Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare amplificator

6ths3ns3

Postări Recomandate

va salutcer o parere celor mai experimentati atasez schema de alimentare pe care vreau sa o fac pentru amplificatorul meuma intereseaza daca o sa am brum in boxe din cauza ca protectia boxelor este alimentata pe aceeasi ramura cu senzorul de temperatura. eventual ma gandeam sa mai pun un L350 din care sa alimentez separat senzorul temperatura.va rog niste sfaturi, vroiam sa bag un alt traf da nu mai am loc in carcasa. multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 6ths3ns3

6

• mircea888

3

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Vezi ca dupa redresare o sa ai aproximativ +/-35V fata de masa, adica 70V intre cele doua ramuri, ai notat cam dubios tensiunile pe acolo.Daca tot ai nevoie de 9v si 12V poti folosi LM7809 si LM7812, astea sunt regulatoare fixe deci nu trebuie sa mai reglezi nimic.Analizorul ala si protectia nu consuma mult dar ventilatoarele alea vor consuma mult.Daca ai 4 ventilatoare de 12V/200mA in paralel vei avea un curent de 800mA, asta inseamna ca pe regulatorul de 12V vei disipa 19W, ceea ce este prea mult.Ai putea sa folosesti un LM7824, ca sa obtii 24 de volti si sa alimentezi cate doua ventilatoare in serie, astfel pe regulator vei disipa doar vreo 4W. Acum eu nu stiu ce schema ai tu acolo la senzorul de temperatura, nu stiu daca iti permite sa alimentezi ventilatoarele separat la 24V.Daca pui regulator separat la ventilatoare nu prea reduci zgomotul, este bine totusi ca pui punte redresoare separata pentru regulatoare, asta o sa mai separe un pic alimentarile si sa speram ca ventilatoarele nu o sa-ti introduca zgomot.Posteaza schema folosita la "senzorul de temperatura" si cum vrei sa legi ventilatoarele.

Link spre comentariu

Fata de masa 33v pe ambele ramuri (intre cele doua am cca 67v).analizatorul consuma cam mult(atasez poza) -cca 1,6A cu toate ledurile aprinseCoolerele sunt de 200mA fiecare deci 800mA in total.asta e schema simpla a senzorului de temperatura cu un FET care am avut grija sa suporte 4 ventilatoare in paralel puseNu am folosit LM 7809 sau LM7812 deoarece am considerat ca LM 350 suporta un curent mai mare (3A)

Link spre comentariu

Daca in regulatorul de 9V intra 33V, la un curent de 1.6A regulatorul va disipa 38W, mult prea mult. Deci ai nevoie neaparat de o sursa separata de 9V, nu poti face coborare de la 33V pentru ca este prea mic randamentul.Testeaza regulatorul la ventilatoare alimentat la 24V, asa cum ti-am spus mai sus.Oricum ai neaparat nevoie de alta sursa pentru tensiunea de 9V, deci ori gasesti vreun traf sa incapa in carcasa ori mai bobinezi un secundar (asta daca mai ai spatiu in transformator).

am folosit LM 7809 sau LM7812 deoarece am considerat ca LM 350 suporta un curent mai mare (3A)

initial nu ai zis nimic despre cat consuma toate alea.Oricum la tine problema nu este legata de curentul necesar consumatorilor ci de randamentul mic al regulatoarelor, acest lucru se datoreaza diferentei mari de tensiune dintre intrare si iesirea regulatoarelor. Pentru curent mai mare gasesti o schema in datasheet la LM78xx unde se foloseste inca un tranzistor de putere.
Link spre comentariu

cele doua lm-uri vor fi montate pe radiatoarele finalilor care sunt destul de mari

in plus vor fi si patru coolere

am testat aici cele doua vu metre redresate cu un lm350 si era ok (vezi radiatorul + coolerul din clip)

radiatorul pentru finale este cam asa

Cred ca o rezolv cu disiparea caldurii

Inca o intrebare -9v si -12v se leaga cu masa alimentare amplificator?(am uitat sa mentionez am 2xtda7294 pe fiecare radiator)

Link spre comentariu

Eu zic sa nu legi masa tensiunii 12V impreuna cu masa amplificatorului pentru ca nu e nevoie. Doar analizorul de spectru ar trebui sa aiba masa comuna pentru ca primeste semnal de la amplificator, dar ai grija sa nu faci bucla de masa ! probabil ai legat deja masa amplificatorului la masa analizorului prin cablul de semnal dintre ele, asa ca nu e nevoie sa mai tragi inca un fir de masa de la sursa la masa amplificatorului (faci bucla de masa daca ai doua fire de masa in paralel).Capsula TO-220 nu poate disipa puteri mari, de asta ziceam ca s-ar putea sa se incinga LM-ul chiar daca ai radiator mare, vezi sa izolezi toate integratele de radiator. TDA7294 are capsula legata la pinul -Vcc, deci atentie !

Link spre comentariu

am alta problema acumtrafu toroidal e de 2x26v asa ca dupa redresare am aprox 2x33vam boxe de 8 ohmi , problema e ca se incing prea tare tda-urilee un fel de fukushima acum ce sa fac sa desfac transformatorul sa mai scot niste spire asa incat sa am dupa redresare cca 25v, pentru ca nu gasesc boxe de 16 ohmiam inseriat cu boxele de 8 ohmi o rezistenta de 8,2 ohmi 5W si la un volum mic , tda-urile sunt reci, daca dau mai tare normal ca se arde rezistenta de 8,2ohmi. :jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări