Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

masa electromagnetica

Vizitator lemhenyidenes

Postări Recomandate

Vin si eu cu o intrebare pe aceasta tema. Am o masa electromagnetica 300X150mm la care din pacate lipseste tabla cu caracteristicile. Are o rezistanta de 220ohmi. Banuiesc ca se alimenta la 110Vcc, dar nu as vrea sa risc s-o alimentez si sa ma trezesc ca era de 48V.

Cum as putea sa aflu la ce tensiune se alimenteaza?

Precizez ca am alimentat-o la 12V si abia daca simpte forta electromagnetica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adierea

6

• mihaighe

4

• ndc74

3

• em2006

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu as alimenta prin autotransformator si punte  si as verifica ce curent ia la 48V si apoi usor urmarind curentul pana la 110V cc,bine inteles ca nu as trece de 2A.Cresterea de tensiune facuta treptat ,lasat un timp si verificat incalzirea,mai crescut si iar lasat un timp si bine inteles ca toate astea cu piese pe platou pentru inchiderea fluxului magnetic.Asa nu o poti distruge.

Ca parere daca era la 48V ar fi trebuit sa atraga binisor la 12V.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Ca parere daca era la 48V ar fi trebuit sa atraga binisor la 12V.

Aspectul asta m-a facut si pe mine sa cred ca e la 110Vcc. In plus daca ar fi la 48V la o rezistenta interna de 220ohm ar fi consumat un curent prea mic (0,2A). in felul asta sunt tentat sa cred ca este la 110Vcc. Ma gandeam la 2 solutii de alimentare:

1. autotransformator +punte redresoare. Problema in acest caz ar fi ca autotransformatorul meu scoate 110Vca, iar daca pun si punte, tensiunea ar ajunge la 150Vcc (eu stiu ca se aplica un factor de 1,4 la redresarea cu punte din ca in cc. e corect?)

2 Un variator de tensiune ca cele pt becuri + punte iar tens pe iesire sa fie limitata la 110Vcc. Avantajul ar fi ca ansamblul e mai mic ca dimesiuni si imi asigura si o tens reglabila din potentiometrul variatorului.

Oricare ar fi slutia aleasa, credeti ca ar fi util si un filtraj cu condensator electrolitic la iesire, sau nu e nevoie de asa ceva?

Link spre comentariu

Aspectul asta m-a facut si pe mine sa cred ca e la 110Vcc. In plus daca ar fi la 48V la o rezistenta interna de 220ohm ar fi consumat un curent prea mic (0,2A). in felul asta sunt tentat sa cred ca este la 110Vcc. Ma gandeam la 2 solutii de alimentare:

1. autotransformator +punte redresoare. Problema in acest caz ar fi ca autotransformatorul meu scoate 110Vca, iar daca pun si punte, tensiunea ar ajunge la 150Vcc (eu stiu ca se aplica un factor de 1,4 la redresarea cu punte din ca in cc. e corect?)

2 Un variator de tensiune ca cele pt becuri + punte iar tens pe iesire sa fie limitata la 110Vcc. Avantajul ar fi ca ansamblul e mai mic ca dimesiuni si imi asigura si o tens reglabila din potentiometrul variatorului.

Oricare ar fi slutia aleasa, credeti ca ar fi util si un filtraj cu condensator electrolitic la iesire, sau nu e nevoie de asa ceva?

Merge numai cu punte,nu e bun variatorul ca daca cumva se misca potentiometrul gata cu platoul.

Link spre comentariu

Stiu, dar ma gandeam ca fie ii blochez mecanic cursa potentiometrului pana la max 110v ca sa nu pot roti potentiometrul mai mult, fie o blochez electric printr-o rezistenta astfel incat sa nu creasca tens la mai mult de 110 chiar daca variatorul e la maxim.

Link spre comentariu

Decit asa, mai bine pui ceva bec de iluminat in serie cu un brat al puntii pe alternativ.

Din puterea becului reglezi curentul si gata .

Incepi cu becuri de putere mica.

Solutie rudimentara dar sanatoasa!

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări