Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-ESR_CAPACIMETRU

nel65

Postări Recomandate

L-am bagat in carcasa, nu e ea minunata da o aveam cumparata de cativa ani si statea degeaba. Am facut si bobina respectiva in carcasa tabla, eu am pus vreo 65 de spire ca sa aibe vreo 60uH fara oala. Aveam o chestie aiurea cu softu V1.2, pe masurat L nu disparea Bat x,y si se suprapunea pe ukH si masura L da nu stiam ce sunt cifrele uH sau mH. Am bagat hexul de la V4, versiunea cea mai completa cu quart, factor calitate Q la bobine si cu acest soft la masurare L nu mai apare tensiunea bateriei, e ok. Poate voi improviza in continuare pe placa si tranzistorul suplimentar pentru factorul Q. Pe aceasta schema, de la versiunea 4, cea pusa de oivp2003 la pagina 20, vad ca figureaza si cristal quart conectabil dupa releul de la FLC.

Am vazut ca are ceva setari suplimentare pe la partea de frecventmetru, nu am inteles exact ce.

A mai incercat cineva acest hex si testat cristal si factor Q?

Conector VGA si RCA pun la spate, nu sunt ceva ce voi folosi des, poate chiar deloc.

http://i39.tinypic.com/2jezpqs.jpg

http://i42.tinypic.com/vhyp2t.jpg

Link spre comentariu

Am pus tranzistorul BFR93A+4k7+470R care trag pinul 3 al LM311 la masa pentru masurarea factorului de calitate Q cand aparatul este setat pe L. Din descrierea autorului dintr-un fisier text nu prea pricep, traducerea in engleza nu cred ca e chiar ok. Zice autorul ca la diverse inductante intre 20uH...20mH masurarea Q a generat valori de 30-400 si in nu stiu ce situatii mai putin de 8, sau ceva de genu. Nu-mi dau seama exact ce este acest Q si cum, masurandu-l identific vreo problema. Am masurat cateva inductante micute si dadea peste 100 iar la bobina unui "transformator" dintr-un filtru EMI de dimensiuni mai mici (sursa DVD) dadea cam 18.Ma rog, de masurat masoara, da eu daca nu prea stiu ce masor nu trag nici o concluzie :rade:

Link spre comentariu

Aveam o chestie aiurea cu softu V1.2, pe masurat L nu disparea Bat x,y si se suprapunea pe ukH si masura L da nu stiam ce sunt cifrele uH sau mH. Am bagat hexul de la V4

La fel am si eu.Voi pune softul V4. Multumesc pentru idee.
Link spre comentariu

Am vazut ca are ceva setari suplimentare pe la partea de frecventmetru, nu am inteles exact ce.

Atasez niste poze cu submeniurile de la frecventmetru.Poate ne lamureste cineva ce este cu ele.

post-13013-139829670472_thumb.jpg

post-13013-139829670486_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am pus tranzistorul BFR93A+4k7+470R care trag pinul 3 al LM311 la masa pentru masurarea factorului de calitate Q cand aparatul este setat pe L. Din descrierea autorului dintr-un fisier text nu prea pricep, traducerea in engleza nu cred ca e chiar ok. Zice autorul ca la diverse inductante intre 20uH...20mH masurarea Q a generat valori de 30-400 si in nu stiu ce situatii mai putin de 8, sau ceva de genu. Nu-mi dau seama exact ce este acest Q si cum, masurandu-l identific vreo problema. Am masurat cateva inductante micute si dadea peste 100 iar la bobina unui "transformator" dintr-un filtru EMI de dimensiuni mai mici (sursa DVD) dadea cam 18.Ma rog, de masurat masoara, da eu daca nu prea stiu ce masor nu trag nici o concluzie :rade:

Salut.Ai mai descoperit ceva in legatura cu softul V4?Vreau sa te intreb daca pentru masurarea cristalelor de quartz are meniu separat.Daca da ,cum apare?O poza ar fi binevenita.In legatura cu factorul de calitate ,m-am uitat si eu pe textul autorului rus si am inteles ca foloseste la determinarea spirelor in scurt la bobinele pe ferita.A masurat bobine intre 20uH la 20mH si factorul de calitate a fost intre 30 si 400.Cand a pus o spira suplimentara in scurt,factorul a scazut totdeauna sub 8.
Link spre comentariu

Nu are meniu separat pentru cristale. Din cate imi aduc aminte nici nu am testat masurarea de cristale, mi-ar trebui o borna in plus si fir spre punctul respectiv din schema. In rest l-am cam lasat in pace, nu am identificat chestiile de la frecventmetru. Pe mine inca ma streseaza oscilatiile pe esr, si nu cele marunte in jurul valorii reale ci atuinci cand afiseaza valori duble/triple sau 0.Oricum ar fi, e super aparatul, am depanat o sursa smps mica de router unde erau 4 C-uri razna, masurarea in circuit e tare.

Link spre comentariu

In sursele SMPS mici de routere/switch/etc ce merg 24/7 cand ai un condi gata se schimba toti fara sa mai masori ceva.

Il schimbi si pe cel de filtrare de dupa puntea redresoare? Il schimbi si pe cel de 0,1~0,47 uF/275V de langa mufa de alimentare ?
Link spre comentariu

Sursa respectiva o mai reparasem de doua ori, prima data cu ajutorul forumului, e o sursa cu 3843 si de doua ori s-a dus condul de pe alimentarea integratului, unul micut de 22-47uF. De data asta insa erau dusi mai multi, cel in cauza, cei 2 de filtraj de pe iesire si cel de la 400V care era intrerupt. Un singur electrolitic micut a supravietuit, iar daca esr zicea ca e ok, nu l-am schimbat.Masurarea in circuit e foarte utila.

Link spre comentariu
Vizitator poiu00

In sursele SMPS mici de routere/switch/etc ce merg 24/7 cand ai un condi gata se schimba toti fara sa mai masori ceva.

Il schimbi si pe cel de filtrare de dupa puntea redresoare? Il schimbi si pe cel de 0,1~0,47 uF/275V de langa mufa de alimentare ?
Ma refer la electrolitici, scuze pentru ambiguitate.Si da, toti, chiar azi am avut un SMPS de la un Tplink, filtrajul final cu unul umflat putin, erau 2 dar am schimbat tot, iar cei de pe 300v aveau 30-40ohm, 2 buc 4,7u/400v, evident schimbati si astia.Singurul ce era ok era filtrajul integratului, un 47u/35v, care a fost schimbat deoarece e fiert/vechi/brand prost, si fiindca nu pot pune totul nou si lasa un condi de 1 leu pe post de bomba cu ceas.In aceasta aplicatie condi crapa as zice primul vinovat caldura iar second calitatea, daca s-ar putea gauri carcasele ar trai cu mult mai mult, dar apare riscul electrocutarii in caz ca patrunde vreun lichid, iar daca ar monta condi de calitate ar costa triplu, deci nu exista solutie ieftin si bun.Eu nu am ca ocupatie principala depanarea electronica btw.Sa rezum, daca schimbi toti electroliticii, sursa merge 2-3 ani, daca pui si brand bun, cu mult mai mult.Daca schimbi doar ce e evident defect in maxim 1 an vine inapoi, acum depinde ce doresti sa se intample.
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna ziua,M-am hotarat sa-mi construiesc si eu un astfel de tester pentru condensatori si incep sa-mi procur cele necesare. In prima etapa m-ar interesa daca are cineva un PCB disponibil, nu am posibilitatea sa-l fac singur si este de preferat sa-l achizitionez. Multumesc.

Link spre comentariu

foarte frumos si ingrijit realizat ! felicitari si multe masuratori iti doresc !ai folosit LCD fara ilumunare ?parca se putea face cu un singur LCD , cu un comutator si diode,rezistente aferente.....ca si la 3 in 1.....o parere personala, ingenios cu butonasele.... :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări