Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

detector cutremur?!

norm

Postări Recomandate

• Răspunsuri 103
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristi71

46

• +_Florin_+

15

• zal

11

• The Stressmaker

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 luni mai târziu...

Intrucat mi-a starnit curiozitatea am experimentat un "geophone" in varianta proprie, cu difuzor normal de 8 ohmi si preamplificator dedicat. Am ales o varianta de difuzor cu marginea membranei din cauciuc care e potrivit pentru o astfel de aplicatie. Dupa cum se vede si in atasament, membrana este fixata (prinsa mecanic) de planul de masa cu ajutorul unei tije cu posibilitate de reglaj prin piulite. Difuzorul este prins printr-o articulatie "la perete" pe o latura iar pe cealalta latura am fixat 2 arculete prin care se sprijina pe 2 suruburi groase de asemenea cu posibilitate de reglaj prin piulite. Mai lipseste doar un limitator de cursa pentru difuzor, pentru ca membrana acestuia sa nu fie smulsa/rupta in cazul unor miscari verticale puternice.O astfel de configuratie mecanica permite un reglaj al sensibilitatii in limite foarte largi si preluarea unor frecvente oricat de joase. Premplificatorul este oarecum clasic, practic un amplificator corector RIAA pentru doze magnetice (deoarece ma intereseaza o amplificare mare la frecvente joase). Trei tranzistoare cu siliciu (BC416B, BC252B si BC178) cuplate galvanic, primele 2 formeaza preamplificatorul propriu-zis iar ultimul este repetor pe emitor.Condensatorii de cuplaj intrare si iesire au valori mari pentru a avea o reactanta cat mai mica la frecvente din domeniul infrasunetelor. De asemanea, condesatorii de decuplaj din alimentare au valori "umflate". Ansmblul se comporta excelent, ofera la iesire un semnal de la cateva zeci de mV pana la 1V (in functie de taria vibratiilor) pe mica impedanta, perfect folosibil pentru a comanda ceva sau pentru a fi inregistrat cumva.

post-18989-1398293813_thumb.jpg

post-18989-139829381305_thumb.jpg

post-18989-139829381309_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

cum spuneam,activitatea seismica recenta a reaprins interesul.. am gasit o schema de detector de radon simpla. merita incercat pentru cei ce locuiesc in zona Vrancea. se zice ca exista o stransa legatura intre apropierea unui seism si cresterea nivelului de radon. detalii constructive aici http://www.techlib.com/science/ionchamber.htm o realizare practica aici http://www.youtube.com/watch?v=DtQ746MP ... re=related

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cei interesati de montajele detectoare de unde seismice pot utiliza unitatile de geofon folosite in prospectiunile seismice. Chiar si unitatile decalibrate sunt utilizabile in acest scop, deoarece sensibilitatea lor, care scade extrem de putin la acestea, cu max. 5% fata de unitatile noi, poate fi compensata prin modificarea amplificarii montajului si a pragului de declansare a alarmei. Oricum acestea sunt net superioare improvizatiilor artizanale, iar doritorii ma pot contacta pe forum.

Link spre comentariu

Cei interesati de montajele detectoare de unde seismice pot utiliza unitatile de geofon folosite in prospectiunile seismice. Chiar si unitatile decalibrate sunt utilizabile in acest scop, deoarece sensibilitatea lor, care scade extrem de putin la acestea, cu max. 5% fata de unitatile noi, poate fi compensata prin modificarea amplificarii montajului si a pragului de declansare a alarmei. Oricum acestea sunt net superioare improvizatiilor artizanale, iar doritorii ma pot contacta pe forum.

sa inteleg ca aveti de vanzare senzori geophone? ziceti un pret ca sa stim despre ce vorbim..stima
Link spre comentariu

@cristi71: Daca esti din Bucuresti, trimite-mi o adresa de e-mail si o sa discutam mai pe larg problema. Geofonii nu ii am de vanzare, ci de daruit celor pasionati de aplicatii mai serioase ale acestora.

Link spre comentariu

se pare ca locatia mea nu corespunde cu cerintele colegului..daca cineva detine un senzor geophone sau il poate achizitiona de pe ebay sunt dispus sa l cumpar..numai bine.

Link spre comentariu

Fara nici un dubiu, senzorii geophone industriali si profesionali sunt foarte performanti. Dar ce mi-ar putea aduce in plus fata de cel artizanal, care "simte" si trenul de la 3 km distanta (centura Bucuresti) daca-l reglez pe "fin" .Nu i-am lasat reglajul asa de sensibil decat in timpul testelor, nu este nevoie, doar l-am construit pentru cutremure (unde P), nu ca ca aud trenul sau matza cand sare de pe dulap :rade: Sigur, pentru cine nu are chef/timp/rabdare sa surubareasca la un senzor artizanal, este o buna optiune cu rezultate garantate.

Link spre comentariu

foarte adevarat..in esenta e un detector de vibratii ,nu mai mult..senzorii geophone sunt extrem de sensibili. colegul probabil ca se referea la constructia unui mic seismograf cu senzorii respectivi.

Link spre comentariu

In Romania sunt mai multe zone seismice, dar singura cu focare de mare adancime (100 - 160 Km) este in Muntii Vrancei. Celelalte zone (Campia Banatului, Baile Herculane, Valea Prahovei sau chiar Depresiunea Targu Jiu - Tg. Carbunesti) genereaza cutremure de suprafata, provocate de alunecari si tasari de strate, cu focare la mai putin de 8 - 10 Km adancime, de aceea efectele lor au un caracter local, fara a fi resimtite la mari distante. Pentru zona de sud a Romaniei singura zona cu impact periculos ramane Vrancea.La producerea unui cutremur primele unde care apar (undele primare) au doar o componenta verticala care se resimte mai intai in zona epicentrului, iar undele secundare (care diverg din hipocentru precum valurile pe suprafata unei ape in jurul punctului unde cade o piatra, spre exemplu) au si componente orizontale care duc la "flambarea" (indoirea), torsionarea sau chiar forfecarea cladirilor. Acestea din urma au cele mai mari efecte distructive si apar mai tarziu, deoarece se propaga prin straturile de mai mica adancime, unde viteza de propagare este mai mica. Pentru zona Bucurestiului, situata la cca. 160 Km fata de epicentru, undele primare ajung aproape in acelasi timp ca in zona epicentrala (cu o intarziere de cca. 2 - 3 secunde), iar undele secundare cu aprox. 10 - 15 secunde mai tarziu. De aceea trebuie sa se faca bine diferenta dintre cele 2 tipuri de unde pentru a se decela clar momentul cand apar undele primare, pentru aceasta fiind necesari senzori tridimensionali. Senzorii folositi in prospectiunile seismice sunt in marea lor majoritate sensibili numai la componenta verticala a undelor, geofonii tridimensionali fiind foarte rari, in Romania deocamdata nu se folosesc, iar cei nou aparuti pe plan mondial fac parte din blocuri complexe care includ si electronica de prelucrare a semnalului, putand fi utilizati numai in sistemele complexe de inregistrare (statiile de inregistrare seismica) pentru care acestea au fost proiectate. Oricum, senzorii (geofonii) verticali pot oferi informatii foarte valoroase, mai ales daca se poate face si o analiza automata a undelor captate, pentru a se deosebi cele produse de seismele naturale de cele provocate de activitatea umana, transporturi, vant etc.In afara de analiza undelor seismice, se mai pot obtine informatii pretioase in predictia iminentei unui cutremur si prin studierea comportamentului animalelor (in special a acelora cu viata hipogee, subterana, cum sunt rozatoarele - soareci, sobolani etc. si serpii, care (s-au semnalat cazuri in special in China) isi parasesc de regula vizuinele in numar mare chiar si cu 24 - 48 ore inainte de producerea unui cutremur major (magnitudine 7 - 8 pe scara Richter), iar pentru faptul ca s-a tinut cont de acest aspect, in urma cu peste 100 de ani un cutremur de magnitudine 8 a devastat o intreaga regiune, dar victime omenesti nu s-au semnalat aproape deloc, populatia adapostindu-se la timp. De asemeni s-a constatat ca inaintea unui cutremur major are loc o marire a cantitatii de radon emanata din adancimile Terrei, pusa in evidenta prin masuratorile radiometrice efectuate asupra stratului freatic. In postarile anterioare pe acest subiect am gasit si aceasta metoda prezentata de unul dintre colegi.Referitor la senzorii seismici (geofonii) promisi, nu am posibilitatea sa ma deplasez in afara Bucurestiului, dar daca este cineva interesat sa ma contacteze, poate gasim o modalitate de expediere. Repet, acestia nu sunt "de vanzare" (mai pe intelesul tuturor "contra cost"), sunt eliminati din sistemele de inregistrare seismica pentru ca au tolerante mai mari decat valorile specificate de fabricant (care impune tolerante maxime de 2,5 %), iar pentru mine nu sunt o sursa de imbogatire. Mult succes tuturor celor interesati de acest subiect!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări