Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire LITROMETRU cu pic - ajutor


elcomar

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

pentru unii poate va parea deplasat dar pentru mine ceea ce vreau sa fac va fi foarte important. Probabil si la voi se simte criza dar poate ca nu asa ca la un posesor de oltcit inrait care tine mortis sa aiba aceasta masinuta `vie`. Multi dintre voi poate ca au auzit de consumul exagerat de combustibil al oltcitului...

As vrea sa construiesc un indicator, de fapt mai bine zis un montaj care sa fie cu pic 12f675/12f629/16f84 - oricare dintre ele - care sa faca asta:

 

1. oltcitul are indicatorul de nivel rezervor citit de o rezistenta reglabila care sta in rezervor (sonda, plutitor). Vreau sa citesc aceasta valoare (valoarea rezistentei /sau daca nu se poate asta, tensiunea care va veni pentru alimentarea acului indicator de la bord - acestrea se modifica in functie de cata benzina este in rezervor) prin apasarea unui switch cu procesorul care va fi programat sa memoreze aceasta valoare (asta se va intampla inainte sa alimentez cu benzina)

2. dupa ce am apasta switch-ul, procesorul va memora valoarea (iar eu voi nota km care sunt pe bord) iar dupa asta valoarea se va modifica pentru ca voi `alimenta` cu combustibil. In acest caz nu trebuie sa se intample nimic.

3. in momentul in care valoarea (tensiunea, sau rezistenta) va scadea pana la punctul memorat de procesor, sa se aprinda un led.

4. daca push-ul va fi apasat iar procesul sa se reia.

Pe scurt:

1. merg la peco

2. apas push-ul (in acest moment procesorul va memora valoarea si va fi pregatit sa aprinda ledul cand aceasta va i iar cum este acum dar dupa o schimbare de valoare)

3. notez km de la bord (de ex. 2000)

4. alimentez cu 10 l de ex.

5. merg cu masinasi vad ca la un moment dat se aprinde ledul comandat de procesor

6. ma uit pe bord la kilometraj si vad ca acesta indica 2100 km de ex

7. asta inseamna ca am mers 100 km cu 10 l de benzina

Asta-i tot.

Sper sa poata cineva sa ma ajute cu o schema si un soft...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • elcomar

    10

  • francezu

    8

  • cristian2009

    4

  • Ticu

    3

Top autori în acest subiect

Nu ma pricep foarte bine, dar cred ca ai putea sa faci un comparator cu LM741.Tensiunea initiala, inainte de a alimenta cu combustibil, va fi tensiunea de referinta la care se aprinde ledul, moment in care notezi numarul de km. Ai incarcat cu combustibil, 10 litri sau cat vrei tu, tensiunea de referinta se modifica si ledul se stinge iar dupa consumarea benzinei din rezervor tensiunea revine la cea initiala si ledul se aprinde.

Link spre comentariu

teoretic asa este, cum spui tu dar nu cred ca voi putea sa setez eu nivelul de pornire fara procesor.Adica daca eu am 15l in rezervor si acum vreau sa fac testul sa zicem ca va merge dar ce voi face cand voi vrea sa fac testul la 20 l in rezervor? sau 21 l?Mai bine zis procesorul va sti sa dea o valoare zero indiferent de cat este ea si de acolo sa inceapa numerotarea.

Link spre comentariu

Am banuit ca asta vrei sa faci. Pai asta nu e un fel de computer de bord ?Cu putina atentie poti sa faci un comparator cu tensiunea de referinta variabila.Exemplu:ai 2 litri in rezervor. Reglezi un potentiometru astfel incat sa se aprinda ledul. Pui combustibil, ledul se stinge. Cand ai consumat combustibilul si ai ramas cu 2 litri ledul se aprinde din nou.Daca ai 7 litri in rezervor reglezi de potentiometru astfel incat se aprinda ledul si povestea se repeta.Ar mai fi o varianta. Citesti cu un voltmetru sau cu un vu-metru "gradat" in litri tensiunea care alimenteaza indicatorul de nivel.Cu un pic poti sa faci ceva mai elegant evident, dar cred ca e si mai complicat

Link spre comentariu

o sa iau in calcul si varianta ta care este destul de buna dar as prefera varianta cu procesor. Daca nu o sa ma ajute nimeni cu procesorul o sa fac asa cum ai zis tu numai ca nu prea ma incanta treaba cu potentiometrul pentru ca se poate deregla din vibratii. p.s. integratul mentionat de tine mai sus este de fapt un amplificator, esti sigur ca pe asta trebuie sa-l folosesc?

Link spre comentariu

revin cu amanunte despre proiect: -semnalul o sa-l iau de la indicatorul de bord pentru ca e cel mai simplu de acolo-acesta fuctioneaza de la 1,5v pana la 12 v cand arata maxim (full)

Link spre comentariu

revin cu amanunte despre proiect: -semnalul o sa-l iau de la indicatorul de bord pentru ca e cel mai simplu de acolo-acesta fuctioneaza de la 1,5v pana la 12 v cand arata maxim (full)

Ai masurat valorile astea cu rezervorul gol, si cu el full ?In primul post ziceai :

procesorul va memora valoarea si va fi pregatit sa aprinda ledul cand aceasta va i iar cum este acum dar dupa o schimbare de valoare

Cam cat ar fi schimbarea respectiva ? Trebuie luata in calcul cantitatea minima de carburant cu care vei alimenta si corespondentul ei in tensiune la bornele indicatorului.Iti fac eu programul pt PIC12F675 (este singurul cu ADC din cele indicate de tine) daca dai toate detaliile.
Link spre comentariu

hai sa uitam ca este vorba despre masurarea benzinei din rezervor si deocamdata sa spunem ca vorbim doar de o tensiune pe care trebuie sa o masuram.

 

1. tensiunea masurata si resetabila va trebui sa fie intre 1,5v si 12v.

2. tensiunea resetabila inseamna: daca tensiunea masurata este 2v sau oricat pana la 12v, printr-o apasare de push sa-i spun procesorului ca aceasta (tensiunea) este 0 (o sa-l mint de fapt pentru ca tensiunea o sa fie cea citita, de ex. 2v) iar mai departe acesta (procesorul) trebuie sa o memoreze si sa aprinda un led.

3. daca valoarea citita se va schimba crescand in tensiune (de ex. 2,5v) ledul sa se stinga.

4. in momentul cand tensiunea va scadea pana la valoarea memorata ca fiin zero (dar care nu a fost de fapt zero ci 2v de ex.), sa se aprinda iar ledul.

5. in orice moment al programului daca voi apasa push-ul, oricare ar fi tensiunea citita (intre 1,5 si 12v), sa fie setata in zero si memorata pentru a putea fi urmate punctele 3 si 4.

 

daca o sa faci procesorul sa faca asta si o sa-mi dai fisierele proteus cu cablajul, cu restul ma descurc si promit ca o sa revin cu pozele montajului pe masina

Link spre comentariu

.........................scuze, am vrut sa-ti propun schema de voltmetru cu display de N3310 si am vazut ulterior ca tot tu ai solicitat acea schema si ca ai folosit displayul deja...

Link spre comentariu

deocamdata vreau sa fac varianta pe care am descris-o in ultimul post, ar fi bine si cum zici tu dar asta ar presupune masurarea cu o anumita masura de ex o jumatate de litru....1. ar trebui sa golesc rezervorul 2. ar trebui sa adaug cate o jumatate de litru de benzina si sa citesc valoarea tensiuni rezultate dupa fiecare adaugare.3. tot asa ca la punctul 2 pana se umple rezervorul si eu ma satur de masurat tensiuni.4. trebuie neaparat facut asa in cazul tau pentru ca rezervorul nu este perfect egal de jos in sus, are si margini mai mari sau mai mici din care ar rezulta mai multi litri decat cei cititi.5. dupa citirea voalorilor trebuie facut procesorul.multumesc pentru timpul acordatp.s. in cateva zile o sa fac rost de alt display de 3310 :)

Link spre comentariu

@ elcomar - in atasament ai schema si hex pt montaj. Functionarea:- daca se apasa push-butonul tensiunea de la intrare este memorata (in eeprom) ca valoare de prag, led-ul clipeste si ramane aprins;-daca tensiunea de la intrare creste cu ~0.5V led-ul se stinge ( momentul in care alimentezi);-daca tensiunea de la intrare scade, si atinge valoarea de prag se aprinde led-ul.In Proteus se comporta conform cu cele de mai sus, verificarea practica iti revine tie. Spor la lucru!Francezu'

Link spre comentariu

multumesc mult dar nu stiu ce are de-mi da o eroare la simulare...: no model specified for pb1

 

oricum cred ca este de la varianta mea care este probabil mai veche (7.7 sp2)

 

am incercat sa schimb butonul doar pentru perioada de simulare si merge, o sa ma apuc de cablaj azi :freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări