Vizitator Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Nu cumva Sony-urile tale SS-F6000 erau asa?Modificat: NU, scuze, greseala mea... am ramas cu imaginea a 2 basi, identici ca marime, dar de materiale diferite... tot la Sony, dar nu mai stiu care...Sau poate ca ma insel...Uite ca la varianta asta nu m-am gandit. Care-s avantajele versus 3 cai? Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Este vorba de conceptul doua cai jumate.In principiu e vorba de o boxa pe 2 cai la care i se mai adauga un woofer.CUm functioneaza: avem o boxa pe 2 cai, TW + Midwoofer cu frecventa de taiere undeva intre 2-3khz. TW merge de la Ft in sus si Midwooferul de la Ft in jos cat duce difuzorul. Ca sa devina 2 cai jumate se mai adauga un Midwoofer identic in paralel cu primul midwoofer, in aceeasi incinta, dar al 2-lea midwoofer este taiat undeva la 300hz si reda doar frecvente joase. Astfel se ranforseaza basul la o boxa care in mod normal e pe 2 cai. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Exact despre acest tip de inicinte cu 2,3 etc woofere identice am intrebat... unde toate sunt in aceeasi camera si unde nu exista un difuzor special pentru medii.Medii si bass in aceeasi camera prin cel putin 2 woofere.Intrebarea e cat de jos poate fi taiat cel ce reda si medii?Cum presupui VTP unul ar trebui taiat la 200.Teoretic,celalalt de pe aici incepe sa lucreze;dar ma gandesc daca wooferul e taiat pe la,sa zicem 400-500Hz mai e valabila teoria cu ambii wooferi in aceeasi camera?Citind cu atentie ce am scris, si acum completarea lui ahegyes sper ca te-ai lamurit! Ai o incinta obisnuita pe 2 cai la care se adauga 1 sau mai multe woofere care, taiate la cateva sute de Hz, ajuta pe cel care lucreaza corelat cu tweeterul, la redarea joasei! De obicei, cu cat wooferul este mai mic, ai mai multe care-l ajuta. Nu au probleme ca lucreaza in acelasi volum.Problema e alta: din observatiile proprii si ale altora, coerenta semnalului per total este mai slaba din cauza impartirii emisiei, mai ales daca se folosesc mai multe woofere.Personal, am preferat un woofer mare ca diametru decat "n" mai mici, chiar daca asta implica trecerea la un numar mai mare de cai, de la 2 la 3 sau de la 3 la 4 cai! Orice solutie este un compromis, si, fiecare adopta solutia care-i place. Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Orice solutie este un compromis, si, fiecare adopta solutia care-i place.Corect! nu exista solutie perfecta sau ideala. Fiecare solutie are avantaje si dezavantaje. Se poate vorbi de o solutie cu care se obtine calitate sonora maxima - dar de obicei acest gen de solutii au un dezavantaj major: PRETUL !!! Link spre comentariu
CBI Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 pe langa cele deja precizate mai adaug si eu catevaun alt avantaj al folosirii a inca unui wofer este ca se pastreaza pachetul mai compact,'slim', cu difuzoare mici si in general compensarea efectului de bafle step datorita latimii mici a panoului fontal este f mic sau deloc.Filtrul se implementeaza mai usor ca la 3 cai,difuzoarele nu trebuie separate,sensibilitate putin mai mare,putere mai mare si costuri mai mici fata de 3 caidezavantajul e ca in general nu prea sunt difuri de 16 ohmi pe piata diy,impedanta incintei in zona unde cele 2 wofere lucreaza in paralel va cadea la jumate iar acel filtru trece jos de pe woferul de jos va introduce niste defazaje nedorite fata de celelalt care lucreaza pe liber in acea zona de frecvNu exista nici o masa gratuita...este o solutie de compromis,intre 2 cai si 3 cai.3 cai este solutie superioara dpmdv(si mi s-a confirmat de cateva ori pana acum),dar cu costurile de rigoare si cu difuri cat mai specializate pe domeniidiscutiile pe prima pag. au ajuns incet incet iar la lazile sony,dar am mai povestit o gramada si la vremea repectiva exact despre acelasi lucru si nu o sa ma mai repet,multi ati uitat topicul,(dar eu mi-am racit tastatura degeaba,vorba lui viobio) Link spre comentariu
CBI Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 aia ar fi o regula simpla de repectat dar nu singura.Mai depinde si multe alte aspecte amplasarea difurilor pe panou Distanda dintre cele 2 nu trebuie sa depaseasca 13 cm.O mica corectare:distanta intre centrele acustice de radiatie ale celor 2 difuzoare,ca din sasiu in sasiu e cam mult In alte cazuri, exista diferente urechiometrice... diferentele astea urechiomtrice sunt si documetate tehnic cu grafice si formule in cartile de specialitate si tin de formarea lobilor de radiatie centrali ( raspunsul polar pe verticala si oriz in fctie de tipul filtrului folosit) R2; Nu e obligatoriu ca doua difuzoare identice ochiometric, sa aiba aceiasi destinatie (desi f. rar). Dar e obligatoriu sa fie separate, daca sunt separate si d.p.d.v. spectru reprodus. Sau media sa fie carenata. Asta din motive lesne de inteles. NU vrei sa transformi media, in membrana pasiva... Volumul se calculeaza cu formula de calcul a volumului, specifica "formei geometrice" a inchiderii sau fct. de parametrii difuzorului... depinde la ce te referi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 aia ar fi o regula simpla de repectat dar nu singura.Mai depinde si multe alte aspecte amplasarea difurilor pe panou Distanda dintre cele 2 nu trebuie sa depaseasca 13 cm.O mica corectare:distanta intre centrele acustice de radiatie ale celor 2 difuzoare,ca din sasiu in sasiu e cam mult In alte cazuri, exista diferente urechiometrice... diferentele astea urechiomtrice sunt si documetate tehnic cu grafice si formule in cartile de specialitate si tin de formarea lobilor de radiatie centrali ( raspunsul polar pe verticala si oriz in fctie de tipul filtrului folosit) R2; Nu e obligatoriu ca doua difuzoare identice ochiometric, sa aiba aceiasi destinatie (desi f. rar). Dar e obligatoriu sa fie separate, daca sunt separate si d.p.d.v. spectru reprodus. Sau media sa fie carenata. Asta din motive lesne de inteles. NU vrei sa transformi media, in membrana pasiva... Volumul se calculeaza cu formula de calcul a volumului, specifica "formei geometrice" a inchiderii sau fct. de parametrii difuzorului... depinde la ce te referi. Scuza-ma, e un defect profesional... cand spun distanta dintre 2 samburi (in plan), se considera, in mod automat, intre axe... si e valabil pentru multe alte detalii. Greseala mea. Multumesc de atentionare...Se pare ca aici tre' sa am grija, sa fiu mai expicit. Omul a intrebat de distanta, eu i-am dat un raspuns general... nu ma intereseaza nici un lob si nici un grafic... explica-i dansului lucrurile astea. Link spre comentariu
CBI Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Se pare ca aici tre' sa am grija, sa fiu mai expicit. hai ca nu ti-am dat in cap dar nu toti 'vad' lucrurile la fel ,intelegi tu ,samburii sunt si mai ovali si mai cu colturireferitor la ultima fraza chiar ar fi pierdere de timp sa o dezbat aici,am completat putin la cel mai general mod cu putintasi fara scuze,chiar nu e nevoie(asta in caz ca nu e un defect profesional,precum apelativul domnule pe un spatiu virtual) Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 17, 2011 Autor Partajează Postat Martie 17, 2011 Nu cumva Sony-urile tale SS-F6000 erau asa?Modificat: NU, scuze, greseala mea... am ramas cu imaginea a 2 basi, identici ca marime, dar de materiale diferite... tot la Sony, dar nu mai stiu care...Sau poate ca ma insel...Uite ca la varianta asta nu m-am gandit. Care-s avantajele versus 3 cai?Chiar nu e vorba deloc de acele Sony.Alea oricum erau altceva...dar vorbesc despre conceptul in alte incinte,unde sunt cel putin 2 woofere si un tweeter. Link spre comentariu
CBI Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 mai exista si conceptul de 3.5 cai f practicat la incintele scumpe,mai de varfbas medii inalte (cu ultimele 2 separate in cutie) si 1-2 sau chiar 3 wofere intinse in continuare pe panou in paralel si camera comuna care lucreaza doar sub 200hz pt a intari doar basul.Daca se fol. medii si inalte cu spl mare,ca e mai usor de facut astea,se pot obtine incinte tzapanoase pe puterea inghitita si spl(ma refer pt casa) raportat la suprafata ocupata la solde ce aceasta abordare?probabil ca asa cere piata,incinte subtirele si inalte sa nu obtureze patrunderea luminii in domiciliu Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 17, 2011 Autor Partajează Postat Martie 17, 2011 Si nu numai cate 2,3,4,5,6 woofere identice in unele incinte dar am vazut si cu dublura pe medii.Normal ca mai tot timpul conceptul l-am sesizat la incinte scumpe,dar si ieftine... Piata in ziua de azi cere orice,avand in vedere la cate gusturi exista,precum si pretentii. Oare astea ce sunt(navespatiale?): http://old.spokane7.com/culture/stories/?ID=6819 Dar astea? http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=220960 http://www.polkaudio.com/homeaudio/products/recent/rti12/?reviews=1 Ati visat la asa ceva DIY? http://www.reallyfunnystuff.org/tag/wheels/ Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=220960astea sunt mission Pilastro. Sunt pe 3 cai si in lateral au 3 woofere si 4 membrane pasive. Prin urmare sunt doar 3 difuzoare de bas puse in paralel. Celelalte 4 sunt membrane pasive - adica difuzoare fara bobina - un fel de bas reflex!!!! Link spre comentariu
CBI Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 daca vrei sa aflii cat mai multe in domeniul asta trebuie sa pui mana si singur sa mai citesti una altanu sunt niciunele nave spatiale (poate cu exceptia ultimei,care aduce mai mult a tiganie sau photoshop )insirarea aia pe verticala a mai multor difuri mici(line array ii zice) sau a 2 medii in jurul unui tweter(aliniament D'apolitto) au rolul sa creeze un anumet tip/model de radiatie a sunetului unei incintei.Nu au legatura cu woferele 0.5 cai care suplinesc doar joasele prin mai multe surafete mici care radiaza in paralel pt a mentne forma subtire a incintei.Nu conteaza ca sunt puse pe fata spatele sau lateralul incintei.Sau uite,pot sa fie si membrane pasive Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 17, 2011 Autor Partajează Postat Martie 17, 2011 Da,de line array stiam tot de la voi,cred ca tot de la tine CBI... :daCu navele spatiale a fost o gluma ca sa pot intercala poza aia desteapta Link spre comentariu
VTP Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 Pentru ca am avut ocazia sa ascult multe din aceste "minunatii" cu mormane de difuzoare sau cu solutii ce par de ultima ora, pot sa spun fara sa gresesc: daca mi s-ar oferi free of charge TOATE incintele din pozele date, la gramada, sau sa aleg o alta pereche de incinte, cu bani, as prefera o pereche de INCINTE ACUSTICE si nu un morman free of charge! Am fost totdeauna un MELOMAN si am preferat ca muzica sa-mi faca placere! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum