Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa cu lm317

bebe2010

Postări Recomandate

seara buna

probabil s-a mai intalnit problema aceasta

am facut o schema aceasta:

[attachment=0]b21.gif[/attachment]

o alimentez cu un traf de 18v 3A la iesire am 14v 2,2A toate bune si frumoase cand folosesc semireglabil-ul apar

"probleme" :tensiunea scade pana la 11v mai jos nu mai pot ca nu mai am cursa la semireglabil

care ar fi problema ??? mentionez ca valorile pieselor sunt indentice ca in schema

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bebe2010

7

• Marian

6

• miron1947

4

• yo9hnf

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am reusit multumescam pus r3 5k6 si potentiometru 10k astea le aveam la indemanacalculatoru imi da 3.48 dar real scoate 5.70 ; ->tensiune minimasper sa nu se intample ceva daca am schimbat r3 si pot. cu valorile respective

Link spre comentariu

e gata am lasat r3 120ohm cum e in schema am eliminat r2 470ohm iar potentiometru am pus 1krezultate :alimentez cu 18v 3A si la iesire minim 1.2 2A si maxim 18v si 2A iar cursa potentiometrului in raport cu tensiunea e ok sper sa nu ard LM-ul vreodata:)))))) :rade:

Link spre comentariu

Pai teoretic R1, T1 formeaza protectia pentru supra-curent, R1 fiind "senzorul" de curent, iar T1 elementul de comanda pentru LM317 in caz ca tensiunea B-E este prea mare (caderea mare de tensiune pe R1 reprezentand un curent mare ce strabate rezistenta).Deci LM317 ar trebui sa nu se parleasca. Daca ai mai multe ICuri, poti face o proba :da cu 3A de exemplu , sau chiar scurt-circuit.

Link spre comentariu

Salutari.devreme ce se discuta aici despre acel 317 nu am vrut sa mai deschid alta tema, asadar imi cer scuze colegului @bebe2010 ca intervin insa am si eu o mica problema, am facut schema asta varianta simplificata ( fara acel tranzistor ) care sa lucreze ca regulator de turatie pentru un cooler, si in loc de potentiometru am pus termistor de 10k deoarece intentionez sa pun regulatorul la coolerul de la amplif cu termistorul atasat de radiatorul finalilor astfel sa citeasca temperatura si sa nu mi se mai invarta permanent la turatie maxima, ideea a mers insa termisotrul pare invers, adica atunci cand se incalzeste se micsoreaza rezistenta sa si implicit si turatia la ventilator cand de fapt eu aveam nevoie sa se mareasca.Se poate face vre-o modificare in circuit care sa remedieze acest lucru?

Link spre comentariu

@bebedaca R1 este 0,56ohm curentul nu poate depasi 700mv/560mohm-deci sub 1,5acum poti sa ai 2a la iesire?@marianelectronistii discuta cu schema in fatapune un desen cu montajul taupun doc. cu tl431 texas-la pag 17 este un montaj cu lm317modifica rezist. din divizor iesire iar la masa pune termistorulposteaza rezultatele daca te-au multumit

Link spre comentariu

Intr-adevar, imi cer scuze nu apucasem sa o fac, iata schema:Asa cum am zis in locul acelui potentiometru am pus un termistor de 10k.[attachment=0]Regulator 317.pdf[/attachment]LE: schema functioneaza, in sensul ca se face reglarea tensiunii doar ca atunci cand creste temperatura pe termistor in scade turatia la ventilator iar eu am nevoie de un regulator de turatie in functie de temperatura pentru amplif, am in el 3 coolere de sursa si fac oarece zgomot lucrand la turatie maxima iar eu as avea nevoie ca sa lucreze conform temperaturii radioatorului principal de la finali, daca nu se poate asta e, nu-i o tragedie :nas:

Link spre comentariu

din nou scriu offtopic,dar dupa cateva experiente neplacute mai ales cu incepatori trebuie sa-mi iau niste masuri de prevedere inainte de a raspundevrei numai niste raspunsuri scurte si eventual niste scheme sau si niste comentarii la fiecare montaj pt. a te descurca in viitor si singur la cele simpleincearca la inceput sa intelegi din datasheet cum funct. lm317o sa incerc o introducere:amplificatorul din interior ,,lupta,, sa mentina constanta o tens. de 1,2v intre pinul de iesire si pinul de reglajdaca punem acolo o rez. de 120ohm prin ea va trece 10macalitatea lui lm317 consta in faptul ca in pinul de reglaj are nevoie de un curent f. micdeci daca se pune o rez. intre pinul de reglaj si masa prin ea va trece tot 10 madaca spre masa punem 1kohm pe ea cade 10vla iesire avem acesti 10v plus 1,2v care sant constanti,deci 11,2vdaca pinul reglaj este la masa la iesire avem 1,2v

Link spre comentariu

din nou scriu offtopic,dar dupa cateva experiente neplacute mai ales cu incepatori trebuie sa-mi iau niste masuri de prevedere inainte de a raspundevrei numai niste raspunsuri scurte si eventual niste scheme sau si niste comentarii la fiecare montaj pt. a te descurca in viitor si singur la cele simpleincearca la inceput sa intelegi din datasheet cum funct. lm317o sa incerc o introducere:amplificatorul din interior ,,lupta,, sa mentina constanta o tens. de 1,2v intre pinul de iesire si pinul de reglajdaca punem acolo o rez. de 120ohm prin ea va trece 10macalitatea lui lm317 consta in faptul ca in pinul de reglaj are nevoie de un curent f. micdeci daca se pune o rez. intre pinul de reglaj si masa prin ea va trece tot 10 madaca spre masa punem 1kohm pe ea cade 10vla iesire avem acesti 10v plus 1,2v care sant constanti,deci 11,2vdaca pinul reglaj este la masa la iesire avem 1,2v

AM verificat bineinteles datasheet-ul sau, am mai multe variante ale sale, asadar in parte stiam deja ceea ce ai spus, asa ca nu ma ajuta la nimic raspunsul ala, nu cer raspunsuri scurte sau sa mi se faca munca de catre altcineva, cer doar o parere daca se pot face modificari in sensul cum am specificat eu, de ce este atat de grav ce am zis? :speriat
Link spre comentariu

S-a rezolvat problema, am pus termistorul in locul R1 si in locul sau o rezistenta de 10k iar acum montajul se comporta asa cum eu imi doresc, adica la scaderea rezistentei pe termistor creste tensiunea la iesire, mai trebuiesc mici reglaje si un termistor mai mic de 10k dar important este ca se poate.Scuze colegului care a deschis tema pentru ca am intervenit peste el si scuze si celor pe care i-am stresat citind mesajele mele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări