Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tehnium 11/89

allexx1968

Postări Recomandate

Pentru ,cu scuzele de rigoare fata de d-lui dar si fata de 99% dintre useri,cred ca majoritatea stiu asta,dar mi-am permis sa pun un desen referitor la carcasa si dimensiuni (sectiune,fereastra...)necesare pentru bobinarea unui transformator.Spor la treaba si asteptam rezultatele!P.S 22cm*2 este chiar foarte mare,eu cred ca 18-20cm*2 ar fi suficient.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• allexx1968

32

• blue

4

• carageae

4

• mișa

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

In mod sigur domnul "lazaroiu" ar alege varianta in galeti(la experienta dansului un asemenea transformator e floare la ureche).La mine e alta problema,nu bobinarea trafului in sine ma sperie(am bobinat multe,nici unul de iesire) ci faptul ca am observat diferenta mare intre numarul de spire dintre cele 2 trafuri.In cazul in care sunt identice voi bobina traful in galeti(pentru simetrie).Voi incerca sa pun ceva poze(inca nu stiu cum) cu toate fazele.Momentan nu am decat miezurile de 22 cmp pentru iesire si 34 cmp pentru alimentare si conductorul.Multumesc tuturor pentru ajutorP.S. Din pacate momentan nu-mi permit o investitie prea mare pentru acest proiect asa ca aproape totul e recuperat.Finalii sunt aproape noi EL34 din 1966,nu au 1 ora de functionare si au ajuns la mine printr-o intamplare.Probabil voi cumpara ECC-urile intrucat promisiunile de tuburi ECC (recuperate si ele) nu s-au materializat.Carcasa va fi o unitate PC modificata.

sfatum meu este sa pui ECC noidaca nu gasesti noi ,pe la noi,cumpara de afara ,sunt intre 8 pina la 40 euro/bucmacar ai garantia ca sunt noiin locul lui ECC81 poti folosi 12AT7in locul lui ECC83 poti folosi 6H2P ruseasca,este mult mai ieftina si gaseste usor acest tub
Link spre comentariu

Oarecum....Daca ai experienta faci bobinajul cu 10-20% mai mic In cazul cel mai bun. - si cred ca conteaza.

Pai de obicei cand nu incap toate bobinele cam atat ar mai trebui...10-20% :rade: Asa cum spune si viobio, ECC83 poate fi inlocuit foarte bine cu 6H2P, diferenta e ca rusoaica are filament la pinii 4,5 la 6,3V, ECC-urile se alimenteaza la 12,6V pe pinii 4,5 iar pe pinul 9 e punctul comun de inseriere. Pt. 6V se leaga impreuna 4 cu 5 si se alimenteaza intre 4,5 si 9.Daca nu gasesti altfel si imi arati ca ai totul gata pana la lampi o sa-ti dau eu o pereche de ECC81 NOS din "colectia" proprie...parca 2 ECC81 se foloseau in schema aia...
Link spre comentariu

Am gasit tuburi rusesti pe forum la pret bun,problema cu diferenta de alimentare am aflat-o de la un alt user de marca al forumului(pustiuc) si tot de la el am aflat ca pinul 9 la tuburile rusesti e conectat la masa fiind un ecran.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Dupa o binemeritata pauza(fortata din pacate) am inceput de aici(37 cmp)[attachment=1]Traf alimentare.JPG[/attachment]si de aici(un 486 care m-a servit cu succes la vremea lui)[attachment=0]Carcasa.JPG[/attachment]cablajele gata,am uitat sa le fac poza :jytuiyu

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Timpul nu ajunge niciodata,de-abia am terminat alimentarea si-mi dau seama ca s-ar putea sa am probleme(dupa ce am citit cate ceva pe forum).Traful scoate 447V(40cmp 1 mmCuEm primar, 0,5mm CuEm secundar si 3x1mm pentru filamente) bobinat exact dupa schema trafului din Tehnium 11/89, cu o exceptie.Am o singura infasurare pentru ambele etaje finale(0,5 ajunge in mod sigur pentru 2x140 mA pe canal).Acum as dori sa intreb pe cei cu experienta,o sa "explodeze" diodele redresoare la 660 microF filtraj inainte de drosel si 220 microF dupa el?Sunt 1N4007 bineanteles.Ce as putea pune in locul lor eventual?Am cautat redresoare(tuburi) cu mercur,fara succes din pacate. Redresoare clasice am(tuburi)pe care nu le-as folosi(din comoditate).E mai simplu cu semiconductori.

Link spre comentariu

Solutia este o temporizare de 30 sec a tensiunii anodice, concret un rezistor de 4,7K/10w in serie cu secundarul si care se sunteaza dupa finalizarea temporizarii printr-un contact de releu, Condensatorii se vor incarca lent in acest timp cu un curent limitat, cam la 70% din tensiunea anodica, diodele suporta usor acest regim si in plus condensatorii sint mult mai protejati , de fapt intreg lantul de redresare !

Link spre comentariu

Poate-l folosesc la ceva mai puternic in viitor,trafurile de iesire au si ele peste 22 cmp.Inca nu m-am apucat de ele lipsa de timp.Nu stiu inca cum va iesi ampliful,e primul pe tuburi ,dar ma gandesc deja la unul mai puternic.

Link spre comentariu

Solutia este o temporizare de 30 sec a tensiunii anodice, concret un rezistor de 4,7K/10w in serie cu secundarul si care se sunteaza dupa finalizarea temporizarii printr-un contact de releu, Condensatorii se vor incarca lent in acest timp cu un curent limitat, cam la 70% din tensiunea anodica, diodele suporta usor acest regim si in plus condensatorii sint mult mai protejati , de fapt intreg lantul de redresare !

Buna idee ,multumesc blue.
Link spre comentariu

De fapt eu prefer sa inseriez un rezistor in serie cu primarul transformatorului de retea, astfel se temporizeaza si tensiunea de filament, eu zic ca se prelungeste si viata tubului in acest mod, dovada ar fi un amplificator construit de mine in urma cu 30 de ani si care functioneaza fara probleme ,proprieterul aparatului mi-a dus tuburile pt verificare ( PP ECL 82-280v/36mA) si pe tester nu se vedea o uzura semnificativa, de fapt omul a sesizat scaderea auditiei si avea dreptate ,condensatorul pt decuplare Rk era uscat...Foarte importanta este pt aceasta modalitate de temporizare, alegerea rezistorului, intodeauna este functie de fenomenele tranzitorii la conectarea amplificatoruli si cam este nevoie de ceva experienta pt dimensionarea lui...

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Nu peste mult timp incep si eu probele,am termint primul transformator de iesire dar mai am o intrebare referitor la softstart.Filamentele pot fi alimentate in perioada de temporizare la tensiunea nominala?Temporizatorul poate fi alimentat din transformatorul amplificatorului sau trebuie montat altul destinat doar lui?Multumesc
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am facut unele progrese.....post-51255-139829329874_thumb.jpgLegaturile intre socluri si cablaje sunt de 4 cm.E mult,e putin?Ar putea aparea probleme (brum) oare ?Am folosit cabluri de la surse PC dezmembrate,acoloau suportat maxim 12V aici e vorba de mult mai mult,sper sa reziste izolatia(sectiunea e suficienta pentru 150mA).Trafurile de iesire pe ultima suta de metri(bineanteles ca am intampinat probleme si a trebuit sa le rebobinez,erau primele mele trafuri de iesire si se pare ca m-am apucat de ceva prea complicat,asa ca de prima data).Oricum fara ajutorul d-lui valderama eram inca in ceata (deasa) si tin sa-i multumesc.In rest spor tuturor.

post-51255-139829329881_thumb.jpg

post-51255-139829329887_thumb.jpg

post-51255-139829329893_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări