventilatorul...cu o autonomie destul de buna,avand in vedere ca odata sistemul incalzit,pt mentinerea temperaturii nu e necesara arderea continua a becurilor...unde mai pui ca in caz de intrerupere indelungata se mai poate folosi si alt acumulator in timp ce cel descarcat se poate incarca pe masina...pe tema tensiunii de la electrica se poate deschide o agentie de pariuri...nu se stie niciodata cat,cand si de ce se va intrerupe Link spre comentariu
Vizitator loosh Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Din punctul asta de vedere, nu vad de ce nu poti sa folosesti un invertor 12/220 V. Pentru 100 W il poti cumpara la cca 90 RON. Apropos, nu ar trebui sa va faceti atatea griji. Daca clocitoarea este bine izolata termic, poate rezista pana la 6 ore fara curent. Patanie proprie: s-a luat 6 ore curentul (in saptam,ana 3), temperatura la revenirea curentului a fost de 32 grd C. Puii au eclozat in aceiasi proportie. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Pt ca invertorul nu e(sau cel putin in acea perioada nu era ) la indemana,si pana la urma de ce sa ridic 12V la 220V cu randament scazut(dimensionarea invertorului oricum trebuie reevaluata...cu 100W nu prea faci fata),cand aici se pune problema costructiei de la zero a unui astfel de "agregat" deci se poate merge din start pe alimentare pe 12 V din retea,si in caz de avarie,trecerea pe acumulator(acum in mai fiecare gospodarie exista un autoturism care poate deveni donator de baterie in caz de urgenta,fara mari cheltuieli suplimentare)...nu stiu ce parere au ouale de gaina la temperatura de 32 grade,dar cele de gasca sau curca sigur nu vor fi prea incantate.Incinta era destul de bine izolata,avand in vedere ca am dezechipat un frigider fram cu amoniac la vremea respectiva,iar productivitatea era destul de mare,incapeau 3 rame cu oua,fara probleme...Oricum,ca o concluzie,termostatul in aceasta treaba e ultima grija(adica e cea mai simpla dintre probleme,desi nu lipsita de importanta,avand in vedere ca trebuie controlata zecimea de grad,si orice deriva nu e prea indicata),mult mai importante sunt celelalte aspecte,care asigura conditii bune pt finalizare,si recomand cu caldura asigurarea unei surse independente de retea,care sa poata asigura o autonomie de macar 12 ore,asta ca sa nu se mearga "la noroc" Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 temperatura la revenirea curentului a fost de 32 grd C. Puii au eclozat in aceiasi proportie.Adica de 32%...? Link spre comentariu
Vizitator loosh Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Procentul de eclozare a fost in jurul valorii de 80 %. La 2 becuri de 55 W/12V plus ventilatorul, crezi ca o sa ai o autonomie mai mare de 4 h (cu acumulator de masina 12 V/ 80 Ah)? Oricum , puterea consumata ar fi putin peste 100 W.Nu vreau sa intru in polemica, dar in zona mea intreruperile de curent sunt pur accidentale. In 4 ani, o singura data am patit-o. Tot timpul risti.Mult mai important , in privinta randamentului vs curent consumat ar fi vizualizarea oualelor la ovoscop la 4 zile (aparitia banutului cu aer) si la 11 zile (aparitia retelei de vinisoarea). Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 "Banutul cu aer" apare mai inainte de a pune oul la incubat si nu este decat un indicator despre cat de proaspat este oul...iar faptul ca scoti cateva oua nefecundate din incubator nu stiu cu ce iti imbunatateste raportul "randament vs curent consumat". Link spre comentariu
bac Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 vreau sa fac si eu o mega-clocitoare dintr-un frigider defect, modulul o sa-l cumpar - cum este in primul post, ajunge un motoras de pikap sau trebuie mai multe ventilatoare pentru a circula aerul cald cum trebuie (nu afecteaza functionarea modulului folosirea mai multor motorase?) , as vrea daca aveti timp sa faceti o schema unde sa pun becurile si ventilatorul (ele) in interiorul frigiderului.nu raspunde nimeni? cum e mai bine sa asej ventilatoarele cu becurile, si unde sa pun senzorul de caldura, faceti un semn pe scheme. multumesc anticipat Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Procentul de eclozare a fost in jurul valorii de 80 %. La 2 becuri de 55 W/12V plus ventilatorul, crezi ca o sa ai o autonomie mai mare de 4 h (cu acumulator de masina 12 V/ 80 Ah)? Oricum , puterea consumata ar fi putin peste 100 W.Nu vreau sa intru in polemica, dar in zona mea intreruperile de curent sunt pur accidentale. In 4 ani, o singura data am patit-o. Tot timpul risti..Esti fericit,si in alte zone intreruperile sunt accidentale,dar sa vezi lucrul dracului ca exact atunci cand ai nevoie mai mult de tensiune ,atunci se intrerupe La calculul autonomiei asigurate,trebuie avut in vedere ca acele becuri nu consuma in regim continuu de pe acumulator,si in cazul unei avarii de durata se poate miza chiar pe izolatia buna a incintei,timp in care acel acumulator se poate reincarca pe masina daca se descarca mult peste nivelul admis...desigur aceste situatii sunt rare,dar consider ca sunt bine de luat in calcul,si era doar o sugestie a unui patit,nicidecum o impunere a acestei solutii...fiecare face cum vrea,si risca atata cat ii place. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum