Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P15P_atac 2X6P3S

Vizitator

Postări Recomandate

Propun si eu o schema , gasita pe net , care mi-a atras atentia prin simplitate . Doresc sprijinul Dvoastra in dimensionarea acestei scheme pentru o functionare HiFi 15W , pentru a obtine maximul de performante cu componente active si pasive cat mai putine , CFB etc .Consider ca va fi un exemplu didactic util , deoarece sunt folosite lampi ieftine si usor de procurat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

25

• THOMAS

18

• nouvenit

10

• adrian_pic

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu , cea mai buna varianta ramane 6n1P .....chiar daca este partial offtopic .

Nu te cred(bănuiesc că am voie...şi nu încalc regulamentul...),sau argumentează(ca să te cred), de ce nu 6n2p ,ecc83 etc ?.

Dacă eşti verde(acum) trebuie "să luăm de bun" tot ce spui ?!dumneata.

Link spre comentariu

Ramane cea mai buna varianta pentru mine ......posed 6N1P suficiente , eventual a doua optiune ar putea fi 6N2P ......si 6P3S-E , se gasesc relativ usor si ieftin si doream de mult timp sa le pun la treaba . Am hotarat sa nu mai deschid un subiect nou , este mai educativ asa , ca incepatorii sa citeasca toate argumentele Dvoastra de la inceputul subiectului . Daca nu doriti sa continui aici , nicio problema ! Probabil un moderator ma va intelege si va deschide un nou subiect cu titlul " Amplificator PP simplu cu 6P3S-E " .Daca va fi cazul , acolo vom trata toate problemele care le va ridica constructia unui asemenea amplificator , in scop educational .Imi cer scuze anticipat pentru deranj ....

Link spre comentariu

Propun si eu o schema , gasita pe net , care mi-a atras atentia prin simplitate .

Doresc sprijinul Dvoastra in dimensionarea acestei scheme pentru o functionare HiFi 15W , pentru a obtine maximul de performante cu componente active si pasive cat mai putine , CFB etc .

Consider ca va fi un exemplu didactic util , deoarece sunt folosite lampi ieftine si usor de procurat !

In urma discutiilor pe MP cu m-am hotarat tot in "spirit" didactic si util sa postez aici rezultatele simularii acestui simplu montaj,montaj ce i-a atras atentia lui Victor.

Eu am pus aici tot ce trebuie ca sa se poata determina foarte simplu si Raa,daca tot este un model aducational,nu!?

Sper sa fie de folos.

Schema:

Posted Image

..in schema am facut doua mici modificari; condensatorul C7 obligatoriu in astfel de configuratii si valoarea rezistentei R18 din NFB care pana la urma se va tatona practic valoarea optima,din valoarea acestei rezistente se stabileste amplificarea intregului montaj.

Semnalul pe sarcina:

Posted Image

Puterea average pe sarcina:

Posted Image

Variatia tensiunii in anodul finalelor:

Posted Image

Variatia curentului in anodul finalelor:

Posted Image

Analiza Fourier (distorsiuni si defazaje):

Posted Image

Diagrama Bode (Banda de frecvente si defazaje) la puterea de 11.4W:

Posted Image

Amplificatorul are o putere mult mai mare,dar m-am limitat la un nivel de distorsiuni rezonabil.

La 15W THD=5.6% iar la 22W THD>10%...

Pentru a folosi 6N2P in preamp si defazor se fac mici ajustari ale PSF-urilor pentru a aduce lampa acolo unde-i normal,dar 6N1P este mult mai buna in astfel de configuratii.Cu 6N2P si nivelul de intrare va fi ceva mai bun (mai sensibil) dar si THD vor creste.O lampa buna (mai buna) ar fi ECC81.

Se observa tipul de negativare pentru tuburile finale,mixt, adica si negativare automata dar si fixa.

Un astfel de amplificator nu cred ca va ridica probleme la realizarea practica...

P.S daca se vor fi strecurat greseli,mi le asum.

Link spre comentariu

În buclă deschisă vă rog pentru situaţia de mai sus ,prezentaţi din nou distorsiunile pentru 11W/sarcină(desigur trebuie micşorata amplitudinea semnal intrare) şi diagrama Bode.Dupa care eliminati C3 cu noua reprezentare(distorsiuni-bode).PS ca şi omisiune în simularea de mai sus, -limita de putere/sarcină pentru clasăA ?,etajul defazor U2 nu este prea bine polarizat pentru situaţia dată în simulare(avem static doar 68V anod-catod trioda defazoare U2 !? pe când pe sarcina distribuită R1-R2 avem 216V...),etajul de intrare şi defazorul pot sta mai bine.Configuraţia prezentată nu trebuie să depăşească 2% distorsiuni la limita clasei AB1(fără curent grila comandă).

Link spre comentariu

În buclă deschisă vă rog pentru situaţia de mai sus ,prezentaţi din nou distorsiunile pentru 11W/sarcină(desigur trebuie micşorata amplitudinea semnal intrare) şi diagrama Bode.

Dupa care eliminati C3 cu noua reprezentare(distorsiuni-bode).

PS ca şi omisiune în simularea de mai sus, -limita de putere/sarcină pentru clasăA ?,etajul defazor U2 nu este prea bine polarizat pentru situaţia dată în simulare(avem static doar 68V anod-catod trioda defazoare U2 !? pe când pe sarcina distribuită R1-R2 avem 216V...),etajul de intrare şi defazorul pot sta mai bine.

Configuraţia prezentată nu trebuie să depăşească 2% distorsiuni la limita clasei AB1(fără curent grila comandă).

Avem mai jos si cele cerute de dv.:

Fara NFB:

Posted Image

Posted Image

Fara NFB si fara C3:

Posted Image

Posted Image

...in ceea ce priveste polarizarea preamp si defazor,cand o sa ajung acasa si o sa am timp o sa mai incerc si cu un alt model de 6N1P...oricum,pana la urma tot in practica se va pune totul la punct...

Distorsiunile la iesirea din defazor :

Din anod:

Posted Image

Din catod:

Posted Image

si forma si nivelul semnalului pe grilele tuburilor finale:

Posted Image

Link spre comentariu

@lazaroiu

De ce numai 22Vvv în grile comanda tuburi finale ?,negativarea mixtă asigură -21V ,practic întrebarea devine=pentru ce Raa ?.

Nu mă prind...

În principiu pe o sarcină adecvată Raa , tensiunea de atac în grile comanda tuburi finale trebuie să atingă 40Vvv (pentru fiecare grilă comandă).Sau poftim , într-o situaţie obişnuită atacul g1-g1 6P3S-PP trebuie să meargă până la 75-80Vvv şi din aceste motive spuneam că aveţi puţin pe defazor U2 anod-catod 68V !!! http://postimage.org/image/egyk990o5/ (anormal pentru un defazor care atacă 6p3s).,mi se pare o glumă tensiunea anod-catod-defazor(nu aş utiliza o astfel de tensiune anod-catod-defazor nici pentru EL84...)

Ce-i putred în "danemarca" ?!(în această schemă sau ce nu apare specificat ?).

Văd că 6P3S-PP "se comportă oarecum" precum 6P14P-PP...

@hpavictor

Cam limitate aşteptări aveţi.

Polarizaţi domnilor corespunzător(situaţiei date) acel defazor(U2).

Pentru 10W(6P3S-PP) în sarcina nu merită să recurgem la struţo-cămile(negativări mixte) ,rămânem eventual în clasăA în această situaţie.

Link spre comentariu

Aveti perfecta dreptate , asteptarile mele sunt legate de un amplificator mai deosebit , performant , pentru uz didactic .Daca acest proiect nu este insotit de explicatii , nu si-a atins scopul , acela de putea fi de ajutor incepatorilor deoarece din invrajbire si orgolii personale despre proiecte copiate de la altii sau de pe net , cu grave greseli , nu putem discuta .....Va rog sa contribuiti si Dvoastra cu propuneri , idei , sfaturi care chiar daca par cunoscute sau simple , cu siguranta vor fi de ajutor multor incepatori si nu numai !De altfel sunt invitati toti cei care chiar au ceva de spus si sunt in cunostiinta de cauza , inclusiv @adigh ...

Link spre comentariu

Domnule dragă dacă vrei ceva de la o configuraţie simplă fără să modificăm arhitectura schemei trebuie că în defazor să ai circa 130V-150V anod-catod(U2) şi pe sarcina distribuită R1-R2 100V-120V adică 50V-60V cădere pe R1 şi 50V-60V cădere pe R2.Apoi dacă vrei numai 10W(şi peste) obţine domnule ăştia 10W în clasa A,adică negativare automată integral cu un ia_0 la limita disipaţiei 70mA-80mA şi cu asta basta.

Link spre comentariu

Un amplificator performant pt uz didactic ... glumesti don Victor!??Singurul care se "prinde" e valderama ca de obicei restul lumii aplauda orice fara sa clipeasca ...trebuie sa recunosc ca valderama e un critic "constructiv" :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări