Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

detector cutremur?!

norm

Postări Recomandate

acum fiecare face cum crede de cuviInta. eu unul asa cred ca e mai bine pt mine. eu expun aici din experimentele proprii nu e obligat nimeni sa le reproduca sau sa citeasca. locuiesc intr un bloc de 40 de ani vechime in care apa de la subsol nu e scoasa de vreo 10 ani! sa nu mi spuneti ca a ti dormi linistiti in locul meu. si cind mai pui la socoteala ca tot parterul s a transformat in magazine, s au darmat pereti de rezistenta dupa proiecte facute pe mita...nu prea suna incurajator, nu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 103
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristi71

46

• +_Florin_+

15

• zal

11

• The Stressmaker

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e deloc incurajator, din pacate ...

Pentru reimprospatarea memoriei, urmariti acest reportaj/documentar pana la sfarsit:

http://www.youtube.com/watch?v=nDmWlefU ... re=related

De la minutul 4:25 si pana la sfarsit incep lucrurile interesante. Printre altele, cum au decurs anchetele ordonate de Ceausescu dupa 4 martie '77 si ce au patit cei responsabili de constructiile prabusite ...

Link spre comentariu

Categoric, sunt blocuri cu probleme. Dar ce se intampla daca toti locatarii intra in panica si se imbulzesc pe casa scarii. E suficient sa se impiedice unul si se vor omori calcandu-se in picioare. Oricum casa scarii intr-un bloc e cea mai nesigura din punct de vedere a rezistentei.

Link spre comentariu

cel putin ai timp suficient sa te adapostesti tu si membrii familei sub o grinda sau mobilier solid. si intr un bloc citi din locatari sunt avertizati? eu vorbesc aici de un detector individual. oricum cel putin 50% gindesc altfel si nu vor avea probabil niciodataun detector( se vede si aici asta,nu?). placa asta cu coboritul pe scari m-i s-a cam luat de ea..acum mai nou se vehiculeaza ideea ( tot mai puternic) ca nu va fi nici un cutremur major pina in 2040..astea s abureli pt populatie. dati mi mie 20 de secunde si de la etajul unu sa nu incerc sa cobor pe scari ..

Link spre comentariu

Categoric, sunt blocuri cu probleme. Dar ce se intampla daca toti locatarii intra in panica si se imbulzesc pe casa scarii. E suficient sa se impiedice unul si se vor omori calcandu-se in picioare. Oricum casa scarii intr-un bloc e cea mai nesigura din punct de vedere a rezistentei.

Intotdeauna vor fi locatari care nu vor incerca sa paraseasca apartamentul - cei in varsta, ori fara "conditie fizica" sau care considera ca nu e bine - asa ca ramane mai mult loc pentru ceilalti :rade: Personal, am observat clar trei categorii de comportament al locatarilor: unii o rup la fuga pe scari, altii deschid usa de la intrare si raman acolo, altii raman impasibili in apartament sau incearca sa salveze televizorul :ras: . O decizie corecta dupa parerea mea se ia in functie de etajul la care locuiesti. Daca stai la parter sau etaje inferioare merita sa incerci sa iesi. Cine sta la 7 sau la 10 mai bine se adaposteste sub o grinda sau altceva. Am vazut ca se incearca prostirea populatiei. De unde stiu ei ca nu va fi cutremur pana in 2040??? Oricine se uita pe lista de cutremure din ultimele 2 secole isi da seama clar ca Vrancea produce seisme cu o anume ciclicitate (aproximativa, nu exact matematica) si ca timpul a cam expirat, se poate produce oricand pana in 2040. Cand spun "ciclicitate" iau in considerare si adancimile la care s-au produs, nu numai data. Intre 1977 si 1986 au fost doar 9 ani, intre 1940 si 1977 au fost 37 de ani. Dar adancimile au fost diferite, cand "sus" cand "jos":-10 noembrie 1940: 140 km;-4 martie 1977: 94 km;-30 august 1986: 131 km;-30/31 mai 1990: 80 km.
Link spre comentariu

E greu de prevazut comportamentul oamenilor in conditii limita. Autocontrol nu mai exista, exista doar spiritul de autonservare. Ma gandesc la cum s-au calcat in picioare acum cativa ani la iesirea dintr-un club cand au simtit miros de fum. Daca stateu linistiti si permiteau interventia pompierilor pierderile erau mai mici. La fel a fost un caz cand a fost interzis cenaclu' lui Paunescu, etc. Panica poate produce victime mult mai multe.

Link spre comentariu

Ma bag si eu in discutie si spun, ca si alti antevorbitori, ca panica este cea care omoara oameni si romanii nu au antrenament la acest capitol, spre deosebire de japonezi.Pot sa spun ca eu am somnul foarte "greu" si la ultimul cutremur petrecut noaptea am aflat doar a doua zi de el, cand m-am trezit. Asa ca, in cazul meu am doua variante. Prima ar fi ca aparatul sa nu "chitaie" daca intervalul de timp este sub 10 sec intre P si S (macar mor in somn, daca am noroc) sau sa dea alarma daca am timp sa ies. E o deductie logica si, la distanta la care sunt acum de Vrancea, a doua varianta pare mai tentanta.Ca o posibila modificare la detector as merge pe varianta mecanica (o prefer pentru ca este vizibila) unde o bila de otel, legata la capatul unui fir de otel sau naylon de cativa zeci de cm (pentru reducerea frictiunii in fir) si care este "suspendata" in aer de un magnet neodim plasat la cativa mm de bila de otel. La acest ansamblu, sub bila de otel, se plaseaza un ac sau bold, vertical, in capatul unui surub reglabil (surub plus piulita de M3). Avantajul este ca poti regla sensibilitatea prin distanta intre bila si ac, si asa se poate realiza un dispozitiv simplu si eficient mai ales daca se aplica printr-o rezistenta la poarta unui tiristor care comanda o sonerie. Consumul este doar cel al curentului de fuga prin tiristor. Reglajul de "tarie" al amortizarii poate fi reglat printr-un surub atasat firului de otel sau nailon si cu care se "trage" bila din campul magnetului.

Link spre comentariu

Am eu senzatia sau cutia aia a devenit sensibila la vibratii acustice in acel prim filmulet, cel cu kitul? in ultimile secunde ale filmuletului parca prea pulsau ledurile in ritmul vorbirii.Ca idee, daca poti rezolva elegant problema suspensiei magnetului poti creea un geofon destul de simplu. Geofonul seamana destul de mult cu un difuzor clasic cu membrana si adaugarea unei greutati centrate pe dom il poate aduce si mai aproape de statutul de geofon. Daca se poate suspenda difuzorul pe domul membranei asa se poate folosi greutatea magnetului. Conditia este existenta unor fire leonice la conexiuni si a unei impedante cat mai mari a difuzorului (numar de spire mare).Oricum senzorul acesta (difuzorul) trebuie sa fie sensibil pana in 10 Hz maximum si existenta unei greutati cat mai mari il aduce in zona de sensibilitate maxima iar un filtru trece jos este necesar la partea electronica pentru a filtra zgomotele.Totusi, loviturile usoare in suport au perioada mult mai mica decat oscilatia reala a unui cutremur (au frecventa mai mare) si asta poate ajuta la discriminarea semnalului. Daca poti, suspenda un difuzor pe domul membranei si cupleaza-l la un osciloscop si asa poti vedea in realitate cum arata formele de unda.Asa nu mai este nevoie sa dam 50$ pe un senzor.

Link spre comentariu

am vazut pe un site exact asa ..cu un difuzor modificat. eu ma gindesc sa incerc cu magneti din hdd taiati. sunt neodynium(quadripol) din cite stiu. e normal zic eu sa reactioneze la sunet datorita vibratiilor. ideea este ca aparatul daca se construieste nu se calibreaza sa declanseze la o asa mare sensibilitate

Link spre comentariu

Conditia este existenta unor fire leonice la conexiuni si a unei impedante cat mai mari a difuzorului (numar de spire mare).

Cel mai potrivit din acest punct de vedere ar fi un difuzor cu impedanta de 750 ohmi recuperat dintr-un televizor romanesc cu lampi sau hibrid :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări