Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

detector cutremur?!


norm

Postări Recomandate

M-am gandit sa fac un detector de cutremur.Nu am gasit schema.Din cartile lui I.C.Boghitoiu aminfiintat un detector de vibratii, format din mai multe montaje.In primul rand va fi traductorul de vibratii,care ca sesizor are un bec de 6,3v la 0,3a.Acesta (becul) luminand in caz de cutremur va da semnalul traductorului de lumina(cu un fototranzistor facut de mine,un 2N3055 la care am taiat partea opusa cu terminalele cea cu scrisul fara a atinge inauntru terminalele) care actioneaza o minisirena.O problema: traductorul de vibratii are un condensator un tiristor si o rezistenta.M-am gandit sa elimin rezistenta si condensatorul,si sa las doar tiristorul. :freaza: :nebunrau: Ce tiristor pot folosi?Se mai fabrica cel T1N1?Imi puteti spune un echivalent al tranzistorului AC 180?Multumesc anticipat. :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 103
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cristi71

    46

  • +_Florin_+

    15

  • zal

    11

  • The Stressmaker

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pune si tu o poza cu schema..Si la ce crezi ca te ajuta detectorul de cutremur?Nu va simti cutremurul inaintea ta....

Ajuta mult! Daca e noapte si dormi e putin probabil sa simti cutremurul din primul moment fara avertizor. Se pot castiga secunde (poate zeci de secunde) pretioase - pentru cei care locuiesc la etaje inferioare - timp in care se poate ajunge afara. :da Daca ar fi sa fac asa ceva nu as folosi sisteme cu traductoare optice. As construi un oscilator pe la 100 kHz a carui bobina sa fie un element fix al traductorului, iar ca element mobil un miez de ferita care sa se poata misca atat in plan vertical cat si lateral. Orice deviatie de frecventa de la valoarea de 100 kHz ca urmare a miscarii feritei va declansa o sirena.
Link spre comentariu

Prerea mea este ca acest detector iti va da destule alarme false.Daca vrei o solutie simpla, ia o sticla de bere si pune-o pe gresie cu gura in jos. La cutremur cade si face zgomot. In plus, daca o pui langa usa de la intrare ai si alarma impotriva hotilor!Daca vrei o solutie mai profesionala, in revista Elektor era schema unui seismometru, as putea sa caut revista.

Link spre comentariu

Daca stai la bloc, sau chiar la casa undeva langa o sosea circulata o sa ai o multime de alarme false din cauza vibratiilor produse de catre circulatia masinilor, mai ales de tonaj mare.

Link spre comentariu

imi poti pune schema +_Florin_+ ? :freaza:

Schema de principiu o am in minte dar nu este definitivata, necesita realizare practica si putina experimentare pentru ca avertizorul sa se comporte corect. Ma refer aici la modul optim de realizare fizica a sistemului bobina fixa + miez mobil, alegerea celei mai potrivite frecvente de lucru (valoarea de 100kHz e orientativa), pentru care o miscare in spatiu mai mica de 2...3mm a miezului sa nu asigure o deviatie de frecv. suficient de mare pentru a porni avertizorul (deci fara alarme false), etc.Toate astea necesita, dupa cum am spus, experimentare si corectii, nu pot atasa direct o "reteta cu date exacte si functionare impecabila din prima" si pe urma sa ma injure lumea :rade: Daca esti dispus sa experimentezi, pot sa-ti dau schema ca punct de plecare ...
Link spre comentariu

Ca detector sensibil la vibratii, un pendul sustinut de un fir subtire neizolat caretrece printr-un ochi metalic si care atunci cand este scos din starea de repausinchide un circuit. Montajul se poate completa usor cu un tiristor pentru a asiguraalimentarea permanenta a unui avertizor sonor chiar si daca circuitul se intrerupe.Sensibilitatea se tatoneaza experimental, prin modificarea diametrului ochiuluimetalic si/sau a lungimii pendulului.

Link spre comentariu

Renunta. In momentul in care se simt vibratiile deja este prea tirziu sa mai faci ceva! Fa, ajuat de cineva, un experiment. Roaga-l sa te trezeasca, fara sa stii cind, cu o sonerie si sa-ti cronometreze timpul in care "intri in actiune". O sa fii surprins! Mai bine pune-ti la indemina o sticla cu apa, un aparat de radio, o lanterna si ceva conserve. Singura treaba "eficienta", cind ai la dispozitie citeva zeci de secunde, este sa fi alarmat de la epicentru, recte Vrancea. Cei cu banuti au astfel de sisteme, un fel de pager.Nu se recomanda iesirea din casa, mai ales pe scarile unui bloc, in caz de cutremur.

Link spre comentariu

Aici nu discutam despre viteza de reactie imediat dupa trezire a unui subiect... Oricat de lenta

ar fi ea, exista totusi o sansa cat de mica de actiune, o sansa care este inexistenta in timpul

somnului. Tind sa-i dau dreptate d-lui +_Florin_+, cateva secunde pot face diferenta

dintre viata si moarte in cazul unei catastrofe de acest gen.

Sa nu uitam ca intrarea in rezonanta a structurii unei cladiri nu are loc instantaneu,

iar detectarea primelor vibratii, pana la ajungerea la rezonanta, se poate dovedi salvatoare.

Alegerea unui detector de vibratii cat mai sensibil, precum si evitarea alarmelor false

produse de cauze artificiale, acesta era scopul topicului.

Link spre comentariu

si eu sunt de parere ca un dispozitiv ieftin si eficient in detectarea reala a seismelor e un lucru bun. daca dormi si un cutremur nu te trezeste, dispozitivul te poate trezi pentru a te pregati pentru replicile care sunt sanse mari sa apara in cazuri generale chiar daca vrancea ofera replici moderate. pe langa acestea pot sa apara scurgeri de gaze, apa sau chiar incendii datorate instalatiilor electrice.

Link spre comentariu

Ca detector sensibil la vibratii, un pendul sustinut de un fir subtire neizolat caretrece printr-un ochi metalic si care atunci cand este scos din starea de repausinchide un circuit.

E o idee buna si usor de pus in practica. Cel mai bine ar fi ca acel ochi metalic sa fie o saiba de inox (chiar un inelus subtire de aur care nu-l mai poarta prietena/sotia :rade: ) pentru a avea siguranta contactului electric. Ideal ar fi ca si pe firul pendulului, in zona care trece prin inel, sa fie lipit ceva dintr-un material greu oxidabil. Primele miscari ale cutremurelor sunt intotdeauna pe verticala (asa numita unda "P"). Ca detectorul sa fie sensibil si la aceste miscari se poate face un al 2-lea contact legat in paralel cu primul. Firul pendulului se taie si se introduce un arculet de pix de exemplu. Pendulul trebuie sa fie la o distanta mica de un plan de masa metalic (2 ... 3mm, se testeaza). La prima miscare pe verticala, pendulul va atinge planul de masa datorita elasticitatii arcului care-l sustine. Nu uitati ca orice secunda castigata poate face diferenta!
Link spre comentariu

Mai degraba ar merge cu un sistem de masura gen industrial de sesizare a modificarilor din structura cladirii , spre exemplu , se sudeaza care un suport pe armatura de otel a cladirii , pe care se monteaza prin lipire cu epoxi o doza tensometrica ( in genul celor de la cantarele electronice ) dar este nevoie de mai multe asemenea dispozitive ( minim 4 ,adica a , b , R , x pe schema ), se conecteaza in " bratele " unei punti Wheatstone , si de aici e simplu , urmeaza un amplificator simetric , diferite comparatoare care sa fie direct calibrate in fractii de grade seismice ( pe ce scala vrei tu ) si un dispozitiv de inregistrare , de avertizare sonora etc si va putea detecta de la vibratii seismice mici ( 2 grade in sus ) pana cade casa ! Problema este cum vei calibra un asemenea dispozitiv..............................astepti urmatorul cutremur cu surubelnita in mana ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări