Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tehnium 11/89

allexx1968

Postări Recomandate

SalutareAm inceput de ceva vreme un proiect pe tuburi(e primul) si m-am hotarat la o schema din Tehnium.Tocmai am dat de ea pe forum. viewtopic.php?f=28&t=5152E ciudata valoarea lui C8.Nu e prea mare?Un condensator de 50micro nepolarizat e urias.A construit cineva montajul?S-a batut de ceva probleme?P.S.Pe sateliti.info este colectia Tehnium scanata,poate are nevoie cineva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• allexx1968

32

• blue

4

• carageae

4

• mișa

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema originală e în cartea Stereofonia pentru radioamatori de C. Luca şi I. Presură, din 1971. Doar că acolo trafo de ieşire avea secundarul ptr 15 Ohmi, în varianta din Tehnium s-a prevăzut modificarea ptr 4 sau 8, dar nu s-a specificat şi diametrul sîrmei, a rămas tot de 0,6mm, ar trebui de 1mm.

Cond electrolitic de 47uF/50V are 18x42mm la Elna.

Trafo bobinează DjDog.

Link spre comentariu

Nu-i foarte mare, dar 2 polarizate in serie ar merge oare(bineanteles capacitate dubla) ?Referitor la schema am o carticica (tot din anii 50,60)"Amplificatoare de inalta fidelitate"in care e o schema aproape identica sub numele de "cabasse".

Link spre comentariu

Mai e o problema cu schema din Tehnium 11/89Alimentatorul.Ce avantaje are redresare dubla alternanta cu priza mediana fata de redresarea cu punte redresoare?Cu punte redresoare constructia tranformatorului se simplifica mult,e justificata constructia unui transformator cu priza mediana?

Link spre comentariu

Este justificata daca utilizezi lampa redresoare si agreezi o temporizare a tensiunii anodice simpla, pt punte redresoare valoarea tensiunii alternative este de aprox 1,4 ori mai mica decit Ua dar curentul redresat este majorat cu aceiasi valoare

Link spre comentariu

Este justificata daca utilizezi lampa redresoare si agreezi o temporizare a tensiunii anodice simpla, pt punte redresoare valoarea tensiunii alternative este de aprox 1,4 ori mai mica decit Ua dar curentul redresat este majorat cu aceiasi valoare

Multumesc blue
Link spre comentariu

Schema provine dintr-o revista franceza Revue du son din 1962.Din ce imi aduc aminte, am avut tole cu spatiu la limita si cum nu ma interesa puterea maxima, am folosit sarma mai subtire decat trebuia pentru 8 ohmi.Daca nu s-a gresit la redactare, datele transformatorului de iesire sunt bune.E destul de simplu. Ulterior am bobinat si o varianta in 2 galeti cu o simetrizare mai buna.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

eu am construit acel amplificatorsingura precautie care trebuie luata este folosirea unor duble triode cu caracteristici cit mai apropiate,vorbesc de triodele din acelasi tubdaca ai mai multe tuburi si pe cineva cu catometru este bine sa le masoriECC81 in etajul defazorECC83 in etajul care amplifica cele doua alternante defazatemai am inca o pereche de trafuri de iesire ,care asteapta inca un amplificator de acest gen dar nu este timp :cry: pentru eloff topic cu scuzele de rigoareeu am catometrudaca esti interesat putem face un schimbtrimit eu doua ecc81 balansate/pereche/noi/nos si doua ecc83 balansate /pereche/noi/nos in schimbul a patru ecc83/12ax7/ef806s/ef804s noi/nos indiferent de marca ,numai sa fie produse sub anul 1980in locul condensatorului de 50mF nepolarizat eu am folosit doi electrolitici de 100mF inseriati ,trebuie sa aiba pierderi cit mai mici ,am folosit doi recuperati din aparatura japoneza,asta am avut in acele vremuricondensatori de filtraj la tensiuni mai mari de 400v se gasesc greu sau sunt scumpifoloseste KENDEIL 200mF/450V cite doi legati in serie ,in paralel se pun OBLIGATORIU rezistente de220k/3w pentru echilibrarea tensiunilor pe condensatoridaca nu gasesti KENDEIL (23lei/buc) poti folosi si alta marca dar de buna calitateacesti condensatori sunt folositi de mine in ordinea calitatii1 cel de 2x100mF/550v/25euro2 cel albastru 250mF/500v/17euro3 KENDEIL 470mF/450v/23lei ,la SYSCOM in Bucuresti4 JJ 100mF/400v/5lei nu blamati acest cond ,am facut multe amplificatoare cu el si nu EXPLODEAZA ,FILTREAZA bine

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Au fost promte, la subiect si de mare ajutor.Intre timp am citit multe pe forum si am ajuns la o concluzie.Miezurile dublu-C par mai bune decat cele E+I.Se pot procura din Romania de undeva?Eventual o supradimensionare a miezului E+I e o rezolvare?La schema din Tehnium am pregatit ceva miezuri de 20 cmp(E+I).Sper ca sunt de ajuns,oricum nu cred sa functioneze amplificatorul la putere maxima si nici nu cred sa am vreodata boxe capabile sa reproduca 20 Hz.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

VTP ai putea oare sa-mi dai detalii despre varianta in 2 galeti?

Multumesc.

Carcasa este impartita in doua zone (galeti) care permit ca cele doua 1/2 sa fie f.apropiate ca rezistenta ohmica, avand in vedere ca la bobinarea normala, infasurarea mai aproape de miez are spira medie mai mica decat la 1/2 bobinata peste ea! Pe forum gasesti si extrase din carti privind impartirea sectiunilor, bobinare, etc.

Link spre comentariu

Carcasa este impartita in doua zone (galeti) care permit ca cele doua 1/2 sa fie f.apropiate ca rezistenta ohmica, avand in vedere ca la bobinarea normala, infasurarea mai aproape de miez are spira medie mai mica decat la 1/2 bobinata peste ea! Pe forum gasesti si extrase din carti privind impartirea sectiunilor, bobinare, etc.Asta stiam "VTP", dar eu neavand experienta am nevoie de detalii.O schita cu infasurarile(pozitionare,numar de spire, prize 43%,aranjare in carcasa).Am vazut asa ceva in ceva carti.Multumesc pentru raspuns.P.S. Am chiar o carticica "Amplificatoare de inalta fidelitate" in care sunt si ceva scheme cu tuburi.Poate are cineva nevoie de ea.Eu nu o folosesc,e prea avansata pentru mine. :da

Link spre comentariu

Efectul galetilor nu se rezuma numai la echilibrarea rezistetei infasurarilor primare(sau simetrizare mai buna).Galetul fiind un spatiu mai ingust de bobinare face ca diferenta de potential inter-strat(straturi suprapuse din aceasi infasurare) sa fie mai mica-implicit efectul capacitati parazite si el mai mic prin geometria stratului ...,combinat , in final un transformator in galeti va raspunde net superior unui bobinaj clasic(fara galeti) in special in spectrul frecventelor superioare audio ,pentru o distributie bine aleasa a infasurarilor-transformatoru in galeti se va comporta mult mai bine dincolo de "limita" superioara audio-20.000Hz ,astfel fuga fazei va deveni oarecum nesemnificativa la 20.000Hz-facind posibila aplicarea unui grad de reactie negativa mai mare (daca se doreste) fara "surprize" majore.

Link spre comentariu

As mai avea o intrebare pentru cei cu experienta.Primarul transformatorului de iesire este dat in revista cu CuEm 0,3.Nu am gasit decat CuEm 0,4(pentru moment).Este vre-o problema?Spirele incap in fereastra.Am 14 Cmp fereastra,iar miezul e de 20 Cmp(E+I sper sa gasesc la un momenta dat ceva miezuri dublu C).Multumesc inca odata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări