Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de firma

Vizitator

Postări Recomandate

Generatorul si oscul ce impedante de iesire/intrare au?DAca ai la indemana acelasi osciloscop si un generator te rog refa masuratoarea la 20Hz sa vedem ce TR calculeaza oscul.Daca iti va calcula tot 30us atunci e valabil ce ma zis legat de esantionare.Daca nu tine de caracteristica constructiva a generatorului care isi schimba SR-ul in functie de semnalul generat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 126
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

23

• hpavictor

21

• mișa

18

• UNIX

6

Top autori în acest subiect

Generatorul il imprumutasem de la munca si faceam masuratorile pe un amplificator cu intrarea pe 2SK170, FET-uri. Initial aveam o rezistenta de 10Kohm pe intrare care facea ca generatorul sa vada impedanta de intrare a amplificatorului ca fiind de circa 10Kohm. Dupa ce am intalnit cam aceeasi problema ca si Leco, am schimbat rezistenta cu una de 1Mohm si totul a mers perfect. De aici i-am dat si ideea cu buffer-ul cu FET-uri. Dar poate sa mai faca o hotzie ca sa verifice. Multiplica de 10X rezistenta din intrarea amplificatorului si o inseriaza cu generatorul. In felul asta generatorul vede o impedanta mare, iar amplificatorul una mica. Singur neajuns este ca la amplificator va ajunge o tensiune de intrare de 10x mai mica, dar nu conteaza, ideea e ca va vedea de unde vine buba. Practic face un potentiometru de volum liniar. In privinta formei de unda de la intrare care este zgomotoasa, eu sunt sigur ca Leco nu a facut un filtru cu R inseriata, ci doar a pus un C pe intrare de cateva sute de pF. In acest moment generatorul vede o sarcina capacitiva si ceea ce duce la overshooting sau chiar la ringing cu cat creste frecventa.

Link spre comentariu

Ce generator e ala care baga zgomot si strimba formele de unda pe 10K? Generatoarele au impedanta de iesire de 50 ohmi sau 600 ohmi si daca le conectezi sarcina de impedanta mica doar scade nivelul la iesire.Pentru a putea face masuratori in primul rind trebuie sa pui la punct aparatele de masura si in al doilea rind trebuie sa sti ce vrei sa masori. Eu SR-ul l-as masura de pe ecran si nu as tine cont de ce "masoara" osciloscopul. Ce-i asa mare scofala sa pui baza de timp corespunzatoare si sa numeri diviziuni? Oricum, SR e acelasi indiferent de frecventa. Daca nu e asa, inseamna ca e o gresala in masuratori.

Link spre comentariu

Generatoarele au impedanta de iesire de 50 ohmi sau 600 ohmi si daca le conectezi sarcina de impedanta mica doar scade nivelul la iesire.

Depinde cum e obtinuta aceasta impedanta. Daca etajul de ieisre are 600 ohm in bucla deschisa inseamna ca poate livra un curent de 45uA. Daca inchidem bucla reactiei, impedanta scade mult dar nu ne spune nimic despre cantitatea curentului debitat. Cel mai bine e ca Leco e sa incerce varianta sugerata de mine ca sa putem exclude generatorul.
Link spre comentariu

Deci gerenarorul este unul "d-ala de 100-200$" , ba nu, l-am gasit la gunoi,a ba nu, l-am facut pe genunchi, la fel ca si osciloscopul! :sparge:

Este un generator BUN, si are 50 ohm la iesire, lasati circoteala, acum v-ati luat si de generator si de osciloscop, poate va luati si de cablurile de alimentare sau de camera foto,ori de lumina din camara pina la urma!

Posted Image

Rezistenta de intrare a amplificatorului meu este de 20Kohm.

Inca sunt mari probleme cu masuratorile...ce-i cu zgomotul ala teribil de pe semnalul de intrare? Sigur nu-i din generator.

Parazitii aia erau de la de la SMPS, nu am pus filtrele EMI pe retea, este zgomot de citiva mV, paraziti indusi in retea pe care osciloscopul "ii vede" pe scala de ordinul milivoltilor la intrare.

In urmatoarele filmulete de la Leco vs Crown, am pus si un filtru pe retea, si folosesc impamnintarea.

Totul este OK acolo, o sa vedeti.

Sharky, poti muta unde crezi acest thread, pt mine este suficient ce si cum.

Ala va fi cu totul separat, asta fa ce vrei cu el.

Link spre comentariu

Deci gerenarorul este unul "d-ala de 100-200$" , ba nu, l-am gasit la gunoi,a ba nu, l-am facut pe genunchi, la fel ca si osciloscopul! :sparge:

Este un generator BUN, si are 50 ohm la iesire, lasati circoteala, acum v-ati luat si de generator si de osciloscop, poate va luati si de cablurile de alimentare sau de camera foto,ori de lumina din camara pina la urma!

Posted Image

Rezistenta de intrare a amplificatorului meu este de 20Kohm.

Inca sunt mari probleme cu masuratorile...ce-i cu zgomotul ala teribil de pe semnalul de intrare? Sigur nu-i din generator.

Parazitii aia erau de la de la SMPS, nu am pus filtrele EMI pe retea, este zgomot de citiva mV, paraziti indusi in retea pe care osciloscopul "ii vede" pe scala de ordinul milivoltilor la intrare.

In urmatoarele filmulete de la Leco vs Crown, am pus si un filtru pe retea, si folosesc impamnintarea.

Totul este OK acolo, o sa vedeti.

Sharky, poti muta unde crezi acest thread, pt mine este suficient ce si cum.

Ala va fi cu totul separat, acolo o sa fie test facut "la singe", asta fa ce vrei cu el.

Link spre comentariu

Leco tu n-ai inteles ca vrem sa te ajutam? Daca masuratorile raman asa nu e bine pt ampliful tau deloc! Generatorul o fi el ietin da nu conteaza asta la 30hz. Conteaza etajul de iesire al sau. Cei 50 de ohm daca sunt in bucla inchisa nu spun nimic despre curentul debitat. Deci refa masuratoarea cu o rezistenta de 200kohm inseriata pe intrare! nu conteza ca vei avea o tensiune mai mica noi vrem sa vedem daca se imbunatateste forma de unda la 30hz. Osciloscopul chiar daca e ieftin e foarye bun pt audio il am si eu acasa.

Link spre comentariu

poi faptul ca la 20hz ai tr de 30u si la 20k ai tr de 5u, la aceeasi amplitudine e clar ca ceva nu e bine.Iar fenomenul se manifesta si pe iesire si pe intrare.

Pai sharky, iti da constanta de timp echivalenta frecventei, pentru a o afisa este NORMAL sa se schimbe baza de timp la osciloscop, altfer NU ai vedea ce afiseaza.... :rade: Nu ai ovservat ca pleaca de la ordinul milisecundelor, si odata cu cresterea frecventei, ajunge la ordinul microsecundelor?Unix,oi face acel test mai pe seara, de ajutat nu aveti cu ce sa ma ajutati.
Link spre comentariu

MAn, nu da nici o constanta de timp echivalenta frecventei.Uite-te si tu: 20Hz 30us, 20kHz 5us. N-are nici o legatura. Adica frecventa a crescut de o mie de ori si timpul s-a micsorat de 6 ori.Acu nu-mi zi ca ii scala logaritmica, frecventa a crescut cu 60dB si timpul ala s-a micsorat de 6 ori. :)Ori oscul ori generatorul calculeaza/genereaza un tr diferit.Vezi si tu ca nu ies calculele, SR-ul iti variaza de la o frecventa la alta fara o regula anume, iar el trebuie sa iti iasa constant.Ma rog, unii spun ca ar scadea cu frecventa, dar tie dimpotriva, iti creste. Ceva nu e ok la masuratoare. Vezi daca pui lupa de timp fix pe front sa vedem ce iese.

Link spre comentariu

Sharky, ai poze foarte curate in testul vs Crown.

Aici poti face curat, stergi ce vrei, poti sterge chiar tot sau muta undede vrei, ori daca este lasa NUMAI materialul didactic pt forumisti.

Am decis sa fac si un test modulul meu Leco vs Crown, am scazut alimentarea pentru a fi aproximativ cu puterea amplificatorului Crown, aproape 500W/4 ohm.

Ambele primesc acelasi semnal pe intrare, ambele au dummy load de 4 ohm pe iesire, ambele au fost egalate in nivel la 1000Hz, adica acelasi nivel de iesire, astfel incit cresterea sau scaderea de semnal sa fie IDENTICA pentru amindoua, reiesind automat diferentele dintre ele.

Pozele si filmarile se vad bine, se pot face si calcule, etc.

De mentionat ca led-ul de la Crown este bicolor, este patentul lor si se numeste IOC ( Input Output Comparator), si monitorizeaza distorsiuni MAI MARI sau egale cu 0,05% in toata banda de frecvente a amplificatorului.

Cu aceasta ocazie, SPULBER si mitul si CIRCOTELILE ca NU se pot vedea distorsiuni mai mici de 1% pe osciloscop, BA DA, se vad si 0,05% , foarte bine,daca ai ochi sa vezi!

Documentatie ca sa intelegeti mai bine despre IOC , aici:

http://crownaudio.com/pdf/amps/iocpaper.pdf

Astept comentariile!

Sonde talonate:

Posted Image

Leco AB Module vs Crown Powertech Series Intro

3,3Hz Sin

Posted Image

3,3Hz Tri

Posted Image

3,3Hz Dre

Posted Image

30 Hz sinusoidal, max output

5Hz-30Hz sinusoidal, triunghiular dreprunghiular

30Hz-20Khz-8Hz, sinusoidal,triunghiular,dreptunghiular

Rezistentele dummy load

http://www.youtube.com/watch?v=M7vOAmCH3Pk

Aici aveti teste cu modulul cu 2SA 2SC alimentat la +/- 100Vcc

8Hz Sin

Posted Image

8Hz Dre

Posted Image

30Hz Sin

Posted Image

30Hz Dre

Posted Image

100Hz Sin

Posted Image

100Hz Dre

Posted Image

1000Hz Sin

Posted Image

1000Hz Dre

Posted Image

10000Hz Sin

Posted Image

10000Hz Dre

Posted Image

20000Hz Sin

Posted Image

20000Hz Dre

Posted Image

100000Hz Sin

Posted Image

Rezistenta racindu-se

http://www.youtube.com/watch?v=IAPk97pRqZI

Link spre comentariu

Conform pozei , slew rate-ul acestui amplificator este 180 V / 4.08 microsecunde , adica 44.11 V / microsecunda ! Super onorabil , adica un rezultat excelent ! Felicitari LECO !!!

Link spre comentariu

Deci mitul ca slew rate-ul la amplificatoare este variabil cu frecventa este + ADEVARAT!

Este normal ca slew rate-ul sa scada odata cu cresterea frecventei deoarece amplificatorul NU mai raspunde identic odata cu cresterea frecventei spre limita superioara audio, datorita compensarilor, filtrelor ultrasonice implementate in amplificator, parametrii tranzistorilor finali, etc.

La mine atenuarea superioara incepe cu aproximativ 28-30Khz, pentru ca NU am nevoie de frecventele peste acea frecventa, sint USELESS, si nocive totodata pt filtrele din boxe si traductoarele de frecventa inalta!

La 1000Hz am 194V/timp de crestere de 4,015uSec fata de ce a remarcat Victor mai sus la 10 Khz.

Deci la 1000Hz as avea slew rate putin mai mare decit la 10000Hz, datorita limitarilor amplificatorului, si este si normal acest aspect, altfel amplificatorul ar fi PERFECT liniar, si nu cred ca s-a realizat asa ceva pina acum, liniaritate perfecta in 10Hz-100000Hz, adica cu +/- 0db la capete de banda fata de 1000Hz, si acelea daca ar fi (ma refer la Hi-Fi-uri home use, cele de jdemii de euro), ar avea sr mic datorita puterii mici de iesire.

Pentru cine s-a uitat atent la filmulete, o sa vada in testul modulul meu vs Crown, ca la 10 Khz, Crownul are o cadere de citiva volti RMS, aproape 10, fata de modulul meu, fata de frecventa de 1000Hz de unde amindoua au plecat identice cu acelasi Vrms la iesire.

Pe la 20 Khz si-a mai revenit.

Oricum, un slew rate de peste 20-25v/uSec este ULTRASUFICENT pt a reda corect 20Hz-20Khz, mai departe NU ma intereseaza!

Puteti da exemple de amplificatoare cu 65v/uSec, insa acelea sint de puteri mari, peste 800W/8 ohm, sr mare este si datorat excursiei mare de tensiune la iesirea amplificatorului.

Astazi poate pun si modulele in bridge pe 8 ohm, alimentate la +/- 95Vcc si fac un test, insa dupa ce schimb finalii pe modulul lui bicaadrian, deoarece am uitat sa va spun, am lasat la alimentare maxima de +/- 115Vcc (230V intre + si -) pe 4 ohm, puterea a fost de peste 1100W la iesire, insa finalii s-au incins la peste 100grade, fierbea scuipatul pe radiator si in final au cedat dupa 2 min de chin la 100Khz.

Supraalimentarea am facut-o exact dupa ultima poza, unde se vede ca este la frecventa de 100Khz, am dat 415V la PFC out, unde corespundea la SMPS la +/- 114,7Vcc in sarcina maxima(modulul la Pmax)

Cind am dat sa comut din sin in dreptunghiular la acea tensiune de alimentarea facut POC... :101 si nu am mai apucat sa fac poza la 69,6Vrms pe out la 100Khz

:cry:

Mai incolo am realizat ca uitasem sa re-reglez biasul pt acea tensiune, sigur la +.- 115V era peste 150mA fara de 90ma cit aveam la +/- 95Vcc...

De aia cred ca s-a si ambalat termic. :bataie

Hai, Victor, bagati tare, vreau sa testez si un modul de al vostru, in aceleasi conditii, si dupa aia un test comparativ Leco vs Victor+Sorin, las si eu o singura pereche de finali pe modul ca si la voi, si le alimentez pe ambele din aceeasi sursa!

Banuiesc ca sintetii PENTRU, un asemenea test!

Alte pareri, va rog?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări