Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

joaca de-a frecventmetrele

nico_2010

Postări Recomandate

Salut tuturor!

Recent am terminat un wobbler RF insa am uitat ca mai trebuie si un frecventmetru pentru afisarea valorii stabilite.

Pentru ca nu merita sa-mi complic existenta realizand un alt frecventmetru ca cel postat altundeva pe forum, m-am jucat cu un ATtiny 2313 (si cu fratele lui mai batran AT90S2313) si am conceput un aparat care afiseaza frecventa cu precizie de zeci de kilohertzi (si cu baza de timp de 2,56 ms), mai mult decat multumitoare pentru aplicatia de baza.

Mai jos este o fotografie cu montajul realizat pe breadboard, iar valoarea afisata este cea a unui oscilator incapsulat de 1,00000MHz:

Posted Image

In atasament postez schema de principiu si fisierul .hex pentru AT902313

Firmware-ul a fost realizat in BASCOM.

Daca va intereseaza, va rog sa modificati pe schema valoarea quartzului, de la 10 MHz la 12 MHz.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nico_2010

6

• Mikrosha

2

• yo9hnf

1

• nickrvl

1

Top autori în acest subiect

De ce afiseaza 25,6 la oscilator de 1MHz? :nas: Sau n-am inteles eu bine?In orice caz, simpatic proiect. Daca mai ai pini liberi ai putea sa-i atasezi un prescaler extern, dintr-o familie logica care sa permita o frecventa mai mare decat Atmelul. De exemplu 74HC4040, care duce pana la 60MHz. Sau LV4040, pana la 100MHz, dar se gaseste mai greu. Pana la urma, ai zis ca-i de RF, asadar e pacat sa-l limitezi la 20MHz.Despre ce Wobbler este vorba?

Link spre comentariu

Salut!Potrivit schemei din atasament, frecventmetrul este prevazut cu un prescaler U666BS, care divizeaza cu 256, frecventa maxima fiind de 1.3 GHz.Asta este motivul pentru care display-ul afiseaza "25.6".Inca nu am facut cablajele pentru baza si afisoare.Este un wobbler home made, cu un selector de canale, 1 amplificator MAX2611, un generator de dinte de fierastrau (cu posibilitatea reglarii plajei de frecventa ) care furnizeaza o putere de -2dBm/50Ohm in gama 86-920MHz.Urmeaza sa construiesc un mixer care sa-mi permita coborarea frecventei minime pana la 100kHz sau 1MHz, voi vedea.

Link spre comentariu

Stiu!Acu' 15 ani am mai facut un generator RF cu un selector TV si reglaj automat de nivel. E de-acu' istorie.

Ar fi interesant si acum !Daca cumva o sa treceti la un alt uC, poate luati in considerare si folosirea a mai multor digiti.
Link spre comentariu

Salut tuturor!Recent am terminat un wobbler RF insa am uitat ca mai trebuie si un frecventmetru pentru afisarea valorii stabilite.Pentru ca nu merita sa-mi complic existenta realizand un alt frecventmetru ca cel postat altundeva pe forum.....

Este vre-o deosebire fata de acest frecventmetru? ma refer la soft....
Link spre comentariu

@yo9hnf

Salut!

In sectiunea DIY (viewtopic.php?f=14&t=78680) am prezentat un frecventmetru, pe care il folosesc de ceva timp.

Este realizat cu PIC 16F628A si MAX 7219, iar in aceasta varianta poate masura max.62MHz.

Cu prescalerul aferent, pot masura frecvente de max.2.4GHz.

Poti vizualiza fisierele atat in topicul respectiv cat si pe site.

In alta ordine de idei, frecventmetrul din acest topic nu are nevoie de o precizie ridicata, avand in vedere ca wobbler-ul, prin constructie nu presupune un nivel inalt de masurare.

Si ca sa nu raspund in paragrafe diferite in cadrul acestui topic, pentru nickrvl raspunsul este ca principial, toate frecventmetrele folosesc o baza de timp care esantioneaza semnalul de masurat, prelucreaza rezultatul masurarii si il afiseaza. Particularitatile intervin in ceea ce priveste microcontroller-ul folosit (particularitati de programare), precizia de masurare (selectia bazei de timp si oscilatorul de referinta) si dispozitivul de afisare (pe LCD sau LED).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Daca nu e cu suparare, am o intrebare: unde se gasesc prescalere de genul lui U666 ? De cumparat, ca nu am surse de tunere tv (unde am inteles ca se mai ascund minunatii din astea).

Link spre comentariu

salut, deep-blue!Prescalerul l-am cumparat acum vreo 3 ani de pe Smardan, de la un magazin de electronice - care din pacate s-a desfiintat.Totusi mai cauta pe la furnizorii externi de componente, poate gasesti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări