Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de firma

Vizitator

Postări Recomandate

Leco, esti incurabil. :rade:

Consider ca este cazul sa oprim aici polemicile si, Sharky , am sa te rog sa faci o curatenie generala, lasa NUMAI materialul didactic pentru forumisti, fara "pareri", fara contradictii, curat asa cum trebuie sa fie.

......

Dar sa nu mai divagam, ca asta s-a cam facut pe toate threadurile mele.

Nu fac curat. Motivul ar fi ca masuratorile tale au fost interpretate gresit. Pe langa asta nu v-ati luat de par si ati pastrat un ton decent.

Topicul este un bun exemplu pentru incepatori din care cine are bunavointa intelege ca o sonda se calibreaza, timpul calculat de osciloscop nu e cel corect, sr-ul nu are cum sa varieze cu frecventa si cand te poti increde in instrumente si cand nu.

Suntem pe un forum de electronica unde orice aspect tehnic trebuie argumentat in cazul in care nu este ceva universal valabil.

Misa nu am nimic personal cu tine, stai linistit, insa CLAR trz de comutatie NU au ce cauta in audio, din cite stiu SU169 avea beta intre 4 si 8, din ce vazusem odata pe un pdf.

Cit despre KD503 TESLA, Sharky nu te supara, se vede ca nu ai facut amplificatoare cu asa ceva, sau poate nu ai facut deloc.

Daca insinuezi ca, KD503 NU sint bune, te inseli amarnic, a fost primul amplificator facut de mine, cu acei trz, care pusi pe un osciloscop de 20Mhz are liniar pina le la 180-200Khz, cu amplidicatorul fara limitari.

Fiecare lucreaza cu ce are la indemana.

Nu vad pe nimeni sa te fi luat la rost ca de ce ai folosit kd-uri cand altii pe vremea aia foloseau bdx-uri sau mj15003 asa ca fii si tu mai intelegator cu altii. N-am trait perioda decat ca si kinder, dar am inteles ca pe vremea impuscatului nu gaseai piese pe toate gardurile ca si acum.

Important nu e ce piese folosesti e cum stii sa folosesti ce ai la indemana.

Pana sa faci aprecieri despre cate amplificatoare am facut mai bine citeste exact ce am scris. ;)

Ar fi bine ca in continuare sa ne orientam discutia doar spre masuratorile prezentate precum si corectitudinea lor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 126
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

23

• hpavictor

21

• mișa

18

• UNIX

6

Top autori în acest subiect

Sharky, fiecare lucra cu ce avea, am lucrat si cu EFT 213 si cu EFT 250 si cu ASZ 15 si ASZ 18, si cu Motorola si cu SGS Italy, si cu RCA, si multe alte firme de componente semiconductoare, pe vremea impuscatului, si chiar cu foarte multe IPRS Baneasa care erau foarte bune pentru aplicatiile date.

Multe componente de pe vremea aia sint MULT mai bune decit puscariile de acum, clonele infecte si mizere din rafturile de pe magazine(unele nu toate), si tare mi-a dor de vremea aia cind dadeam 10 lei in tirg pe un SDT9202, si luam cite 20 odata, facute de IPRS baneasa.

Referitor la modulul meu:

Eu accept ca minim 30V/uSec raspunsul la amplificatorul meu si sint multumit.

In rest nu am ce comenta.

Am comparat si cu un crown, care este un amplificator de calitate, am facut toate testele posibile si imposibile si inca se comenteaza...

Faptul ca acum se gasesc piese de calitate ce pot fi folosite corespunzator, pe scheme corespunzatoare ESTE ATESTAT DE MODULUL MEU DE AMPLIFICARE.

Astept ceva mai bun decit el sa continuam discutiile, testele si celelalte.

Eu mi-am incheiat treaba cu modulul meu, am prezentat ce si cum.

Cine are ochi sa vada vede, cine nu, este treaba lui.

Vreau sa spuna careva de pe forum, ca modulul meu NU functioneaza corect, si atunci continuam discutia la infinit, insa vine cu o constructie MAI BUNA, supusa aceluiasi fel de teste de la A la Z.

Numai bine!

Link spre comentariu

Toata lumea aici stie formule, toti sint doctori, toti sint ingineri, toti sint atotstiutori, sint cei mai buni, si dintre toti doar Victor a scris ceva concret, restul ne dam cu parerile aiurea in tramvai...

Pina una alta jucaria asta a mea , asa cum este ea, buna, rea , este cea mai puternica clasa AB de pe forum daca e sa o luam asa, si toti mor de ciuda ca nu se da schema, invatati si voi ce si cum, inspirati-va din sutele de scheme BUNE de pe internet si din manuale service, implementati in schema voastra sau faceti o schema buna din 10 mai slabe, luati ce e mai bun de la fiecare, testati, imbunatatiti, experimentati, ardeti tranzistori, muscati-va degetele de nervi, nu dormiti noptile alaturi de femeia din pat , si scoateti ceva, lasati vorbaria ca 70% din threadurile de pe acest forum, si nu numai, sint NUMAI VORBARIE si PARERI de atotstiutori, baska CIRCOTEALA cit cuprinde!

GATA, ajunge, sint satul de voi pina peste cap, serios acum.

:) ce suparat esti DjLeco. Sa stii totusi ca se lucreaza, din greu, dar nu se suna trambita cu ceea ce se lucreaza. Uite un "mic" exemplu. Este vorba de un grafic cu castigul in bucla deschisa la schema realizata de mine. La 100Hz am 130dB , la 20khz am 123bB. Ce zici, e de calitate ? Sa nu uit, schema e stabila.
Link spre comentariu

Daca scot compensarile si ii fac alte ajustari, ma duc liniar pina in 180-200Khz, insa ceea ce ma intereseaza pe mine este 20Hz-20Khz, mai departe nu ma mai intereseaza.Prin testele puse de mine, am aratat "pe viu" in cele mai aprige conditii de lucru, ca SE POATE!Acum am reglat modulele ca sa fie liniare in plaja 15Hz-25Khz.Eu mi-am reglat amplificarea globala per modul , astfel incit la 1Vrms pe intrare si la +/- 95Vcc sa obtin Pmax la out.Pot umbla la amplificare astfel incit la 100mV pe intrare sa am pmax, insa 1V rms este perfect pentru ce imi trebuie mie.O mica chestie nu imi place acolo, defazajul creste destul de mult la peste 1000Hz, insa testele finale vor spune totul.Succes in realizare si astept poze si teste! Baga mare! :101

Link spre comentariu

Multumesc pt urare DjLeco.O mica rectificare, lamurire.....Ce am pus eu e in bucla deschisa, nu inchisa. Dupa ce inchid bucla graficul arata total altfel si e aproape perfect liniar pana pe la 2Mhz. Deasemenea amplificatorul are compensarile incluse, tocmai de aceea este si stabil. Compensarile le-am facut realiste, astfel incat influentele parazite ale cablajului sa nu influenteze mai deloc. Din punctul de vedere al corectiei erorilor este aproape ideal, pentru banda audio, ceea ce ma trage rau in jos este etajul de intrare care nu este sub reactia negativa si oricat m-as stradui, cu degenerare de emitor, cu CFP, cu cascoda, tot nu pot sa-l fac la acelasi nivel cu restul amplificatorului. Daca as reusi acest lucru, atunci distorsiunile vor fi in banda audio sub 0.0001%, cu cablaj Elma 6 straturi. Totusi, am sa "fur" ideea lui Victor, de a pune sub reactia negativa si etajul de intrare :) , cine stie poate scad distorsiunile etajului de intrare si ramane si stabil. Ma rog, am divagat de la subiect, de fapt eu altceva doream sa spun. Am observat ca v-ati certat pe slew-rate. Eu zic ca ambele variante sunt adevarate !, ciudat nu ? Cum se pot impaca perfect 2 afirmatii contrare ? Daca va mai intereseaza subiectul pot sa intru in detaliu.

Link spre comentariu

Am observat ca v-ati certat pe slew-rate. Eu zic ca ambele variante sunt adevarate !, ciudat nu ? Cum se pot impaca perfect 2 afirmatii contrare ? Daca va mai intereseaza subiectul pot sa intru in detaliu.

Scrie, nu as fi singurul curios.Dar te rog nu trata tema : SR-ul masurat si SR-ul necesar pentru a reproduce o anume frecventa. A fost tratata deja acesta confuzie de termeni.Ne referim la SR strict ca viteza de variatie a semnalului intre 10% si 90% din valoarea vf la vf.
Link spre comentariu
:) Sharky, teoria ramane batuta in cuie, dar gandeste practic: ai un condensator de compensare peste VAS ceramic, facut cu Z5U la 50V. Tu ai peste VAS 100V in cazul lui Leco sa zicem. Capacitatea scade de 3..4 ori rezultand un SR mare. Maresti tensiunea la iesire, prin urmare se micsoreaza tensiunea peste VAS, peste C, rezultand o capacitate mai mare(din cauza materialului Z5U) deci un SR mai mic. A-2-a varianta: VAS-ul conduce un etaj final de clasa B care suge masiv curent din VAS. La curenti mari, VAS-ul ramane fara curent, deci condensatorul de compensare nu mai are curent suficient de incarcare si automat scade SR-ul chiar daca C-ul ramane constant cu tensiunea..
Link spre comentariu

Fenomenele astea ar incerca sa explice de ce SR e variabil cu amplitudinea, adica de ce frontul nu e o dreapta ci o curba. Nicidecum nu explica faptul ca ar varia cu frecventa semnalului freptunghiular aplicat la intrare. Prin cresterea frecventei doar se "indesesc" fronturile, ele raminind la fel de inclinate si pastrind aceeasi forma a curbei. Cam asta e. Intr-adevar, daca analizezi forma frontului, vei observa ca fiind o curba, in fiecare punct e de fapt alt SR instantaneu. De fapt parametrul SR se estimeaza functie doar de 2 puncte, cel de la 10% din semnal ci cel de la 90% din semnal si se masoara timpul care trece intre cele 2 momente.

Link spre comentariu

Nu exista semnal dreptunghiular la 30 hz ci doar la frecventa data de panta de crestere, asta vede condensatorul. Cei 30hz ne spun ca acel condensator sta la tensiunea X mult mai mult decat la 100khz. Asadar condensatorul are timp sa reactioneze schimbandu-si capacitatea, defect de material. La 100khz reactioneaza mai greu astfel capacitatea ramanand oarecum mai constanta. De fapt nu exista 100khz ci o tensiune constanta care sta 0.00001 secunde in loc de 0.033 secunde. Sincer la 30 hz dreptunghiular nu conteaza panta de crestere ci cat de drept sta palierul orizontal si la djleco sta excelent

Link spre comentariu

Sigur ca sta bine la capitolul SR. Incontestabil acest lucru, nimeni nu a spus ca nu sta bine!Ideea era corectarea unor deficiente ale masuratorilor si interpretarea rezultatelor.In rest, nu prea sunt de acord cu ce ai afirmat inainte dar asta e alta poveste.De exemplu, frecventa e definita ca numarul de perioade pe secunda si nu are legatura cu forma de unda. etc.In alta ordine de idei, incearca (pe bune) sa faci urmatorul experiment:1.Seteaza osciloscopul pe 2us/div si leaga-l la iesirea amplificatorului2.Baga la intrarea amplificatorului un semnal dreptunghiular de 20Hz pe care in prealabil il vizualizezi pe osciloscop ca sa te convingi ca exista.3. Sincronizeaza in asa fel osciloscopul incit sa vezi frontul (sa zicem cel pozitiv) complet, in stinga ecranului ecranului. Se va vedea ca o curba mai mult sau mai putin inclinata, functie de SR amplificatorului.4. Incepe sa maresti frecventa din generator si observa modificatile curbei de pe ecran fara a umbla la baza de timp si la nivelul semnalului.La un moment dat, tot cresind frecventa, vei observa ca in dreapta ecranului apare si frontul negativ care, marind si mai tare frecventa, se tot apropie de frontul pozitiv din stinga. Cind cele 2 fronturi se ating, citeste frecventa. Ai ajuns la frecventa maxima la care amplificatorul functioneaza fara atenuare. Acum estimeaza cam cit s-a modificat inclinarea frontului fata de cel de la 20 Hz.Daca osciloscopul nu e suficient de performant, poti face masuratoarea pentru o gama mai restrinsa de frecvente, pentru care osciloscopul se sincronizeaza.Asta nu e o bataie de joc, e cea mai simpla metoda de verificare a stabilitatii SR functie de frecventa de intrare. Oricum rezultatul e incontestabil si te vei convinge ca panta e aceeasi, indiferent daca conteaza sau nu.

Link spre comentariu

Misa,esti baiat destept si ai inteles exact ce am vrut sa spun. Posturile mele nu erau pt incepatori care nu stiu ce inseamna SR-ul, sunt niste fineturi cu care te intalnesti la inalta performanta. Eu nu am zis ca Leco are SR bun, ci palierul orizontal de la 30 hz. La acea frecventa nu conteaza SR-ul, ci cum tine amplificatorul palierul orizontal la 30hz. In rest cine stie cum a masurat Leco SR-ul? Who cares?

Link spre comentariu

Pai asta incercam sa aflu si eu si sa incerc sa corectez o gresala de masurare care, hai sa fim seriosi, nu "da bine" cu amplificatorul lui si cu forumul de electronica. Atita tot."Fineturile", in general au efecte "finute", adica nu duc la variatii enorme de parametrii si sunt de obicei greu de explicat. Hai sa-ti dau un exemplu: Ti-am raspuns mai sus ca fenomenele cu condensatorii incearca sa explice faptul ca frontul e o curba...etc. Am zis "incearca" nu "explica" pentru ca daca ar explica, ar insemna ca frontul, sa zicem cel pozitiv, ar fi o curba simetrica (sus-jos) deoarece semnalul e pozitiv-negativ cu 0 la mijloc, iar condensatorului nepolarizat (ma rog dielectricului) putin ii pasa ca e polarizat intr-un sens sau in altul. In realitate curba numita front, nu e simetrica...frontul pozitiv de exemplu, e mult mai abrupt jos decit sus.Referitor la inclinarea palierelor, (orizontalele oscilogramelor) astea ne dau informatii interesante despre frecventa minima a amplificatoarelor...Asta e alta poveste. Dupa cum arata graficele lui Leco, estimez o frecventa minima fara atenuare mai joasa de 10Hz. (aici marja de eroare a estimarilor dupa "poza" e mult mai mare)Fara suparare, confuzia e maxima....

Link spre comentariu

Inca ceva: Osciloscopul e un aparat de masura nu un televizor. Interpretarea imaginilor e la fel de importanta ca citirea valorii afisate pe un multimetru. Pentru asta a fost construit.

Link spre comentariu

Sincer la 30 hz dreptunghiular nu conteaza panta de crestere ci cat de drept sta palierul orizontal si la djleco sta excelent

Corect. DAr ideea e daca acea panta variaza o data cu frecventa sau nu. Legat de capacitati care variaza, se prea poate. Si mai intra in calcul si capacitatea tranzistorului din VAS si ce alte chestii mai sunt prin schema.

Palierul orizontal e cu doua taisuri. Aia inseamna ca amplificatorul raspunde jos in frecventa, dar pt sonorizari asta nu e ideal si se corecteaza prin limitarea benzii, altfel e cam nasol pentru basi.

DAr ma rog acest aspect este foarte usor de modificat din condul de pe intrare si cel de pe reactie, sau din circuitul servo. N=am idee cum s-au implementat acestea asa ca pot doar sa speculez.

Dar totusi, ideile subliniate in ultimele posturi au fost variatia SR-ului cu frecventa. Filmuletele si pozele contin dovezi f clare.

Ceva nu poate fi in regula. Nu are cum la 1k 50V SR-ul sa fie doar de 11V/us , la 20Hz 1V sub 1V/us (!!!) si la 190V sa fie de peste 45V/us. Inclin sa cred ca doar ultima valoare este cea adevarata, in special ca se vede foarte clar frontul, baza de timp si diviziunile in care urca de la 10% la 90%. Mai mult ca sigur ca aceasta performanta se pastreaza si la 20Hz, numai ca in acea zona rezolutia osciloscopului este redusa voit din cauza memoriei sale limitate. Tr-ul probabil este calculat intre doua esantionari succesive intre care semnalul sare repede de la un varf la altul, mult mai repede decat osciloscopul poate sa il urmareasca in acel mod de lucru. Cam asta mi s-ar parea explicatia pt care tr-ul este estimat de catre osc la ~30u si la amplitudine mica si la amplitudine mare.

Parerea mea e ca toti avem de castigat daca elucidam misterul. Ampliful ala mai mult ca sigur are peste 40V/us constant la orice frecventa, nu trebuie sa ne incredem in niste calcule care le face un osciloscop, care are limitarile lui constructive.

O afisare a palierului crescator la oricare dintre aceste frecvente ar fi cu adevarat revelatoare.

Ia uite ca am gasit niste poze mai vechi, acelasi modul masurat:

Posted Image

Posted Image

In acest caz tr-ul are o valoare reala, de incredere. Si se vede ca SR-ul este de aprox 40V/us si la 3k si la 10k, iar puterea este din belsug!

Link spre comentariu

Pai DA, ia hai sa vedem un front cu o baza de timp de 2-4us si un palier la 20-40ms.Sti ce e interesant Sharky? Nici palierul nu-si schimba inclinatia cu frecventa...Doar ca la frecvente mari vedem secvente atit de scurte si deformate de fronturile apropiate incit nu putem evalua panta. Si asta pot demonstra atit teoretic cit si prin masuratori.Asta-i tot farmecul la masuratorile in dreptunghi. Totul e clar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări