maverik_ro Postat Martie 8, 2011 Partajează Postat Martie 8, 2011 cum spune si titlul ... se naste un amplificator pe lampi in clasa A schema .... luata de la colegul Gabriele cu precizarea ca finalele vor fi 6P3CE, iar preampliful va fi cu ECC83 la care se mai adauga un etaj de preamplifcare cu ECC 82 pentru microfon se vor adauga si doua lampi EM84 pe post de VU-metre Trafurile de iesire sunt de 18,8 cm2 , trafu de alimentare sper sa gasesc maine unul de 25 cm 2 tot la indemnul lui gabriele am facut niste schite cu sasiul pentru amplif , in varianta stereo cam asa or sa arate lampile la final pe sasiu sasiul o sa aiba 500 mm / 400 de mm / 100 mm o sa revin cu poze si detali pe parcurs ... deja am dat dimensiunile unui coleg de pe forum sa se apuce de sasiu si de decupajele necesare Rog pe aceasta cale pe colegi sa vina cu sugesti si idei Link spre comentariu
Terry34 Postat Martie 8, 2011 Partajează Postat Martie 8, 2011 Si cam cat crezi ca scoate dracia asta pe canal? Se poate modifica pt o boxa cu filtre? Link spre comentariu
maverik_ro Postat Martie 8, 2011 Autor Partajează Postat Martie 8, 2011 Si cam cat crezi ca scoate dracia asta pe canal? Se poate modifica pt o boxa cu filtre?pai dracia scoate pe undeva pe la 30 - 40 de W pe canal ... depinde ffff mult de trafu de iesire si de cum este bobinat acesta din cate am inteles , cu cat are sectiunea mai mare cu atat poti aveafrecvente cat mai joase , cat despre modificare .... cred ca tre sa sti ce impedanta are incinta si bobinezi trafu de iesire pe cati ohmi iti trebuie ... daca gresesc rog un coleg sa ma corecteze .. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Raspunsul primului etaj V1-ECC85(1) si etajului final V2-V3-V4(2) este de tipul "Bactrian camel"=camila cu doua cocoase ...la "puterea a doua" (coltul din stinga jos img.,... http://www.nationalgeographic.co.jp/ani ... 02a8c0RCRD ), asociind si corectia de ton care in anumite situatii poate deveni si ea "Bactrian camel" ,ma intreb pentru ce sursa de semnal ! este destinata intrarea acestui amplificator ?!(doua bucle de reactie negativa selectiva in raport cu frecventa ,bucla 1 si 2 +corectia de ton=supra-corectie de ton ,"super-schema"- raspuns frecvente-medii la "subsol"). Nu este bine sa utilizati bucle de reactie negativa-neliniare(selective) in raport cu frecventa in general(mai ales ca in situatia prezentata exista un corector de ton) , acest tip de bucle se utilizeaza numai in situatii-dedicate(RIIA etc). Altfel ideea structuri metalice/sasiu fiind buna. Link spre comentariu
maverik_ro Postat Martie 9, 2011 Autor Partajează Postat Martie 9, 2011 deci ... ina afara de camila nu mai inteleg nimic .... Schema o am de la colegul nostru din verona , cu care colaborez si ma ajuta cu foarte multe detali ..m-a asigurat ca este o schema foarte buna HI FI dealtfel . nu l-am auzit sa imi spuna nimic de camile .. oricum sasiul este in faza de proiectare si pe saptamana viitoare o sa il am in fata ochilor ...se pot face corectii la schema , de asta am si deschis acest topic .. Sursa de semnal va fi un tunner fm , un PC/laptop si un microfon ...(merge super la chefuri .. mai ales cand se trage maimult la masea si iti vine cheful de cantat )In locul ECC 85 Voi folosi ECC83 , iar preamplificatorul de mic si tunner cu 1 lampa ECC82 (jumatate ptr mic jumatate pentru radio ) deci astept modificarile ...NU AM LUCRAT CU LAMPI pana acum , am auzit unul si am ramas marcat ... nu ma asteptam la asemenea calitate a sunetului muuuuuult peste circuite integrate si alte amplif ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 O bucla de reactie negativa o puteti intelege ?(daca o veti intelege... ,o sa intelegeti si "analogia" cu cele doua cocoase ale camilei...)in coltul de jos-stinga download/file.php?id=63733&mode=view fiind prezentat ca exemplu raspunsul in frecventa estimat al etajului V1(acest raspuns avind doua "cocoase"...,bucla de reactie negativa fiind incercuita si marcata cu 1 in cazul etajului final V2-V3-V4 bucla de reactie negativa este incercuita si marcata cu 2 ).Poate cândva(într-o bună zi , mai devreme sau mai târziu) o sâ înţelegeţi... Sau , posibil sâ nu trebuiascâ sâ înţelegeţi ,desigur.(ne-fiind obligatorie înţelegerea ). Link spre comentariu
maverik_ro Postat Martie 9, 2011 Autor Partajează Postat Martie 9, 2011 reactia negativa globala este (pe intelesul meu ) o intoarcere a semnalului de iesire inapoi in preamplificator , pentru a corectaeventualele greseli de amplificare .... gresesc???cred ca am prins ideea ... eu am doua reacti negative pe schema ... trebuia decat una ??? sau niciuna ???gabriele mi-a spus ca a facut si el aceasta schema si ca performantele sunt super acum astept si elte pareri .. posibil sa fi gresit gabriele Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Dumneavoastra deocamdata nu vedeti ce contine bucla de reactie 1 si 2 de aici download/file.php?id=63733&mode=view ,practic acea bucla de reactie aplica reactia negativa selectiv in raport cu ecartul de frecventa amplificat ,gradul de reactie negativa difera pentru frecvente joase medii si inalte. Link spre comentariu
maverik_ro Postat Martie 9, 2011 Autor Partajează Postat Martie 9, 2011 ca rog sa ma deslusiti si pe mine ... posibil sa imi scape cate ceva ... este cumva un filtru RC ?? cred ca nu este cazul sa ne vb la pers I-a ... am doar 30 de ani , posibil ca dumneavoastra sa fiti mult mai in varsta Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Sint cite doua filtre inseriate unul trece jos(format din 1K-0,1uF) si unul trece sus (format din O,5K-5K-0,25uF) in ambele bucle de reactie negativa , actiunea combinata a celor doua filtre in bucla de reactie produce o "gaura" in ecartul de frecvente medii redat , atit in etajul de intrare V1 cit si in etajul final V2-V3-V4 ,asadar o dubla corectie...,intermediata si de corectia de ton.Cele doua bucle de reactie negativa nu liniarizeaza nici_cum cistigul in raport cu frecventa/ din contra deliniarizeaza acest cistig-cistig devenit variabil in raport cu frecventa redata/amplificata .Cistigul va fi diferit in raport cu frecventele redate(joase-medii-inalte) facind abstracţie de existenta corectiei de ton(cistigul dat de amplificator in raport cu frecventa va fi ne-liniar chiar atunci cind ar lipsi corectia de ton ,practic joasele si inaltele sint avantajate excesiv prin corectiile aplicate in bucla de reactie negativa ,nici nu stiu la ce va mai folosi corectorul de ton propiu zis-probabil va corecta cistigul excesiv obtinut la joase si inalte din configuratia NFB ,unii merg fara corectii-alti fac exces). Link spre comentariu
maverik_ro Postat Martie 9, 2011 Autor Partajează Postat Martie 9, 2011 pai in cazul de fata am sa renunt la primul filtru ... presupun ca este cel mai indicat sa se ranunte la el , astfel nu o sa mai am asamare gaura (cum o numiti dumneavoastra in frecventele medii) si are sa ramana decat al doilea filtru cu rol de corectare a greselilorde amplificare Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Al doilea filtru-compus din etajul final V2-V3-V4 nu corecteaza nici o greseala de amplificare !. Acele filtre compuse este bine sa fie ilocuite cu cite o rezistenta "chioara" paralel cu un C_eu de ordinul zeci-pF,valoarea rezistentei "chioare" va determina gradul de reactie negativa dorit. Asa cum sint acum(figurate in schema) etajul de intrare si etajul final poseda corectii de ton fixe , date de elementele R-C din aceste bucle de reactie negativa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Prima bucla asigura reglajul fiziologic DOAR la volum ff mic a se vedea divizorul pe potentiometrul de intrare /volum....dupa cresterea volumului acest efect dispare ....asa ca lasa-l asa . Si ca un ultim sfat activeaza aceste bucle dupa ce ai realizat si testat ampul....Nu te lasa "dus" de gurile rele.... :rade:E un amp cu "fite" care merita Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Eu fug si de potentiometrul de volum (alti aplica trei corectii consecutiv ...,si uite asa se ajunge la "amplificatoare-instrumente muzicale"). Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 In locul ECC 85 Voi folosi ECC83 ... Nu recomand aceasta inlocuire, parametrii acestor tuburi sunt total diferiti. ECC83 contine triode de curent anodic mic si amplificare mare, iar ECC85 suporta curenti anodici mari, Pda mult mai mare iar amplificarea e la jumatate fata de ECC83 ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum