CATA2003 Postat Martie 7, 2011 Partajează Postat Martie 7, 2011 Dupa cum spune si numele , ma bate gandu sa-mi fac un aparat de sudura Mig ,adica cel care foloseste sarma(0.6 0.8...) si argon Am un traf de sudura cam slabut pt electrozi mai mari de 1.6mm deci ma astept ca la mig sa mearga, Atasez pozele Infasurarea primara e bobinata cu sarma de 1.5mm iar secundarul cu plabanda de 7mm , ma astept sa pot trage din el 100A pt scurte perioade de timp . Traful are o sectiune de 35cm^2 deci cam 1.6kw maxim sau poate si mai mult pentru durate mici , infasurarea primara a fost desfacuta cu 70 de spire pt a introduce mai multe prize mediane , 5 la numar , pentru a putea regla cat de cat tensiunea ..... urmeaza sa fac rost de diode ,poate trec chiar pe tiristori , numa ca nu vreau sa ma complic cu comanda , desii sunt mai ieftini si se gasesc peste tot .... iar filtrarea (netezirea) am sa o fac pe un miez de traf cuptor de microunde , cu cablu de 9mm^2 , probabil o sa-i mai pun si vreo 3 condensatori de 30000uF dar asta e optinal .Cee ce nu imi prea place la trafu pe care il detin este carcasa , ar mai intra inca vreo 6CM de tole , dar spatiul este incarcat cu fasii de tabla (probabil ce de dinainte nu a mai avut) ..... plus caracteristica cazatoare care o are , tensiune mare in gol si destul de mica in sarcina , tocmai invers de ce am nevoie la Mig , unde tensiunea ar trebui sa fie cat de cat constanta , ma gandesc ca o sa prajesc sarma dupa ce se creaza arcul la distanta mare de tabla de sudat .....dupa teste o sa vad....pana atunci caut un pistolet Mig cat mai ieftin (si folosit e ok .) am deschis un topic la cumparari pt el .... Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 7, 2011 Partajează Postat Martie 7, 2011 Traful trebuie sa aiba caracteristica rigida, musai, altfel nu o sa mearga, tensiunea la iesire dupa redresare si in gol trebuie sa aiba in jur 15V minim iar max cit duce trafu, sau ca si orientare 22v ar insemna cam 150A si de asemenea sa fie reglabila din volt in volt. Nu are rost sa te complici cu tiristori, merge foarte bine cu diode. Pistolul poti sa ti-l faci dar totusi ar fi bine sa fie "stas" macar gitul de lebada si minerul. Sistemul de antrenare al sirmei? il ai? comanda acestuia....Oricum daca il reusesti e un lucru nemaipomenit pe linga casa, o sa uti de electrozi.Ca si gaz pentru sudare otel poti folosi cu suces CO2, este ieftin fata de argon sau amestec. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Martie 7, 2011 Autor Partajează Postat Martie 7, 2011 Nu am sistemul de antrenare , dar ma gandesc ca se poate construi , , comanda asemenea ... faza e ca nu stiu ce ii ofera unui transformator caracteristica stabila , tensiune constanta si de ce cel de sudura cu electod are caracteristica cazatoare , cum se obtin aceste caracteristici? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 7, 2011 Partajează Postat Martie 7, 2011 Daca cumperi pistol(cam musai pt inceput),cumpara si o rola de sarma,sa faci sistemul de antrenare controlat de un PWM cu 555,pinul 4 il legi la tragaci. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Martie 7, 2011 Autor Partajează Postat Martie 7, 2011 O sa cumpar sarma , pistoletul inca astept poate gasesc pe cineva care are unul vechi de vanzare .... sistemul de antrenare cred ca il fac ori cu motor stergatoare parbriz dacia ori cu motor geam electric amandoua au angrenajele gata facute mai am nevoie doar de rolele de tensionare si ghidare Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 7, 2011 Partajează Postat Martie 7, 2011 Orice motor de antrenare folosesti,pune potentiomertul de la PWM pe panou. Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 8, 2011 Partajează Postat Martie 8, 2011 Nu am sistemul de antrenare , dar ma gandesc ca se poate construi , , comanda asemenea ... faza e ca nu stiu ce ii ofera unui transformator caracteristica stabila , tensiune constanta si de ce cel de sudura cu electod are caracteristica cazatoare , cum se obtin aceste caracteristici?Astazi la servici printre picaturi am facut oarece masuratori pe un mig/mag "mic", pe eticheta sa zice asa: 15,5V - 30A , 21.5 - 150A, am masurat in gol pe treapta cea mai mare (7 trepte in total) si am gasit 34V, normal, deoarece are filtrare si cu condensatori, asta inseamna 34\1,41 = 24V aproximativ la iesire transformator, in timpul sudurii tensiunea a scazut la 18 - 19V, cam asta inseamna "rigida" in cazula acesta, de la 24v in gol la 18-19 in sarcina, asta la maxim. Eu zic ca sa modifici traful tau sa scoata in gol la minim, pe treapta cea mai mica, 12-15v, i-i pui punte si bobina de netezire (poti incerca si fara, am vazut destule aparate si fara, dar pentru hobby) si vezi ce se intimpla.In cea ce priveste mecanizmul de avans, hai sa zicem ca il faci cu motoras de "nustiuce" dar fa cumva si macar rolele de antrenare sa fie originale.In cea ce priveste pistolul, unul nou de 5m (150A) este pe la 250 Lei, eu zic sa faci un efort si sa-l cumperi, uite aici cam din ce se compune un pistol:[attachment=0]pistol.pdf[/attachment]Eu nu te pot ajuta decit cu componente noi, eventual pe subansamble, sau daca vrei sa ti-l faci am cabluri de forta de la pistoale cu racire si pe care sa-l adaptezi la un git de lebada, acel cablu e ca un furtun cu insertie metalica(cupru in cazul nostru) izolat la exterior cu un strat de cauciuc sau/si pinaza, gol la interior, pe unde poate trece gazul si la capete cu racorduri filetate. Link spre comentariu
lorik199 Postat Martie 8, 2011 Partajează Postat Martie 8, 2011 Daca vrei, pot face cateva poze la un sistem de antrenare a sarmei, care e cam complicat de realizat diy din punctul meu de vedereAparatul de acasa e profesional si-si face treaba de mai bine de 12 ani, in conditii de exploatare zilnicaDoar CO2, sarma, diuze si capisoane, si o data acea camasa prin care circula sarma a fost schimbata, pt ca s-a lipit in interior sarma, din cauza unei blocari a diuzei Link spre comentariu
CATA2003 Postat Martie 15, 2011 Autor Partajează Postat Martie 15, 2011 Am testat si eu traful fara diode /bobina am obtinut pe priza mediana cu cea mai mare putere 22v la 150Ape celelalte trepte 24V la 64A 23V la 80A20v la 100 Aapoi pe alta priza 22v in gol 17V LA 80 A12V LA 130a9V LA 190Atoate astea sunt tensiuni alternative la masurare am folosit un clampampermetru sau cum se numeste / voltetru , si un cablu de otel destlul de gros aprox 10mm diametru si lund de cativa metri , fiecare curent a fost sustinut 5 minute , cablu se incalzea puternic (curetul scadea mult si trebuia scurtat cablul) traful face fata usor puterii , cel mai tare s-a incalzit secundaru la ultimul test de 9v cu 190A Vriatia curetului care apare in masurari se explica prin micorarea lungimii cablului ...... mai am 3 prize mediane intermediare dar nu le-am mai testat , urmeaza sa desfac traful si sa scot secundarul ramas , este bobinat pt 56v in gol , am scos eu o priza cu care am facut testele , dar vreau sa-l refac cu redresare cu 2 diode , adica current doubler , plus un miez de traf cu microunde pt bobina cu vreo 15 spire cablu gros , si daca mai e nevoie si ceva conzi barosani ..... peste 2 saptamani il rebobinez ..... Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 ... faza e ca nu stiu ce ii ofera unui transformator caracteristica stabila , tensiune constanta si de ce cel de sudura cu electod are caracteristica cazatoare , cum se obtin aceste caracteristici?Ca sa obtii caracteristica rigida, trebe sa ai un cuplaj mai strans intre primar si secundar. Daca refaci traful, pune secundarul peste primar, nu alaturi, cum e acum.De electrolitici pt filtraj nu e neaparata nevoie. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 M-am gandit si eu la rebobinarea primarului si peste tot galetul acela, doar ca la bobinarea secundarului peste primar , cum folosesc plabanda de 7*1.5 s-ar putea sa distrug izolatia din primar , nu se indoaie asa sur plabanda aceea , trebuie destul de multa forta sa o asez intinsa uniform , o sa vad eu , prea multe spire nu are in primar , maxim 300 din cate am observat , iar din teste cred ca e destul de rigida caracteristica , totusi parca maxim 1800W scot din el , inafara de cateva teste ...... Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 M-am gandit si eu la rebobinarea primarului si peste tot galetul acela, doar ca la bobinarea secundarului peste primar , cum folosesc plabanda de 7*1.5 s-ar putea sa distrug izolatia din primar , nu se indoaie asa sur plabanda aceea , trebuie destul de multa forta sa o asez intinsa uniform , o sa vad eu , prea multe spire nu are in primar , maxim 300 din cate am observat , iar din teste cred ca e destul de rigida caracteristica , totusi parca maxim 1800W scot din el , inafara de cateva teste ......Uite si o poza facuta mai de demult dar la care am facut citeva mici notatii, ca si idee...[attachment=0]DSC01549DetaliiMic.jpg[/attachment] Link spre comentariu
CATA2003 Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 M-am gandit si eu la rebobinarea primarului si peste tot galetul acela, doar ca la bobinarea secundarului peste primar , cum folosesc plabanda de 7*1.5 s-ar putea sa distrug izolatia din primar , nu se indoaie asa sur plabanda aceea , trebuie destul de multa forta sa o asez intinsa uniform , o sa vad eu , prea multe spire nu are in primar , maxim 300 din cate am observat , iar din teste cred ca e destul de rigida caracteristica , totusi parca maxim 1800W scot din el , inafara de cateva teste ......Uite si o poza facuta mai de demult dar la care am facut citeva mici notatii, ca si idee...[attachment=0]DSC01549DetaliiMic.jpg[/attachment]2mm in primar , fortos , al meu are 1.5mm , nu observ in poza , nu are doua infasurari de sarma in secundar? adica redresare cu 2 diode ?, 140A la 21v e foarte puteric , banuiesc ca e tensiune alternativa ceea ce ai scris acolo Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 2mm in primar , fortos , al meu are 1.5mm , nu observ in poza , nu are doua infasurari de sarma in secundar? adica redresare cu 2 diode ?, 140A la 21v e foarte puteric , banuiesc ca e tensiune alternativa ceea ce ai scris acoloNu prea e "fortos" deloc, are o singura infasurare, primarul peste secundar cum a spus si Emil, redresare cu 4 diode...nu mai tin minte, tensiunile parca erau scrise pe eticheta.In imagine transformatorul e jos, deasupra e bobina de filtrare. Link spre comentariu
Vizitator eXistenZ_Tg Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 buna , sant mai nou , nu prea le stiu pe toate asa ca apelez la ajutorul vostru cu sfaturi , am considerat ca asta e topicul cel mai potrivit , si eu sant interesat sa fac un aparat de sudura in gaz protector , am citit o gramada de date postate care unele ma depasesc , intrebarea este daca ar fii mai avantajos si financiar si mai multe sa faci unul home made sau sa cumperi nou din magazin cu garantzie si deastea , am vazut la 800 roni in magazin , si in piata de la 400 roni in sus , ce parere aveti si voi? , desi e un proiect home made diy cred ca mi-ar place sa il fac , sant totusi un pic adeptul inventilor , vreau sa zic ca eu am deja pistol de mig deci am eliminat o problema , iar la treaba cu derulatorul de sarma cred ca se poate face cu motor de stergator de dacie de la schrot , ce ramane e piesa de rezistenta si anume transformatorul care se poate si el cumpara , dar mai vin cu o intrebare , nu ar fii mai simplu sa iei un aparat de sudura de ala mai moka la 100 - 150 lei si sa il modifici pe ala si anume sa adaugi derulatorul de sarma conectica si cuplaje de la gaz si ce o mai fii , ori ce pareri si idei de acest proiect sant bine venite , va multumesc anticipat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum