Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de firma

Vizitator

Postări Recomandate

Inainte de toate,AM SA ROG MODERATORII SA LASE ACEST THREAD AICI LA ACEASTA SECTIUNE, PENTRU A PUTEA FI VAZUT DE TOTI USERII, CE INSEAMNA UN AMPLIFICATPR FACUT DE FABRICA, DE FIRMA, PROFESIONAL, PENTRU A PUTEA FACE COMPARATIE CU CEEA CE REALIZAM NOI, CIT SI CUM SE REPARA UN AMPLIFICATOR, MULTUMESC!

Lasati-l aici, macar citeva zile dupa care il puteti muta unde credeti de cuviinta.

Stiu ca multi dintre voi asteptati poate demult acest thread, testul unui Powermate 1000,Dynacord.

Mi-a fost trimis spre reparatie, am explicat omului ca ma bag sa-l repar, insa daca tot vrea o treaba calumea, i-am propus inlocuirea tuturor tranzistorilor finali ai amplificatorului (originalii erau MJ15022 cu MJ15023) cu mai bunii MJ21193 si MJ21194.

Am dat tot afara, ampliful era tare murdar in interior, am demontat pina si radiatoarele, si am spalat placa principala cit si radiatoarele cu aclool izopropilic. pina au iesit "ca noi".

Am imperecheat pe cit posibil finalii, ca sa scot 8 perechi, am inlocuit ce am gasit dus pe acolo, niste rezistente intrerupte, chiar si ambii trz din superdioda (ca sa fie identici), si am dat drumul la teste, dupa calibrarea biasului din manualul sevice, pt caruia tin sa-i multumesc in mod special userului hpavictor.

Ce nu imi place la el (parere pur personala) :

Daca lumea zicea despre radiatoarele pe care le folosesc eu ca,citez: "e mic domne' radiatorul pentru 800W/4 ohm", sa va uitati la radiatoarele acestui etaj final de 500W/4 ohm, ca dimensiuni si grosime a talpii pe care vin finalii,cit si a suprafetei radiante a lamelelor, chiar am facut niste poze comparative intre radiatorul meu si radiatorul Dynacord.

A nu fi interpretat drept BLAMARE a firmei Dynacord, repet,parare pur personala!

NU imi place ca:

Puteau insera sigurante pe fiecare canal (partea de putere) pt a nu se arde componente "in lant" (chain failure reaction), datorita tendiintei de a "schimba cu ceva mai mare, MAIN FUSE" , am gasit finali sirme si intrerupti,pina si rezistenta de 0,22 ohm, intrerupta, tranzistori din protectia SOA, unul sirma baza emitor, altul cu deshidere emitor-colector... :cry:

Dar sa nu o mai lungesc, amplificatorul respecta specificatiile de 500W/4 ohm (44,7Vrms, masurati la iesire, un singur canal).

Se comporta BINE in gama 50Hz-20Khz (amplificatorul are inserat PERMANENT un filtru low cut inainte de etajul final si un boost pe bad, cred ca pe la 63 Hz sa aibe "grasime"), pot spune per ansamblu OK, chiar foarte OK, pt uz general-profesional.

Las acum pozele si filmele "sa vorbeasca"

Mizerie scoasa de pe cablaj la a 2-a spalare:

Posted Image

Placa pregatita ca la carte:

Posted Image

Radiatoare spalate:

Posted Image

Finalii pregatiti:

Posted Image

Finalii montati:

Posted Image

Masurare tensiune alimentare:

Posted Image

Vorbeam mai sus de marimile radiatoarelor :

Posted Image

Posted Image

Ati observat cit de mic este radiatorul pentru 500W.

Filmari cu amplificatorul in actiune, ultimul filmulet arata comportamentul in semnal triunghiular si dreprunghiular.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 126
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

23

• hpavictor

21

• mișa

18

• UNIX

6

Top autori în acest subiect

:ras: Dynacord PM 1000......Desi este singurul model in clasa AB de la ei , PM 2 fiind clasa H iar PM3 fiind clasa D , putem concluziona ca erau totusi in pana de inspiratie , acel mini radiator fiind eficient doar pana la o limita de bun simt numai datorita multiplelor bucle de reactie ce includ protectia SOA multipanta VI , ventilatia directa , tranzistorii cu P Disipata foarte mare ( dar care oricum nu au scapat ) , limiterul IOC etc .Rezultatele evaluarii lui Leco sunt incomplete momentan ( eronate partial ) si ar trebui completate conform descrierii de mai jos, datorita faptului ca Dynacord , in goana dupa " pacalitul " urechilor clientilor , beneficiind de prezenta unui limiter acceptabil ca performante , a hotarat montarea unui circuit " minune " care face ca in raspunsul total al amplificatorului sa existe un boost ( + 9 dB ) in jurul frecventei de 70 Hz , dar pentru a nu amplifica excesiv infrasunetele , au montat si un filtru trece sus la 50 Hz / 12 dB oct , care are ca rezultat ( relativ ) urechiometric senzatia de punch / kick sau alte sinonime, si in anumite cazuri nu se mai simte nevoia de subwoofer , sistemul total fiind mult mai ieftin si mai usor de transportat . Acest circuit " minune " ei il numesc " low pass notch filter " si este util celor ce au boxe cu woofer mare ( minim 12 " ) dar intr-un volum mic , exact ca si boxele furnizate de Dynacord , si reprezinta o corectie activa ce liniarizeaza caracteristica amplitudine-frecventa . In marea majoritate a cazurilor , aceasta corectie este daunatoare naturaletei sunetului , impunandu-se interventia in corectorul de ton de pe canal sau EQ ( care oricum nu are reglaje sub 80 Hz , o grava scapare a lui Dynacord ) fiind necesara atenuarea frecventelor joase .De aceea toate masuratorile lui Leco nu sunt complete , eu considerar fi trebuit sa injecteze semnalul pentru test dupa acel filtru , exact la intrarea in limiter ( intrarea in etajul final ) .....Schema etajului final este o " ciordeala " dupa firma Crest Audio , de la amplificatoarele seria profesionala CA , ( la PM2 au pastrat schema Crest Audio dau au " ciordit " si de la QSC circuitul cu surse comutate ( nu SMPS ) pentru clasa H ) si este o schema extrem de performanta , careia i s-a adaugat un limiter si un circuit de protectie de buna calitate , tipic proiectarii scolii germane .Daca cumva mai este posibil , il invit pe Leco sa refaca testul tinand cont de existenta acelui filtru . Iar noi , vom putea accepta ca absolut orice produs industrial are inglobate o serie de compromisuri , scopul lor unic fiind marirea profitului producatorului , in genul " saraciei " de radiator sau valoarea condesatoarelor de filtraj , mult prea anemica , subdimensionarea trafo retea pentru functionarea la sarcini sub 4 ohmi stereo etc . Oricum acest mixer este din gama semiprofesionala , deci nu putem avea pretentii pe masura faimei firmei Dynacord , umflata ( promovata .....) artificial de cativa negustori ( care oricum nu stiu ce vand ) sau lautari semianalfabeti si semidocti care oricum nu stiu sa puna in valoare performantele acestui mixer..... Dynacord ramane totusi o firma buna , cu produse de calitate .
Link spre comentariu

Nu va fi mutat la scule de sonorizare, desi initial acolo ii e locul.Filmuletele sunt un exemplu foarte bun despre cum arata raspunsul unui filtru trece sus pe osciloscop.Interventia lui Victor este valoroasa.Nu e nicidecum vorba de viteza de raspuns scazuta.Daca ar fi fost asa: adica limitare data de slewrate insuficient aparuta inca de la 70Hz (!!!) atunci ampliful n-ar fi fost in stare sa urce nici macar la 1kHz full power. Cu cat s-ar fi urcat in frecventa raspunsul la dr s-ar fi triunghiularizat.Offtopic:LEco, la urmatorul amplif care il prinzi, indiferent ce e ii masori te rog slewrate-ul cu semnale dr de 100Hz, 1kHz, 10kHz si daca vrei 100kHz, dar grija mare cu ultima frecventa sa nu il arzi. Sa se vada timpul de crestere, baza de timp, amplitudinea, etc.

Link spre comentariu

Voi face acest lucru la un modul de al meu cu 2Sa 2SC Toshiba, lotul vechi de ani de zile, mai am 2 module cu 2SA 2SC care sint deja vindute de 1 luna unui user, insa am convenit cu el, livrarea modulelor cind am TOTI banutii pe card.Spune-mi exact la ce tensiuni de iesire vrei testul, si pe ce rezistenta de sarcina, nu imi cere sa pun boxe pt 100Khz :rade: .

Link spre comentariu

Sarcina rezistiva.100kHz e doar daca vrei, si grija mare sa nu te mance conductia simultana.Putere, ce sa zic, si la 1w si la 10w si la 90% din putere.Tu sa fii de acord cu astea, ca nu vreau sa arzi piese doar de dragul unui experiment.

Link spre comentariu

Man, fac testele cum doresti tu, chiar si cu scurturi pe iesire la orice putere si frecventa, NU am ce sa ard, trust me!deci vrei semnal dreptunghiular pt 1W, 10W, si 90% din putere.Zi-mi si frecventele la care vrei sa testez, insa nu sub 20 Hz, deoarece nu afiseaza osciloscopul sub 20 Hz.Modulul testat va fi cu 2SA 2SC, module cu MJL, urmeaza saptamina viitoare, ca acum nu am timp sa asamblez.

Link spre comentariu

Fr de 100, 1k, 10k, 100k.Cu si fara filtru trece jos la intrare, puteri cum am spus si la 1w si la 10w si la 90% din putere, si daca ai chef da-i si un clip sanatos. Ce e important e sa se vada clar:- baza de timp ca sa putem calcula timpul de crestere (am vazut ca asta ti-l masoara osc-ul, dar na, pt verificare sa vedem si baza de timp si numarul de diviziuni), -amplitudinea semnaluluiSarcinia de iesire pune sa fie acolo cat vrei 4 sau 8 ohmi rezistivi.Poti sa renunti daca vrei la unele dintre teste, adica sa sari de la 100hz direct la 10khz sau sa renunti de la masuratoarea de la 1w sau la 10w, ca is cam multe combinatii de acoperit.

Link spre comentariu

Am facut testele cerute de tine pe modul care are 2SA 2SC in final, 5 pe brat, (modulele fiind ale userului bicaadrian) , semnal sinusoidal, triunghiular, dreptunghiular, la puterea de 1W , 10W si 80% din pmax, cit si la limita clip, in banda de frecvente 30Hz-200000Hz.

Bonus si un test de putere Leco vs Dynacord , la aceeasi alimentare +/- 80Vcc, cit si teste cu modulul alimentat la +/- 90Vcc.

Vizionare placuta, si astept comentarii!

Chiar si vs Dynacord, ca tot ati vazut testele.

1W test

http://www.youtube.com/watch?v=Jeie8kXdskI

10W test:

http://www.youtube.com/watch?v=YS7kq2zcjl8

80% din Pmax test

http://www.youtube.com/watch?v=OcnEYhANK_o

Leco vs Dynacord la acelasi +/- 80Vcc

http://www.youtube.com/watch?v=OiL7_vTs3co

continuare

http://www.youtube.com/watch?v=i0Q4Bmjrwek

Gata si filmuletul cu modulul la +/- 95Vcc

http://www.youtube.com/watch?v=qPg024oRphM

Vreau comentarii referitoare in special la puterea obtinuta.

Link spre comentariu

Leco, mersi pentru teste!Nu era nevoie chiar de atatea frecvente, dar daca ai avut chef de munca f bine. :)Pe mine ma interesa strict semnal dr sa se vada tr si amplitudinea. Se observa si alea in unele cazuri daca cine priveste e atent sau in cel mai rau caz citeste de pe diviziunile osciloscopului (chiar daca nu se vede baza de timp se cunoaste frecventa, deci intre doua perioade putem calcula timpul corespunzator unei diviziuni)Totodata se vede ca modulele tale au raspuns bun si se descurca fara greturi la frecvente mari si puteri mari. :)Felicitari!PS: Cam mic SPL-ul la rezistenta. :rade:

Link spre comentariu

Pai zi ce raspuns ai vazut, volti pe microsecunda, etc!Zi despre comportarea modulului meu vs Dynacord, si de ce al meu scoate putere mai mare in aceleasi conditii de test,(ca au avut in teste pina sa dau +/- 95Vcc in ultimul film) , ambele 80-82Vcc pe ramura, dynacord 44,7-45 Vrms/4 ohm si al meu peste 52 Vrms/4 ohm.Hai ca tot esti omul cu calculele!Te asteptai sa crape finalii, la Pmax, la 100Khz in dreptunghiular?Sincer! :101Miine cred ca testez si un Crown, in aceleasi conditii, putere apropiata.

Link spre comentariu

Man, tocmai ce ieseam pe usa.Calculele maine, eu m-am convins de ce am vazut (primele 3 filmulete). Totusi e vorba de o impartire: Vpp la tr.Nu stiu cum ai implementat etajul final, dar e de laudat ca rezista si nu apar mizerii pe iesire nici la 100kHz dreptunghiular!Daca e sa luam ca exemplu av400, acela face cam urat la asemenea regim.E drept ca nu asta e relevant, deoarece 100kHz dr e mult inafara benzii de lucru.

Link spre comentariu

Nu mi se pare corect sa comparam mere cu pere...............nu sunt un fan al firmei Dynacord , dar cu siguranta masuratorile sunt eronate , din cateva puncte de vedere :

1 . Pe osciloscop trebuie sa avem , inainte de toate , garantia ca sondele de masura ( evident cele cu BNC , pentru cei ce nu stiu........... :limb: ) sunt calibrate , adica se pune sonda pe iesirea generatorului si se regleaza fin pana dreptunghiul este absolut corect , fara a prezenta cresteri sau caderi vizibile pe front sau palier

2. Se pune un canal al osciloscopului intotdeauna ca martor , usor decalat pe axa verticala , monitorizand continuu iesirea generatorului , acesta fiind de mare folos in aprecierea distorsiunilor

3. Testarea se face la limita minima de sincronizare ( nivel minim al semnalului pe iesirea amplificatorului ) pe semnal triunghiular , pentru a aproxima mai usor distorsiunile de crosover , cu amplificatorul rece ( sub 0.5 W )

4. Se verifica , nivelul pe sin la 20 Hz , 2 KHz , 20KHz , urmarindu-se sa aiba aceeasi excursie , la diferite nivele : pana in 10 W , la 1 /2 Pmax , in prag de clip ( putin sub acest prag ) . Obligatoriu trebuie ca semnalul sa fie curat , fara " moate , bucle , manjeli " prezenta acestora putand indica o oscilatie parazita sau bucla de masa in sistemul de masura

5. Se verifica ochiometric dreptunghiul la un nivel oarecare la aceleasi frecvente de mai sus , iar frontul trebuie sa fie perfect drept nu aplecat spre dreapta , iar palierul sa nu aiba supracresteri , daca prezinta asa ceva , garantat amplificatorul are mari probleme in functionarea tranzitorie , cu distorsiuni mari !

Penru a lamuri oarecum , pe cei interesati de descrierea amplificatorului din mixerul Dynacord PM 1000 de mai sus , atasez cateva informatii despre el , dupa cum puteti observa din scheme , dar si din graficele din documentul PM1000 mes.pdf la pagina 9 , este prezentata caracteristica amplitudine-frecventa a etajului final + corectia activa-minune " low pass notch filter " , si din grafic rezulta clar ca acesta nu este liniar ! Deci testarea cu semnal dreptunghiular nu va putea arata la fel ca la un amplificator fara acea corectie , adica unul liniar , gen LECO . Pai ce facem , comparam mere cu pere ? Fara ca osciloscopul sa ne monitorizeze semnalul din generator pe un canal , fara sonde calibrate ? Nu are cum sa fie un test serios . La un amplificator liniar se mai poate face un test , din care sa rezulte defazajul la anumite frecvente , urmarind ca pe ecran sa apara o dreapta inclinata la 45 grade , iar variind frecventa din generator putem observa exact comportarea amplificatorului...........Cine stie cum se face acest test , il rog sa explice colegilor , ca eu am obosit de cand scriu................nu am zis inca nimic de testarea pe sarcini complexe , cele de mai sus sunt valabile doar pentru sarcini rezistive .

Link spre comentariu

subscriu la ce a spus Victor! testele sunt incomplete. eu, unul, as vrea sa vad testele de pana la 10W cu protectia anulata de pe placa si cu curentul de mers in gol ceva mai mare. din testele de sub 100Hz se pot trage niste concluzii deranjante.

Link spre comentariu

Da , sta foarte rau cu faza la frecvente joase............dar poate fi imbunatatita prin marirea condesatoarelor de cuplaj de pe intrare si cel din reactia negativa ( conectat spre masa ).............imbunatatirea se va observa imediat urechiometric , iar pe osciloscop , la testul cu semnal dreptunghiular palierul nu va mai fi asa de inclinat ( ca dintii de fierastrau ) !

Link spre comentariu

Concluzii deranjante poate trage orice om care nu e suficient pregatit sau nu e suficient de atent.Raspunsul pe joase ala e si e normal din moment ce statia are filtrele pe care le-ai descris tu. Un necunoscator se sperie si crede ca are raspuns prost, n-are slewrate. Cand colo asta se intampla cand pui asemena filtre.Capacitatea sondei o reglezi doar la fr mare, la 100Hz poate sa fie si de 1nF ca tot aia e.O sa ma uit mai tarziu la toate filmele, acum tre sa plec iar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări