Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio cu tuburi de tras in banda de ultrascurte - Rema 8001

Vizitator Trilulilu

Postări Recomandate

Vizitator Trilulilu

Buna seara la toata lumea! Am primit un radio de la matusa (Tamara) care arata traznet (ca nou) si mai si merge. Ma deranjeaza ca nu pot sa ascult "Romania Actualitati" pe ultrascurte, ca i se termina scala la 100 MHz (87-100).

Radioul arata cam asa, scuzati franceza: :ras:

http://www.radiomuseum-bocket.de/mybb/s ... p?tid=3400

iar schema se poate da jos de aici: :dans:

http://elektrotanya.com/rema_8001_stere ... nload.html

Acuma, dupa revolutie eu am tras in banda multe aschimodii din alea cu tranzistoare folosind scobitori si modificind la intimplare forma unor bobine (cite o data iesea altadata ba) dar intre timp mi-am cumparat un MAVO si acuma am alte pretentii :101 :

E vreun lampar mai vechi pe aici care sa-mi spuna exact unde trebuie sa umblu ca sa ajung pina la 108 MHz? Poate sa fie si mai tinar, nu ma deranjeaza.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

2

• Relav

1

• nicolae57

1

• doru3160

1

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

Buna seara la toata lumea! Am primit un radio de la matusa (Tamara) care arata traznet (ca nou) si mai si merge. Ma deranjeaza ca nu pot sa ascult "Romania Actualitati" pe ultrascurte, ca i se termina scala la 100 MHz (87-100). Radioul arata cam asa, scuzati franceza: :ras: http://www.radiomuseum-bocket.de/mybb/s ... p?tid=3400iar schema se poate da jos de aici: :dans: http://elektrotanya.com/rema_8001_stere ... nload.htmlAcuma, dupa revolutie eu am tras in banda multe aschimodii din alea cu tranzistoare folosind scobitori si modificind la intimplare forma unor bobine (cite o data iesea altadata ba) dar intre timp mi-am cumparat un MAVO si acuma am alte pretentii :101 :E vreun lampar mai vechi pe aici care sa-mi spuna exact unde trebuie sa umblu ca sa ajung pina la 108 MHz? Poate sa fie si mai tinar, nu ma deranjeaza.

eu nu pot sa vad schema :sparge: trebuie modificat blocul de FM ,este realizat cu tubul ECC85daca poti pune aici acea parte a schemeitrebuiesc modificate bobinele si valorile unor condensatorioperatia este destul de migaloasa si cere ceva experientadaca pui schema aici incerc sa te ajut euam reusit sa estind banda la citeva aparate din colectia mea,la unele nu am reusit,se intimpla sa prinzi un post pe 5cm de scala,depinde de constructia blocului FM cele mai bune rezultate se obtin la cele care au acordul cu condensator variabil,este mai greu la cele care au acordul cu doua bobine in care se misca un miez metalic sau de ferita
Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu

Saru' mina Domnu' Vio (daca mai esti si "bio" cu atit mai bine)... :da O sa incerc sa hackeresc cumva schema sa scot numa intrarea de UKW, mai uitati-va miine, varog, ca acuma am probleme cu CPU-ul, nu atit cu el cit cu interfetele :sparge:

Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu

Coric, de mai puneai inca un 6 la username nici nu mai vorbeam cu tine... :speriat Asa ca multumesc frumos ca pot sa-mi vad de Merlot-ul asta in continuare... :jytuiyu

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Posted Image

e nasol :sparge:

acordul se face cu bobine,in interiorul lor gliseaza un miez

ca sa maresti banda trebuie sa intinzi mai mult cele doua bobine(sa ai un pas mai mare ) sau sa ai un nr mai mic de spire

trebuiesc micsorate si valorile condensatorilor care sunt in paralel cu bobinele ,valorile sunt critice 2,5..7pF probabil ca sunt facuti din sirme rasucite

sincer la acest gen de bloc FM nu ma bag nici eu,risti sa nu mai functioneze deloc

daca ai nervii tari sau vrei sa experimentezi ,incearca

daca te apuci de mesterit ,pune o poza cu bobinele,vezi ca acolo conteaza si jumatate de spira in plus sau in minus

Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu

ah da! cred ca stiu! Trebuie sa fac gauri in cablaj sa se duca miezul mai jos.... m-am lovit de asta cindva,,,Condensatoarele nu's problema ca acush le spulber.... :sparge:

Link spre comentariu
Vizitator viobio

ah da! cred ca stiu! Trebuie sa fac gauri in cablaj sa se duca miezul mai jos.... m-am lovit de asta cindva,,,Condensatoarele nu's problema ca acush le spulber.... :sparge:

vezi ca acolo ai trei conzi semireglabilidoi sunt la oscilator ,in paralel cu bobina oscilatorului si inca unu in serie cu ea
Link spre comentariu

Gindeste-te bine inainte sa ma pui sa umblu la toti trei (in mare stiu citi antichitati de scheme); la care consideri ca e de umblat prima data ?Multumesc pina aici, m-am lamurit destul de bine!

Link spre comentariu

Da jos C9 ( 5 pf) si rgleaza din trimerul T1 ( micsorind capacitatea acestuia) pana cand auzi Romania actualitati. Marcheaza cu oja trimerul inainte de a umbla in el. Daca nu va reusi operatia sa il poti reface cum a fost.

Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu

Mda!... :ciuda: Ca de obicei la sculele astea cu mult metal pe ele o sa fie problema dupa ce ies reglajele binishor si dupa aia trebuie sa-l impachetezi la loc, o sa incerc miine

Link spre comentariu

Si eu sunt de parere ca nu prea e indicat sa se umble in blocul de UUS ,mai ales cand posibilitatile tehnice se limiteaza la un mavo...as recomanda si eu,incercarea unui convertor de frecventa,si dupa asta,daca rezultatele nu vor fi multumitoare,sa se incerce modificarea,si spun asta,pt ca in caz de esec,nici cu un convertor de frecventa nu se va mai putea face nimic...odata zapacit blocul de UUS.

Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu

Nicolae57 multumesc pentru link! si celorlati care si-au spus parerile care se pare ca-s multe :speriat Ca un sumar al ideilor, inca o lampa nu merge inauntru ca transformatorul de retea se incalzeste destul de bine. Sa pun un montaj cu tranzistor pe intrare as avea impreisa ca ascult radioul RIC2. Reglajele in blocul UKW ar fi relativ usor de facut cu marele handicap ca, asa cum bine a scris cineva, ar insemna sa torn 20 de litri de lichid intr-o oala de 10l... la toate acestea inscriptionarile de scala ar deveni mai mult sau mai putin inutile. Asa ca o sa ma gindesc serios la solutia profesionista gasita de Selena (ce radiouri bune) a lui Philippe Annic... ce cap au nemtii astia :jytuiyu RAdioul mai are o problemutza, cind apas pe STEREO n-am sunet decit pe un canal; inseamna ca decodorul facut cu EABC80 e cam obosit sau semnalul nu este suficient de puternic?! Ca n-am pus antena externa inca, cu cea din carcasa (imensa) prinde o gramada de posturi...Pentru ca ati fost atit de amabili, MAVOul era de coloratura, ca altfel mi s-au ridicat vreo doua mingi foarte tentante la fileu pe tema asta... :nebun:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări