Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator ,aparat de pilogravat!

7apte

Postări Recomandate

Buna dimineata, va rog ajutati-ma sa fac acesta sursa sau redresor ce este ,am dat 50lei are un traf la 110-220v,primarul, iar secundarul scoate mai multe tensiuni ,incepind cu 2v ,pina la 30vCred ca am gresit cind am desfacut carcasa si flencanea ceva in el probabil bobina(mosorasul)de la voltmetru am rupt un surub care prindea un fir al ampermetrului nu stiu de unde ,are papuc cu gaura de 4mm e posibil ca acest surub sa fi venit prins pe masa de aluminiu a voltmetrului?Alte doua fire le-am dezlipit eu ,defapt unul ca unu era deja dezlipit ,de pe mosorasul-bobina, firul de cupru de pe bobina era desirat si rupt de la contact ,probabil ca a fost ars? Are culoarea aceea de scrum gri pe el dar nu miroase a ars,firul e foarte finut.Jos are 4 borne in dreptul la doua scrie un s culcat iar la doua un =,deci alternativ si continu ,mai scrie acolo ,6A,probabil scoate la tensiune de 24v ,6Amperi. La ultima borna cea de curent continuu este un fir mai scurt nelegat nicaieri si nu stiu unde ar trebui sa-l leg, cumva mai lipseste diode sau altceva prin el?Deasemenea n-am vazut niciodata acel grup de patrate de tablite ce face ,e un fel de radiatoare sau sunt diode , dar asa diode pe un ax n-am vazut!Mai are in spate doua sigurante pt primar si secundar, iar trecerea dintre tensiunile primarului se face printr-o punte care se baga intr-un suport asemanator cu cel de lampi vechi.Imi pare rau de voltmetru as vrea sa-l fac ,pare o mica masinarie ca un ceas complicata, o sa-l rebobinez din nou daca gasesc fir ,dar am nevoie de indrumare ca nu ma pricep destul, cu fiecare fir de unde vine , si daca ciudateniile alea patrate de aluminiu sunt diode sau nu!Pun si pozeAm sris aparat de pilogravat ca e primul meu contact cu electricitatea in clasele primare ,cind ne-a aratat profu de fizica cum se pilograveaza cu aceasta sursa ,si iata ca dupa muuulti ani sursa a devenit a mea ,v-a fi al doilea lucrusor component dupa o trusa Manessman de tubulare care am luat-0 pt un hirb de Dacie !Bineinteles daca voi reusi sa-mi fac un mic atelier amator,cum am vazut la cei de pe aici!Va multumesc mult de tot!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 7apte

15

• cristian_draghiescu

2

• vio2007

1

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Acel "grup de patrate de tablite" :rade: este un antic redresor cu seleniu !

Este de mult timp depasit, avand caracteristici mai mult decat modeste.

Eu n-am prea inteles daca doriti sa-l transformati intr-o sursa sau sa-l utilizati

pentru pirogravura... din topic mai reiese ca nu le aveti cu electrotehnica.

Secundarul acelui transformator furniza mai multe tensiuni ce puteau fi

preluate (in scop didactic) cu ajutorul fiselor tip "banana" de pe bornele a... g.

De asemenea, de pe bornele negre se putea prelua fie o tensiune alternativa

(la un curent disponibil mai mare), fie aceeasi tensiune redresata cu ajutorul

respectivei punti cu seleniu, insa nefiltrata.

Link spre comentariu

Multumesc pt raspuns , ca aparat de pilogravat l-am vazut eu la scoala cind eram mic , dar acum vreau sa-l folosesc ca redresor daca se poate la mai multe tensiuni ,dar indeseobi macar pt incarcat acumulatori de 12v, apoi mi-ar place sa-l folosesc si ca sursa de incercat ,anumite piese.Da este foarte adevarat ce spuneti.Mai fac o poza cu spatele secundaruluiAre doi condensatori negri mari aia nu sunt pt filtrare?Atunci ,ce piese as avea nevoie ca sa-l fac redresor si in acelasi timp sa ramina si ca sursa? Din aceste diode s-ar putea face o punte redresoare? Am si niste semireglabile ,rezistori si condensatori .

Link spre comentariu

Am un alt voltmetru probabil a fost de la o masina veche dar e bun ,masoara ,as putea sa-l pun in locul celui stricat ,numai ca trebuie sa decupez sa intre pe placa de textolit, as vrea sa-i atasez si un ampermetru dar nu stiu de citi Amperi am nevoie ,ca sa fac rost de unul, va rog sa-mi spuneti, de asemenea ce diode si cite trebuie sa cumpar ?

Link spre comentariu

Trafu scoate 6A la tensiunea de 24v. La 12v v-a scoate aproximativ 3?

Daca la 24V scoate 6A asta inseamna 144W asta inseamna la 12V va scoate 12A(greu cu Fizica asta se pare ca in scoala v-au invatat pirogravatul in loc de ce trebuia sa va invete)
Link spre comentariu

Recunosc , imi pare rau acum, dar am retinut doua formule, PUI si URI, deci (P)144=24v x 6A deci inseamna ca 144/12v=12A, okeeeeee,cred ca am facut bine, e greu de tinut minte formulele!

Link spre comentariu

Dar eu voi avea nevoie de 6-7 A la 12 sau 14v ,cam citi volti exact trebuie pt incarcare acumulatori de 50-75A ? Ca unii zic 12,altii 13 sau 14 ca mai reduc diodele din volti!

Link spre comentariu

asta fac montajele electronice:intermediaza intre generatoare de tensiune si un consumator pt. un anume scoppoti avea un traf de 24v si 100a, cu o sursa cu limitare de curent poti incarca un acumulator de 1,2v si 500mahfiind incepator fa o sursa reglabila cu lm317la incarcare acumulatori pe forum gasesti si cum fol lm317 pt a da un curent dorit la iesire

Link spre comentariu

Un aparat de masura se foloseste in general pe cat posibil,fara interventii la interior,mai ales cand nu stii semnificatia tuturor componentelor...se pot si demonta,dar trebuie sa-ti asumi riscul ca dupa aceasta operatiune sa nu-l mai poti folosi,deci asemenea operatiuni e bine sa le faci pe instrumente pe care nu mai intentionezi sa le folosesti,sau defecte,in felul asta iti formezi o idee despre ce e inauntru,si cel mai important,inveti cate ceva.Daca dispui de un analogic in stare de functionare,trebuie sa-i atasezi rezistente aditionale(in serie) pt masurarea tensiunilor mai mari decat suporta singur instrumentul,sau shunturi(in paralel),daca vrei sa masori curenti.In ambele cazuri,pt etalonare(sau comparatie,daca etalonare e prea pretentios termenul)iti trebuie alt instrument cat de cat calibrat,restul e doar practica...dupa ce ai citit teoria(una fara alta e mai greu,si nu mai putin important...e pagubos).Citeste cate ceva despre masurarea tensiunilor si a curentilor,si dupa asta daca ai nelamuriri,intreaba(daca ai uitat sau nici macar nu ai stiut vreodata legea lui ohm,mai bine incepi cu asta).Succes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări