Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dimmer 220v rezistenta 110v

Kytan666

Postări Recomandate

vreau sa folosesc partea de jos a unui sandwitch maker, insa rezistenta e de 110v . daca inlocuiesc triacul din o schema simpla cu diac , cu un tiristor merge ? de pe vremea ky-urilor rusesti si a orgilor de lumini stiam ca alea redreseau monoalternanta .... Ar fi ok ? merge comandat tiristorul ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kytan666

4

• lorik199

2

• bogdan_

1

• alex mm

1

Top autori în acest subiect

Teoretic ar merge cu dioda, practic nu stiu daca e o idee buna... problema ar fi ca si redresat monoalternanta curentul de varf e tot dublu decat cel tolerat. Alta varianta mai simpla decat cu transformator nu ai, asa ca ai putea risca cu dioda.

Link spre comentariu

da , am nevoie de temp reglabila . trebuie sa limitez undeva la 200 celsius. o sa masor cu termocupla la un multimetru. ma intereseaza sa pot varia intre 100 si 200 grade celsius . nu e nevoie de precizie .

Link spre comentariu

... poti sa cumperi, un variator, din comert (dimmer) si inlocuiesti triacul ,cu un altul de putere de exemplu BTA41/600 si limitezi tensiunea, la 110v ,adaugand o rezistenta, la potentiometru pe partea de maxim . :da Si asa poti varia tensiunea , deci implicit puterea, temperatura rezistentei. Mai mult ca sigur ,vei avea nevoie, si de un radiator ,de disipare a caldurii pt. triac !Sa ai spor la treaba .Alex.

Link spre comentariu

la cat sunt de slab facute dimerele din comert prefer sa il fac eu .. nu asi vrea nici sa limitez cu o rezistenta ..pana la urma nu mi-a raspuns nimeni clar.. merge sau nu merge cu tiristor ? fara nici o dioda . Iar daca folosesc dioda si triac cum ar fi de preferat sa montez dioda? ma gandesc la incarcarea condensatorului .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Desi a trecut ceva timp, iti raspund eu:NU, nu merge de inlocuit triacul cu tiristor in schemele de variator!In alta ordine de idei: sistemul cu injumatatirea puterii cu dioda merge daca rezistenta are o variatie mica a valorii cu temparatura (nu e bun pentru un bec, de exemplu, dar ar trebui sa fie ok pentru plita dv)Sugestia cu limitarea puterii prin inserierea unui rezistor cu potentiometrul e usor de executat, insa ceva mai delicat de realizat (ar trebui masurata tensiunea medie pe o alta sarcina, sau prin incercari in sensul reducerii treptate a valorii acelui rezistor pana se depaseste doar cu putin temperatura maxima dorita a plitei.Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări