cosyty Postat Martie 26, 2011 Autor Partajează Postat Martie 26, 2011 da vreau sa intoarca oualele Link spre comentariu
cosyty Postat Martie 31, 2011 Autor Partajează Postat Martie 31, 2011 revin tot aici ati avut probleme vreodata cu livrarea pieselor de catre adelaida.ro caastept coletun de 8 zile Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 da vreau sa intoarca oualeleCand o sa vezi ce complicatie mecanica presupune intoarcerea automata la un timp prestabilit,sigur o sa le intorci cu mana Si ca sa nu crezi ca vorbesc din auzite,cauta pe net incubatoare industriale,vezi ce presupune, si o sa te convingi...o solutie mai era sa se intoarca tot suportul cu oua fixate intre 2 straturi de panza,dar si asa se complica mai mult treaba decat merita...daca ai continuitate in alimentare,eu zic asta e ultima ta grija,le poti intoarce lejer cu mana. Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Sigur...le faci un semn pe o parte si alt semn pe partea opusa si gata. Nu are rost sa te complici. Ma gandisem la un moment dat sa imi confectionez ceva asemanator cofrajelor din carton din comert, dar din plasa sau un material similar care sa permita circulatia aerului, si sa intorc toate ouale odata. Dar am renuntat la idee. Avand in vedere ca e ceva pentru uz casnic...mai bine il pastrez simplu. Link spre comentariu
dariuspopescu Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Exact cum spunea userul Tessla ceea ce am vazut functionand erau doua gratare ce tineau ouale intre ele si ,periodic, isi schimbau pozitia cu un motor de stergator de parbriz(cu cama cu tot). Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 E o solutie de compromis,in mod normal se rotesc cu 180 grade,la cama se duc cel mult 45 grade fata de orizontala,deci insuficient,dar posibil sa mearga,nu am incercat...asa cum spuneam,acum ceva vreme am facut pt cineva la tara un astfel de agregat,care a mers impecabil,dar doar cat a avut tensiune de alimentare,cand s-a rebutat o sarja de oua din cauza intreruperilor de tensiune, a fost catalogat drept necorespunzator Link spre comentariu
cosyty Postat Aprilie 5, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2011 ok am renuntat la intorcerea automata si am optat pt cea manuala dar am alta probleme transformatorul de la ventilatoare se incalzeste este un 2x12 ,200mA sfaturi ceva? Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Pai mi se pare cam micut traful, mai ales ca un ventilator consuma in jur de 160 - 190 mA. Eu am pus un traf care avea curentul de scurtcircuit in jur de 5 A! Si crede-ma ca nici ala nu functioneaza chiar rece, ce-i drept se incalzeste dar putin. Ca atare eu va sugerez sa puneti un traf mai "fortos", pentru ca trebuie tinut cont de faptul ca timp de trei sapatamani o sa functioneze non stop! Si nu neaparat sa fie 12 V. Traful meu scoate dupa filtrare in jur de 8 V. Am optat pentru traful asta in primul rand ca era mai "fortos" si in al doilea rand, am vrut ca ventilatoarele sa mearga un pic mai "relaxate". Link spre comentariu
rasputin Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Colegu TESSLA, în pozele puse de dvs. electronica împarte aceeaşi incintă cu instalaţia de ventilaţie şi aceea de încălzire, asta nu e bine. Nu este bine nici dacă electronica ar fi mutată în compartimentul de ouă. Nu temperatura ar fi problema ci umiditatea, mai ridicată în primele zile de incubaţie (în genere primele două) şi evident la sfîrşitul incubaţiei, atunci cînd are loc ecloziunea.Că veni vorba de umiditate, din poze, nu am reuşit să indentific sistemul ( vasul cu apă ). Mai ridic un "ce", legat de becurile de încălzire. Ouăle aflate, efectiv, deasupra becurilor nu se supraîncălzesc ? Din poze îmi pare a fi o distanţă mică. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Nu se supraincalzesc ouale aflate deasupra becurilor datorita curentilor de aer creati de ventilatoare si faptului ca dupa ce sa atinge temperatura optima in incinta, becurile functioneaza cu intermitenta, perioada in care sant aprinse (aprox. 5 secunde) fiind mai mica decat cea in care sant stinse. Iar la temperatura de lucru am ajuns cam la jumatate de ora dupa ce am pus ouale la incubat, timp in care becurile au functionat continuu. Dupa aceaa nu au mai functionat continuu niciodata, ci doar cu intermitenta, din cauza ca incinta este foarte bine izolata termic. Nu e ca la incubatoarle alea care is construite din doua "ligheane" de plastic .Temperatura chiar in dreptul becurilor este de aproximativ 38 grade Celsius, iar in colturile cele mai indepartate, deasupra ventilatoarelor, este de aprox. 36.5 grade Celsius. Conteaza foarte mult unde pozitionezi termistorul. Cat despre umiditate...atat vreme cat carcasa incubatorului este din lemn si nu exista nici cea mai mica urma de condens sau de lemn imbibat cu apa..nu vad care ar fi problema. Compartimentul cu apa se afla in nisa aceea din tabla perforata, situata intre becuri. Link spre comentariu
rasputin Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 În mod sigur dvs. ştiţi mai bine ce este acolo.La nivelul compartimentului de ouă, deasupra lor, ce temperatură aveţi ( la citirea temperaturii, bulbul termometrului să nu fie în contact cu oul sau alte obiecte)?Legat de umiditate şi apariţia condensului. În timpul ecloziunii acest condens e un semn că umiditatea în incubator este suficient de mare. Literatura de specialitate recomandă pentru incubaţie menţinerea unei umidităţi de 60%, cu variaţii de 5-10 % chiar 15 %. La ecloziune se ajunge la 65-75 %. Valorile de mai sus sînt pentru ouă de găină, la palmipede valorile sînt mai mari.Pomeneaţi de o bună izolare termică a incubatorului, asta e un lucru bun, se reduce consumul de energie. Nu trebuie uitat a se asigura şi un aport de aer proaspăt în timpul incubaţiei.Tendinţa constructorului amator este de a asigura o temperatură riguros constantă, şi nu e de rău. De rău este ignorarea celorlalţi parametri: umiditate, schimb de gaze (ventilaţie), întoarcere ouă.Folosind internetul se pot obţine cunoştinţe legate de problema în cauză, nu pot nega asta, totuş eu recomand să se facă apel la lucrări de avicultură, cărţi editate în perioada '60 - '80. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 Va dati seama ca nu neglijez nici ceilalti parametri....ouale le intorc de doua ori pe zi, ventilatie eu zic ca este suficienta (de ex daca pun un fir de par deasupra oualelor el "tremura" datorita curentilor de aer), exista si niste orificii de aerisire (gaurile cu ajutorul carora era fixat sasiul radioului) si oricum cand intorc oualele iarasi se aerisesc. Cat despre umezeala...stiu ca in unele zile de vara mai calde si un pic mai umede cei de la meteo anunta ca indicele de confort termic temeratura-umezeala va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati. Ca atare banuiesc ca si la mine in incubator am macar umezeala cata spuneti dumneavoastra, avand in vedere ca adaug apa aproape zilnic. Temperatura deasupra oualelor este de 37 - 37.5 grade Celsius. Acuma sa vedem ce o iesi...mai sant cateva zile si ar trebui sa aud "piscuind" in incubator. Link spre comentariu
rasputin Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 ...mai sant cateva zile si ar trebui sa aud "piscuind" in incubator. În a cîta zi de incubaţie sînt ouăle ?. În a VII-a zi, respectiv în a XI-a, aţi fost curios să vedeţi dezvoltarea embrionilor ? Pentru asta "dă bine" un ovoscop, evident construit artizanal. Aşa cum am spus "dă bine", că la modul practic merge, aşa de fain, şi cu lumînarea.Legat de temperatură, îmi pare puţin cam mică. Literatura recomandă valori de 37,5 -37,9 grade Celsius, eu m-am încadrat în ele. Adevărul este că eu am avut incubatoare de volum, în cazul celor de suprafaţă, nu ştiu sigur cum o fi. Ce pot să spun este că nu am găsit o referire strictă la regimul lor de incubaţie, dar nici nu am căutat astfel de date.Am văzut acum vasul cu apă. Am o altă întrebare : Cum ridicaţi umiditatea pe perioada ecloziunii ?E bine să fac o precizare. Tot ce am scris, şi voi scrie, nu se vrea o discuţie în contradictoriu cu dvs. colegu TESSLA. Dvs. aveţi incubatorul în faza de test - producţie, discuţia noastră îmi doresc a fi doar un mod de punctare a unor aspecte ce ţin de incubaţie şi incubatoare.Iniţiatorului acestui topic îmi cer scuze pentru tot acest off-topic. Am considerat însă că se pot acumula informaţii utile construiri unui incubator. Dacă cele postate de mine, nu ies la socoteală, rugăm un moderator să le şteargă.Toate cele bune, Rasputin. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 Pai eu zic ca nu e asa mica temperatura..adica deasupra este de 37.5 iar dedesubt un pic mai mare. Oricum, eu zic ca din punct de vedere al temperaturii e mai bine ca la closca si din ce stiu eu, daca temperatura e un pic mai mare...se micsoreaza perioada de incubatie si viceversa. Cel putin asa e in cazul icrelor de peste (in acvaristica am mai multa experienta ). Cat despre ziua de incubatie....pai numai astazi pot sa mai intorc ouale, ca sambata se implinesc trei saptamani. De vazut...se vede ceva in ele...mai ales ca dedesubt sant becuri. Cat despre ridicarea umiditatii....nu stiu...eventual o sa mai adaug o tava cu apa in partea stanga, in compartimentul oualelor. Dar nu cred sa aiba o importanta covarsitoare acest aspect...nu cred ca gaina "se preocupa" chiar asa abitir de acest lucru. Iar despre discutat in contradictoriu...nici vorba sa interpretez in acest mod. Eu am inteles ca vreti sa lamurim unele chestii spre a folosi si altora....si nici nu am pretentia ca am facut totul exact cum trebuie...de asta am si spus "Acuma sa vedem ce o iesi". Numai bine! Link spre comentariu
rasputin Postat Aprilie 7, 2011 Partajează Postat Aprilie 7, 2011 Ridicarea umidităţii e musai de făcut. În momentul în care apar primele ouă ciocnite, umiditatea se ridică la 70 % . O umiditate redusă, în timpul ecloziunii, face ca membrana oului să se lipească de pui ( prin uscare ), astfel puiul devine imobilizat în coaje. Puii aflaţi în această situaţie mor, nu mai reuşesc să eclozioneze. Montarea unui vas suplimentar cu apă este una din soluţii, mergeţi pe ea. Dacă practic se dovedeşte că vasul suplimentar este insuficient, şi nici nu e loc de unul mai mare, nu ezitaţi să stropiţi pereţii incubatorului şi ouăle cu apă călduţă. În timpul ecloziunii, accesul la incubator trebuie redus la minim si să se lucreze rapid. Era de folos o fereastră la compartimentul cu ouă.Dacă vă este la îndemînă un incubator tip "lighean", vedeţi ce suprafaţă totalizează alveolele pentru apă, cum incubatorul dvs. pare a avea volum apropiat de cel din comerţ, cred că ar fi suficient să asiguraţi o suprafaţă egală a vaselor cu apă.ErataÎn mesajul anterior, ziua a XI-a este în fapt ziua a XVIII-a. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum