Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P15P_atac 2X6P3S

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

25

• THOMAS

18

• nouvenit

10

• adrian_pic

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Foarte simplă şi elegantă această schemă Beag AV750 (tuburi finale duse acolo unde le stă bine pentru putere în sarcină ,am construit un astfel de amplificator acum 35 ani şi mai bine).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Aici va prezint o schema realizata de constructori din Rusia......PP , 20W in clasa A .

Foarte "interesant" circuitul de reacţie negativă(R15-R5-C2) dat de "constructori din Rusia" = nefuncţional = un circuit de reacţie negativă care face figuraţie .

În principiu ca să putem discuta de clasăA în situaţia dată mai sus Raa trebuie să fie situat în plajă 8K-9K(ia_0/tub=50mA ,când Ua_0=380V).Aşa cum apare precizat Raa=5K pot spune că ne aflăm în AB1(când Ua_0=380V) ,AB1 cu o pondere data A.

Raa din schemă 5K ca să poată satisface clasaA necesită Ua_0 de circa 270V(ia_0/tub=70mA).

Din punctul meu de vedere schema de mai sus download/file.php?id=22890&mode=view este funcţională dar nu se încadrează în prezentarea dată(clasaA).

Funcţia copy-paste ar trebui desfiinţată (sau folosită cu mare atenţie) când emitem pretenţii(clasaA ,etc).

Link spre comentariu

Iată ce spun ruşii cu adevărat de 6P3S-PP-clasaA încercuit cu verde (se poate vedea şi AB1...).

Ruşii dau pentru clasaA Ua_0=270V , Ug2_0=270V ,ia_0=134/2=67mA şi Raa=5k.Dacă utilizam Ua_0 , Ug2_0 diferit (360V)ca aici download/file.php?id=22890&mode=view trebuie modificat ia_0 şi Raa ! ,nu se poate păstra Raa=5K când Ua=360V ! cu pretenţia că ne situăm în clasaA.

post-18717-139829456509_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu am postat acesta schema in scop didactic , in speranta ca Dvoastra si Dnul Lazaroiu ne veti explica amanunte mai deosebite......nu am remarcat ca exista o problema , care acum imi este foarte clara ...Raa este mult prea mic pentru curentul si tensiunea anodica specificata . Dar si reactia negativa are o problema , adica nu are " profunzime" ....Ceva nu se leaga , aveti perfecta dreptate !Rog pe Dnul Lazaroiu daca este posibil , sa ne ajute cu simularea functionarii , in limita timpului liber disponibil .Sa fie vorba de o eroare a constructorilor rusi sau de folosirea intensiva a functiei " copy-paste " si la ei ?

Link spre comentariu

hpavictor de unde ai luat schema? Daca ai tradus din rusa cu ajutorul internetului s-ar putea sa ai parte de erori mari la traducere si sa nu intelegi clar tot ce a vrut autorul sa spuna acolo (eu daca folosesc prefer rusa- engleza ca rusa -roamana => catastrofa din start). Cine stie ce explicatii a dat autorul si daca apoi s-a facut doar copy-paste s-a ajuns ca informatia finala sa fie 20W clasa A.

Tu ai pus la schema prezentata denumirea PP 6P3S-E si in schema este 6P3S. Unii folosesc pe net ca date pentru 6P3S-E datele de la lampa 5881. In specificatiile de la rusi 6P3S-E are tensiunea anodica maxima 250V fata de 6P3S care are 350-360V parca. Eu am un dinte impotriva lui 6P3S :rade: : NU-MI PLACE CUM ARATA! de aceea am fost un pic mai atent pe net cand gaseam informatii despre 6P3S si 6P3S-E.

Pun si eu o intrebare: care este diferenta intre o clasa A si o clasa AB la care primii cativa wati sunt deasemenea in clasa A? (ma refer stric doar la puterea la care ambele amplificatoare merg in clasa A). De ce pun intrebarea asta? Este mai tentant pentru unii de a face clasa AB (deci pentru putere mica <=> surogat de clasa A) pentru ca atunci cand asculta singur nu depaseste 2-3W (deci clasa A surogat) iar cand vin prietenii merge cu 15-20W ca sa se poata lauda :da .

Link spre comentariu

...Dar si reactia negativa are o problema , adica nu are " profunzime" ....

Ce "profunzime" ?! download/file.php?id=22890&mode=view , circuitul de reacţie negativă(R15-R5-C2) NU funcţionează corect(C2=100μF ,Xc2=1,6Ω la 1khz).

Circuitul de reacţie negativă = profund greşit <=> "constructori din Rusia" ivocați = diletanți .

Link spre comentariu

Am reluat tot topicul si de vreo 6-7 pagini se discuta despre cu totul altceva decat schema propusa initial, care mi se pare foarte interesanta prin prisma lampilor folosite, dar si a puterii obtinute - 10W e destul pentru un amplificator "de camera". Si avand in vedere ca nu se lucreaza cu curenti de grila cred ca nimic nu ne impiedica sa punem 3-4 tuburi pe canal, desi nu cred ca are rost.Schema de la care s-a plecat cred ca era cea atasata, as fi curios cat are sensibilitatea la intrare pentru castigul dat 6P15P si eventual niste date concrete de constructie pentru transformatorul de iesire pentru cei 1K8 vizati.Cred ca s-ar putea face un topic nou cu discutia existenta, care si ea e foarte interesanta si sa ramanem aici cu configuratia initiala, pana la urma "vedeta" topicului era ideea folosirii intr-un mod atipic al unei pentode finale de putere medie. Eu detin mai multe EL83 Tesla si EL803S TFK si as face ceva interesant cu ele...pentru final PP am EL84.Daca autorul topicului e de acord, il invit/rog sa deschida un topic cu etajele driver cu tetrode/pentode prezentate de dumnealui aici, eu am scheme cu 6э5, 6ж4, EF80/86, plus cea de fata. Cred ca pentru schemele simple de SE e interesanta varianta de atac cu pentoda fata de doua etaje cu triode.EDIT: Nu ar trebui si niste condensatoare de decuplare in catozii finalelor? 100uF ar fi suficient? As vrea sa stiu cum calculam valoarea acestor condensatoare...

Link spre comentariu

Am reluat tot topicul si de vreo 6-7 pagini se discuta despre cu totul altceva decat schema propusa initial, care mi se pare foarte interesanta prin prisma lampilor folosite, dar si a puterii obtinute - 10W e destul pentru un amplificator "de camera". Si avand in vedere ca nu se lucreaza cu curenti de grila cred ca nimic nu ne impiedica sa punem 3-4 tuburi pe canal, desi nu cred ca are rost.

Schema de la care s-a plecat cred ca era cea atasata, as fi curios cat are sensibilitatea la intrare pentru castigul dat 6P15P si eventual niste date concrete de constructie pentru transformatorul de iesire pentru cei 1K8 vizati.

Cred ca s-ar putea face un topic nou cu discutia existenta, care si ea e foarte interesanta si sa ramanem aici cu configuratia initiala, pana la urma "vedeta" topicului era ideea folosirii intr-un mod atipic al unei pentode finale de putere medie. Eu detin mai multe EL83 Tesla si EL803S TFK si as face ceva interesant cu ele...pentru final PP am EL84.

Daca autorul topicului e de acord, il invit/rog sa deschida un topic cu etajele driver cu tetrode/pentode prezentate de dumnealui aici, eu am scheme cu 6э5, 6ж4, EF80/86, plus cea de fata. Cred ca pentru schemele simple de SE e interesanta varianta de atac cu pentoda fata de doua etaje cu triode.

EDIT: Nu ar trebui si niste condensatoare de decuplare in catozii finalelor? 100uF ar fi suficient? As vrea sa stiu cum calculam valoarea acestor condensatoare...

Incercati asa:

Posted Image

Link spre comentariu

Curenţi mari(EL83-6P15P) pentru o bandă de trecere nesimţită(mai ales dacă micşoram valoarea Rg1).Există loc de reacţie negativă locală(câştig în tensiune destul de mare).

post-18717-139829457164_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări