Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VAmetru cu Attyni13

nickrvl

Postări Recomandate

• Răspunsuri 151
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickrvl

31

• GeoMar

29

• Myhayxx

22

• manolo

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atras de simplitatea acestui proiect dar si de a inlocui voltmetrul facut cu pic pentru sursa reglabila l-am construit dar am intilnit urmatoarele probleme:am scris attiny13 conform indicatiilor de aici si a mers incredibil de usor dar la alimentarea montajului afisajul nu se initializeaza nu vede nimic , daca il cuplez de citeva ori afiseaza bine poate trebuie modificat hexul pentru un afisaj 16x2 cu toate ca am vazut folosit acelasi afisaj ( am inlocuit afsajul cu altul asemanator dar la fel se comporta)am folosi hexul lui Geomaratunci cand afiseaza randul al doilea fileaza scrisul am conectat un osciloscop pe pini afisorului si se vede trenul de semnal corect deci ar trebui sa mearga o idee poate ?

Link spre comentariu

Atras de simplitatea acestui proiect dar si de a inlocui voltmetrul facut cu pic pentru sursa reglabila l-am construit dar am intilnit urmatoarele probleme:am scris attiny13 conform indicatiilor de aici si a mers incredibil de usor dar la alimentarea montajului afisajul nu se initializeaza nu vede nimic , daca il cuplez de citeva ori afiseaza bine poate trebuie modificat hexul pentru un afisaj 16x2 cu toate ca am vazut folosit acelasi afisaj ( am inlocuit afsajul cu altul asemanator dar la fel se comporta)am folosi hexul lui Geomaratunci cand afiseaza randul al doilea fileaza scrisul am conectat un osciloscop pe pini afisorului si se vede trenul de semnal corect deci ar trebui sa mearga o idee poate ?

Ce cablaj ai folosit? Tot cel desenat de mine? La mine o ia la "prima cheie", deci nu este problema de hex. Ai folosit valorile pieselor din schema?O poza ceva sa vedem ce a iesit, se poate?
Link spre comentariu

am folosit attiny13-20p , afisor16x2 , cablajul si hexul folosit de tine si postat pe site , fotografii nu pot sa postez ca nu sunt acasa ,l-am probat fara sa il cuplez la sursa doar cu alimentarea de 9v

Link spre comentariu

...atunci cand afiseaza randul al doilea fileaza scrisul ...

Incearca si roteste putin de semireglabili, nu mai retin care si la mine era unul care atunci cand era la unul din capetele cursei lui ( nu mai retin min sau max) "fila" scrisul de pe randul 2 de la lcd.

Nu am urmarit ce sa mai intimplat zilele acestea, nu am mai avut timp de net insa daca tot a fost "trezit" acest subiect si cum ziceam in prima varianta nu-mi convenea faptul ca afisajul e oarecum instabil adica in loc de 10.2V arata ceva intre 9,9 si 10,5 asa ca m-am mai uitat un pic la soft si am observat ca referinta MC-ului era interna, am modificat-o cu Avcc si a devenit stabila dar trebuie modificat restul softului si valoarea pieselor, R1 am schimbat-o cu una de 2,2K si astfel sa rezolvat cu partea de voltmetru insa la Curent nu e destul modificarea lui R4 cu una mai mica (am ajuns la 100R, mai jos nu e indicat) ci trebuiesc majorate si R5, R6, pina aici am ajuns, nu am mai avut timp de alte experiente. Incerc cind o fi timp sa fac citirea curentului indirect, printr-o bobina, astfel sa renunt la acele rezistente de putere dar nu se stie cind....

Asa cum spune si @nickrvl mai se pot "jongla" putin valorile pieselor.Poate cand am timp, am sa incerc si eu ceva schimbari ale pieselor si testarea variantei 2 de soft. Bine ca am facut deblocatorul. :rade:
Link spre comentariu

... am sa incerc sa introduc alt hex sa vad cum functioneaza

Daca ai posibilitatea "deblocarii" lui Attiny 13, incearca, daca nu, NU ai cum sa scrii alt hex in el. :da
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ziua.Din curiozitatea,si din dorinta de a experimenta ceva cu display LCD,am construit si eu acest VA-metru.Initial am avut ceva probleme cu programarea Attiny13,dar pana la urma mi-a iesit.La mine,indicatia instrumentului nu-i prea exacta,adica pentru voltmetru in plaja de valori 6V-28V,imi arata cu 0,3 pana la 0,6 mai mult decat in realitate.In schimb,pentru ampermetru imi arata valori mai mici.Pentru un consum de 0.9A imi arata aproximativ 0.75A.Intr-un final sunt bucuros ca am reusit sa fac ceva functional,cu display LCD.As vrea daca cineva mai are disponibil,codul sursa (.bas) pentru varianta 1 de soft.Am gasit pe forum numai sursa pentru varianta 2.Nu ma pricep deloc la concepere softurilor pentru uC,insa as vrea sa experimentez un pic,sa incerc sa invat ceva... Poate dl. nickrvl ar putea sa ma ajute.Multumesc.

Link spre comentariu

Buna ziua.....Nu ma pricep deloc la concepere softurilor pentru uC,insa as vrea sa experimentez un pic,sa incerc sa invat ceva... Poate dl. nickrvl ar putea sa ma ajute.Multumesc.

Cu acea decalare a fost ceva discutii mai pe la inceput pentru ca teoretic nu ar prea trebui sa apara de acea a si iesit softul un pic mai ciudat, asta la varianta 1, la varianta 2 sa rezolvat aceasta problema (compara softurile) insa nu mi-a "iesit" la partea de citire curent, trebuiesc majorate rezistentele "sunt" cea ce nu doresc, hotarise-m sa fac citirea curentului cu o bobina pusa direct pe unul din firele sursei insa nu mai e timp de experimente... poate rezolvi tu problema.Mai jos ai prima varianta.Siguranta.zip
Link spre comentariu

@nickrvl,multumesc mult pentru amabilitate.De rezolvat problema softului,foarte slabe sanse,am mai incercat cu versiunea 2 si cu softul de pe siteul polonez.Rezultatele au fost mult mai slabe decat cu versiunea 1.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

au cam disparut schemele de la inceputul postului...ar fii super daca cineva care a facut proiectul si functioneaza perfect ar vrea sa posteze schema,lista de piese etc..

Schemele au fost repostate cu bunavointa lui Manolo la Pag. 3.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări