Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea de la distanta a intensitatii luminoase

Vizitator floryn_99

Postări Recomandate

Vizitator floryn_99

In primul rand sper sa nu fi postat gresit.In al doilea rand as avea o mica problema, si anume: recent am primit un proiect cu titlul de mai sus, in care ar trebui sa folosesc 2microcontrolere, programabile (Pic-uri), doua emitatoare si un display.Rugamintea mea este daca cineva ma poate ajuta cu idei, sfaturi sau scheme, as fi foarte recunoscator. Desi sunt incepator si nu stapanesc prea bine microcontrolerele prin munca si ambitie sper sa duc la bun sfarsit acest proiect.Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

1

• srdjan

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

la ce te referi cand spui emitatoare? surse de lumina sau radio? oricum ar fi ai nevoie de receptoare de lumina. ca sa poti fi ajutat trebuie sa dai urmatoarele detalii:1) sursa de lumina si caracteristicile ei (natura, spectru, luminanta, unghi, etc)2) senzorul de lumina si carasteristicile lui (natura, tipul si valorile semnalului de iesire, rezolutie, etc)3) distanta, filtre de lumina, unghi de incidentaproblema in sine nu e grea... cu pic-ul iei o valoare digitala sau daca e analogica faci conversia in digital si afisezi ceva pe ecran in functie de valoarea citita. problema consta in adaptarea senzorului la sursa de lumina si adaptarea iesirii senzorului la intrarea pic-ului.Un detaliu demn de precizat este punctul de vedere asupra proiectului. Adica un profesor de optica se focalizeaza pe radiometrie pe cand unul de electronica il intereseaza mai mult captarea si prelucrarea semnalelor.

Link spre comentariu
Vizitator floryn_99

Emitatoarele sunt radio (TX si RX 433).Pentru inceput as avea nevoie de o schema de conectare a unui microcontroler la un senzor luminos.Am gasit eu ceva scheme pe net, dar sunt mai mult la domeniul profesionist-super avansat. As avea nevoie de o schema cat mai aproape de realitate:cum sa conectez un microcontroler la un senzor.Profesoerul indrumator este interesat de captarea si prelucrarea semnalelor, fiind de electronica.Multumesc de sfaturi (luni cand ma intalnesc cu profu o sa primesc si caracteristicile componentelor)toate cele bune

Link spre comentariu

Cred ca proiectul trebuie impartit in blocuri functionale. Incerc sa le clasific, cam dupa cum vad eu situatia : 1. Traductorul. Acesta trebuie sa converteasca marimea neelectrica, in speta lumina, intr-o marime proportionala electrica. Trebuie sa te hotarasti la caracteristicile traductorului in functie de spectrul luminii detectate, proportionalitate si limitele maxime si minime de masura.2. Microcontrolerul emitatorului. Acesta trebuie sa contina un modul ADC (convertor analog-digital), la care trebuie sa hotarasti precizia cu care masori, aceasta determinand alegerea microcontrolerului.3. Emitatorul. Se pare ca te-ai hotarat la module de transmisie radio pe 433 MHz. Tinand cont ca, daca transmisia radio va fi unidirectionala, va trebui sa implementezi in soft-ul microcontrolerului o metoda de corectie a erorilor.4. Receptorul. Acesta, impreuna cu emitatorul, vor trebui sa asigure o legatura radio suficient de stabila pentru a minimiza rata de erori.5. Microcontrolerul receptorului. Acesta poate sa aiba mai putine optiuni decat microcontrolerul emitatorului, daca functia de baza este doar decodarea si afisarea datelor primite.6. Afisajul. Acesta trebuie sa afiseze datele masurate si sa le faca inteligibile unui operator uman. Alegerea lui este in functie de tipul datelor de afisat si de optiunile suplimentare dorite.7. Modulele de alimentare. Aceste trebuie sa asigure alimentarea neintrerupta a celor doua montaje pe toata durata de functionare.8. Soft-ul. Programul microcontrolerului emitator trebuie sa faca achizitia de date de la ADC, sa adauge datele pentru corectia erorilor si sa codifice serial datele care vor fi transmise catre emitatorul radio. Programul receptorului trebuie sa refaca in ordine inversa pasii facuti la emisie adica : decodificarea seriala, extragerea datelor pentru corectia erorilor si codarea datelor in formatul cerut de tipul afisajului.Fiecare modul in parte trebuie analizat diferit, in functie de parametrii ceruti de proiect, dar fiecare modul este dependent de modulul anterior. Pentru inceput trebuie sa hotarasti locul de masura, distanta intre emitator si receptor, disponibilitatea surselor de energie si numarul sau tipul optiunilor cerute de profesor. Inca o precizare ajutatoare ar fi si scopul montajului care va determina caracteristica optiunilor suplimentare (daca va fi in cadrul unei statii meteo, de exemplu, o optiune ar fi integrarea luminozitatii pe toata durata zilei, alta ar fi memorarea orei la care s-a inceput sau s-a sfarsit inregistrarea parametrilor).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări