Vizitator viobio Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 Asa cum este desenat bias-ul este fix... numai daca creste sarcina stabilizatorului peste zona de stabilizare poate varia tensiunea de bias... normal, mijlocul semireglabilului de 2k5 trebuie legat la punctul comun al rezistoarelor de grila de 220k...biasul este o combinatie de fix cu autobiassemireglabilul din catozi are 200ohmi,pe fiecare brat al semireglabilului sunt montate rezistente de 100 ohmidin negativarea fixa se regleaza biasul brut,din semireglabil se regleaza balansul intre cele doua finalestudiati mai atent schema,cu acel sistem din catozi se poate echilibra perfect biasul celor doua finaleschema functioneaza pe un etaj final ,intr-un amp de chitaratrebuie sa ignore partea de bias fix,eu am pus schema doar pentru partea din catozi,pentru a putea face balansul intre finale Link spre comentariu
nouvenit Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 Multumesc domnule viobio.Ma gandeam ce se va intampla daca se pierde contactul intre cursorul potentiometrului, care este la masa, si partea rezistiva. Dar sunt in paralel intre cursor si capetele potentiometrului cate o rezistenta, iar defectarea potentiometrului duce la scaderea curentului prin lampi, deci este sigura utilizarea acestei metode.Incerc sa gasesc ceva potrivit acestui scop, probabil un potentiometru bobinat.Am atasat imagini la sectiune 'proiectul meu', intrucat apare destul de 'manelizat' cu sursa mea in comutatie, si nu isi are locul printre operele de arta de pe aici. Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 @viobio:-rezistenta de sarcina a stabilizatorului din schema este extrem de mica 3k3+2k5=5k8 si care practic reprezinta un divizor de tensiune cu rezistorul de 4k7. Practic zennerul este suntat...-incearca sa pui un semireglabil de 50-100 k al carui cursor sa fie legat la punctul comun al rezistoarelor de 220 k...-curentul total It din sursa de bias este compus din curentul prin zener Iz si curentul prin sarcina Is... dar Is< Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 În clasa A-SE (2x6p3s) ,negativarea fixă este un "moft" inutil(negativarea fixa în această situaţie nu crează un avantaj ,din contră-în cazul negativări fixe trebuie redusă disipaţia la anod la circa 70%-75% din disipaţia maximă admisă de tubul final... ,chiar dacă se stabilizează tensiunea de negativare/ ,fuga de curent anodic în prag de disipaţie maximă va exista...). În situaţia dată negativarea automată este "sfânta" şi recomandată. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 @viobio:-rezistenta de sarcina a stabilizatorului din schema este extrem de mica 3k3+2k5=5k8 si care practic reprezinta un divizor de tensiune cu rezistorul de 4k7. Practic zennerul este suntat...-incearca sa pui un semireglabil de 50-100 k al carui cursor sa fie legat la punctul comun al rezistoarelor de 220 k...-curentul total It din sursa de bias este compus din curentul prin zener Iz si curentul prin sarcina Is... dar Is<semireglabilul are 25k nu 2,5knegativarea nu pleaca din cursorul semireglabiluluitensiunea de negativare de poate " fabrica " din tensiunea alternativa ,care alimenteaza anodica,zenerul are rostul lui acolo Link spre comentariu
nouvenit Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 Domnul viobio a adus ca exemplu aceasta schema pentru a ma ajuta la echilibrarea curentului prin catodul celor doua lampi finale care sunt in paralel. Ideea aceasta imi da posibilitatea de reglare fina, si in timpul functionarii.Daca voi gasi un potentiometru de putere, care sa fie de calitate, voi utiliza ideea dumnealui, iar daca nu, voi folosi recomandarea dumneavoastra, domnule valderama, cu rezistente fixe in paralel cu cea din catod, pana la echilibrarea curentului prin finale. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 Negativarea fixă(stabilizată-nestabilizată) în cazul descris de dumneata nu ajută.Ce să caute în clasăA SE (6p3s tub final) negativare fixă ?! (poate se discuta de configuraţie 6p3s-PP clasăAB2 etaj final ?!-negativare fixă bla,bla,bla...). Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 Negativarea fixă(stabilizată-nestabilizată) în cazul descris de dumneata nu ajută.Ce să caute în clasăA SE (6p3s tub final) negativare fixă ?! (poate se discuta de configuraţie 6p3s-PP clasăAB2 etaj final ?!-negativare fixă bla,bla,bla...).am scris mai sus ca trebuie ignorata partea de negativare fixa!!!!!omul nu o sa mai inteleaga nimic,de fapt a inteles despre ce este vorbama retrag din discutie .. a inteles cum sta treaba cu reglarea si balansul biasului Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 Domnule(nouvenit) uite cum trebuie să procedezi dacă vrei să reglezi curentul ia0(6P3S) ,pui în catod o rezisenţă de 470Ω/2w-3w paralel cu ea un grup serie 1KΩ+SP500Ω(rezistenţa de 1kΩ poate fi la 0,5W ia semireglabilul SP500Ω poate fi şi la 0,25W),astfel aveţi în catod o rezistenţă variabilă-compusă 319Ω-358Ω posibilităţi reglaj super fin(doriţi altă plajă de variaţie modificaţi usor 1kΩ sau 470Ω). ......................................................................................................................................... Am sa dau un exemplu cum tensiunea de negativare fixă-stabilizată de fapt poate destabiliza ia0. Presupun ca din diferite raţiunii tensiunea la intrare trafo-retea se poate situa in plaja 200Vca-240Vca implicit corespunde Ua într-o plaja data(Ua creste sau scade funcţie de tensiunea de alimentare) aşadar daca tensiunea de negativare fixă este stabilizată nu va putea urmări "variaţia" Ua....,practic destabilizează ia0(dacă -Ugc/nestabilizat ar urmari proportional Ua ar fi mai bine ,creste Ua creste şi -Ugc ,scade Ua scade şi -Ugc...). Mă rog , poate fi stabilizată şi tensiunea Ua... Din aceste motive stabilizarea -Ugc poate fi mai mult decât o "frecţie la un picior de lemn". Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 Personal recomand în cazul negativări fixe tensiune nestabilizată(reţineţi elementul stabilizator de obicei introduce şi zgomot...). Link spre comentariu
nouvenit Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 Domnule vobio, am inteles ce mi-ati recomandat.Domnule valderama, folosesc schema recomandata de dumneavoastra intocmai, cu negativare automata. Domnul feri.visky a insistat pe negativarea fixa, din exemplul dat de domnul viobio.Cred ca tebuia sa specific de fiecare data ca este vorba despre variatia usoara a rezistentei din catodul lampilor finale. Cate o rezistenta de 470Ω /3W in catodul fiecarei lampi, si un potentiometru de 2,5kΩ care sa aiba cursorul la masa si extremitatile la catodul cate unei lampi.Inca o intrebare: ce este mai bine sa fie echilibrat, intre cele doua lampi in paralel, curentul anodic, sau tensiunea din catod? Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 Pai cam tot aia este.Nu poti avea aceeasi tensiune in catod si alt curent anodic..sau sunt eu foarte prost?! Doar daca nu cumva tuburile sunt defecte. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 Domnule vobio, am inteles ce mi-ati recomandat.Domnule valderama, folosesc schema recomandata de dumneavoastra intocmai, cu negativare automata. Domnul feri.visky a insistat pe negativarea fixa, din exemplul dat de domnul viobio.Cred ca tebuia sa specific de fiecare data ca este vorba despre variatia usoara a rezistentei din catodul lampilor finale. Cate o rezistenta de 470Ω /3W in catodul fiecarei lampi, si un potentiometru de 2,5kΩ care sa aiba cursorul la masa si extremitatile la catodul cate unei lampi.Inca o intrebare: ce este mai bine sa fie echilibrat, intre cele doua lampi in paralel, curentul anodic, sau tensiunea din catod?curentul anodic Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 Pai cam tot aia este.Nu poti avea aceeasi tensiune in catod si alt curent anodic..sau sunt eu foarte prost?! Doar daca nu cumva tuburile sunt defecte.Caracteristicile tuburilor marcate identic nu sunt identice întotdeauna(sunt relativ identice ,chiar dacă tuburile fac parte din acelaşi lot) decât dacă tuburile sunt împerecheate pentru o suprapunere cât mai perfectă a acestor caracteristici.Astfel se poate înţelege că pentru un ia0 dat se întâmplă să fie necesară o tensiune -Ugc0 diferită de la un tub la altul ,adică diferenţa de potenţial catod-grilacomandă necesară stabiliri ia0-dat poate fi diferită de la un tub la altul. Dacă am grila de comandă conectată la potenţialul masei şi catodul ridicat în raport cu potenţialul masei se întâmplă să fie necesară o rezistenţă Rk diferită de la un tub la altul pentru un ia0 dat(Rk=rezistentă de negativare automată) ,se constată că şi potenţialul catodului va fi diferit de la un tub altul(desigur discutăm de tuburi cu acelaşi marcaj şi eventul din acelaşi lot). Practic tuburile nu sunt defecte... Din aceste raţiuni de multe ori se recurge la împerecherea tuburilor(vacuum tube-matched quad sau vacuum tube-matched pair etc). Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 Iinteleg acum,multumesc pentru explicatie.Am vorbit fara sa gandesc si mi-am dat seama abia azi de dimineata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum