Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P15P_atac 2X6P3S

Vizitator

Postări Recomandate

Da, dar de unde ai avut zgomotul specific tubului? In care foaie de catalog e scris acest parametru? Doar e un parametru specific fiecarei componente si il poti avea din catalog sau din masuratori. El nu poate fi calculat din ceilalti parametrii ai tubului. (sau exista o constanta specifica pentru lampi?)Sigur ca e off, dar pentru o scurta lamurire nu cred ca e necesat sa deschid un topic.

De obicei zgomotul specific tubului nu apare specificat în foaia de catolog.Zgomotul specific tubului trebuie măsurat pentru situaţia dată.Sunt curios ce răspuns vei primi în final.Pot să spun în schimb (din experienţă practică) că 6n2p are leakage-current catod filament mai mare decât ECC83.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

25

• THOMAS

18

• nouvenit

10

• adrian_pic

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Varianta 6N2P-EV este mult superioara.......

În raport cu cine(ce) varianta 6n2p-ev este mult superioară ?...........................................................................................................................................@misaPoate Lăzăroiu ia în calcul şi reverse grid current(de cinci ori mai mic 6n2p-ev în raport cu 6n2p-chior ca şi exemplu) ,sau vibration noise ,sau cathode-heater current ,să ne spună Lăzăroiu cum face ,ce parametri din catalog servesc situaţia zgomot.
Link spre comentariu

Ceva teorie:http://www.john-a-harper.com/tubes201/#Noise (mergeti direct la punctul 7 - Noise)dar cred ca multi prefera sa "ciocaneasca" lampile ca in link-ul urmator:

daca vine vorba de o sortare.Si ceva care poate fi facut destul de usor:http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... tester.htm
Da,,prima trimitere este excelenta.In LTspice pentru analiza zgomotului (Noise),in "spatele" acestui program,adica in matematica lui intrao ecuatie ce se numeste pentru tuburi electronice in care vom gasi variabilele: u(miu),S (panta),Ri(rezistenta interna),Fo(1000Hz) si Ca/k (capacitatea anod/katod),parametrii ce-i vom gasi si in ecuatiile tuburilor folosite ca modele(diode,triode,tetrode,pentode...)si bineinteles fiind diferiti de la tub la tub.Formula este rezultatul experimentului P.Miller.Oricum,analiza nu ne poate ajuta decat sa comparam efectiv diferentele de zgomot ale diverselor tuburi electronice in aplicatii identice. Cine este interesat de un studiu mai profund in acest sens nu are decat sa "sape" mai mult in LT sau in ecuatiile lui Koren.*****************************************************************************************************Faine si instructive trimiterile d-tale,.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

ma bag si eu in discutie

6H2P sau 6H2P-EV sunt mult mai zgomotoase decit ECC83/12AX7,in unele aplicatii daca nu se redreseaza tensiunea de filament,nu scapam de humm.

Vorbesc din practica,am inlocuit de multe ori 6H2P cu ECC83,de experiment,sunt aplicatii unde daca schimbi ECC83 cu 6H2P ,apare humm.

Inca ceva ,in repetoarele catodice ,6H2P sau 6H2P-EV ,se uzeaza mult mai repede decit ECC83/12AX7,chiar si cu potentialul filamentului ridicat fata de catod

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECC83.pdf Vfk 180V

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6N2PEV.pdf Vfk 100V

Link spre comentariu

ma bag si eu in discutie6H2P sau 6H2P-EV sunt mult mai zgomotoase decit ECC83/12AX7,in unele aplicatii daca nu se redreseaza tensiunea de filament,nu scapam de humm.Vorbesc din practica,am inlocuit de multe ori 6H2P cu ECC83,de experiment,sunt aplicatii unde daca schimbi ECC83 cu 6H2P ,apare humm.Inca ceva ,in repetoarele catodice ,6H2P sau 6H2P-EV ,se uzeaza mult mai repede decit ECC83/12AX7.

Esti bine venit oricand in orice discutie,d-le Viorel si este pacat ca nu intervii mai des,ai multa experienta practica si cred ca interventiile d-tale ar fi benefice si constructive. :da
Link spre comentariu

De Raa-ul trafului de iesire nu mai zice nimeni nimic? (ma refer pentru tubul 6P3S-E)Si cei care sunt in masura poate dau si date despre traful de iesire.

Link spre comentariu

Varianta 6N2P-EV este mult superioara.......

În raport cu cine(ce) varianta 6n2p-ev este mult superioară ?...........................................................................................................................................@misaPoate Lăzăroiu ia în calcul şi reverse grid current(de cinci ori mai mic 6n2p-ev în raport cu 6n2p-chior ca şi exemplu) ,sau vibration noise ,sau cathode-heater current ,să ne spună Lăzăroiu cum face ,ce parametri din catalog servesc situaţia zgomot.
Am crezut ca se subintelege ca este vorba doar de comparatia dintre varianta militara 6N2P-EV si varianta civila 6N2P .
Link spre comentariu

ok

reinvii si eu (gata cu campania ....)

ar fi interesanta o schema pentru sortat dublele triode dupa nivelul de zogomot.

(in schema de care se vorbea mai sus (http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Rolf-Husemeyer_Mikrofonietester/Mikrofonietester.jpg) se vorbeste de microfonie si nu de zgomot.

Duminica placuta si odihnitoare tuturor de pe forum!

Lampile au zgomot mic. De fapt nu ne prea intereseaza zgomotul lampilor in cazul unor amplificatoare cu intrare

de linie. Zgomotul ne intereseaza la amplificatoare de doza magnetica, cap magnetic sau microfon.

Zgomot propriu al unei componente e zgomotul produs ce acea componenta nu de zgomotul captat sau indus de

altceva. Astfel brumul indus de filament nu il putem considera zgomot propriu. Aici are perfecta dreptate Viobio.

6n1p si 6n2p au brum indus de filament mult mai mare ca ECC82 si ECC83. Campioane la brum indus de filament

ramin totusi 6n8s si 6n9s, dar repet: NU asta e zgomotul propriu. Daca vreti, zgomotul propriu e acel Fssss nu

brumul. De obicei la amplificatoarele cu lampi acel fsss e atit de mic incit nici nu se aude. Asta pentru ca aceste

amplificatoare au foarte putine componente active comparativ cu amplificatoarele cu semiconductori.

Link spre comentariu

Si eu ma bag la discutia asta. Misa are dreptate, humm-ul e mai putin important , hiss-ul e cel care e ne intereseaza. Da, 6N2P si 6N2P-EV au hiss pronuntat. Din ce am masurat eu pana acum, 6n2p-(EV) au o mare dispersie de caracteristici, din 10 tuburi nu am gasit 2 la fel. Humm-ul l-am eliminat total cu filament AC ridicat pe DC la +68V. De fapt e suficient Uk+20VDC. Alimentarea in DC nu mi se pare o solutie confortabila- creeaza probleme la cablarea GND, necesita ori DC/DC convertor ori stabilizatoare liniare cu disipare mare de caldura si condensatoare mari. Hissu-ul nu am reusit niciodata sa-l reduc, indiferent de cablarea GND, psf, impedante de intrare, ecranare. Deocamdata singurele solutii sunt ori ECC83/12AX7 ori o roaba de 6N2P din care sa alegi lampa cea mai buna.

Link spre comentariu

Te inseli grav . Mai masoara inca o data !Tuburile 6N2P EV au parametrii identici pentru cele doua triode din balon ( sub 1 % ) ! Imperecherea la lampile EV era guvernata de legile standardelor militare sovietice !Prin tehnica de alimentare in alternativ cu ridicarea DC a potentialului filamentului se poate elimina cu succes brumul ( humm ) , dar oricum fasul ( hiss ) va fi total imperceptibil la etajul final de putere , deoarece se lucreaza cu nivele mari la intrare . 6N1P are performante mai bune ca zgomot fata de 6N2P , in particular ( datorita amplificarii mai mici ) doar cu putin mai mare decat ECC88 (varianta sovietica 6N23P EV ) , lampa recomandata pentru etaje de intrare la aparate care nu sunt incadrate in clasa economica ( ca ECC83 ) !Variantele EV au de regula zgomotul propriu mai mic.....si suna mai muzical , dupa parerea unora . Altii sunt de parere contrara ! Fiecare cu parerea sa .EV-urile au depuse pe catod sapte straturi termoemisive pentru caracteristica " long life " fata de varianta chioara , care au depuse " doar " doua straturi termoemisive . E posibil ca aceste straturi sa influenteze calitatea sunetului ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări