Mikrosha Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 Wow, pentoda nu e tetrodă! Rolul g3 este tocmai de a stopa emisia secundara si efectul de dinatron. Nu credeam ca trebuie ales un PSF special ca sa se elimine chestia asta. Comparaţie, că prea se poartă paint-ul la această secţiune a forumului: la 6П1П deşi tensiunea ecran este de 90V în catalog, rezistenţa internă negativă pare să apară odată la 60 şi odată la 30V. Nu am ce să mai comentez pînă n-o să-mi fac timp să trag nişte curbe la 6Ж1П cu diferite tensiuni pe g2 să vedem clar care-i treaba cu efectul de dynatron de care spuneţi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 Wow, pentoda nu e tetrodă! Rolul g3 este tocmai de a stopa emisia secundara si efectul de dinatron. Nu credeam ca trebuie ales un PSF special ca sa se elimine chestia asta. Comparaţie, că prea se poartă paint-ul la această secţiune a forumului: la 6П1П deşi tensiunea ecran este de 90V în catalog, rezistenţa internă negativă pare să apară odată la 60 şi odată la 30V. Nu am ce să mai comentez pînă n-o să-mi fac timp să trag nişte curbe la 6Ж1П cu diferite tensiuni pe g2 să vedem clar care-i treaba cu efectul de dynatron de care spuneţi. In primul rind g3 nu stopeaza emisia secundara(stopeaza efectul emisiei secundare ,sau la dumneavoastra poate ca g3 stopeaza emisia secundara-Wow ).__Domnule Mikrosha ,cred ca stie toata lumea ca pentoda nu e tetroda ! ,deasemeni cred ca se stie ca emisia secundara de la anod este preluata de grila supresoare-acesti electroni rezultati din emisie secundara fiind respinsi ! datorita potentialului acestei grile catod sau masa(insasi prin definitia acestei grile si rolul ei) si dusa la catod pin 2-7 cazul de fata(legatura interna balon sau masa in alte situatii).Nu inteleg unde vedeti ca am vorbit de efectul dynatron pina acum ?!,mai sa fie !-exemplificati va rog !sau dumneavoastra vedeti scris ce nu sa scris !-UNDE ?!, sau mai bine zis ce doriti sa comunicati ?!.Cititi cu atentie posturile mele va rog ! si nu i_mi atribuiti lucruri nespuse/scrise.De fapt nu inteleg ce doriti sa ne explicati prin imaginile de mai sus-necunoscut sau CUI ?!.Va reamintesc ca acesat subiect al meu este consacrat 6j1p in audiofrecventa ca etaj de atac tub final.Daca doriti faceti comentarii la subiect(nu la ce presupuneti ca as gindi eu -fara ca aceste ginduri sa fie exprimate!-clar !-undeva etc). __Ce nu va place ?, ca dreapta aia de sarcina poate ramine teapana indiferent ca 6j1p este conectata ca trioda sau pentoda pentru aceasi delta-Ua si respectiv delta-Ia ,se modifica caracteristicile de grila trioda sau pentoda cine ma opreste sa trasez dreapta de sarcina la fel ?-cum vreau ,mai ales atunci cind ma situez sub curba de disipatie maxima la anod.Ia pune dumneata o dreapta de sarcina pentru 6J1P trioda pentoda cum vrei sa fie ca o verificam practic imediat si vedem si cum arata sinusul la iesire... __Va mai deranjeaza ca se poarta "paint-ul la această secţiune" ?! sau este o constatare ironica ?! ,o fi probabil mai bine cu schite de mina scanate ?!(fiecare foloseste ce are la indemina ,nu vad unde ar fi o problema sau ironie/nepotrivire/etc). PS Efectul "caligrafic" din paint_ul dumneavoastra fiind dezastruos(bine acest lucru nu are importanta sau legatura cu situatia de fata ,fiind doar o constatare personala). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 @Mikrosha -Daca nu stiti sa inserati un text in paint ?! (sint dispus sa va invat-in masura in care prezinta interes pentru dumneavoastra ,fiind o chestiune extrem de simpla). Eu am renuntat la creion/pix/etc , guma ,ascutitoare ...,ma servesc de paint ,chiar si pentru PSF-6J1P ca sa vezi... Ar fi bine sa cumpaniti cui "dati lectii" raportat la grila supresoare sau efectul dynatron(cred) si/sau daca va intereseaza aceste lucruri deschideti un subiect-aparte-personal ,-nu imi "bruiati/distorsionati" mie subiectul cu ce N-am spus/scris (nu_i "frumos" ,nu de alta... ,ma obligati sa ripostez...,chiar nu imi doream sa fac acest lucru...,dar nici nu puteam sa tac/inghit). Link spre comentariu
sonic11 Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 Domnul +_Florin_+ este foarte aproape de a descifra aceasta "șaradă"-PSF(unde anodul se afla la potential mai mic decit potentialul g2 din start si ramine asa pina la un Vout de cca 85Vvv).Ce trebuie retinut este ca in aceste conditii/valori etajul de atac descris (6j1p) este perfect functional(in alte conditii/valori 6j1p dintr_o tensiune anodica de 130V cu greu va furniza un sinus pina la Vout 80Vvv atit de "frumos"). ...................................................................................................................................................................... Domnule lasa domnule socurile mecanice pentru alte situati de implementare 6J1P(daca vrei). Sincer i-mi pare rau ca sa deviat de la subiect din cauza mea, nu asta a fost intentia mea iar afirmatia mea am obsevat-o in testele mele I-mi cer scuze pt carambolul creat PS. chiar o sa pun in aplicare aceasta varianta pt ca am destule astfel de lampi care asteapta sa fie folosite Link spre comentariu
iulidan2 Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Noua abordare pentru aceasta lampa, este formidabila si din cauza ca se gasesc usor si pentru ca se preteaza la atacul finalelor mai puturoase, gen GU 50. Rog autorul sa prezinte exemple cu orice lampa care se preteaza la un asemenea atac.Avand in vedere ca EF 86, e greu de gasit, poate aflam ceva si despre utilizarea acestei lampi in preamplificare; personal ma intereseaza un preu pentru RIAA, doza Unitra MF 104. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Foarte multe tuburi se pot preta pentru atacul GU50 , numai de noi depinde cum dorim sa vedem/rezolvam atacul (in timp desigur o sa si exemplific ... ,cer scuze-dar acum nu doresc o divagatie ,ne vom ocupa/ si de atacul necesar tuburilor finale mai puturoase asa cum bine spuneti).Din nefericire domnule consider ca aceasta lampa 6j1p nu se preteaza pentru preamplificatoare in special RIIA(desigur ca opinie personala ,dar "viata" poate demonstra orice). Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Hai sa lamurim pana la urma cum stau lucrurile cu acest regim de polarizare, unde (in regim dinamic) valoarea instantanee a potentialului anodic este permanent sub potentialul grilei ecran. Evident ca pentoda nu e tetroda si rolul supresoarei este de a COMBATE efectul emisiei secundare si implicit efectul Dynatron. Dar garanteaza cineva ca in cazul 6J1P sau (alta) grila supresoare elimina COMPLET absolut 100% aceasta emisie? Polarizand ecranul tubului cu o tensiune permanent peste potentialul anodic, acesta (grila ecran) atrage continuu EVENTUALII electroni care scapa totusi printre spirele supresoarei. Astfel avem garantia/siguranta unui semnal curat. Foarte bine gandit! Dar nu este vorba de a combate (in cazul pentodei 6J1P) un efect Dynatron propriu-zis, palpabil care sa se vada pe caracteristici ca la o tetroda sadea ci orice eventuala-posibila "urma" a acestuia, de aceea s-a suparat dl @valderama. Pana la urma acestea sunt niste "fineturi", niste masuri de precautie luate "just in case" dar binevenite si acest lucru nu s-a inteles. Link spre comentariu
blue Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Cu toate ca aceasta lampa este ieftina si foarte raspindita ea are limitele ei, nu prea poate fi folosita in etajele de semnal mic, ca driver se comporta mediu si dispersia caracteristicilor este cam mare dar valderama a speculat foarte bine raportul pret/calitate si a scos cam tot ce poate lampa intr-un PSF corect, o pentoda superioara ar fi EF 80 sau 184, acesta poate pilota cu usurinta tuburile de putere cu panta si amplificare redusa, dar ca sa respect topicul domniei sale i-l felicit pt efortul depus (stiu ca nu are nevoie de asa ceva, dar cred ca suna bine...) Link spre comentariu
iulidan2 Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Multumesc pentru precizari. Acum se stiu ce limitari are aceasta lampa, iar dispersia de parametrii, mi se pare ca e generala la lampile rusesti.Admirabil mi se pare faptul ca acum este un ghid de utilizare pentru o lampa care se poate gasi usor, deci nu costa mult.Astept cu nerabdare exemplele concrete. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 O posibila implementare 6j1p pentru atacul gu50 Link spre comentariu
mișa Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Ia auzi dom'le! Atac cu traf...Deja intram in zona interesanta. De lampi ce sa mai zic...6j1 si 6p15p, foarte ieftine si usor de gasit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Iata cum arata semnalul in infasurarea primara traf de atac gu50(am cuplat de moment un primar oarecare vacuumtube).Acum in primar sint 30Vvv estimez ca fiind suficient 60Vvv in secundar pt g1-gu50,desigur posibilitatile Vvv fiind mult mai mari ,eu m_am limitat la ce consider necesar atacului g1-gu50-SE.Desigur tot cistigul in tensiune este dat de 6j1p si raportul de transformare(ridicator). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Cam asta se intimpla la 200Khz !!! (sinus-sqw) in posibila implementare 6j1p improvizata !(prezentata mai sus)...,culmea cu un traf aproape ordinar(si fara sonde compensate-cabluri ordinare de AF). Ce ar fi important de comunicat este ca: -fara etajul repetor 6p15p si transformatorul de cuplaj etajul 6j1p singur(de sine statator ca aici download/file.php?id=64016&mode=view ) are raspunsul in frecventa mai prost-atenuari mari la 200Khz(cine nu crede sa incerce/verifice).Multi poate se intrebau care ar mai fi rostul etajului repetor cu 6P15P si transformatorului de cuplaj ridicator...,ee, rostul este prezentat in imaginile de mai jos.Puteti face si doar cum e prezentat in ultima img.gif si tot va fi foarte bine ca raspuns in frecventa ,desigur cistigul va scadea la jumatate in raport cu prima versiune. Aceasta modalitate de amplificare in tensiune(6j1p) poate servi si unui hibrid...,-semiconductori "ocupinduse" de curent. PS.Am pus si eu , acolo...,doua lampi sa "mearga" in AF (pentru cei intereati). Link spre comentariu
mișa Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Si eu am constatat un comportament foarte interesant al trafurilor interstage (facute de mine) sau doar a unei inductante...Cred ca se pot face "mari chestii" folosindu-le. Trebe sa trec de la experimente la un produs finit cu interstage. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Stii care e culmea "?!" , nu numai ca la 200Khz-sqw se sta foarte bine dar si la 20Hz-sqw traful("inductanta pe tole") raspunde "frumos". Asadar de moment o "inductanta pe tole" !"-ca sa vezi !", cu raspuns bun 20Hz-sqw pina la 200.000Hz-sqw !,fara minus N_şpe decibeli la capetele benzi in discutie, -aviz amatorilor de "ponegrit" transformatoare !(acest ecart de frecventa pe tole parind incredibil pentru NE_cunoscatori/diletanti AF-vacuumtube),daca cumva , cineva se simte lezat sa verifice practic-in loc sa comenteze. Desigur palierul sqw din img. nu este surprins corect de camera foto(acest palier fiind corect in realitate/pe toata durata lui ,nu am avut chef sa umblu la timpi de expunere camera-foto). Un raspuns sinus bun in ecartul 20Hz-200.000Hz cu inductanta- fara atenuari la capetele benzi in mare(sau atenuari NE_semnificative , ca nu stau acum sa fac determinari la zecimi de volt sinus). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum