Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse de lumina ...Help...

Vizitator marius93d

Postări Recomandate

Vizitator marius93d

Buna ziua... unii elevi din clasa mea (printre care si eu) am primit un "proiect"... Scoala vrea sa bage panouri solare ca sa alimenteze holurile scolii,iar eu am fost ales ca sa fac un "referat" despre surse de lumina alimentate la 24v si trebuie sa caut (adica am cautat si nu prea am gasit mai nimic...majoritatea erau de 220v)in referat trebuie sa pun poza,puterea,timpul de viata,pretul si lucsii...ma intrebam daca ati putea sa imi da-ti informatii macar pentru o lampa de iluminat.Eu am gasit ceva pe baza de leduri cam 77 de leduri si avand consum de 4.5w la un pret de 119.00 Lei. Referatul trebuie sa-l dau marti...Pe urma trebuie sa fac schema circuitului in asta intra si adaugarea unor prize in laboratorul de fizica alimentate tot la 24v...si pe urma executarea "proiectului".

Va Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Un link pentru inceput si sper sa nu fie considerat reclama (Eng): http://www.easybizchina.com/freemember/ ... ltd-1.html . Nu ai specificat daca ceea ce cauti sa fie dintr-un magazin romanesc sau in lume. Cam ceea ce gasesti in link este ceea ce trebuie sa cauti in magazinele romanesti. Efectiv trebuie sa cauti lampi de iluminat cu distributie unghiulara luminoasa asemanatoare cu a lampilor existente pe hol si aproximativ la aceeasi putere totala. O idee de cautare ar fi dupa cuvintele " iluminat la 24V " (nu pun link pntru a nu fi considerat reclama). Poti sa faci pe "cumparatorul" in magazine ( asta inseamna sa iei la pas magazinele) si sa intrebi vanzatorul ce corpuri de iluminat la 24V au in stoc. Daca ai pe hol iluminat fluorescent poti iesi mai ieftin si mai eficient daca folosesti un invertor pentru alimentarea acelor lampi folosind acumulatorii de 24V ca sursa primara, invertorul fiind comandat de un senzor crepuscular.

Link spre comentariu
Vizitator marius93d

Multumesc pentru link... Pai normal ca vreau sa fie din romania (magazinul),iar din cate am inteles de la profu de fizica ca nu vrea sa se complice cu ridicatoare de tensiune sau alte chesti.. momentan pana marti eu trebuie sa caut cat mai multe lampi care functioneaza la 24v

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Nu vad de ce asa normal,pt mine conteaz numai calitate/pret, la 12V gasesti multe si poti sa le faci perechi de 2 in serie.Oricum ,si atea din Ro tot din china-s cumparate,numai ca sant purtatoare de adaos comercial si taxe catre stat.Stat care va pregateste voua pensii linistite(adica lucri pana mori,dupa esti linistit).

Link spre comentariu

Fara suparare, dar profesorul tau se incadreaza in comportamentul tipic de sef iar proiectul tau este de fapt mai degraba un studiu de piata. Adica, tu cauti ofertele, i le prezinti, si el o alege pe cea mai buna din punctul lui de vedere. Daca fondurile sunt limitate nu asa se pune problema, ci se cauta rezolvarea cea mai eficienta (ceea ce incearca profesorul sa faca), dar in acelasi timp trebuie sa respecte si reglementarile in vigoare referitoare la iluminatul acelui hol (fiind institutie de stat se poate lua amenda chiar si pentru acest lucru). Cat despre iluminat la 24V nu o sa prea gasesti multe lampi dedicate din cauza ca nu este o tensiune prea uzuala in iluminat, sistemele cu acumulatori sunt de obicei la 12V. Poti sa incerci "iluminat economic sino" sau " spicelight" sau "ekonoled" la cautare si vezi ce gasesti. Cat despre evitarea unui invertor sinus, tinand cont ca ai lampi fluorescente clasice cu balast magnetic, nu vad motivele. Sa dau un exemplu rapid folosind informatiile pe care le ai acum. Pe holul respectiv ai 3 lampi fluorescente de 36W fiecare si standardul prevede aceasta iluminare, nu mai putin. Din acest tabel http://www.lpelectric.ro/ro/support/lumeni_ro.html aflam ca un tub are 2800lm iar necesarul pe acel hol ajunge la 8400 lm. Asta inseamna ca lampile inlocuitoare trebuie sa aiba aceeasi putere luminoasa cu a lampilor inlocuite. Cautand informatii despre acea lampa de 77 de led-uri la 4,5W am gasit ca ar avea 410 lm. Impartind 8400 la 410 ne da 21 lampi cu led necesare pentru a asigura acelasi nivel de iluminare. Considerand 119 lei pe bucata ajungem la 2499 lei pe intreg holul exceptand manopera si cablurile de alimentare, iar alternativa la acesta metoda este un invertor sinus de 150W la 485 lei si ai avantajul ca folosesti lampile existente pe acel hol. Eficienta unei lampi fluorescente cu balast magnetic este intre 75% si 95% iar eficienta unui invertor sinus este de 85%. Adaugand sistemului un senzor crepuscular maresti autonomia pentru o anumita capacitate data a acumulatorilor. Sistemul acesta nu se construieste impartindu-l pe bucati ca la sfarsit sa le combini ci formeaza un tot unitar. Aceste informatii le gasesti de obicei la cei care si-au construit sisteme autonome folosind energia solara sau eoliana (aici pe forum sunt destui care te pot ajuta cu detalii si informatii practice si precise despre aceste sisteme).

Link spre comentariu

Cel mai simplu: se inlocuiesc corpurile cu balast magnetic cu unele cu balast electronic si se monteaza un invertor dreptunghiular.Multe scoli au deja instalate corpuri cu balasturi electronice (corpurile alea plate)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări