Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imitator de sunet a unui intrerupator


Vizitator

Postări Recomandate

Salutare tuturor.

Vreau ca aprinderea becurilor din apartament sa se faca digital.

Am facut un proiect de test care fuctioneaza dar sotia mi-a pus o intrebare:

Da nu mai face click? - adica sunetul intrerupatorului.

Caut o schema simpla care sa imite sunetul unui click.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    2

  • blazeu

    1

Top autori în acest subiect

iata schema pe care vreau sa o folosesc.pentru comanda acestea voi folosi un senzor prin atingere in loc de un intrerupator cu revenire (de tip sonerie).din acest motiv i-mi va lipsi sunetul intrerupatorului si as dori ca in momentul atingerii senzorului sa se auda un sunet pentru scurt timp chiar daca eu stau cu degetul pe senzor.

Link spre comentariu

Mi se pare complicat rau ce se vrea facut (ca implementare in schema zic).... care e rostul inlocuirii intrerupatorului daca tot aia face( oprit/pornit) ? Nu telecomanda, nu variator, nu automatizari.... care este motivul?Simplu de tot se poate face cu un singur microcontroller cu 8 pini, sunt destule scheme pe net, inclusiv cu receptor de telecomanda. Adaugarea unui sunet se paote face relativ usor, daca mai exista un pin liber la micro. Si totusi, pe schema aia e un releu. Nu e suficient clickul de la releu?Dar sincer, mi se pare tare amuzanta cererea..... de ce ar trebui sa faca click? doar pentru ca cel vechi mecanic facea nu e nici nu motiv.

Link spre comentariu

Pentru simplul fapt ca, fac intrerupatoarele digitale cu senzor prin atingere si am crezut ca poate intereseaza si pe altcineva.

Tehnologia avanseaza, imi era usor sa folosesc intrerupatoare tip sonerie.

Cu microprocesor, nu am experienta si mi-as dori tare mult sa ma apuc de microprocesoare, dar nui timp deocamdata.

Deci, asa cum si tastatura unui sistem de alarma are tastele cu sunet,...eu as dori acelasi lucru, un mic sunet la atingerea senzorului.

 

Ceva la care cu totii visam probabil uneori, chiar daca nu o sa putem sa fim fericiti ca avem asa ceva in casa sau in mana noastra, iata un filmulet cu ce prevad marii producatori de tehnologie fabricata pe "Glass" http://manneli.com/movies/tech/Day-Glass.htm

 

Acest proiect cu aprindere digitala il am de mult in minte, pe deasupra vreau sa controlez toate intrerupatoarele dintr-un singur sau mai multe zone (avand apartament cu 4 camere si este in reparatii totale), cand plec pot sa vad daca nu am uitat un bec aprins "sau chiar un geam deschis" pe undeva,...

 

P.S. Cand o sa ma apuc de microcontrolere o sa fac totul in casa cu aceste circuite care mie mi se par foarte inteligente.

Link spre comentariu

Cu o celula de diferentiere se poate activa un oscilator (implementabil cu o poarta inversoare trigger Schmitt sau cu 2 porti inversoare standard; obtineti un bip la fiecare comutare, analog cu semnalizatorul de directie de pe Logan)Personal am comutatoare cu senzor, cu reglare a intensitatii luminoase si soft start la baie (din cauza becurilor cu halogen care crapa la socul dat de intrerupatorul de pe vremea lui Edison). Dispozitivele sunt echipate cu triac, comandat dintr-un microcontroler cu 8 pini (SMD), realizat de o firma defuncta, Gecad. Nu-mi lipseste zgomotul de comutare....Succes!PS Si eu locuiesc intr-un apartament de 4 camere si nu mi se pare chiar asa de mare.Insa daca doriti sa fiti sigur ca nu a ramas lumina aprinsa puteti deconecta iluminatul din tabloul general (pe prize sunt aparate care trebuie alimentate chiar in absenta locatarilor, gen frigider)

Link spre comentariu

Pai ai putea sa pui un buzzer cu generator incorporat conectat printr-un condensator si o sa piuie doar putin la atingere.

Mai exact, iei un buzzer de genul asta: http://www.tme.eu/html/RO/semnalizatoar ... pelny.html

Ii pui o dioda antiparalel, ca la releu. Toata chestia o legi in serie cu un condensator (nu stiu cat de mare, experimentezi, 1u..10u) si apoi o conectezi intre CLK si masa. Micsorezi R2 la cativa K.

 

Apoi, ziceam ca schema e nu tocmai optim facuta....

Nu are rost sa ai optocuplorul ala acolo atata timp cat ai conectate impreuna intrarea si iesirea lui. Rostul unui optocuplor este sa izoleze galvanic, iar tu ai exact conexiune directa intre cele doua parti.

Apoi, ai 4 condensatorare cu rost de filtrat care nu prea isi au rostul. Cel in pralel cu tranzistorul care comanda releul nu are nici un rost. C1, C3 si C4 au acelas rost de fitlrat semnalul care vine de la buton sau ce o fi pentru ca ai zgomot. Poti sa pui doar unul singur, corect dimensionat.

Apoi 4017 ala e tare abuziv folosit ca bistabil. Poti sa folosesti un alt integrat cu bistabil, de exemplu 4013 care are 2 in componenta, deci poti controla 2 lumini.

 

Pune mai multe detalii despre senzorul ala de atingere ca sa putem optimiza schema, e prea multa reduntanta pe acolo. Ce ai folosit?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări