nooob64 Postat Martie 11, 2011 Partajează Postat Martie 11, 2011 Salut,De ceva vreme tot imi proiectez o sursa de laborator digitala controlata cu un microcontroler (PWM+ cip DAC) si am dat de citeva probleme legate de proiectarea blocului de stabilizare tensiune . Eu mi-am propus sa folosesc LM317 care primeste tensiune pe pinul ADJ de la niste LM324 (care controleaza curent/tensiune) pentru a comanda baza unui TIP3055 , in simulari toate bune , insa pentru a comanda un LM317 sa debiteze sa zicem 0.4V trebuie sa alimentez operationalele cu -3V ceea ce imi complica putin alimentarea , iar pe LM317 cade in jur de maxim 2V.Nu stiu ce sa aleg ... sa comand acel tranzistor de putere cu LM317 (la 24V/4A maxim nu depasesc 800mA pe LM comandind tranzistorul) sau sa utilizez un amplificator in curent (daca bine zic) ceea ce nu prea stiu cum sa rezolv. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 12, 2011 Partajează Postat Martie 12, 2011 Tensiune negativa poti obtine cu o dioda +condensator,si stabilizezi cu 79xx;culegi tensiune dinitea puntii,in alternativ si te raportezi la minus.Pt comanda tranzistorilor de putere foloseste un PNP darlington(hfe 1000) si ai scapat de dureri de cap.Sant pe net o multime de surse, studiaza asta file:///C:/Documents%20and%20Settings/9juhy8/Desktop/New%20Briefcase/multimetru%20pt%20sursa%20cu%20Atmel/article251.shtml . Link spre comentariu
nooob64 Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Ca principiu de functionare am ales cel de aici http://schematics.circuitdiagram.net/images/jdv1267881653k.gif cu mici modificari. Acum am ajuns la o alta problema ... ar fii sanatos ca sa folosesc un singur TIP142 si sa trag din el maxim de 20V la 5A ? In multe scheme am vazut ca sunt 2-3 tranzistoare de acest gen in paralel , eu am unul singur care va fii prins de un radiator de procesor de genul acesta (va avea si ventilator): http://www.dansdata.com/images/slibox/cpu720.jpg , tot de acest radiator va fii prinsa si puntea redresoare ... loc de alt radiator nu am , nu stiu daca va putea disipa un maxim de 40W. Astept sugestii. Link spre comentariu
nooob64 Postat Mai 28, 2011 Autor Partajează Postat Mai 28, 2011 Idei pentru postul de mai sus ? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 29, 2011 Partajează Postat Mai 29, 2011 Destul de stufoasa sch, dar problema se pune in felul urmator: In functionare,pt o tensiune la iesire de 5V/8A (ex),tranzistorul final va prelua 15V din cei 20V. Calculul puterii disipate e simplu: P=UxI =>15Vx8A=120W. 120W disipati pe ncmp =>m C. Acu te uiti in datasheet daca valorile rezultate sant suportate de tranzistor. In plus,autorul sch indica cate tranzistoare trebuie pt amperajul max. dorit. Link spre comentariu
nooob64 Postat Iunie 25, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2011 Am trecut de partea comenzii tranzistorului de putere , acum nu stiu cum sa procedez la generarea tensiunilor de comanda ...Din microcontroler generez un pwm apoi filtrat 0-5V si 0-4.095V generati de un DAC , eu am optat sa divizez aceste tensiuni la 2.5V pentru ca tensiunea maxima pe care sursa o va debita este de 25V , iar curentul 2.5A , aceasta faza este inca in dezvoltare si asi vrea sa stiu daca merita sa am tensiuni de comanda mai mari (ceea ce ar implica citeva modificari + rezistente divizoare de valori ciudate) sau sa ramin cu faza 0-2.5V ,care oricum sunt realizati tot prin divizarea tensiunii generate de pwm respectiv dac , insa rezistentele sunt de valori acceptabile .Ce nu imi place mie este faptul ca pentru 10mA(pe un consumator) voi genera 10mV , pentru 1V voi genera 100mV ce mi se par niste valori de tensiune cam mici si usor perturbabile , oricum si daca le dublez pentru 10mA voi genera 20mV. Link spre comentariu
25L91N11 Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Salut, Vezi poate gasesti ceva idei in linkul de mai jos. http://sergiols.blogspot.com/search/lab ... wer-Supply Succes Link spre comentariu
nooob64 Postat Iunie 26, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2011 Am studiat si schemele acestuia , insa mare problema la el este ca utilizeaza lm324 si are o acuratete proasta , degeaba zice el ca are pas fin (la setare , nu citire) de 5mV si 1mA , asa ceva nu o sa poata realiza decit cu DAC 12 bit si niste operationale de mare precizie gen LT1013.Problema consta in faptul ca vreau sa stiu daca merita sa am 0-2.5v unde 3mV zgomot este maxim cit pot tolera sau 0-5v unde pot tolera 6mV , insa pentru 0-5v(sau 0-4.096) am nevoie de inca un operational si o alimentare de 7v ceea ce complica din nou schema. Link spre comentariu
nooob64 Postat Iunie 27, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2011 Dupa multe teste am ajuns la concluzia ca o sursa digitala de laborator necesita circuite DAC minim 12 bit pentru comanda operationale , PWM filtrat nu merita , este instabil , la acuratete de genul 10mV e praf , cu cit se mareste frecventa pwm cu atita scade rezolutia si alte timpenii care le-am infruntat pe parcurs .Pt o sursa digitala musai ceva pe care te poti baza , comandat gen SPI si care nu e influientat de blocari/resetari microcontroller , protectii ESD , ideal ar fii optocuplat totul... poate sunt eu prea exigent , dar comanda digitala trebuie sa aibe o acuratete mare si protectie , altfel lasi la incarcat o baterie LI-PO si dupa o ora vezi ca a luat foc pentru ca a luat-o razna ceva in sistemul de control curent. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum