dragon82 Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 1-Cat de importanta e distanta dintre difuzoare intr-o incinta pe 3 cai?Sa zicem de exemplu ca intre tweeter si medii exista o distanta cu mult mai mare ca intre medii si bas,aproape dubla.Ce se intampla...?Sau daca e o distanta mare intre medii si bass,distanta iarasi dubla sa zicem fata de inalte si medii.Exista vreo diferenta?2-Apoi,am vazut destule incinte pe 3 cai cu un tweeter si 2 woofere identice,toate in aceeasi camera.Care e media la ele?.Teoretic unul din acele woofere ar trebui sa joace rol de woofer dar si de medii,adica mid-woofer.Dar!In general mediile trebuie separate de bass.Cum se procedeaza in cazul in care nu exista camara separata pentru unul din woofere?Nu influienteaza al doilea woofer,wooferul celalalt ce lucreaza in bass medii?Iar daca mid-wooferul e separat intr-o camera,cum se calculeaza volumul de aer necesar mid wooferului?Adica,ma refer la faptul ca si un midrange dar si un mid-woofer au nevoie de ceva spatiu pentru o redare aproape perfecta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 R1; Calculezi lungimea de unda la frecventa de crossover dintre cele 2 difuzoare in cauza, folosind formula: λ=lungimea de unda specifica acelei frecvente v=viteza undei in mediul respectiv (343 m/s, la temperatura si presiunea camerei tale) f=frecventa Ex. In cazul f=2500 Hz, ai λ=0.13 m. Distanda dintre cele 2 nu trebuie sa depaseasca 13 cm. In alte cazuri, exista diferente urechiometrice... R2; Nu e obligatoriu ca doua difuzoare identice ochiometric, sa aiba aceiasi destinatie (desi f. rar). Dar e obligatoriu sa fie separate, daca sunt separate si d.p.d.v. spectru reprodus. Sau media sa fie carenata. Asta din motive lesne de inteles. NU vrei sa transformi media, in membrana pasiva... Volumul se calculeaza cu formula de calcul a volumului, specifica "formei geometrice" a inchiderii sau fct. de parametrii difuzorului... depinde la ce te referi. Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 1-am inteles.2-spun ca 2 difuri identice,dar filtrate diferit am vazut la cateva incinte,si ambele in aceeasi camera.Acolo cred ca era o problema,ca vorba aia bass-ul lovea im medii.Dar,in cazul in care un difuzor de bass-medii e filtrat foarte jos,(si medii si bass),cu membrana de 13-16 cm,fara a fi in alta camera sau "carenat" e posibil?La asta ma refer.Adica la un difuzor bass-medii,filtrat cu bass-medii dar in aceeasi camera cu bass-ul...E posibil? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 "Tehnic" vorbind, e o greseala sa nu fie separate... Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 Aha,deci un difuzor de bass-medii,filtrat in bass-medii,trebuie totusi separat...curios.Desi,avand in vedere ca un astfel de mid-bass woofer va fi filtrat majoritar bass decat medii... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 O fi vreun argument, dar eu unul, nu-l cunosc (daca e). Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 Na,nu e nici un argument...ci doar una din curiozitatile mele observand unele incinte cum sunt construite.Tin minte ca acum cu ceva ani in urma un tovaras de-al meu(surubaia tv-uri,radio-uri,vcr-uri etc)cumparase nu mai stiu ce incinte,cu 3 woofere de 16 cm si un tweeter.Le-a surubait si a zis ca face un difuzor sa fie doar pentru voce,ca nu erau bune boxele.La momentul ala nu stiam de filtre,medii,bass etc.A pus un filrtru micut cu o bobina si un condensator pe al treilea woofer de sus,cred ca era un filtru de medii.Si apoi a astupat spatele wooferului cu niste banda adeziva si apoi a lipit niste pasla industriala peste banda adeziva. .Acum,dupa acesti ani,banuiesc ca a filtrat un woofer sa fie medii,sau bass-medii.Asta explica de ce a astupat orice gaura din spatele difuzorului.Mai tin minte ca apoi a facut vreo 4 gaurele mici cu un ac in membrana difuzorului,la margine,langa centru.Chestii dubioase.Acum ma intreb daca era sanatos pentru acel difuzor astuparea spatelui,avand in vedere ca era woofer si nu midrange.De aici mi-a venit intrabarea 2. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 O gaura de ac, se face in incinta inchisa, pentru depresurizare/presurizare... sa nu ramana membrana difuzorului in alte pozitii decat aia fireasca, de repaus... dar s-o faci in membrana, mi se pare dubios. Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 Da,in conul de hartie a facut gaurile,aproape de centru,de calota,nu in calota.Asta a facut-o dupa ce a "bandajat" acel woofer.Dar...banuiesc ca omora acel woofer(poate mid-woofer?) sa "emita" doar "voce",prin faptul ca ii sugruma aerul din spatele membranei prin izolarea completa a difuzorului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Iti imaginezi ca fie "carena", fie incinta spate, trebuie sa aiba un volum determinat prin calcule... sa faci asa la plesneala o inchidere, nu e tocmai un ideal........... Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 Pai la asta ma gandesc si eu acum,dupa atata timp...ca sufocarea difuzorului nu era tocmai potrivita.Vorba aia trebuiau niste calcule...Dar dupa ce am mai vazut ca unele incinte nu au deloc camera separata,sau difuri izolate in spate(apropo,vazusem pe la SAL un dif de medii de 16 cm total calotat in spate!!!) am ridicat intrebarea ca,daca un woofer,sa zicem mai corect un mid woofer,ce reda bass dar si ceva medii,mai trebuie pus separat,avand in vedere majoritar bass-ul ca domeniu de lucru.Daca stam si ne gandim un difuzor de medii poate sa fie filtrat si pana la 5000Hz,dar acolo e medie pura spre inalte.Eu ma gandesc la o filtrare in mid-woofer pana undeva in 1000Hz maxim...poate ca exagerez... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Concluzia e una: Nu ai de ce sa le pui gramada... in afara de tandem si sarcina izobara, lasa-l pe fiecare cu treaba lui. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Din cate am inteles unul din cele 2 woofere au FTJ-uri cu frecvente diferite. Daca asta este cazul cele 2 woofere pot functiona fara mari probleme in aceeasi incinta deoarece miscarea pistonica ar trebui sa fie in faza. Sigur ca vor exista distorsiuni Doppler la cel ce reproduce medii dar influenta celuilalt woofer este mica. Probleme apar cand ai si FTS pe medie si atunci deplasarea conului la acest difuzor va fi mai mica decat la cel de bass. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Discutati despre asa zisa incinta pe 2,5 cai: 2 woofere identice + 1 tweeter.Wooferul de langa tweeter lucreaza clasic, in incinta pe 2 cai. Wooferul al II-lea, de jos, este taiat mai jos, la circa 200 Hz. Wooferele lucreaza in faza, in volum comun, fara probleme.Este o solutie f.comuna.Nu se separa wooferele pentru a nu avea, din dispersia componentelor, defazari nedorite care asa sunt estompate de functionarea in volum comun. Link spre comentariu
dragon82 Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 Exact despre acest tip de inicinte cu 2,3 etc woofere identice am intrebat... unde toate sunt in aceeasi camera si unde nu exista un difuzor special pentru medii.Medii si bass in aceeasi camera prin cel putin 2 woofere.Intrebarea e cat de jos poate fi taiat cel ce reda si medii?Cum presupui VTP unul ar trebui taiat la 200.Teoretic,celalalt de pe aici incepe sa lucreze;dar ma gandesc daca wooferul e taiat pe la,sa zicem 400-500Hz mai e valabila teoria cu ambii wooferi in aceeasi camera? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum