Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se rectifica bacurile de la universal?

en

Postări Recomandate

• 7 luni mai târziu...
Vizitator master mos

Pentru a obtine un rezultat foarte bun procedati in felul urmator : Incarcati cu sudura ( de preferat electrod Castolin 680 sau similar) pina dispar complet uzurile.Rectificati plan unghiurile bacurilor pina se tangenteaza cu vechile zone.Montati bacurile pe universal in ordinea numerelor lor .Folositi un disc plin dur ( calit )cu  diametru  de 35-45 mm si latime de 25-35 mm pe care-l stringeti bine si cu multa atentie pe partea din spate a bacurilor pe o portiune de max. 5-6 mm.Cu bacurile astfel fixate strunjiti interiorul bacurilor cu viteza si avans mic ( folosind un cutit de vidia cit mai gros pentru a evita vibratiile ) cit mai aproape de piesa fixata in spatele bacurilor.Operatia este gata cind cutitul a strunjit tote partile interioare ale bacurilor.Se desfac bacurile , se intorc , se prinde piesa calita pe zona nou strunjita si se strunjeste zona unde a fost piesa calita cu 0,5 mm peste diametrul  deja curat.Intorceti bacurlle in pozitia normala prindeti o piesa ( calita si rectificata ) pentru a executa si degajarea pentru amzas ( la ce dimensiune doriti ) Acum mai rectificati inca o data unghiurile bacurilor pentru a obtine o zona de prindere pe care o doriti ( de preferinta 2-3 mm.

Va doresc mult succes tuturor . :27 :27

Link spre comentariu

In loc de Castolin 680 puteti folosi electrozi inox codificati E312.

Sint electrozi crom nichel destinati sudurii materialelor greu sudabile.

Depun un material foarte rezistent dar prelurabil prin aschiere.

Grig

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

am rectificat bacurile azi la strung dat am totusi o bataie de 0,4 mm nui cam mult ? am incarcat cu electrozi bazici apoi am rectificat si de ce mi se rectifica numai partea din spate a bacurilor adica cand prind o piesa se observa cum piesa este prinsa numai jumatate din bacuri

Link spre comentariu

am rectificat bacurile azi la strung dat am totusi o bataie de 0,4 mm nui cam mult ? am incarcat cu electrozi bazici apoi am rectificat si de ce mi se rectifica numai partea din spate a bacurilor adica cand prind o piesa se observa cum piesa este prinsa numai jumatate din bacuri

daca ai totusi o bataie de 0.4 mm insemna ca nu ai rectificat bacurile.Nu stiu cum s-ar putea numi ce ai facut acolo, dar sigur nu se numeste "rectificare"

Cand ai o bataie de 0.4 mm inseamna ca a sosit de mult momentul ca sa rectifici bacurile unui strung si bataia aia trebuie sa fie abatarea inainte de a te apuca de munca si nicidecum rezultatul muncii.

https://www.youtube.com/watch?v=4OMLAJAYKAw

Link spre comentariu

Dacă ai ajuns la încărcarea cu sudură a bacurilor, cred că e timpul pentru un set de bacuri noi....și curăță bine șpanul care e în universal, numai bine nu poate să facă.

Link spre comentariu

Vezi ca daca spirala universalului are uzura (sau erori din fabricatie), e foarte probabil sa ajungi sa ai bataie zero la diametrul piesei pe care ai strans-o la rectificare, dar la alte diametre sa bata.

Pentru asta nu exista solutie de rectificare.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Cine are universal romanesc, poate sa rectifice bacurile si de 4 ori pe zi ca tot o sa aiba bataie. Asa sunt ele facute , un pic mai proaste decat cele chinezesti. Singura varianta ca sa ai o bataie acceptabila este sa rectifici pentru diametrul de lucru adica daca stii ca trebe sa intorci o piesa care are diametrul prelucrat la 50,00mm, sa rectifici universalul la deschiderea de 50,00mm. Dar asta nu poti face doar la serii.

Daca vreti o bataie acceptabila, sunt 2 variante. 4bacuri independete sau universal nou (tos, rohm.) Dar un universal nou strain de calitate costa mai mult decat un strung complet secondhand romanesc

Editat de emil.gabor
Link spre comentariu

Asta pentru ca atunci cand ai rectificat bacurile nu ai avut bacurile sub tensiune cu o piesa prinsa in ele.

Deci mare bucurie, am universal chinezesc...nu m`am asteptat ca alea romanesti sa fie asa aiurea.

:(

Multe lucruri romanesti nu te-ai asteptat sa fie asa aiurea dar aia care au apucat sa faca comparatia stiu foarte bine despre ce e vorba. Am spus clar si de multe ori ca lucrurile chinezesti ieftine sunt superioare celor romanesti din vremea cu cincinale in 4 ani. Si apoi se mai trezeste cate unul (stim noi cine) sa deschida posturi in care lauda fosta industrie romaneasca.... si nu e singurul.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Și tu tot pe atunci ești fabricat!

Cind trebuia sa faci cincinalul în 4 ani ar fi fost prea de tot sa fie și ceva de calitate.

Stai liniștit ca și eu pe atunci sint fabricat dar nu scuip în tot ce-i romanesc.

Țin minte ca am fost într-o fabrica cind eram puștan (anii 80) și am văzut acolo un robot - masa turnanta (nu știu exact cum se numește asa ceva) care era în linia de producție. Acum recent am văzut la "How it's made" cum se fabrica produsele alea dar "modern" pt ca fabrica nu mai exista, și crede-mă ca procesul de fabricație prezentat la TV este identic cu cel văzut de mine acum 30-40 de ani o singura operațiune fiind automatizata în plus: alimentarea cu materie prima a robotului care acum 30-40 de ani era făcută de un om iar acum este automat.

Deci nu aveam tehnologie? S-o crede-ti voi. Aveam tehnologie dar trebuia numai un pic updatata ca să fie controlabila de un PC pt ca în rest ar fi făcut față fără probleme.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu tehnologia ii problema la romani. Nu trebuie tehnologie sa faci produse de calitate . Sunt 2 probleme majore:

1 : posturile importante sunt ocupate de neprofesioniști in general ,cu pile sau afiliate politic. Problema asta ii din anii '70.

2: caracterul romanesc si principiu "Lasă ca merge si asa" , "ii bun si asa" . "Ce conteaza ca nu ii in tolerante oricum nu răspund eu" si alte expresii de genul. Si încă una , care se practica si azi la o fabrica din Arad si emit declarații de conformitate . "Oricum nu ne verifica nimeni "

Editat de emil.gabor
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări