adicontakt Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 salutarefolosesc un programator icsp pt programarea picurilor.pana acuma ma programat picuri in capsula cu 8 si 18 pini. pana acuma nu am intampinat problemeacuma vreau sa imi construiesc o placa universala cu socluri(ies mai ieftin decat un soclu zif)la programarea picurilor in capsula cu 18 pini pana acuma lasam pinul 10 (RB4) in aer , urmarind o schema care are si soclurile puse vad ca pinul 10 e pus la masa. la fel si in cazul picurilor cu 28 de pini (pinii 24 si 26 sunt pusi la masa) iar in cazul celor cu 40 de pini pinul 36(RB3) si 38 e pus la masa se pun acesti pini la masa sau nu(este necesar)? Link spre comentariu
kit Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 icsp (In Circuit Serial Programming), cred eu, se refera mai degraba la programarea picurilor aflate pe placa de montaj. in acest sens se leaga programatorul direct la placa montajului, ca mai jos. sa inteleg ca vrei sa faci o placa de teste pe care sa montezi orice pic? in orice caz, trebuie sa legi PGD, PGC si VPP (de la programator) la PGD, PGC si MCLR (pinii picului, oricare ar fi ei). am mai vazut ca se recomanda ca PGM (pinului picului) sa fie pus la masa printr-o rezistenta de 10k (pull-down), dar eu n-am facut niciodata asta si mi-a mers. avantajul icsp este ca nu trebuie sa mai scoti picului din soclul montajului si sa-l pui in programator. dezavantajul este ca ori blochezi 2 pini (PGD si PGC), ori mai pui un comutator in montaj pentru izolarea pinilor folositi la programare de restul montajului. eu folosesc ori de cate ori pot icsp, ma scuteste sa tot scot picul din soclu pentru a-l reprograma. daca vrei sa fentezi soclul ZIF poti folosi un breadboard, nu-i mai ieftin la prima vedere, dar cand tragi linia scutesti o groaza de munca si ceva parale. exemple de iscp: http://www.best-microcontroller-project ... -icsp.html http://www.jdm.homepage.dk/icsp.htm http://ww1.microchip.com/downloads/en/d ... 30277d.pdf bafta! Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 15, 2011 Autor Partajează Postat Martie 15, 2011 stiu ce inseama icsp , numai ca eu de multe ori le programez afara si dupa aceea le bag in montaj si vream sa fac o placa universala cu socluri. pana acuma si eu lasam pinul PGM in aer dar am studiat mai multe scheme si am vazut ca unele il pun la masa.m-am oprit asupra placii de extensie de aici http://projects.varxec.net/thvp si cred ca o s-o construiesc. acuma nu stiu daca ar fi mai bine sa pun un jumper pt pinul pgm si din casa de nu merge programarea sa il pun la masa toate cele bune Link spre comentariu
gr1ph0n Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Acum cativa ani a prezentat cineva aici pe forum un programator JDM. Poti pastra doar partea cu soclurile. Eu l-am construit acum ceva timp dar pentru ca nu reuseam sa programez nimic, am pastrat doar partea cu soclurile si alimentarea, pentru a putea alimenta extern cu 5V sau 3,3V. http://www.laboratronik.go.ro/jdm.html Poate te ajuta! Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 15, 2011 Autor Partajează Postat Martie 15, 2011 am studiat schema , asta are tras PGm-ul la masa printr-un rezistor de 1kilo Link spre comentariu
kit Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 PGM se refera la modul de programare si tine de LVP/HVP.diferenta dintre HVP (high voltage programming) si LVP (low voltage programming) este:HVP - intrarea in mod programare se face cand MLCR este trecut la VIHH (12,5-13V)LVP - intrarea in mod programare este indicata pe pinul PGM, cand pe acesta se aplica VDD. modul de lucru este indicat punand PGM la masa.LVP este modul implicit de lucru, bitul de configurare LVP fiind setat din fabrica. trecerea in HVP se face resetand acest bit.daca folosesti LVP atunci trebuie sa pastrezi pinul PGM pentru a indica modul de functionare (programare/lucru). in HVP, se poate folosi PGM in aplicatie, castigand astfel un pin.sincer, nu pricep nici in ruptul capului de ce unii pun PGM la masa, repet, eu n-am facut-o niciodata si n-am avut probleme.interesant este ca nu poti schimba bitul LVP decat daca duci MCLR in VIHH, pentru a evita eventualele necazuri. in plus, chiar daca ai intrat in mod LVP, modul HVP este in continuare disponibil. stiu ce inseama icsp , numai ca eu de multe ori le programez afara si dupa aceea le bag in montaj si vream sa fac o placa universala cu socluri...inseamna ca nu vrei sa faci ICSP.eu totusi as face toata treaba cu un soclu zif, in cazul asta (de fapt asa am si facut). de ce? e drept ca-i mai ieftin, dar un soclu normal nu-i facut sa suporte prea multe introduceri/extrageri de integrat. in plus, daca nu casti ochii, poti indoi pinii. sau chiar rupe. am aflat-o pe propria-mi piele.bafta! Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 15, 2011 Autor Partajează Postat Martie 15, 2011 in concluzie , nu e necesara punerea PGM la masa (o sa ii pun un jumper poate la nevoie o sa trebuiasca)in cazul meu nu se merita sa cumpar un ZIF , nu stiu daca am programat pana acum 10 picuri si de citit 20l.e . se pare ca nu am cum safac modificarea de care zic , si daca il faca las pe highvoltage la programare ce dezavantaje sunt? Link spre comentariu
pegas Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 in manualul 16f876a spune clar sa legi PGM la masa printr-o rezistenta de 10k, ca sa nu intre in modul "programming". Link spre comentariu
kit Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 @pegas: unde anume, nu gasesc. multumesc anticipat. Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 15, 2011 Autor Partajează Postat Martie 15, 2011 pun altfel intrebarea , daca programez picurile cu PGM conectat la masa se poate distruge picul? sau doar nu se programeaza corect Link spre comentariu
pegas Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 de patit picul nu pateste nimic.singura problema este ca nu il vei putea programa LVP daca il tii la masa.@kit: nu mai gasesc exact formularea. in manualul pdf zice sa tii la masa in modul de rulare program si sa il conectezi la vdd pentru programare. parca pe site-ul microchip, in sectiunea 16f876a la programming specifications spunea sa il legi printr-o rezistenta de 10k. nu mai tin minte exact numele documentului... Link spre comentariu
gr1ph0n Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Va rog sa ma corectati daca gandesc gresit, dar totusi nu cred ca nu pateste nimic pic-ul.Sa luam ca exemplu 16f628, pinul 10 este RB4 respectiv PGM, eu daca setez acest pin ca iesire, si apoi scriu programul, programatorul meu are alimentare externa, nu va pati nimic pic-ul? (Avand in vedere faptul ca am setat acel pin ca iesire si programatorul fiind HVP).Cred ca acea rezistenta este pusa pentru a limita curentul la maxim 20mA. Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 15, 2011 Autor Partajează Postat Martie 15, 2011 sa le ia naiba de picuri , numai fac nicio placa cu socluri trag fire ca si pana acum Link spre comentariu
francezu Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Va rog sa ma corectati daca gandesc gresit, dar totusi nu cred ca nu pateste nimic pic-ul.Sa luam ca exemplu 16f628, pinul 10 este RB4 respectiv PGM, eu daca setez acest pin ca iesire, si apoi scriu programul, programatorul meu are alimentare externa, nu va pati nimic pic-ul? (Avand in vedere faptul ca am setat acel pin ca iesire si programatorul fiind HVP).Cred ca acea rezistenta este pusa pentru a limita curentul la maxim 20mA.Programatorul controleaza atat tensiunea de alimentare a pic-ului (VDD) cat si cea de programare ( VPP) in timpul procesului de programare. Pe perioada cat pic-ul este conectat la programator, dar nu are loc nici o comunicatie intre pic si PC( programare), chiar daca pic-ul este alimentat, tensiunea pe pinul MCLR(VPP) este 0 si uC-ul este tinut in Reset. Din datasheet reiese ca dupa un reset toti pinii sunt setati ca intrari, si cum executia programului nu are loc( fiind in reset) nu se ajunge la configurarea registrilor TRISx. Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 15, 2011 Autor Partajează Postat Martie 15, 2011 @francezu deci cum trebuie pus pinul PGM? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum