allexx1968 Postat Martie 29, 2011 Autor Partajează Postat Martie 29, 2011 Nu stiu de unde am scos in postul anterior CuEm 0,3 pentru transformatorul de iesire,vina mea.De fapt era vorba de 0,15 CuEm,scuze.Problema este ca nu am nici 0,15(in Dej e greu de gasit).Dispun in schimb de CuEm 0,22 si nu stiu daca voi avea probleme daca voi folosi acest diametru pentru bobinarea trafului de iesire.As multumi celor care mi-ar da un raspuns.MultumescP.S. Nu se pune problema ferestrei,ar fi incaput bobinat cu grija chiar 0,4+secundarul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 30, 2011 Partajează Postat Martie 30, 2011 Daca" intra" poti bobina linistit si cu 0,22...... Link spre comentariu
allexx1968 Postat Martie 31, 2011 Autor Partajează Postat Martie 31, 2011 Multumesc "gabriele". O sa ma apuc te treaba. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Aprilie 2, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Blue ai avut dreptate."Carticica" "Amplificatoare de inalta fidelitate" chiar imi este utila.Dar am aflat acest lucru deabia dupa 1 saptamana de studiu pe forum.Schema are traful de iesire UL foarte asemanator cu una din carte. viewtopic.php?f=28&t=10753E vorba de III 41 b.(Trafuri de iesire 2)Eu m-am hotarat in schimb la traful in galeti III 43.Acum vine intrebarea.E diferenta mare intre numarul de spire din primar intre cele 2 trafuri de iesire.De ce?Nu vor fi probleme daca aleg traful in galeti?Numarul de spire din primar .insumate la III 41 b este de 6000 iar la III 43 doar 3000,de ce aceasta diferenta? Link spre comentariu
allexx1968 Postat Aprilie 14, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2011 Oare nu ma poate lamuri nimeni?M-as apuca de bobinat dar inca nu stiu ce sa fac.As prefera totusi traful in galeti.Pentru simetrie.Dar nu stiu inca daca e compatibil cu etajul final pe care l-am inceput.Multumesc Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 14, 2011 Partajează Postat Aprilie 14, 2011 Oare nu ma poate lamuri nimeni?M-as apuca de bobinat dar inca nu stiu ce sa fac.As prefera totusi traful in galeti.Pentru simetrie.Dar nu stiu inca daca e compatibil cu etajul final pe care l-am inceput.Multumescnu are de ce sa nu fie compatibil ,traful in galetila ce te gindesti cind vorbesti de compatibilitate? Link spre comentariu
allexx1968 Postat Aprilie 15, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Poi transformatorul amplifului(publicat de Aurelian Mateescu in revista) are in primar 4x1500 spire si este identic cu unul publicat in "Amplificatoare de inalta fidelitate" de unde am luat schema trafului in galeti,care are doar 375+375+750+750+375+375 (cu prizele de rigoare fiind un amlpif in montaj ultraliniar) adica jumatate din numarul de spire al primului traf.La compatibilitate m-am gandit ca ar putea fi calculat traful pentru alt amplificator.Multumesc VIOBIO pentru raspuns. Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Poi transformatorul amplifului(publicat de Aurelian Mateescu in revista) are in primar 4x1500 spire si este identic cu unul publicat in "Amplificatoare de inalta fidelitate" de unde am luat schema trafului in galeti,care are doar 375+375+750+750+375+375 (cu prizele de rigoare fiind un amlpif in montaj ultraliniar) adica jumatate din numarul de spire al primului traf.La compatibilitate m-am gandit ca ar putea fi calculat traful pentru alt amplificator. Multumesc VIOBIO pentru raspuns. Transformatoarele sunt identice,modalitatea de bobinare si topologia aleasa este diferita: cu primare in paralel,cu avantajele si dezavantajele acestei metode si cu primarele in serie,deasemeni cu avantajele si dezavantajele acestei metode.Am pus mai jos desenul si sper sa-ti fie de folos.Secundarele nu le-am mai specificat si nu am spus nimic referitor la ele pentru ca raman aceleasi calculate pentru impedanta dorita sau cea din specificatiile trafului ales (din carte!) ATENTIE LA FAZAREA BOBINELOR !!!!!!!! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Pentru lazaroiu daca ar fi sa construiti amplificatorul pentru dumneavoastra pe care din cele doua modele prezentate in desen de dumneavoastra l-ati alege? (nu trebuie sa argumentati pentru ca am presupus cazul in care ati face amplificatorul pentru dumneavoastra) Link spre comentariu
allexx1968 Postat Aprilie 15, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2011 In mod sigur domnul "lazaroiu" ar alege varianta in galeti(la experienta dansului un asemenea transformator e floare la ureche).La mine e alta problema,nu bobinarea trafului in sine ma sperie(am bobinat multe,nici unul de iesire) ci faptul ca am observat diferenta mare intre numarul de spire dintre cele 2 trafuri.In cazul in care sunt identice voi bobina traful in galeti(pentru simetrie).Voi incerca sa pun ceva poze(inca nu stiu cum) cu toate fazele.Momentan nu am decat miezurile de 22 cmp pentru iesire si 34 cmp pentru alimentare si conductorul.Multumesc tuturor pentru ajutorP.S. Din pacate momentan nu-mi permit o investitie prea mare pentru acest proiect asa ca aproape totul e recuperat.Finalii sunt aproape noi EL34 din 1966,nu au 1 ora de functionare si au ajuns la mine printr-o intamplare.Probabil voi cumpara ECC-urile intrucat promisiunile de tuburi ECC (recuperate si ele) nu s-au materializat.Carcasa va fi o unitate PC modificata. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Nu trebuie sa te ingrijoreze diferenta de numar de spire. Numarul de spire depinde de multi factori. Important e sa fie indeplinita urmatoarea relatie: n2/n1=radical din (Zs/Zp) unde:n2=numarul de spire in secundarn1=numarul de spire din primarZs=impedanta din secundar (a difuzorului)Zp=impedanta din primar, adica in cazul tau impedanta anod-anod (Zaa sau Raa)Trebuia sa cunosti urmatoarele lucruri:1. Daca legi in paralel 2 infasurari e FOARTE important sa aiba ACELASI numar de spire. Se ia acel numar doar o singura data in calcule, adica daca leg 2 infasurari de 1000 de spire in paralel, se vor comporta ca o bobina cu 1000 de spire. Daca leg n infasurari de 1000 de spire in paralel, se vor comporta ca o bobina de 1000 de spire.2. Daca legi mai multe infasurari in serie, se vor comporta ca o infasurare formata din suma numarului de spire. Aici nu e nici o restrictie la numarul de spire al infasurarilor legate.Aici viewtopic.php?f=28&t=10753&start=315 am descris o metoda de dimensionare care nu da gres.Totul se refera doar la NUMARUL DE SPIRE. Aranjarea si gruparea lor e alta poveste si are loc dupa stabilirea raportului de transformare si oarecum corelat cu numarul de spire (pe cit posibil sa iasa numar intreg de straturi).Daca e respectata formula care am pus-o la inceput, citeva sute de spire in plus sau in minus in primar nu are mare relevanta deoarece se modifica atit primarul cit si secundarul.Asa ca o smecherie, trebuie sa spun ca bobinajul "ideal" niciodata nu incape pe miezul propus. De asemenea o inductanta foarte mare a primarului, care te ajuta la redarea frecventelor joase te va incurca la redarea frecventelor inalte. Totul e un compromis... Link spre comentariu
allexx1968 Postat Aprilie 15, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Multumesc "misa",nu am fost atent de la inceput.Deabia dupa ce domnul "lazaroiu" mi-a deschis ochii am observat ca unul din transformatoare are legate bobinele in paralel si unul in serie.Acum totul e clar,maine ma apuc de treaba.Multumesc tuturor celor care m-au ajutat inca odata.P.S. Am 14cmp fereastra.In mod normal ar trebui sa ajunga. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Lasa fereastra. Ce miez ai? (ca ala suna, nu fereastra) Link spre comentariu
carageae Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Socoteste, macar aproximativ, spatiul ocupat de sarma - vezi cate spire incap pe un strat, ia in calcul si grosimea izolatiei...sa nu te trezesti ca schimbi proiectul din mers... ...adica sa nu vezi ca nu-ti incap toate straturile si ramane un traf singe-end...asta in timp ce bobinezi...Numarul de spire pe strat depinde si de dexteritatea bobinatorului...a mai spus-o cineva pe aici... Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Oarecum....Daca ai experienta faci bobinajul cu 10-20% mai mic In cazul cel mai bun. - si cred ca conteaza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum