Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-ESR_CAPACIMETRU

nel65

Postări Recomandate

Multumesc, spor la construit si Dvs.LCD-urile au retroiluminare, de culoare rosie dar in foto de mai sus nu se vede prea bine din cauza blitz-ului de la aparatul foto.Montajele le-am facut pe rand, in timp, am vazut ca merg bine, le-am bagat in cutie si gata, nu mi-am pus problema sa folosesc doar un singur afisaj. Pe forum intr-adevar exista si alte variante, acele multitestere care asigura mai multe functii.

post-75644-139829727698_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,M-am hotarat sa-mi construiesc si eu un astfel de tester pentru condensatori si incep sa-mi procur cele necesare. In prima etapa m-ar interesa daca are cineva un PCB disponibil, nu am posibilitatea sa-l fac singur si este de preferat sa-l achizitionez. Multumesc.

Buna ziua,Sunt si eu interesat sa-mi construiesc testerul si caut si eu pcb-ul. Puteti sa ma ajutati in vreun fel? Aveti ceva oferte?Multumesc.
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Ce postez mai jos e ce am mai gasit prin calculatorul meu...salvat de aici de pe forum...

"

Reglaj ESR

procedezi in felul urmator: faci rost de o rezistenta de sub un ohm pe care o folosesti la calibrarea pe scala de 1 ohm,de exemplu 0.33 ohmi, una de 10 ohmi pe care o folosesti la calibrarea pe scala de 10 ohmi si un condensator de o valoare cunoscuta intre , sa zicem, 10 uF si 1000 uF pe care-l folosesti la calibrarea pe scala de condensatoare.Aceste 3 piese trebuie sa fie de precizie 1% sau masurate cu un aparat profesional ,adica sa stii concret valoarea realaInainte de a-l calibra este nevoie sa-l aduci la "0" ohmi din semireglabiul de 22k(care poate fi de la 2k la50k ) preferabil multitura,lucru care-l faci cu bornele in scurtcircuit ,borne care vor fi cele finale ,adica ce fire pui acum ,alea vor ramane mereu ca daca le schimbi s-ar putea sa aiba alta rezistenta ohmica si conteaza pe scala de sub 1 ohm.Bornele de masura se vor termina cu crocodili care vor face contact ferm pe terminalele condensatoarelor testateCa sa intri in meniul de calibrare ,cu aparatul nealimentat, apesi pe S1 si tii pe el apasat si apoi alimentezi ,dupa care apasand repetat tot pe S1 ,parcurgi scalele de 1 ohm ,de 10 ohmi si Cx.Apoi pe scala de 1 ohm pui rezistenta de 0.33 si din S2 sau S3 reglezi coeficientul de adunare sau scadere a afisarii pana afiseaza valoarea de 0.330 ohmi ,pe scala de 10 ohmi si Cx la fel .Atunci cand ai terminat de reglat pe o scala ,pentru a ramane memorata valoarea coeficientului ales ,trebuie sa apesi din nou pe S1 ,altfel nu se memoreazaOperatia de calibrare se face prin incercari repetate ,calibrezi ,opresti,alimentezi si vezi daca mai trebuie calibrat,daca da intri iar in meniul de calibrare etcLa o functionare corecta a aparatului pe primul rand se va vedea Cx--- iar pe al doilea rand ESR>11.xxx ohm (in urma calibrarii ,limita ESR mai creste sau mai scade cu 1 sau 2 ohmi)sper ca s-a inteles ce am vrut sa spun

reglajul de zero se face in asa fel incat sa se afiseze o valoare cat mai apropiata de zero,ideal 0.001,practic indicatia sa oscileze intre 0.000 si cativa miliohmi,cu bornele in scurtcircuit.Abia dupa aceea se trece la calibrare (obligatoriu in aceasta ordine)

"

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Revin la problema de care mă plîngeam la momentul construirii acestui esr+lcf adapter, instabilitatea rezultatului afișat.

Întrucît am început să fac niște teste de încărcătoare litiu-ion și m-am jucat un pic cu astfel de acumulatoare, am pus 2 acumulatori de telefon mobil, în serie, la alimentarea esr-lcf-ului. Am bibilit un pic divizorul rezistiv de la măsurarea tensiunii de baterie ce o afișează ca să fie reală. Am acum 7,7Vcc. Merge foarte bine iar cîștigul este stabilitatea esr afișat. În fond pentru un aparat de măsură tensiunea de baterii e cea mai curată.

Link spre comentariu

Exact acelasi defect am si eu (a suferit un soc de la un cond. 220uf/ 160v !! > e normal sa am 27 ohmi fata de masa pe pinii 11 si 32 ai picului (varianta cu 40 pini ) ??

Am acest esr+metru luat de la Iora.Am testat un cond. incarcat 100uf 350v si m-a lasat in pana.Am schimbat 1n4007,hcf4066,tl 431,am rescris picul  desii nu trebuia.Acum arata valoarea dubla la C-uri - exe..220uf arata 420uf.Nu se poate calibra pentru ca S1 nu functioneaza.

Link spre comentariu

Acum merge si S1 ;Intru in meniul de calibrare dar in aceasta faza nu masoara nimic -nici rezistente si nici C-uri.Sa fie dus vre-un TL072?.

Editat de ionel1959
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

schema si cablajul lay la esr capacimetru

Va multumesc, intentionez sa realizez si eu acest tester.

Am realizat cablajul, dar m-am limitat deocamdata la partea de alimentare deoarece nu am MC34063. Dintr-o placa am recuperat KA34063A +  1N5189 + bobina de pe pinul 2; din pacate tensiunea negativa este de -6 volti. Pot ajusta aceasta tensiune sau am nevoie de MC34063?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

L-ai facut sa mearga la -5V ?Din ce am vazut in datasheet-uri, sunt acelasi lucru. Probabil ai o problema la rezistentele de pe pinul 5. Cele 2 rezistente dicteaza tensiunea de iesire.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am acest esr+metru luat de la Iora.Am testat un cond. incarcat 100uf 350v si m-a lasat in pana.Am schimbat 1n4007,hcf4066,tl 431,am rescris picul  desii nu trebuia.Acum arata valoarea dubla la C-uri - exe..220uf arata 420uf.Nu se poate calibra pentru ca S1 nu functioneaza.

Am mai schimbat pic16f877-04/p ; lm393 ; tl082.mai am un tl082 care nu l-am schimbat.Valoarea la C-uri o arata bine insa nu pot regla esr corect.Calibrez cu o rezitenta de 1ohm si i-mi arata cand 1,059 cand0.970; 0.925 0,895 s.a.m.d. nu pot sa-l fac sa ramana la o valoare stabila.Trebuia sa reglez prima data din semiregkabilul de 22k?

Link spre comentariu

Stai liniștit nu ești singurul. Și la mine face la fel, cîteodată pare mai stabil da și cînd o ia razna...

Îl alimentez din 3x acc.litiu și tot nu e mulțumit.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări