Vizitator tyc Postat Martie 11, 2011 Partajează Postat Martie 11, 2011 Da,asa e .Daca Uies e mai mare decat Uin,crapa integratul.Daca ai dioda aia poti sa si incarci accu fara griji. Link spre comentariu
Vizitator androidu Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Buna, am si eu o problema cu un montaj pe care l-am facut de curand.Este vorba de o sursa reglabila de tensiune cu LM317. Sursa debiteaza o tensiune intre 0 si 28v fara sarcina dar cand ii aplic o sarcina pe iesire tensiunea scade practic la zero si curentul e inexistent, eu banuiesc ca nu intra corect in functiune protectia integratului dar nu pot sa inteleg de ce. Transformatorul este de 24v pe 1,25A , integratul l-am montat pe un radiator,i-am atasat chiar si un cooler, schema logica o pun mai jos: datasheetul ICului e aici http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 317T.shtml Astept parerile voastre.Multumesc Uploaded with ImageShack.us Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Sursa debiteaza o tensiune intre 0 si 28v317 in schema Dvs. nu poate ajunge la 0V, minim 1,2V.Referitor la fenomenul aparut, ati conectat corect 317? Link spre comentariu
Vizitator androidu Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Sursa debiteaza o tensiune intre 0 si 28v317 in schema Dvs. nu poate ajunge la 0V, minim 1,2V.Referitor la fenomenul aparut, ati conectat corect 317?si eu la asta m-am gandit ca nu are cum sa scada la zero tensiunea.. toate piesele sunt conectate corect am verificat de 10 de ori cred Link spre comentariu
Vizitator androidu Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Aveti dreptate domnu miron, se pare ca am inversat pinul ADJ cu pinul OUT . Din obisnuinta mea de a lucra cu stabilizatoarele de voltaj fixe nici nu m-am mai uitat in catalog pt integratul asta crezand ca are aceeasi dispunere a pinilor. Urmeaza acum sa vad daca nu am defectat integratul in urma testelor. Multumesc mult ! Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Aveti dreptate domnu miron, se pare ca am inversat pinul ADJ cu pinul OUT .Nu stiu daca va ajuta dar nu sunteti nici primul si cred eu ca nici ultimul care face aceasta confuzie.Urmeaza acum sa vad daca nu am defectat integratul in urma testelor.Eu cred ca a scapat intreg. Link spre comentariu
Vizitator androidu Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 e ok, integratul nu s-a defectat, in schimb ce am observat e ca radiatorul e insuficient de mare si in scurtcurcuit nu ramane la 1A, scazand treptat pana la cativa zeci de miliamperi asta in decurs a 2 minute. Trebuie sa montez un radiator mai maricel, cel de acum avand in jur la 80 de cm patrati Link spre comentariu
Vizitator A d i Postat Mai 23, 2011 Partajează Postat Mai 23, 2011 Va salut! Am facut si eu o sursa cu lm317 si am aceasi problema ca a colegului de mai sus, numai ca la mine tensiunea variaza de la 1.3 la aprox 30V si lm-ul e legat corect.Cand pun sursa in sarcina tensiunea scade pana la 1,2 si daca incerc sa o mai maresc din potentiometru nici o schimbare.Va atasez aici schema si cablajul dupa care am facut sursa.Multumesc![attachment=1]sch sursa.JPG[/attachment] [attachment=0]cablaj sursa.JPG[/attachment] Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 23, 2011 Partajează Postat Mai 23, 2011 si lm-ul e legat corect.Aici nu este clar unde merge mai departe spre iesire.[attachment=0]untitled.JPG[/attachment]P.S.Este partea placata(cu traseele) sau partea plantata?Puteti atasa doar traseele, cu marcarea pinului 1 al 317? Link spre comentariu
Vizitator CocoHunter Postat Iulie 22, 2011 Partajează Postat Iulie 22, 2011 Buna!! Numa ce am terminat si eu o sursa de tensiune reglabila 1,2V.......30V dupa o schema gasita pe forum care foloseste un LM317 si 2N3055 Schema Totul bine si frumos pana in momentul in care montez un consumator care cere peste 600mA , la R1=22 Ohm, la scurt timp imi scoate fum si mi se arde ..... Ar trebui ca R1 sa fie de putere mare ........si ce putere ar trebui sa aibe ? O alta problema care am observato, tranzistorul T2 si rezistentele R5 si R3 mi se incalzesc destul de serioas....oare cauza este tot R1 Mentionez ca la T2 in loc de 2N2905 am folosit un BD136...... Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 22, 2011 Partajează Postat Iulie 22, 2011 Pune 5W la R1, 2W la R5, radiator la T2. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 23, 2011 Partajează Postat Iulie 23, 2011 Modifica schema ca mai jos. PNP-ul poate fi TIP36(B,C) sau BD250, etc. R1 de 0,25W, R5=2k2/0,5W.Daca totusi pastrezi configuratia, scade R6 la 100ohmi, pentru a nu se mai distruge R1. Link spre comentariu
iora Postat Iulie 23, 2011 Partajează Postat Iulie 23, 2011 atentie la conectarea tranzistorului: Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 23, 2011 Partajează Postat Iulie 23, 2011 @CocoHunter, in schema originala verifica daca emitorul lui T2 este legat la R1 si la punte fiindca pe desen nu este vizibila legatura. Tranzistorul T1 ar trebui sa preia cea mai mare parte a curentului de 3A debitat la maximum, fiindca LM317 suporta maxim 1,5Asi nici atat nu este prudent sa-l soliciti. T1 este "ajutat" de T2 pentru ca nu are amplificarea suficient de mare. Daca aceste tranzistoare nu se deschid, tot curentul trece prin R1 si LM317. La 600mA ai tai tensiunea pe R1 este deja IR=0,6x22=13V si puterea IV=0,6x13=8W.E posibil ca deschiderea tranzistoarelor sa fie limitata de R6 care are o valoare prea mare, mai ales ca tranzistorul folosit de tine pentru T2 are amplificare mai mica decat cel original. Dupa ce te asiguri de conectarea corecta si starea buna a tranzistoarelor poti micsora R6 pana ce T1 preia o parte importanta din curentul de iesire. Poti masura cu un ampermetru ce curent trece prin emitorul lui T1 si ce curent prin intrarea lui LM317. Variind R1 si R6 se schimba acest raport. In functie de asta vor fi dimensionate si radiatoarele lor. De exemplu poti alege 0,5A prin LM si 2,5A prin T1.Calculul puterilor:Prin R5 la 25V trece I=V/R=25/1000=0,025A si puterea este IV=0,63W deci 1W sau 1,5W ar fi acoperitor. R3 nu ar trebui sa aiba probleme fiindca pe el este doar 1,25V intre pinii Out si Adj. Iar puterea disipata de R1 o poti calcula ca mai sus, dupa ce ai definitivat montajul si masori tensiunea pe ea. Link spre comentariu
Vizitator CocoHunter Postat Iulie 23, 2011 Partajează Postat Iulie 23, 2011 Am inlocuit R1 cu o rezistenta de aceasi valoare de 5W si nu mai am probleme , am pus si un mic radiator pe T2 Dar sa sti ca e posibil sa ai dreptate ....LM se incalzeste destul de tare la fel si rezistenta R1 si la montarea unui simplu bec care cere 0,2A, dar si T1 se incalzeste dar nu serios ca LM-ul..........am sa atasez schema si cateva poze cu sursa ca sa va faceti o idee despre ce e vorba. Poze sursa , ; Am mai folosit in patea de sus, deasupra de placa unde se afla LM317 un stabilizator de 12V, 7812, pentru cooler si led Baza, emitorul si colectorul la T2 sunt pentru BD136 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum