Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de firma

Vizitator

Postări Recomandate

E posibil sa nu stiu da Quote...a totusi o virsta iar uneori calculatoarele ma pacalesc...Daca chiar nici sa citesti nu stii...las-o balta.Ori vrei sa inveti ori nu. Lasa documentatiile pe care nu le intelegi. Tu nu vezi va documentatia care ai pus-o infirma ce zici tu? :ras: Ce tot vorbesti? Cine esti tu? Hai tu cu probe!Jalnic.Dar de fapt ce vrei sa-mi explici? :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 126
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

23

• hpavictor

21

• mișa

18

• UNIX

6

Top autori în acest subiect

Citeste mai sus, referitor la SU169...M-am lamurit...Vino te rog cu PROBE de functionare la realizarile tale, si raspunde-mi cinstit, CITI VOLTI PE MICROSECUNDA SINT IN POZA CU 1000Hz DREPTUNGHIULAR?Si ce putere de iesire avea amplificatorul tau cu SU 169 in etalul final? :rade: Totuusi este de apreciat ca nu ai folosit SU 161 sau BU205, ca sint "mai slabi" si se intrerupeau firele din emitoarele in pin, la ei, inainte sa cedeze jonctiunea...ASTEPT, hai ONTOPIC, volti pe microsecunda in poza cu 1000Hz, ciiiiiiiti?Asta era Quotele despre care ti-am pus mai sus printscreenuri din PDF-urile lor, firme de renume!

NU am vazut firma de producatori de amplificatoare care pina acum sa specifice la ce frecventa s-a facut masuratoarea SR-ului, si nici nu cred ca voi vedea.Insa eu am facut-o, ca sa vada toata lumea si poate sa se TERMINE odata cu toata circoteala de care am avut parte de la primul post referitor la modulele facute de mine.

Dumnezeule...Nestiinta ma fascineaza mai mult ca stiinta: nu are limite
Link spre comentariu

Amplificatorul cu SU169 l-am facut in anul 1987, dar se pare ca lenea la tine e atit de mare incit nu-ti permite sa citesti.Pe vremea aia in Romania erau mari probleme cu tranzistoarele finale.Nu stiu la care poza te referi sa-ti calculez SR. Daca te referi la aia care am pus-o in discutie, ea e doar didactica, e o poza care oaveam si am gasit-o cea mai potrivita sa o dau ca exemplu. Oricum, trebuie sa sti ca nu SR indica calitatea unui amplificator.Oferta cu explicatiile ramine valabila deocamdata, cu conditia sa fi civilizat.

Link spre comentariu

La asta, cu mentiunea ca este la 10000Hz unde ai 190Vpp si 4,080uSec timpul de crestere.

Posted Image

Faptul ca nu se gaseau tranzistori buni pe vremea impuscatului (tare mult regret acele vremuri), nu te determina sa pui un tranzistor de COMUTATIE in audio, PUNCT.

Se gaseau SDT-uri, KD503 Tesla, si saracele 2N3055 simplie, sau cu terminatia S, mergeau FARA probleme la 100W cu +/- 43Vcc pentru 4 ohm.

Sau celebrii 2N3773, cu care am facut amplificator de 2x150W, din un traf TMA 315 luat din Electrotehnica, era alimentat la +/- 51Vcc si avea filtraje Frolyt albastre cu surub de prindere 4700uF/80Vcc cite 2 pe brat.

Stiu, o sa zici ca am lucrat cu 150W/ o capsula cu PDmax 150W, foarte corect, insa finalul nu disipa mai mult de 40-50W, chiar miine fac un test sa vedem ce putere se scoate cu un singur rind de 2SA 2SC (150W PDtotMax/capsula) pe 4 ohm, sa vedem cine da berile daca scot 200W/4 ohm cu el pina crapa!

Recunoaste macar ca ideea de a monta SU169 in etaj final este o timpenie, si sintem prieteni daca vrei, cu mentiunea ca tu ai inceput cu "sa-mi bat joc" !

Crede-ma cred ca sintem de virsta apropiata si nu numai tu, duceai lipsa de componente de calitate pe acea vreme...

Cit despre tipul de probe pe care le fac eu, imi rezerv dreptul sa fac ce, cum, si cite probe vreau, pina una alta sint cam singurul de pe forum care "face probe" nu ca altii stau sa pice para malaiata, se dau mari electronisti si intreaba unde se leaga firul rosu, sau de ce are brum de masa...

Daca multe firme ar face teste cum fac eu la modulele mele, nu ar mai vinde nici 10% din amplificatoarele facute de ei, si alea s-ar vinde la "prostii care platesc firma"...

Vrei un exemplu?

Uite aici amplificator de aproape 5000$, cum se comporta pe inalte, culmea tot firma Crown:

Posted Image

Si ma miram de ce citeam pe forumuri de la baietii de afara ca "suna prost rau" pe medii inalte, fara detaliu si acuratete...

Uite de ce ziceau ca suna prost, vizioneza asta:

Si zi-mi parerea ta sincera!

Link spre comentariu

Leco, serios si prieteneste iti sugerez - ia si citeste posturile lui Traian B de aici: http://www.hi-fi.ro/fhifi/viewtopic.php ... c&start=45

Omul explica cu o competenta desavarsita ce inseamna Slew-Rate, cum se masoara (in ce conditii) si care sunt greselile si neintelegerile cele mai dese asupra subiectului.

Fa un efort, lasa nervii si citeste [doar, dar si toate] acele posturi ale lui - castigul va fi imens.

In plus este scris intr-o romaneasca impecabila, alt exemplu care ar trebui luat de foarte multi de pe acest forum (in integralitatea sa).

Link spre comentariu

Chiar vrei o parere?

OK. In poza ta observam ca osciloscopul e setat pe 50V/div deci semnalul are amplitudine de aproape 4 diviziuni pe verticala

deci probabil indicatia osciloscopului de 190Vvv e buna. Baza de timp e pusa pe 25us/diviziune. Frontul pozitiv de exemplu

are durata de aproximativ o subdiviziune (o diviziune are 5 subdiviziuni) deci durata frontului pozitiv e aprox. 25us/5=5us.

Rezulta SR=190V/5us=38V/us. Daca puneai o poza mai buna, asa cum ti-am sugerat, precizia era mai mare dar tot in

jurul acestei valori se invirtea. Asta e un exemplu de calcul rapid...asa doar de pe poza.

Daca te iei dupa datele afisate, durata frontului pozitiv e 4 virgula nu stiu cit us (rise rime). Oricum cam tot pe acolo se invirte SR.

Rise time nu se refera la variatia totala a amplitudinii ci la asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Rise_time (ca n-am chef

sa-ti scriu eu treburi cate trebuia sa le citesti inainte sa postezi) Deci, luind in considerare notiunea de "rise time" si amplitudinea frontului trebuie sa o consideri mai mica...etc.

O a doua parere e ca are mare dreptate Shambala.

O a treia parere e ca filmul pus de tine nu are nici o relevanta tehnica, din el nu poti trage nici o concluzie, in afara de faptul ca

ai osciloscop dar nu ai invatat sa-l folosesti. (inca)

Sigur ca putem fi prieteni, dar sa incepem prin a discuta in limitele legilor fizicii, legi care se manifesta chiar daca nu le cunosti.

(sper ca stii de gluma)

Sper ca stii care e diferenta dintre un tranzistor construit pentru comutatie si unul care nu e construit pentru asa ceva...

(timp de stocare, etc) Si presupun de asemenea ca stii ca in regim liniar (amplificator audio) tranzistorul nu ajunge in situatia in care sa isi manifeste aceste proprietati...

Link spre comentariu
Vizitator mihaiclape

Salut şi respect la toţi băieţii de pe acest forum. Sunt băiatul din Craiova cu PM 1000 1 şi pe această cale vreau să îi mulţumesc lui DjLeco pentru că mi-a reparat amplificatorul la un nivel profesional. Am făcut proba şi se comportă impecabil, se încălzeşte mai puţin. Încă o dată respect pt. DjLeco şi mă bucur că DYNACORDUL a ajuns pe mâna lui şi mai cred că timpul va spune tot despre munca lui DjLeco, oricum din clipa în care am vorbit cu el mi-am dat seama că amplificatorul ajunge pe mâini bune. Am fost foarte mulţumit de cum a lucrat şi la un preţ corect. Mulţumesc încă o dată DjLeco multă sănatate şi numai bine. :da

Link spre comentariu

Sper ca acesta e nivelul maxim de impunsaturi. Va rog sa nu degenerati ca intram in saturatie si se lasa cu distorsiuni.

LEco, faptul ca tu ai folosit kd-uri in amplificatoare nu le face bune si nici rele.

Nu e nimeni invidios pe ce ai facut. Te rog sa pastrezi aceste teorii pentru alte forumuri unde in lipsa de argumente tehnice se discuta despre oameni rau intentionati care vor cu orice pret sa denigreze munca altora.

Ce ai realizat este de admirat, dar concluziile pe care tu le-ai tras in urma acestor masuratori sunt gresite la fel ca si unele date expuse.

Ti-am atras atentia deja ca unele dintre rezultatele care le-ai obtinut nu sunt corecte, probabil din cauza aproximarii care o face osciloscopul in calcularea tr-ului.

De aceea ai si variatia imensa a slewrate-ului odata cu frecventa. Iar in exemplele tale nici macar nu se observa ce spui tu:

Teoretic ar trebui ca SR sa die constant insa practic datorita schemei, compensarilor, calitatii componentelor, a parametrilor tranzistorilor finali, isi schimba usor SR-ul deoarece amplificatorul NU este perfect liniar 0,01db in banda audio 20Hz-20Khz, de aia am si facut testele la diverse frecvente de baza din banda audio.
Este normal ca slew rate-ul sa scada odata cu cresterea frecventei deoarece amplificatorul NU mai raspunde identic odata cu cresterea frecventei spre limita superioara audio, datorita compensarilor, reactiei negative, filtrelor ultrasonice implementate in amplificator.
Sharky, am demonstrat ca SR-ul la un amplificator VARIAZA, in banda lui de frecventa, adica sa vede raspunsul lui la anumite frecventa si amplitudini, in BANDA LUI DE FRECVENTA.

Poti sa vezi foarte clar: SR-ul calculat dupa indicatiile oscului iti creste o data cu frecventa, nu scade asa cum spui tu! Pozele tale, masuratorile tale!

Niciunele nu iti sustin concluziile.

Rezultatele masurate de tine(mai bine zis estimate de osciloscop) sunt gresite din cauza limitarii echipamentului/folosirii necorespunzatoare.

Ar trebui sa folosesti o lupa de timp cu a doua baza fixata fix pe front ca sa vezi exact cresterea. Ai observa ca panta de crestere (SR-ul) iti va da constant.

Daca ai avea bunavointa sa stai sa asculti si ce spun altii ar fi mai usor sa intelegi ce sa se intampla.

Misa doar ti-a atras prieteneste atentia ca te afli intr-o mare eroare si crede-ma putea sa fie mult mai dur avand in vedere greselile metrologice facute prezentate ca descoperiri de ultima ora.

Link spre comentariu

Cred ca Leco s-a exprimat gresit. Cred [sper] ca a vrut sa spuna ca raspunsul la semnal dreptunghiular (si nu SR) se altereaza odata cu cresterea frecventei (se "apleaca" frontul).

Se schimba vizual (se inclina), dar electric toti atatia V/us raman.De aceea spun pt a nspea oara ca cel mai bine e sa masori cu o baza de timp adecvata asa incat sa se vada clar frontul crescator si sa stam sa numaram diviziuni pentru a masura timpul de crestere si amplitudinea. Din raportul celor doua calculam tr-ul. Probabil osciloscopul nu e capabil sa masoare tr-ul in mod corect la frecvente mici din cauza unor limitari constructive si il estimeaza la 30us la semnal de 20hz dreptunghiular, indiferent de amplitudine! Se vede foarte clar asta in pozele si filmuletele prezentate!Daca aveti alta explicatie pentru aceasta variatie, va rog nu o tineti pt voi.
Link spre comentariu

Am gasit doua poze mai expresive...........legate de comportarea unor amplificatoare facute de mine ( Menadi PA 800 avand 2x400 W / 4 ohmi ) dar din pacate din poza nu rezulta valoarea bazei de timp ( pe vremea aia nu dadeam atentie la amanunte , pozele fiind facute pentru mine ) dar garantat sunt facute la 10 KHz si sarcina de 4 ohmi , iar ca generator am folosit un versatester IEMI ( 350 nanosecunde timp de crestere , constant evident ) , iar ca test de stabilitate la sarcini reactive am folosit metoda lui Yamaha , descrisa de mine mai sus . Am mai atasat si schema unui generator de foarte buna calitate , pentru analiza functionarii tranzitorii a amplificatoarelor audio ( pana la 800 V / microsecunda , timp de crestere constant de 50 nanosecunde .......) Doresc ca cineva cunoscator de limba rusa sa ne traduca textul....................multumesc anticipat ! Sper sa il construim pentru a putea evalua corect parametrii oricarui amplificator , schema pare simpla , si ieftina ...................

Link spre comentariu

Consider ca minimul de 20-25V/uSec sint ARHISUFICIENTI pentru orice amplificator.

Cum al meu are peste 30V/uSec luat ca MINIM POSIBIL , este perfect pentru mine.

Consider ca este cazul sa oprim aici polemicile si, Sharky , am sa te rog sa faci o curatenie generala, lasa NUMAI materialul didactic pentru forumisti, fara "pareri", fara contradictii, curat asa cum trebuie sa fie.

Misa nu am nimic personal cu tine, stai linistit, insa CLAR trz de comutatie NU au ce cauta in audio, din cite stiu SU169 avea beta intre 4 si 8, din ce vazusem odata pe un pdf.

Nu asta conteaza pina la urma, eu iti spuneam doar "ideea", ca prea te dai rotund si nu este cazul.

Cit despre KD503 TESLA, Sharky nu te supara, se vede ca nu ai facut amplificatoare cu asa ceva, sau poate nu ai facut deloc, nu te supara de afirmatie.

Daca insinuezi ca, KD503 NU sint bune, te inseli amarnic, a fost primul amplificator facut de min, cu acei trz, care pus pe un osciloscop de 20Mhz era liniar pina le la 180-200Khz, cu amplificatorul pe dummy load de 2 ohm.

Dar sa nu mai divagam, ca asta s-a cam facut pe toate threadurile mele.

De acum incolo, cine vrea sa discutam, vine cu realizarea lui practica, testata, masurata, cum fac eu.

PUNCT!

O zi frumoasa tuturor, si nu inteleg de ce misa rizi de omul cu dynacordul, stilul tau "flegmatic" si ideile preconcepute nu ajuta, pacat, NU putem fi prieteni in acest fel.

Cu toata facultatea ta si ingineria si tot ce stii, in acest fel, esti NUL pentru mine, si ca sa te fac sa te amuzi sau sa te bucuri (simti bine), alfa ca NU am facut nici o scoala in domeniu, nici facultate, nici seral nici nimic, am facut 10 clase, am facut o scoala profesionala, cu alt domeniu decit electronica (instalatii electrice forta, intretinere si reparatii, pe care am luat atestat pe vremea lui Ceausescu), cu nota maxima, fara pile si alte alea.

Faptul ca imi place electronica de la 5-6 ani, cind il asistam pe unchi-miu la diverse reparatii, este demonstrat ca fac ceea ce fac la 40 ani, si asta de vre-o 30 ani, NUMAI electronica AUDIO,in special amplificatoare.

Sper ca prezenta ta sa nu fie simtita pe urmatoarele mele threaduri, cum nici eu nu am intervenit si NU voi interveni in ale tale.

Numai bine!

Salut!

Link spre comentariu

Bineinteles ca nu au ce cauta tranz de comutatie in audio. Iti poti imagina cite tranzistoare de IPRS am ars datorita tensiuniimici. Nu stiu daca mai ti minte seria 2N3055/5,6...10. :rade: Cind am dat de tranzistori de tensiuni ridicate poti sa-ti imaginezica i-am testat. Oricum nu putem vorbi de hifi cu componentele romanesti de atunci. Poate mai iti aduci aminte derezistentele de IPRS, condensatorii electrolitici gri tot de iprs, condensatorii ceramici de Curtea de Arges sau condensatorii de aluminiu de iprs care ii foloseam in filtraje si la care capacitatea era jumatate dupa un an. Ce mai conta catranzistorii nu sunt pentru audio? Altele erau problemele reale nu finalii. Ideea era sa sune cit mai bine pe boxele care se gaseaupe atunci. Prin Cluj foarte greu se gaseau boxe si piese. Magazinul Dioda din Bucuresti era un vis fata de magazinul similar din Cluj.Cum sa nu rid numai la gindul ca as putea crede ca un om isi face cont numai pentru a te lauda...la capitolul "Amplificator de firma"?

Link spre comentariu

Erau piese exceptionale, poate nu le-ai folosit corespunzator, sa imi dea careva o pereche de 2N3055 IPRS, si le alimentez la +/- 50Vcc scot peste 100W cu ele, fara sa crape desi au Uce de 60V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări