Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EMI

Vizitator yo8tww

Postări Recomandate

Vizitator yo8tww

Buna seara...Am realizat un automat cu un 16f877 care comanda doua motoare trifazice (unul prin intermediul unui inverter,celalalt cu un contactor )si mai multe electrovalve comandate cu ajutorul unor relee in 24 V/AC.Partea electronica cu PIC-ul este intr-un cofret metalic separat - legat la pamant, iar partea de executie ( inverter,relee, etc ) in alt cofret metalic,deasemenea legat la pamant. Releele si contactorul pot fi actionate si manual - comutatoare in paralel pe comenzile respective(contacte relee de pe placa PIC-ului).In stand-by, PIC-ul interogheaza continuu o tastatura 4x4.Problema apare in momentul in care PIC-ul este in stand-by si se apasa oricare din comutatoarele sus mentionate ....Sare aleator la inceputurile de rutine continute in meniul tastaturii, ca si cum ar "vedea" o tasta apasata...Alimentarea Pic-ului contine un filtru emi pe 220V, si o ferita pe cablu,in exteriorul cutiei...Cum pot reduce sau elimina aceste interferente ?M-am gandit in prima faza sa ecranez cablul panglica de la tastatura cu niste banda adeziva de cupru...Daca ati avut asemenea probleme si le-ati dat de capat, poate ma ajutati cu niste sfaturi...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sofian

1

• sosoi

1

• picolo

1

Top autori în acest subiect

deoarece trec curenti/tensiuni mari se induc in fire paraziti electricicred ca cea mai eleganta solutie sa scapi de asta este sa refaci softwareadica cind scanezi tastatura dupa ce ai detectat un buton apasat sa mai astepti 20ms si sa scanezi din nou sa te convingi ca este apasat butonul respectiv

Link spre comentariu
Vizitator yo8tww

M-am gandit la asa ceva,dar deja sunt la "memory used"= 2017 din Page0, si ca sa sa trec la Page1, trebuie sa reorganizez tot programul si nu mi-a mai ramas timp ca sa incerc lucrul acesta...Ceva solutii mai "hardware", ar fi?

Link spre comentariu

Daca ai acces la resistorii pullup(down) pentru butoanele din tastatura, incearca sa le reduci cat mai mult (ex: daca ai 4k7 poti pune 470; inclusiv la MCLR daca-l folosesti pe post de reset).Daca nu poti modifica acesti resistori , mai pune cate unul pe pinii de la PIC (470).Evetual cate un condensator (10nf) cat mai aprope de pinii PIC pe care intra butoanele.

Link spre comentariu
Vizitator yo8tww

Buna...Treaba e ca butoanele se duc direct pe cele doua relee si contactor care nu au nici o treaba cu PIC-ul...PIC-ul doar da niste comenzi inverterului si atat...Tastatura si cablul ei este in cu totul alta cutie metalica impreuna cu PIC-ul, legata la pamant...De aici si nelamurirea mea...E posibil ca aceste relee (bobine+contacte) sa faca asa mare "galagie" in momentul actionarii lor ? Ce metoda ar fi mai nimerita sa suprim aceste interferente, in afara de a folosi ssr-uri (e tardiv pentru asa ceva...)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări