Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-ESR_CAPACIMETRU

nel65

Postări Recomandate

L.E. la adaptorul LCF trebuiesc condensatoare nepolarizate de 4uF !?

Nu. Eu am pus unul electrolitic de 10 micro.Cted ca autorul a conceput schema LCF pemtru componente smd. de acea a pus C2 in paralel cu C3 de 4 micro fiecare , sau C4 ,C5,de asemenea C7,C8.Nel66 a conceput cablajul pemtru componente SMT , deci eu am pus condensatori electrolitici , unul singur, de 10 ,respectiv 4,7 micro.
Link spre comentariu

Salut!Am lasat-o balta,ca vad ca nu ajung la nici un rezultat.Daca baietii nu il pot face,o sa iau unul de gata.

Din pacate nu are cum sa mearga in asemenea conditii... cablajul a fost proiectat pt o executie mult mai ingrijita.

Displayul se conecteza prin conectori pereche, e mult mai fiabil...

In fine, am refacut complet conexiunile cu displayul, era firicele care faceau scurt intre pini, exfolieri si intreruperi.

Nu prea are cum sa iasa aparat de masura...

Posted Image

Posted Image

Acum afisarea merge perfect insa indica cx = 0uf si esr=0.0000, se incalzesc tl431 si bc ul aferent, le-am schimbat dar tot se incalzesc... sunt prea multe elemente precare ca executie...

O inrebare la care as vrea un raspuns sincer, sa stiu ce caut: acest montaj a masurat vreodata bine ceva?

Link spre comentariu

Despre instabilitatea valorii esr afisate aveti vreun pont? Sunt anumite componente responsabile? Si aducerea la zero e aproape imposibila de facut arata tot felu de valori si la un moment dat numai 0.

LE clip video condensator 100 uF. ESR-ul aproape trebuie sa-l ghicesc ca fiind de 0,34

Link spre comentariu

Si la mine variaza indicatia valorilor.Dar nu trece prin zero .Am facut si varianta clasica si acelas lucru,cu deosebirea ca aici se schimbau doar ultimele doua cifre dupa virgula.Era mai stabil.Rezulta ca se mai poate cauta motivul. Eu l-am pus in cutie si nu mai pot face teste.La aducerea la zero din semireglabil,trebuie sa arate 0,1-0,3 -0,5 dar nu zero.Atentie la cordoanele de masura sa fie sectiune mai mare.

Link spre comentariu

Deci inseamna ca e relativ ok. Acum am fire de la sursa ATX iar conectarea lor la placa este pe pini tip bareta, cum am la LCD, ca solutie temporara. Am pus asa pentru faza asta de testare sa nu mi se tot rupa firele si sa umblu prea des cu letconu pe placa. In carcasa vor fi lipite pe placa si la borne banana.

Link spre comentariu

Sa nu cumva cuntactele din bareta sa fie cauza.El masora rezistente sub zero ohmi si acele contacte nu pot avea o rezitenta asa mica .Sunt departe de a avea contact perfect.

Link spre comentariu

Cositoriti generos toate traseele, deoarece sunt foarte subtiri. Mai ales in zona VT4, VT3, VD9, VD7, VD8 si testere.

Stabilizarea masurarii se obtine si din selectionarea lui 431 si a lui VT3.

@XAN77 - la tine este foarte ciudat ca ESR-ul se duce la zero in acelasi timp in care Cx-ul se duce tot spre zero. Asta nu e semn de contact imperfect.

Link spre comentariu

VT3 am pus un BC327, nu stiu daca este unul anume mai indicat, nu am 807, ala e smd. Am vazut ca e de 500mA, de aceea am pus un 327 si nu ceva gen 557, desi e un generator de c.c. de 10mA. Se comporta oare diferit cu alt tranzistor cum face cu diversi 431! De aceea spui ca trebuie selectionat? 431 am schimbat 4-5 pana sa se comporte normal dpdv al coeficientului. Cu unii nu mergea deloc, cu altul coeficientii trebuia sa ii setez aproape 2,000. 431 ce-l am acum permite coeficienti foarte aproape de 1,000.Unde ai vazut ca valoarea Cx se duce spre zero cand esr cade spre zero !? Valoarea Cx variaza chiar foarte putin, sub 1uF la acel cond de 100uF.

Link spre comentariu

VT3 am pus un BC327, nu stiu daca este unul anume mai indicat, nu am 807, ala e smd.

BC327 este echivalentul lui BC807. Difera doar capsula. http://www.nxp.com/documents/data_sheet ... _BC327.pdf

Unde ai vazut ca valoarea Cx se duce spre zero cand esr cade spre zero !?

Ai dreptate. M-am mai uitat odata la filmare si nu e cum am zis. Mi-a distras atentia faptul ca se modifica Cx de la 98 la 96 destul de repede.Incearca si cu alt VT4. Nu e obligatoriu sa pui IRF530. Eu nu am avut 530 si am folosit IRF640. Poti sa experimentezi cu orice MOS-FET, cu RDS(on) cat mai mic.Insist pe importanta unor trasee cat mai groase si a unor lipituri cat mai bune. Eu am montat pe aparat 2 borne jack 3,5mm in care introduc mufe din acestea http://www.tme.eu/ro/details/przew-pom- ... e-seturi/# la care am pus fire mai groase. In aparat, de la cablaj la mufele jack am pus niste fire de 2,5mm^2.
Link spre comentariu

Voi incerca sa fac imbunatatiri la grosimea firelor, traseelor, conexiunilor firelor de test etc. Mosfetul folosit de mine este un IRFZ44V recuperat dintr-un UPS, are RDSon de maxim 16,5 miliohm conform datasheet, deci cred ca mai bun de atat imi va fi greu sa gasesc. Va multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Mosfetul folosit de mine este un IRFZ44V recuperat dintr-un UPS, are RDSon de maxim 16,5 miliohm conform datasheet.

S-ar putea ca acel IRFZ44 recuperat sa nu mai aiba cei 16,5mohm ci sa aiba cu mult mai mult. Incearca si cu alti MOS-FET. De exemplu din aceia SMD folositi pe placile de baza. Adaptezi fire groase pe pini.
Link spre comentariu

Mai am o intrebare la voi. Inductanta din adaptorul LCF, cea care conform pozei din schema este una variabila, voi cum ati folosit? Regland acea inductanta are efect si la masurarea L si la C ? Eu am pus una fixa momentan dar care masurata cu un LC metru diy ce il am in casa indica 82uH in loc de 100. Am facut teste cu adaptorul si la inductante pare a indica mai mult si la condensatoare indica mai putin. Mai jos cateva poze, in ultima e masurarea unui C de 6,8n, masurarea indica 5,8.

http://i44.tinypic.com/1zf63x0.jpg

http://i43.tinypic.com/15rzckh.jpg

http://i39.tinypic.com/280jkt2.jpg

Link spre comentariu

Scuze pentru postul dublu. Am rezolvat problema. Am facut o inductanta pe un tor micut de prin CFL-uri care avea 111uH dupa LC-metrul versiunea John Becker. Am facut teste, am mai ajustat numaru de spire si am ajuns la adevar, la acel cond din foto anterior acum imi afiseaza 6870 pF. Inductanta finala a fost de 95uH. Masoara bine si pe inductante. Imi place ca aducerea le zero o tine minte.Am testat si intrarea de F cu calibratorul de la osciloscopul meu romanesc E0102. Pe iesirea lui de 80mV nu a masurat, pe cea de 800mV a masurat, indicand 988-989Hz. Observ ca de pe cablajul adaptorului lipseste primul etaj cu FET-ul si primul BFR93. Prin documentatiile rusesti am vazut ca era construit separt in sonda. Asa voi face si eu.Per total imi place foarte mult aparatul. Foarte bun proiectul.

Link spre comentariu

Scuze pentru postul dublu. Am rezolvat problema. Am facut o inductanta pe un tor micut de prin CFL-uri care avea 111uH dupa LC-metrul versiunea John Becker. Am facut teste, am mai ajustat numaru de spire si am ajuns la adevar, la acel cond din foto anterior acum imi afiseaza 6870 pF. Inductanta finala a fost de 95uH. Masoara bine si pe inductante. Imi place ca aducerea le zero o tine minte.Am testat si intrarea de F cu calibratorul de la osciloscopul meu romanesc E0102. Pe iesirea lui de 80mV nu a masurat, pe cea de 800mV a masurat, indicand 988-989Hz. Observ ca de pe cablajul adaptorului lipseste primul etaj cu FET-ul si primul BFR93. Prin documentatiile rusesti am vazut ca era construit separt in sonda. Asa voi face si eu.Per total imi place foarte mult aparatul. Foarte bun proiectul.

Fara sonda masoara frecventa semnalelor cu amplitudine de 100mV.Cu sonda 30mV.Am luat semnal dintr-un Versatester vechi si se pote sa fie putin decalibrat.In schema rezistenta de alimentare a sondei,R15 150 ohmi este cu asterisc.Eu nu am mai umblat la ea dar as fi curios ce efect are.As fi recunoscator daca mi-ai spune.Da repede te misti.Nu apuc sa-ti raspund ca ai si rezolvat problema.Si ai descoperit si calibrarea pe L si pe C.Felicitari.Am facut bobina ca in schema.Pe carcasa din poza se bobineaza 42 spire (depinde de miez,mai multe sau mai putine) cu sarma de 0,2mm.Am tot masurat inductanta pana a iesit 100uh cu miezul reglat la mijloc.
Link spre comentariu

Poze cu sonda fe frecventa:Amplitudinea minima pe care o poate masura fara sonda este de 192mV varf la varf .Cu sonda este 68mV VVAm masurat cu un osciloscop Tektronix.

post-13013-139829668983_thumb.jpg

post-13013-139829668993_thumb.jpg

post-13013-139829669001_thumb.jpg

post-13013-139829669011_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări