Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Configurare router

bogdy165

Postări Recomandate

Buna ziua!As avea o nelamurire.Acum de curand am primit un router de la Edimax AR-7084a si nu stiu cum sa il configurez sa mearga si pe PC si pe laptop internet-ul.Conexiunea de la internet este fiberlink de la RDS.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdy165

3

• nea_bobina

2

Buna ziua!As avea o nelamurire.Acum de curand am primit un router de la Edimax AR-7084a si nu stiu cum sa il configurez sa mearga si pe PC si pe laptop internet-ul.Conexiunea de la internet este fiberlink de la RDS.

Salut Bogdy,

AR-7084a :

Posted Image

e un router ADSL. Cu alte cuvinte, este destinat sa asigure conectivitate atunci cand furnizorul de servicii internet (ISP) iti ofera serviciul de acces prin intermediul unei linii (telefonica/comutata sau inchiriata) care constituie mediul fizic de transport. Urmatorul nivel este ADSL-ul, care incapsuleaza restul datelor si le transporta.

Ca sa poti folosi routerul tau, ar trebui ca RDS sa-ti ofere servicii de acces prin ADSL. Sincer, n-am idee daca RDS ofera asa ceva; am vazut doar aici un titlu care poate sugera ca acest lucru se intampla:

Configurarea conexiunii de Internet de tip ADSL PPPoE de la providerul RDS in Romania

Pana acum, stiam ca RDS oferea conectivitate prin cablu TV, fibra optica si Ethernet, dar nu si ADSL ! In functie de situatie, am vazut si Ethernet direct, dar cele mai multe iesiri la broadband le-am vazut prin PPP over Ethernet (PPPoE).

Oricum, daca ISP-ul tau (RDS) iti ofera totusi ADSL la locatia in care te afli, atunci ai putea folosi routerul pe care il ai, conform procedurilor descrise in manualul tehnic la pag. 13-17.

E foarte adevarat ca din enuntul problemei, as intelege mai degraba ca accesul la internet functioneaza de fapt, dar nu poti folosi decat fie laptopul, fie PC-ul. In aceasta situatie, presupun doua variante:

1) RDS-ul iti vine prin Ethernet si tu ai conectat mufa RJ45 ( a cablului de la RDS) intr-unul dintre porturile 1-4 de pe spatele routerului; in acest caz, este evident ca nu poti folosi decat un singur calculator, intrucat acele porturi reprezinta un switch. Pentru a scoate la Internet mai multi clienti (calculatoare), folosind un router, trebuie ca acesta sa aiba activata functia NAT (Network Address Translation), iar conectarea sa se execute corect. Adica, firul de la ISP sa se conecteze pe un port de WAN (Wide Area Network) iar clientii se vor conecta pe porturile switch-ului intern si/sau wireless.

In cazul unui router ADSL, portul WAN este portul RJ11 destinat conectarii la linia telefonica sau inchiriata.

Daca ai facut asa cum am presupus aici, atunci nu ai vreo sansa sa folosesti Edimax-ul tau ca si router, ptr. ca nu ai avea cum.

2) Daca RDS iti furnizeaza, totusi, acces prin ADSL, iar tu ai conectat corect legaturile, atunci e posibil ca functia NAT a routerului sa nu fie activata. Asta m-ar mira, ptr. ca in general, acest lucru este implicit la cele mai multe astfel de masinarii, pentru a simplifica eforturile de configurare. Dar nu ar fi exclus, asadar te rog sa verifici si sa revii aici cu o noua postare, sa ne lamuresti de cum stau in realitate lucrurile.

Sper sa-ti fi fost de folos !

Link spre comentariu

multumesc pt ajutor.o sa imi cumpar un router cu conexiune WAN.Stima

Salut!

Daca ai verificat si ai stabilit ca *NU* dispui de conectivitate ADSL la locatia de care povestesti, atunci cel mai probabil e ca accesul la Internet se face prin Ethernet. Un router cu interfata Ethernet pentru WAN va fi OK, *DAR* atentie ! --->

--> RDS ofera in cele mai multe cazuri acces prin PPPoE (PPP over Ethernet). Adica, Ethernet-ul e folosit ca sa ajungi pana intr-o masinarie locala a RDS, iar ca sa poti iesi in Internet, e necesar sa setezi si sa folosesti o conexiune (software) secundara, care se deruleaza prin PPP (Point-to-Point Tunneling Protocol) transportat prin Ethernet.

Conexiunea respectiva se face fie din calculator si se acceseaza in mod asemanator cu cele de tip dial-up ale vechilor modeme, fie din router, printr-un meniu special.

Inainte de a cumpara routerul, verifica daca RDS iti solicita PPPoE si in caz afirmativ, va trebui sa alegi un router care sa aiba capabilitati PPPoE. Asta o poti face consultand specificatiile acelui router, apeland eventual la un amic mai priceput, sau solicitand vanzatorului in mod expres un dispozitiv cu o asemenea facilitate.

Ca hint, din experienta iti spun ca de regula, cat dai atata face. Edimax sunt mediocre. Sanse mai mari de stabilitate in functionare si de aparitie ulterioara a problemelor iti ofera echipamentele realizate de brand-uri mai cunoscute, precum Linksys, D-Link, Zyxel, SMC sau eventual Trendnet. Am avut mai multe probleme cu echipamente de la Edimax, Belkin, IP-Time, Sitecom si TP-Link.

De asemenea, daca vrei sa conectezi un laptop, cel mai comod e printr-un sistem wireless. Asadar, ar fi indicat ca routerul tau sa dispuna si de wireless. De regula, cele cu 2 antene au o raza mai mare de actiune decat cele cu o singura antena. In cazul wireless-ului, va fi nevoie ca dupa ce ai vazut ca dispozitivele comunica intre ele (laptop <-> router), sa securizezi conexiunea printr-o metoda de tip WEP sau WPA-PSK (preferabil ultima). Altfel, te poti trezi ca altii vor profita de internetul distribuit la liber de routerul tau, hi !

Sper sa alegi ce trebuie si sa iti functioneze cat mai bine !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări