Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programator PIC ICSP LVP


pegas

Postări Recomandate

salut

 

indraznesc sa prezint si eu proiectelul meu, nu pentru ca ar fi ceva deosebit, dar pentru ca, in momentul in care m-am apucat de el, nu am gasit nicaieri toata documentatia necesara realizarii sale si a fost nevoie de ceva sapaturi. sper ca acest proiect sa prezinte toate informatiile de care are nevoie cineva pentru a realiza acest programator. voi prezenta inclusiv greselile si problemele pe care le-am avut, de-a lungul unei saptamani. timpul de lucru efectiv: ~15 ore.

 

deci: am vrut sa fac un programator pentru PIC-uri, ICSP. ICSP inseamna In Circuit Serial Programming, adica, nu e nevoie de scos PIC-ul din montajul sau pentru a-l programa.

 

am gasit mai multe variante: pe portul paralel (nu mai am asa ceva la noul calculator), pe USB (nu prea pot realiza/lipi cablaje pentru SMD-uri si mai ales ft245bl, care este un convertor USB paralel, foarte interesant).

 

singura solutie viabila a ramas portul serial. nu aveam scos pe carcasa, dar aveam pe placa de baza (asrock p43de3) un header.

 

am ales schema propusa la http://www.bobtech.ro/catalog/programator/index.html

am mai constatat apoi ca nu aveam prin casa un transformator de 12V, si in combinatie cu bugetul meu si cu ce PIC am gasit prin oras, am vrut sa fac o varianta LVP (low voltage programming).

 

avantajul LVP este ca se foloseste o singura tensiune de alimentare si programare (5V), spre deosebire de varianta clasica, cu programarea la 13V.

 

voi reveni cu schema (la care lucrez acum) si cu explicatii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • pegas

    3

  • fratello

    1

Top autori în acest subiect

buuun. am revenit cu schema.

cu siguranta se poate simplifica. deja niste componente eu le-am scos din circuitul meu.

cablul l-am facut asa: intrucat nu am gasit bracket cu mufa seriala, mi-am facut dintr-un sir mama dublu, un header pe care l-am conectat pe placa de baza. in partea cealalta, la partea spre programator, am o mufa mama.

intrucat voiam sa programez LVP un 16f876a, nu stiam ce sa fac cu pinul PGM. rezolvarea a venit de pe site-ul urmator http://home.vrweb.de/~lotharstolz/stolz.de.be/lvpc/index.html , care de altfel prezinta si o schema foarte simpla de programator...

 

jumperul JP2 e ca sa separ rapid semnalele de controller. JP1... nu prea are rost. ma gandeam ca la programare sa stea pe pozitia VPP si in functionarea normala pe VDD. din motive de comanda tensiuni, ordine pornire... in fine. se pare ca nu conteaza.

 

deci, am facut montajul, functiona electric, insa... conectat la calculator, icprog-ul dadea eroare la verificare, iar winpic-ul nu recunostea device-ul.

 

am inceput sa masor tensiunile de pe mufa seriala. la un moment dat ma gandeam ca e o problema cu portul serial, pentru ca pe pinul CTS aveam 0.1V. de fapt, acest pin e intrare...in starea necomandata, aveam ~ -11V, iar in starea comandata (din icprog) aveam ~3.4V pe pinii DTR si RTS. atat poate portul meu serial. dupa cum se observa pe schema, eu nu gasisem zener-uri de 5.1 ca in schema originala si am pus de 5.6, plus o dioda dupa, ca sa scad la 5.

 

din pacate, aveam 3.4V si scazand si caderea pe o dioda, ajungeam in zona de sub 3V, zona considerata zgomot de catre RS232.

 

dupa ce am scos diodele D5 si D7 din circuit, totul a mers perfect. prefer winprog-ul, pentru ca e de vreo 10 ori mai rapid decat icprog-ul.

 

am programat cu succes, dar... nu mergea softul (sa aprinda un LED). dupa vreo 5 ore de citit documentatia si simulat cu MPLAB, am constatat ca aveam scurt intre masa si pinul 10...oscilatorul nu mergea.

 

dupa indepartarea scurtului, merge perfect. niciodata nu mi s-a parut mai frumos aprins un LED.

 

s-a meritat? eu zic ca da, chiar daca prietenii imi spuneau ca nu se merita, ca pot cumpara.

 

va stau la dispozitie pentru intrebari.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări