Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio cu galena


danutz-

Postări Recomandate

sall all!as vrea sa fac un redio cu galena (experimental) am gasit dioda de detectie dat imi mai trebuie o galena de telefonIntrebarea este cu ce pot inlocui galena ?pot inlocui cu nishte casti de telefon/pc sau cu un difuzor mai mic?antena din ce metal trebuie sa fi si ce grosime (lungimea o stiu CAT MAI MARE)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • danutz-

    5

  • cristian_draghiescu

    4

  • rasputin

    2

  • Relav

    1

Top autori în acest subiect

"Galena" este chiar dioda detectoare pe care o ai ! :rade:

Nu confunda "castile" cu "galena" !

Poti folosi orice tip de casca de impedanta minimum 32 ohm (cu cat mai mare, cu atat mai bine).

Daca ai o casca stereo, leaga cele doua sectiuni in serie, ca sa obtii 64 ohm.

Poti folosi si un mic difuzor de 3-8 ohm, dar neaparat prin intermediul unui transformator

de iesire de la orice tip de aparat de radio cu tranzistoare. Rezultate foarte bune obtii cu un

difuzor de radioficare impreuna cu transformatorului lui, insa nu stiu unde mai gasesti asa ceva.

Antena o poti face chiar si dintr-un fir de cupru emailat, de cel putin 0,3 mm, ai grija sa fie

bine degajata si departe de obiecte metalice masive (streasina, acoperis din tabla, etc).

Nu trebuie sa fie "foarte lunga", 15-20 m este suficient.

Mai ai nevoie neaparat si de o priza de pamant - instalatia de apa sau de termoficare.

Link spre comentariu

Nu conteaza voltaj , amperaj ci sa ai un raport de transformare de 25-50 : 1 . Poate fi oricat de mic. Merge si unul de alimentare care scoate 6-12 V. Infasurarea de 6-12v o conectezi la difuzor.

Link spre comentariu

Da, poti folosi si sarma emailata. Cel mai bine ar fi sa folosesti "lita de radiofrecventa",daca ai vazut vreodata bobinele de pe o bara de ferita dintr-un radioreceptor, aisa-ti dai seama cum arata acea lita. Insa dupa cum ti-am mai spus, merge bine sicu sarma Cu-Em obisnuita. Daca ai de unde, poti folosi chiar acea bobina originala(pentru unde medii) dintr-un radio industrial, chiar impreuna cu antena de ferita respectiva.

Link spre comentariu

Cîndva, firul pentru antenă, se recomanda a fi realizat din "liţă de bronz fosforos". Nu am dat importanţă pe la prăvălii, dar cred că şanse de procurare nu sînt. Ar fi de încercat prin filiera radioamatorilor, sînt şanse ca ei să aibă sursele lor pentru liţă de bronz fosforos. În lipsa acestei liţe, vă recomand să folosiţi conductor de cupru, de tip VLPY (acela multifilar,împletit), căruia îi daţi jos izolaţia. Recomandarea conductorului multifilar, nu a celui masiv, are ca motiv rezistenţa mecanică mai bună la vînt, precum şi efectul pelicular al curentului cu (de) frecvenţă ridicată.Legat de lungimea antenei, la acest tip de radio se aplică principiul că, cu cît este mai lungă, cu atît e mai bine. Lungimi de (35-50)m fiind uzuale. Legat tot de lungime, dacă locuiţi în apropierea unui emiţător de radio pe unde lungi sau medii, lungimea antenei se poate reduce.Legat de căşti. Acest tip de receptor pretinde căşti a căror impedanţă să fie de 2000-4000 ohmi. Cu cît impedanţa este mai mare, cu atît sensibilitatea căştilor va fi mai mare. Ca test de sensibilitate pentru căşti, simpla atingere a bornelor căşti de limbă, sau umezirea cu salivă şi apoi punerea în contact a bornelor, trebuie să producă în cască un zgomot. Căştile cu impedanţă mică nu sînt propice pentru acest receptor.

Link spre comentariu

Daca intensitatea campului electromagnetic al unui post local(locuieste in Bucuresti) este suficient de mare, atunci se vaauzi foarte tare chiar si intr-o casca telefonica de 50 Ω.Conditia este sa aiba o antena bine degajata si o priza de pamantde calitate. Radio Timisoara (pe 630 KHz) se receptioneaza localintr-o asemenea casca la un volum de auditie comparabil cu cel oferitde un telefon celular "pus pe maxim de volum".Nimic nu il impiedica (poate doar cunostintele inca reduse de electronica :rade: )sa-si faca un etaj de detectie cu dublarea tensiunii...Eu sper ca nu se va opri acolo, ci va mai adauga un etaj-doua de amplificare aaudiofrecventei, apoi unul pentru radiofrecventa si tot asa mai departe... :da

Link spre comentariu

Radio cu galena+difuzor nu prea "tine", puterea disponibila e redusa si nu poate actiona un difuzor dinamic, chiar daca-i de 750 ohmi...doar difuzoarele cu paleta libera pot fi "miscate" de asa ceva...casca telefonica de 50-350 ohmi("Electromagnetica") e ok, merge...nimic nu se compara cu bucuria de-a mesteri un radio cu "galena", mai ales daca topesti singur sulfura de plumb intr-un degetar(sulf floare+pilitura de plumb) si cauti cu sarmulita ascutita punctul "cald" :rade: -sau daca nu vrei chiar atat, merge si cu EFD108...

Link spre comentariu

Deci, din cele spuse pînă acum, încerc un rezumat pentru colegul nostru.

Pe o carcasa de plastic ( ţeavă pentru insalaţii electrice, sanitare, sau flacoane de medicamente), avînd diametrul de 30mm, folosind sîrma de Cu-Em (bobinaj) cu diametrul de 0,4mm, realizaţi două infăşurări. Prima înfăşurare va avea 25 spire, la 3mm distanţă, bobinaţi o a doua înfăşurare avînd 115 spire.

Înfăşurarea cu 25 spire se leagă în circuitul antenei, înfăşurarea cu 115 spire se leagă în circuitul de detecţie ( condensator variabil, galenă, căşti).

Condensatorul variabil va avea o valoare de 500pF, detectorul cu galenă, ziceţi că îl aveţi. Cine nu are un astfel de detector, poate realiza unul, aşa cum a indicat colegul Spitfire, sau se înlocuieşte cu o diodă de detecţie cu germaniu, EFD-ul de care zice colegul Spitfire. Căştile, aşa cum a spus colegul cristian_draghiescu, în apropierea unui post puternic, face treabă şi o cască telefonică, dar acest post va fi şi singurul receptionat. Posturile de peste "zări şi mări " nu vor fi auzite. Oricum, ca primă recepţie prin mijloace proprii, chiar şi numai a postului local, e...., e "un ceva", chestia nu se poate exprima în cuvinte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări