Vizitator buiecg Postat Martie 12, 2011 Partajează Postat Martie 12, 2011 Un mod ingenios de a masura turatia unui motor este de a cupla mecanic la axul motorului care trebuie masurat, elicea unui ventilator de calculator. Iata poze: Acest ventilator trebuie sa fie de tip brushless Se alimenteaza 3-15V, si are in interior o singura componenta electronica, un senzor magnetic, iar magnetul este amplasat pe interior la elice. De fapt sunt 4 magneti acolo (cel putin la cel ales de mine). Numarul de magneti (poli) este egal cu numarul bobinelor inseriate din interiorul ventilatorului. Astfel ca la o rotatie a elicei sunt generate in bobina 4 impulsuri dreptunghiulare. Aceste impulsuri sunt dictate de trecerea, pe rand, prin dreptul senzorului magnetic a celor 4 magneti. in poza urmatoare am fotografiat motorasul in care se vede partial senzorul magnetic: Pentru a cupla ventilatorul de motorul brushless se lipeste o banda adeziva dublu fata pe elicea motorasului si acelasi tip de banda pe varful axului la motorul caruia i se masora turatia. pentru ca axul motorului meu era filetat am lasat si piulita "la fata cu axul" ca sa am suprafata de lipire mai mare. Dupa ce s-au jonctionat axul motorului (de masurat turatia) si ventilatorul, se alimenteaza acesta din urma, el nereusind sa se roteasca. Aceasta nu este o problema pentru cateva secunde. Semnalul dreptunghiular apare intre minusul ventilatorului si unul din terminalele senzorului care se conecteaza la bobina. Faceti probe inainte pentru o functionare fara probleme. Apoi se conecteaz la tensiune motorul de masurat acesta rotind elicea ventilatorului Se poate folosi apoi un frecventmetru sau osciloscop tinand cont ca la 4 hertzi respectiv 4 impulsuri ventilatorul a facut o tura completa. Eu am folosit un program de editare audio COOLEDIT PRO (vezi foto mai jos) pentru masurarea timpului in care se produc cele 4 impulsuri. Astfel am aflat timpul in care se roteste o tura. Am impartit 1 secunda la acest timp pentru a afla numarul de rotatii pe secunda. Rezultatul l-am imultit cu 60 si am afalt nr de rotatii / minut. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum