Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator digitala - problema comanda putere


Postări Recomandate

Salut,De ceva vreme tot imi proiectez o sursa de laborator digitala controlata cu un microcontroler (PWM+ cip DAC) si am dat de citeva probleme legate de proiectarea blocului de stabilizare tensiune . Eu mi-am propus sa folosesc LM317 care primeste tensiune pe pinul ADJ de la niste LM324 (care controleaza curent/tensiune) pentru a comanda baza unui TIP3055 , in simulari toate bune , insa pentru a comanda un LM317 sa debiteze sa zicem 0.4V trebuie sa alimentez operationalele cu -3V ceea ce imi complica putin alimentarea , iar pe LM317 cade in jur de maxim 2V.Nu stiu ce sa aleg ... sa comand acel tranzistor de putere cu LM317 (la 24V/4A maxim nu depasesc 800mA pe LM comandind tranzistorul) sau sa utilizez un amplificator in curent (daca bine zic) ceea ce nu prea stiu cum sa rezolv.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator tyc

Tensiune negativa poti obtine cu o dioda +condensator,si stabilizezi cu 79xx;culegi tensiune dinitea puntii,in alternativ si te raportezi la minus.Pt comanda tranzistorilor de putere foloseste un PNP darlington(hfe 1000) si ai scapat de dureri de cap.Sant pe net o multime de surse, studiaza asta file:///C:/Documents%20and%20Settings/9juhy8/Desktop/New%20Briefcase/multimetru%20pt%20sursa%20cu%20Atmel/article251.shtml .

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Ca principiu de functionare am ales cel de aici http://schematics.circuitdiagram.net/images/jdv1267881653k.gif cu mici modificari.

Acum am ajuns la o alta problema ... ar fii sanatos ca sa folosesc un singur TIP142 si sa trag din el maxim de 20V la 5A ? In multe scheme am vazut ca sunt 2-3 tranzistoare de acest gen in paralel , eu am unul singur care va fii prins de un radiator de procesor de genul acesta (va avea si ventilator): http://www.dansdata.com/images/slibox/cpu720.jpg , tot de acest radiator va fii prinsa si puntea redresoare ... loc de alt radiator nu am , nu stiu daca va putea disipa un maxim de 40W.

Astept sugestii.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Destul de stufoasa sch, dar problema se pune in felul urmator:

In functionare,pt o tensiune la iesire de 5V/8A (ex),tranzistorul final va prelua 15V din cei 20V. Calculul puterii disipate e simplu: P=UxI =>15Vx8A=120W.

120W disipati pe ncmp =>m C. Acu te uiti in datasheet daca valorile rezultate sant suportate de tranzistor.

In plus,autorul sch indica cate tranzistoare trebuie pt amperajul max. dorit.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am trecut de partea comenzii tranzistorului de putere , acum nu stiu cum sa procedez la generarea tensiunilor de comanda ...Din microcontroler generez un pwm apoi filtrat 0-5V si 0-4.095V generati de un DAC , eu am optat sa divizez aceste tensiuni la 2.5V pentru ca tensiunea maxima pe care sursa o va debita este de 25V , iar curentul 2.5A , aceasta faza este inca in dezvoltare si asi vrea sa stiu daca merita sa am tensiuni de comanda mai mari (ceea ce ar implica citeva modificari + rezistente divizoare de valori ciudate) sau sa ramin cu faza 0-2.5V ,care oricum sunt realizati tot prin divizarea tensiunii generate de pwm respectiv dac , insa rezistentele sunt de valori acceptabile .Ce nu imi place mie este faptul ca pentru 10mA(pe un consumator) voi genera 10mV , pentru 1V voi genera 100mV ce mi se par niste valori de tensiune cam mici si usor perturbabile , oricum si daca le dublez pentru 10mA voi genera 20mV.

Link spre comentariu

Am studiat si schemele acestuia , insa mare problema la el este ca utilizeaza lm324 si are o acuratete proasta , degeaba zice el ca are pas fin (la setare , nu citire) de 5mV si 1mA , asa ceva nu o sa poata realiza decit cu DAC 12 bit si niste operationale de mare precizie gen LT1013.Problema consta in faptul ca vreau sa stiu daca merita sa am 0-2.5v unde 3mV zgomot este maxim cit pot tolera sau 0-5v unde pot tolera 6mV , insa pentru 0-5v(sau 0-4.096) am nevoie de inca un operational si o alimentare de 7v ceea ce complica din nou schema.

Link spre comentariu

Dupa multe teste am ajuns la concluzia ca o sursa digitala de laborator necesita circuite DAC minim 12 bit pentru comanda operationale , PWM filtrat nu merita , este instabil , la acuratete de genul 10mV e praf , cu cit se mareste frecventa pwm cu atita scade rezolutia si alte timpenii care le-am infruntat pe parcurs .Pt o sursa digitala musai ceva pe care te poti baza , comandat gen SPI si care nu e influientat de blocari/resetari microcontroller , protectii ESD , ideal ar fii optocuplat totul... poate sunt eu prea exigent , dar comanda digitala trebuie sa aibe o acuratete mare si protectie , altfel lasi la incarcat o baterie LI-PO si dupa o ora vezi ca a luat foc pentru ca a luat-o razna ceva in sistemul de control curent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări