Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

nelamurire

adicontakt

Postări Recomandate

Pinul PGM il legi la masa, direct sau printr-o rezistenta- in cazul in care nu ai mare incredere in programator(in sensul ca ar fi posibil sa nu tina pic-ul in reset pe perioadele de "repaos" cand nu se programeaza). Daca nu legi PGM-ul atunci este posibil sa nu poti programa pic-uri noi, sau cele pe care le-ai programat anterior cu LVP setat. Pe vremea cand foloseam un programator JDM cu soft-ul PicPgm Programmer, aveam legat mereu PGM-ul direct la masa; niciodata nu am avut probleme la programare/cel putin nu din acest motiv.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adicontakt

15

• pegas

5

• kit

4

• gr1ph0n

3

Top autori în acest subiect

programatorul este asta http://www.audio-electronics.go.ro/pic-prog.html

am p[rogramat cu el fara sa umblu la pgm pic16f88 , pic16f628a si inca unele cu 8 pini (nu le mai stiu cred ca 16f84)

acuma am un 16f877a cu care vreau sa ma joc , avand cate doi pini pe vss si vdd am zis sa fac placa cu socluri poate pe viitor mai imi trebuie si m-am oprit asupra placii asteia (doar extensia) http://projects.varxec.net/thvp

daca persoana de pe siteul respectiv a construit-o si a testat-o plus ca exista o sectiune de forum in care da destul explicatii ma gandesc ca merge pusa placa cu socluri si la programatorul meu

Link spre comentariu

programatorul este asta http://www.audio-electronics.go.ro/pic-prog.htmlam p[rogramat cu el fara sa umblu la pgm...

Programatorul este ICSP, deci banuiesc ca ai programat in circuit; deci cum era legat pinul PGM ? in aer? E posibil sa mearga si asa, depinde de programator, de soft, si mai ales in cazul programatoarelor HVP de faptul ca programarea cu tensiune inalta are prioritate.

m-am oprit asupra placii asteia (doar extensia)

Este interesanta, cred ca am sa-o realizez si eu, insa un singur lucru nu-mi place: pinul PGM de pe conectorul ICSP este conectat la pinii PGM in locatiile corespunsatoare, DAR este legat si la masa! Pai de ce mai pui PGM-ul pe ICSP da-l legi la masa?! Conexiunea asta ar trebui s-o faca intern programatorul cu care se cupleaza, in cazul in care nu suporta LVP, dar conexiunea sa ramana valida pt programatoarele care suporta si acest mod de programare,de ex: Pickit 2. Daca se incearca o programare in mod LVP cu un astfel de programator, si PGM-ul este legat la masa se poate defecta programatorul. In cazul programatorului tau, care are doar 5 pini pe conector, este corect cu pgm-ul la masa.
Link spre comentariu

citez din manualul 16f87xa

14.19 Low Voltage ICSP Programming:

To enter Programming mode, VDD must be

applied to the RB3/PGM provided the LVP bit is set.

The LVP bit defaults to on (‘1’) from the factory.

adica, pentru a putea programa picul in lvp trebuie sa tii PGM in 1L

Mai departe:

The High-Voltage Programming mode is

always available, regardless of the state

of the LVP bit, by applying VIHH to the

MCLR pin.

adica, indiferent daca lvp este activ, poti folosi hvp aplicand VIHH pe MCLR. hvp are prioritate asupra lvp.

NICAIERI nu scrie ca trebuie legat PGM la masa sau oriunde altundeva, dar logica ne spune ca:

1. daca ai lvp (LVP=1) atunci in CIRCUIT trebuie sa legi PGM la masa pentru a nu baga picul in mod programare.

2. daca ai hvp (LVP=0) atunci pinul PGM are functiune de date i/o, ca RBx, asa ca n-are rost sa-l legi nicarieri decat daca schema o cere.

3. daca vrei sa folosesti lvp (LVP=1), legi PGM la VDD pentru a putea programa picul.

eu am citat din manual de mai sus. rog pe oricine de pe lumea asta sa-mi atate un datasheet in care scrie altceva, poate mai aflu si eu ceva nou.

in practica, situatia cel mai des intalnita este cea de la pct 2.

bafta!

Link spre comentariu

schema anterioara mi se pare o complicatie extraordinara. sunt o gramada de piese in plus. ce rost au tranzistoarele alea care aduc 5V la VDD?

fara sa ma laud, uitati-va la acest post, e un programator facut de mine, are aceleasi principii icsp din schema prezentata, plus lvp, dar e testat. am scris acolo ce probleme am intampinat si rezolvarile. merge. e testat.

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=80533

p.s. la urma urmei nu inteleg ce atata tevatura pentru o rezistenta de 10k?

Link spre comentariu

pag. 160 remarca 4

4: RB3 should not be allowed to float if LVP

is enabled. An external pull-down device

should be used to default the device to

normal operating mode. If RB3 floats

high, the PIC16F87XA device will enter

Programming mode.

Link spre comentariu

schema anterioara mi se pare o complicatie extraordinara. sunt o gramada de piese in plus. ce rost au tranzistoarele alea care aduc 5V la VDD? fara sa ma laud, uitati-va la acest post, e un programator facut de mine, are aceleasi principii icsp din schema prezentata, plus lvp, dar e testat. am scris acolo ce probleme am intampinat si rezolvarile. merge. e testat.http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=80533p.s. la urma urmei nu inteleg ce atata tevatura pentru o rezistenta de 10k?

si acum ce sa fac sa imi arunc programatorul?
Link spre comentariu

si acum ce sa fac sa imi arunc programatorul?

Din punctul meu de vedere, un programator LVP prezinta un dezanvantaj, pe care eu nu il pot trece cu vedere, faptul ca nu poti seta pinul PGM ca pin I/O si trebuie pus acel pin la masa printr-o rezistenta (in montaj),astfel incat pic-ul sa nu intre accidental in starea de programare.Programatorul tau este de tip HVP si daca te-ai folosit de el cu succes, nu vad de ce l-ai arunca.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

convertorul l-am pus sa verific daca vin tensiunile la pinii soclurilor , nu programez cu el pt ca plang cu vorbe pana sa programeaza asta daca se programeaza. De programat programez la munca pt ca acasa nu am port serialPickit as vrea sa imi fac insa pana nu imi cade pe mana un PIC pt el la un pret accesibil nu ma apuc/,nu se merita investitia la cat programez eu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări