Vizitator Postat Iunie 8, 2012 Partajează Postat Iunie 8, 2012 Personal prefer ECC81+ECC83,sau doar simplu ECC81 sau ECC83 si fara cuplaj galvanic intre etajul de intrare si defazor,cuplaj clasic prin condensator,defazajul introdus de acest condensator va fi neglijabil ca sa putem spune ca amplificatorul va scos din clasa HI-FI.Perfect adevărat(să avem transformator de ieşire astfel încât să ne preocupe defazajul introdus de acest condensator). Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 8, 2012 Partajează Postat Iunie 8, 2012 ...mult mai multe griji ar trebui sa ne facem pentru un OT. Fara sa se supere cineva pe mine,dar problema pretului pentru cateva tuburi in raport cu ceea ce dorim sa obtinem dintr-un amplificator ce se vrea HI-END nu cred ca mai are relevanta.Oare cate amplificatoare construim????...,poate doar unu sau doua sau..trei,oare chiar ne saraceste cumpararea a 2...6 tuburi adevarate????.Ne uitam si filozofam in jurul unor cabluri sau condensatori extraordinari,sau conectori pentru boxe si ne zgarcim la niste tuburi adevarate,chiar este un paradox!!! Problema pretului cred ca ar trebui pusa atunci cand construim ceva in serie si unde numarul de tuburi va fi important ca sa conteze pretul...,dar asta-i alta problema. Schema postata mai sus cu modificarile poate constitui un inceput pentru un proiect de calitate cu 6P3S-E.Dar inca nu a determinat nimeni Raa pentru aceasta schema (!?),bineinteles exclus dl.,doar s-a vrut un proiect didactic,nu??? Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 8, 2012 Partajează Postat Iunie 8, 2012 ...mult mai multe griji ar trebui sa ne facem pentru un OT.Chiar asa, tubul acela asimetric era interesant pentru un amplificator gata facut, am inteles ca a fost conceput pentru amplifurile de chitara, mono, unde era nevoie de o jumatate de ECC82 si una de ECC83, precum si de o impachetare compacta.Eu am cautat asemenea tuburi pt. ca voiam sa fac o schema cu un cablaj existent, frumos proiectat si verificat in practica - montajul era dintr-o revista "Electronique Pratique".Pentru ceva facut de la zero nimic nu ne impiedica sa punem un tub ECC83 si unul ECC82 pentru un montaj stereo...sau alte arome, americane sau sovietice.In cazul meu tocmai pretul OT a fost motivul de abandon, nu pretul tubului, pe care il gasisem la audio-triodes dupa cum am spus mai sus.As vrea sa vad si eu mai multe montaje facute efectiv, chiar experimental, agatate de fire, personal am o rezerva fata de acele simulari soft, cred ca sunt utile pentru intelegerea functionarii unor scheme si pt. alegerea unui tub sau altul, varianta decisiva insa cred ca ar trebui sa fie tot un montaj experimental, inainte de a se trece la executia montajului final.Daca cineva doreste sa revina la discutia initiala, cred ca mai am pe undeva schema cu 2X6P3S-PSE, daca autorul e de acord o s-o repostez aici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 8, 2012 Partajează Postat Iunie 8, 2012 6P3S imi pare rau ca v-o spun dar nu are stofa de hi-end d'aia nici nu ma agit prea mult....cind spui hi-end: spui trioda ...nu ai cum sa convingi pe un audiofil inrait ca lampa asta face minuni oricum titlul subiectului nici nu sugereaza asa ceva deci sa revenim cu picioarele pe pamint. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Aşa arată un defazor consacrat(urmăriţi câştigul în tensiune_verde şi tensiunea efectivă la ieşire_roşu),6n1p poate fi considerat oarecum echivalent ECC82 ,câştig prea mic pentru situatia hpvictor( download/file.php?id=21522&mode=view. ).Varianta corectă (în sensul că asigură un câştig decent în tensiune şi o sensibilitate la intrare decenta chiar şi atunci când se închide bucla) pentru situaţia hpvictor fiind în a doua img(ECC83). În cele două situaţii(ECC82 ,ECC83) primul etaj poate fi clasat corect(răspuns liniar) pentru amplitudini mari la ieşire(preupun 40Vvv/g1 sau 80Vvv/ adica tuburi finale 6P3S sau 6P3S-E).Domnul Lăzăroiu poate calibra simulatorul(modelul ECC82 după aceasta documentaţie veche). Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 6P3S imi pare rau ca v-o spun dar nu are stofa de hi-end d'aia nici nu ma agit prea mult....cind spui hi-end: spui trioda ...nu ai cum sa convingi pe un audiofil inrait ca lampa asta face minuni Pai ... Triodele prezintă avantaje doar in SE !In amplificatoarele PP aproape nu contează , rezultanta este o linie dreapta , prin însuși modul de funcționare se compenseaza neliniaritatile ... Pe audiofilii adevărati din România , care au pantalonii tociti in fotoliile de la concerte la Ateneu , Opera etc nu ii poti pacali ca pe fraierii cu bani din Italia ! Aici nu tine vrajeala cu triode in PP , oamenii mai întâi asculta amplificatorul si apoi îți vezi de treaba , fără sa poți vinde un cap de ata !Cât despre 6P3S sau 6P3S-E , alegerea este legată exclusiv de faptul ca ... se găsesc . In România JJ are un prost renume , ca si chinezismele ! Cele mai apreciate lampi rămân in continuare cele destinate uzului militar de producție sovietică , adică NOS , Long Life , Antivibratii , Antimicrofonice .Așa ca audiofilii din România nu prea au de ales , ori rusoaicele , ori nimic .Acest proiect este in primul rând didactic , dar , de ce nu si unul de calitate . Dar sa nu derapam de la subiect ... Îl cunosc personal pe Don Gabriele , ii respect munca , oricine înțelege ușor faptul ca Dansul munceste si se adresează unor clienți exclusivisti , pe când noi nu intenționam sa vindem nimic , amplificatorul va fi o realizare amatoriceasca , pentru uz casnic , de putere mică , cu materiale recuperate ...didactic !Sa revenim cu picioarele pe pământ ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Pentru durata claseiA tuburile finale 6P3S sau 6P3S-E se vor coporta foarte bine.(are dreptate hpvictor). Din punctul meu de vedere("subiectiv") o configuraţie Push-Pull clasăA bate orice configuratie triodă-SE clasăA1 sau A2(puteri în sarcină aproximativ egale) ,mai ales atunci când gradul de reacţie negativă globală este mic (sau lipseşte cu desăvârşire). Un defazor catodină(sarcină distribuită) bine implementat în situaţii care permit utilizarea acestui tip de defazor oferă surprize mai mult decât plăcute(clasaA PP-6P3S permite utilizarea defazorului catodină cu succes). Hpvictor trebuie să pună acolo în schema aia didactică ECC83(circuit intrare + defazor) ,să majoreze curentul ia_0 la circa 70mA/tub-6p3s să renunţe la struţo-cămilă (să treacă la negativare automată) şi schema poate deveni Hi-Fi. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Aşa arată un defazor consacrat(urmăriţi câştigul în tensiune_verde şi tensiunea efectivă la ieşire_roşu),6n1p poate fi considerat oarecum echivalent ECC82 ,câştig prea mic pentru situatia hpvictor( download/file.php?id=21522&mode=view. ).*****************************************************************************************************************.Da,dl.,schema cu ECC82 PHILIPS adevarata,trebuie pastrata la dosar.... Aici sunt rezultatele simularii,tot pentru a fi pastrate la dosar dar si ca o dovada a corectitudinii unei scheme soft cu datele de catalog,nici nu ar avea cum sa fie altfel deoarece modelul (modelele) pentru foarte multe tuburi din libraria mea LTC sunt PHILIPS,iar cele rusesti de la Karopv,determinate experimental de el,sau dupa caietele de sarcini din vechile fabrici de tuburi. Schema: Semnalele pe iesirile defazate: Analiza Fourier (distorsiuni) pe cele doua iesiri defazate: Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Din nou văd un sinus http://postimage.org/image/ca71p2i2t/ adică liniaritatea primului etaj este aproape perfectă (şi amplitudinea suficientă atac 6p3s pentru situatia 2Vef intrare ,acum trebuie să gândim că va interveni în final şi o mică reacţie negativă globală). Singura problemă fiind necesitatea a încă unui etaj(bine clasat) pentru a creşte sensibilitatea la intrare(şi a permite aplicarea unui grad-redus de reacţie negativă ca în schema existentă/postată-hpvictor). Dacă ne străduim un pic reuşim probabil un Hi-Fi până la urmă(culmea şi clasic). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Din punctul meu de vedere("subiectiv") o configuraţie Push-Pull clasăA bate orice configuratie triodă-SE clasăA1 sau A2(puteri în sarcină aproximativ egale) ,mai ales atunci când gradul de reacţie negativă globală este mic (sau lipseşte cu desăvârşire). Care sint criteriile (subiective) care duc la afirmatia asta abrupta? O fi eficienta? Eu constat ca se vind in continuare SE-uri, si ieftine si scumpe, mai ales scumpe. Oare toti aceia care scot banul din buzunar sint snobi? Care mai este subiectul, s-a transformat cumva in "etaje de atac defazoare"? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 @lazaroiuAşadar simularea face faţă cu brio atunci când modelul este bun. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 @zbodeocSubiectul este dedicat studierii etajelor unui amplificator PP , in scop didactic .Putem discuta despre sursa de alimentare , despre disipatia căldurii , despre rigiditatea sasiului etc , dar toate la timpul lor . Nu cred ca exista vreun impediment ... Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 @lazaroiu Aşadar simularea face faţă cu brio atunci când modelul este bun. Si ca sa intaresc cele spuse de dl. in ceea ce priveste atacul amplificatorului "didactic"din acest topic cu un ECC83,vin cu o simulare ce arata superioritatea unui ECC83 intr-un etaj de atac si defazor,bineinteles fara aplicarea NFB.Etajul este "extras" din amplificatorul DYNACORD EMINENT de 55W. Daca o sa mai am timp si nu va plictisesc,o sa incerc si cu un 6N2P,asa zisa echivalenta ruseasca a lui ECC83...,maine trebuie sa fim odihniti,doar e o zi importanta,asa-i??? Schema: Semnalele in iesirile defazate: si analiza Fourier (distorsiunui): Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 NU cred că se poate pune problema plictiseli ,eu chiar solicit simulare 6n2p.... Şi în cazul DYNACORD foarte bine ales psf U1(ECC83) adică sinus de sinus la ieşire din defazor pentru amplitudinea dată(distorsiunile confirmă PSF-bun-U1 ECC83 DYNACORD). Etajul de intrare şi defazorul în baza ECC83 Dynacord pot asigura fără probleme atacul 6P3S-PP clasăA( există chiar un exces de amplitudine la ieşire din defazor dacă luăm în calcul 6P3S-PP-clasaA ,astfel se poate înţelege că pentru o amplitudine mai mică la ieşire din defazor şi distorsiunile vor fi mai mici decât cele prezentate acum ). În situaţia ECC83 se vede voltage-gain V_0/Vi net superior ECC82. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Daca este sa prezentam cateva solutii de etaj de atac pentru PP , garantez ca merita studiat urmatorul link : http://www.mennovanderveen.nl/eng/index.html si accesati sectiunea " the project " . Autorul , un " anume " Menno van der Veen , descrie o varianta a proiectului sau : " He decided to control every muscle and even the lungs of the huge man. Now this big voice did exactly as he wished, without any mistake. The next day, they arrived at a town and the tiny man was very tensed about the results of his new approach of preaching the gospel. But the result was a disaster, nobody listened, people started to talk with each other and after a while they threw rotten eggs to the evangelists. The moral of this story is that too much control kills the lively character of the amplification. Of course, this story is a very limited reproduction of what really happens, there are many more things to say about it. However, the essence is clear: too much control creates a boring amplifier. Somewhere a balance should be created between magnificent specifications and a pleasant musical reproduction. Going from amplifier 10 to amplifier 16, in my opinion, amplifier 15 has the right balance for true musical high end reproduction. " In acest link http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... p-diy.html puteti urmari cateva discutii despre acest proiect , precum si modificarea necesara functionarii cu 6N1P in etajul de atac .....altii nu arunca la gunoi pentru ca sunt rusesti ....... Ar fi foarte constructiv de studiat simularea functionarii variantei 15 a acestui amplificator ! Prezinta avantajul ca este extrem de simplu ......se incadreaza perfect in cerintele initiale : ieftin , performant si didactic , cu lampi rusesti . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum